Novinky
Nové BMW X5 má české ceny. Jak si stojí silný nafťák proti konkurenci od Audi a Mercedesu?
36 komentářů
Co teď nafta nebo 50e. Na PHEV určitě dostaneš větší slevu.
Mno, předhazovat Mercedesu, že GLE nenabízí čistě elektrickou variantu (když alternativou je EQE SUV) je poněkud krátkozraké, naopak je to výhoda, protože narvat všechny pohony na jednu platformu znamená jediné, hromadu kompromisů ve stavbě auta, naopak dvě dedikované platformy jsou sice dražší pro výrobce, ale umožňují dotaženější řešení jak pro EV tak pro ICE.
@Ham. Opatrně souhlasím. Nepředpokládám, že BMW a Audi něco podcenily. A pak, MB se už rozhodl EQE (EQS) zrušit bez nástupců, pojedou stejný systém, jako konkurence.
@Ham. Zdravím, asi bych nepoužil slovo předhazovat, ale chtěl jsem zkrátka upozornit na fakt, že u Mercedesu musí člověk zvolit jinak. Jsem zvědav, jak se tohle změní v nové generaci, přeci jen momentální GLE prošlo jen velkým faceliftem a u menších modelů naopak M-B už aplikuje vývoj BEV + spalovací platforma dohromady. Ano, mohl jsem to stejné zmínit u Audi Q7 a Q8 E-tron, ovšem nepřišlo mi to tak důležité vzhledem k tomu, že Q7 ti diverzitu pohonných ústrojí zkrátka zatím nenabízí. JL
@Jiří Landa No jestli se nepletu, tak nové Mercedesy jedou pořád linku dedikovaná platforma pro EV a jiná dedikovaná platforma pro spalováky. Viz třeba poslední novinka GLC. Jediná změna je v názvosloví, Mercedes vše nazývá GLC (elektrické, benzínové, naftové, hybridní), ale jsou to dvě zcela rozdílné platformy. Podobná situace je u Audi, nová A6 v případě EV stojí na zcela jiné platformě než A6 v benzínu nebo naftě.
@Ham.
S těmi kompromisy bych byl velmi opatrný. Když se podíváš na výrobu, tak to je něco, co stojí za pozornost a dost se divím, že tohle redakce ACZ opět "nevidí"...
Jinak řečeno (pouze se domnívám, odhaduji), ve výrobě mohou být velké míry individualizace elektrické a spalovací verze navzájem. A ten základ mohutné kapoty a správných proporcí stejně odpovídá tomu, kdy pod kapotu dáš nejmíň 6válec, nebo 8válec... Blbá je samozřejmě podlaha, kde musíš řešit baterku.
Souhlasím, že u BMW 5 to nedopadlo nejlépe a proporce dlouhéého rozvoru pro velkou baterku a dlouhé kapty pro velký motor a aerodynamika pro EV udělaly svoje. Ale (i)X5 podle mě dopadla o dost líp.
S těmi kompromisy bych byl velmi opatrný. Když se podíváš na výrobu, tak to je něco, co stojí za pozornost a dost se divím, že tohle redakce ACZ opět "nevidí"...
Jinak řečeno (pouze se domnívám, odhaduji), ve výrobě mohou být velké míry individualizace elektrické a spalovací verze navzájem. A ten základ mohutné kapoty a správných proporcí stejně odpovídá tomu, kdy pod kapotu dáš nejmíň 6válec, nebo 8válec... Blbá je samozřejmě podlaha, kde musíš řešit baterku.
Souhlasím, že u BMW 5 to nedopadlo nejlépe a proporce dlouhéého rozvoru pro velkou baterku a dlouhé kapty pro velký motor a aerodynamika pro EV udělaly svoje. Ale (i)X5 podle mě dopadla o dost líp.
Schválně jsem to zkoušel nakonfigurovat a 2,7 mio mi přijde celkem ok. (40 x-drive a řekl bych, že jsem tam dal skoro vše) Ale přijde mi, že tam vlastně ani neni moc co konfigurovat oproti předchozí verzi. A teda ani jedna barva se mi nelíbí a to čalounění vypadá taky nějak divně. U GLE se dostávám dost přes 3 mio
Delaj to dobre, slaba nafta jako zaklad, jeden benzin do USA, dva osvedceny phev a elektrika co dojede dal nez benzin. To vse za konlurencni nebo nizsi ceny..
Se bude Audi a Panadolovi spatne spat😆😆. Tohle dohnat bude chtit u chcankomi novej datasheet...
Se bude Audi a Panadolovi spatne spat😆😆. Tohle dohnat bude chtit u chcankomi novej datasheet...
Audi Q7 má výhodu v klasickém mechanickém pohonu Quattro, BMW X5 zase v řadovém šestiválci, 8 st. ZF mají oba, takže technicky bych to viděl (z pohledu teoretika 😄) na remízu.
Hlavně je dobře, že se stále dají objednávat R6 a V6 jak v benzínu, tak v naftě!!! A budou i V8...
Hlavně je dobře, že se stále dají objednávat R6 a V6 jak v benzínu, tak v naftě!!! A budou i V8...
@simson33 😁rive v X5 je technika srovnatelná s quattrem...u nové Q7 velká úleva že tam nechali pořádnou techniku, protože mimo Q7 to Audi pomalu ale jistě opouští...BMW sice postupně zanedbává některé detaily a dělá kontroverze, ale samotnou techniku (architektura a podvozky) naštěstí zatím drží standardně od X3 / 3er. Tady teda dobrý výběr motorů všeho, to je na dnešní dobu super. U Q7 zatím ta jediná nafta teda není nic moc, očividně s tím před pár lety moc nepočítali, ale zase je pravda že tam to v naftě nějak dlouhodobě všichni kupovali, tak on mhev ze současné verze 3.0 TDI asi bude fungovat lépe i pro ty co by si jinak měli koupit benzín.
@adamzprahy klasické mechanické Quattro s diferenciálem Torsen je z mého pohledu lepší (mechanicky) řešení, než lamelové spojky v systému xdrive od BMW. Nepíšu že účinnější, ale z mého pohledu mechanicky lepší. Toť vše.
Proto mám mezi Q7 a X5 tu remízu!
Proto mám mezi Q7 a X5 tu remízu!
@simson33 ok je pravda že doslova mechanicky ano a velkou část efektivity xdrive dělá to že připojuje předek, který reálně není moc potřeba. Na rozdíl od dnes už většiny modelů Audi co pohání předek a jen připojuje zadek (vyjma právě Q7 a top modelů A6/A😄. Takže vlastně ano, máš pravdu 😊
A jaj, kde je ta parita? Ani tady se opět a zase jaksi... NEKONÁ... blbý, co, hujeříčci? 😁
Za mě podstatná zpráva, stále asi půjde vybrat rozumnou specifikaci, která bude vypadat slušně a pod kapotou bude motor, který tam být má. Takže za mě dobré.
Pravá prémyje by měla místo loga název značky přes celý kufr. Je čas se vrtule zbavit, stejně odkazuje na motory do focke-wulfů.
Pokiaľ ide o svetelnú technológiu, koncern Volkswagen (Audi/Porsche) je s technológiou IQ.Light HD Matrix o celú generáciu pred BMW. BMW pred časom vsadilo na Laserové svetlomety (BMW Laserlight). Tie síce dosiahli extrémny dosvit (cez 500 metrov), ale samotné vyrezávanie okolitých áut stále zabezpečoval iba základný LED matrix modul s nízkym počtom segmentov. Po facelifte navyše BMW lasery úplne vyradilo a prešlo na štandardné adaptívne LED diódy. Napr. Q7 ale aj Touareg dokáže vďaka tisícom pixelov na ceste vytvoriť detailný svetelný koberec, ktorý v reálnom čase reaguje na dáta z kamier a navigácie, zatiaľ čo X5 iba mechanicky zhasína celé kusy svetla, v praxi presnosť vyrezávania X5 - hrubé bloky, pri autách pred vami vznikajú veľké „tmevé tunely“, Touareg, Q7 - chirurgická presnosť, tieň kopíruje auto na milimeter presne.....tak asi hlavne že má svetlá v tvare X ha ha
@Postreh ty už vieš, ako svieti táto nová X5?
@dodo24
viem aku úroveň má použitá svetelný technológia. O generáciu zaostáva za Q7 a dokonca aj 70 000 Touareg je niekde inde.
Nie je to hodné auta s cenovkou cez 100 000. A áno mal som tieto bežné Matrixi v XC 60 tak že viem ako svietili....
viem aku úroveň má použitá svetelný technológia. O generáciu zaostáva za Q7 a dokonca aj 70 000 Touareg je niekde inde.
Nie je to hodné auta s cenovkou cez 100 000. A áno mal som tieto bežné Matrixi v XC 60 tak že viem ako svietili....
@Postreh mám VW Touareg 2025 s matrixy a BMW 2024 se současnou generací adaptivních světel bez laserů. To BMW funguje mnohem lépe, přirozeně vysvěcuje volné plochy bez chyb, osvětlení je homogenní, plynulé a nedělá chyby. Ten Touareg se sice chlubí počtem segmentů, má zajímavé funkce vysvětlování pruhů atd. a nesvítí to špatně, ale není tak plynulý, ani homogenní a dělá chyby, které BMW nedělá. Zkušenost s tím nemáš, to že XC60 má matrixy neznamená že to jsou stejná světla, každá značka si to dělá po svém a i když je v některých případech vyrábí stejný dodavatel, tak ty systémy se liší. U BMW to papírově vypadá že má nějaké obyčejné adaptivy bez marketingových výstřelků, ale prostě to funguje a není potřeba to dál řešit. Tohle je zrovna jedna věc co BMW mezigeneračně funguje a zlepšuje se, měl jsem předchozí dvě jejich generace adaptiv světel, obojí ve své době patřili k tomu lepšímu a je to tak dodnes. Lasery co dělali byli podle mě k ničemu, respektive já když to zkoušel tak jsem nenašel místo jak to využít nebo si toho reálně všimnout.
@adamzprahy mám touareg 03/2026 a svetlá výborné sú plynulé presné a homogénne bez chýb za mňa obrovská spokojnosť... BMW jazdím firemné a nesúhlasím vôbec to nie je také plynulé a sú tam tmavé miesta za mňa Touareg jasne lepši
Ve chvíli, kdy se do jednoho odstavce vejde „hnus“, „jouda“, „volovina“ a několik výkřiků směrem k celému automobilovému průmyslu, už to není kritika designu, ale jen veřejná demonstrace únavy ze současnosti. Displej před spolujezdcem se ti líbit nemusí, ale tvůj komentář nevypadá jako názor člověka s vkusem, spíš jako alergická reakce na všechno, co nevypadá jako palubka z roku 2008.
Aha, rozumím. Tak proto RAV4 plug-in. Tím se kruh uzavírá.
Jasně, takže problém nebyl ani tak design, displeje nebo „extravagance“. Problém byl, že GLE jezdilo jako Mercedes, ale účtovalo taky jako Mercedes. RAV4 plug-in je pak naprosto logický konec příběhu: méně emocí, méně ambicí, méně faktur. Úplně v pořádku, jen bych tomu neříkal estetický postoj, ale účetní rozhodnutí.
Kolega výše to napsal sice trochu neotesaně, ale v podstatě má pravdu. Displaye OK, ale u auta za 3 mega čekám, že tam prostě nějaká točítka a hejblata budou, i kdyby měla být ve výsledku ergonomicky zbytečná, čistě kvůli designu, aby to nebyl pocitově holobyt ala Tesla. Na pohled docela zdařilý kompromis ukazuje třeba Porsche.
Jinak ten zkosený display u spolujezdce je tady dobře cáklý. Zatímco u řidiče má to zkosení ergonomicky jakýs takýs smysl, tak u spojujezdce je to jen manýra, která není ani hezká a ani praktická. Dotaz, jestli to jde separátně spárovat s telefonem spolujezdce je pak určitě namístě. Přece nechcete, aby se spolujezdec hrabal byť omezeně ve vašich datech... 😃
Kolega výše to napsal sice trochu neotesaně? Kolega je hulvát.