Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Videa

Zpět na článek

Auta Martina Vaculíka: Je BMW iX3 opravdu tak skvělé, nebo mu pomohli zkorumpovaní novináři?

29 komentářů

Horký Rom
Děkuji panu Vaculíkovi i oběma hostům za další poctivou dávku automobilového přemýšlení. Hodina a půl? Výborně. U dobrého tématu a lidí, kteří mu opravdu rozumějí, to není délka, ale pozvání.
Začínám poslouchat 👍
Oscar_Romero
Jaký to má výkon při 20 % kapacity aku? Proč to má ty sebevražedné vysouvací kliky? Na kolika místech v ČR lze nabíjet výkonem 400 kW? Interiér teda nic moc, to bych odpustil autu za polovinu, ale muselo by mít i mnohem hezčí exteriér. Takže bé je správně, protože ty recenze spoustu mínusů zamlčují a jsou plné dojmologie.
sachs800
@Oscar_Romero Nabíječek s výkonem 400 a více je přes 100.
Oscar_Romero
@sachs800 To těžko, Anežko. Zkus střelit od boku ještě jednou. A skutečná praxe je ještě nižší než teoretická, protože poruchy, omezení výkonu, teploty, počet přítomných e-vehiklů atd.
psel
@Oscar_Romero LOL, na kolika jsi chtěl nabíjet a nešlo to ty e😜erte 😄
To je jak argument se zavřenou benzinkou ne?
Oscar_Romero
@psel Tahle diskuze je vizitkou novinářů, co slavnostně řeknou A, ale už neřeknou to také podstatné B. Jen dál, ještě nějaký EV nedouk se přidá?
psel
@Oscar_Romero kolik jsi s BEV najel eksperte? Já aktuálně přes 100kkm, a nic z toho, co tu popisuješ se mi nestalo.
V Polsku jsem měl jednou problém u Shell a tak jsem nabil jinde.
Oscar_Romero
@psel V tvém případě by nepomhlo ani najetí 1 milionu km v EV, protože nechápeš význam textu. Co konkrétně popisuji a tobě se to nestalo? Že je málo 400 kW nabíječek? Že záleží na teplotě a čím víc kW, tím je šance na omezení větší? Jen tak dál hoši.
Lukáš Dočekal
@Oscar_Romero Ahoj Oskare. Tvé předpojaté a bohužel zcestné názory napovídají, že jsi toho s elektroauty moc nenajezdil a rozhodně nenabil ani jednu kWh. V sobotu jsem dojel se zastaralou technikou EQB do Chorvatska. Konkrétně Enyaq a víc než 1100km. Absolutně bez problémů a moc se těším, až si pořídím něco jako ix3. To je teprve sen. A pokud ty ho od začátku haníš, nikdy se ti nesplní.
KANKUNEN
@sachs800 Takže nad 350 kW je jich 123.
sachs800
@KANKUNEN No ok, tzn. že lze na 123 nabíječkách prakticky skoro využít potnciál nabíjení, páč těch 400 kW je jenom špička. A 123 na celou republiku není úplně málo.
rohYpnol
Ano, popsal jste to správně. Jste pro lidi nedůvěryhodný, protože jste příliš nadšený. A vdět to bylo i zde. Protože opět vybrat si vybrané parametry a prohlásit, že srovantelný spalovák za stejné peníze nekoupím, je přesně ten přístup.

Podle mě je to hezky vidět o patro výš. BMW X5 vs. iX5. Benzinová a dieselová verze je prostě i tady v tomto segmentu citelně levnější než elektrická. Bohužel, u iX3 zatím srovnání k dispozici není...

Při téhle debatě jsem si uvědomil, jak skvělé je auto se spalovacím motorem. Protože tady sledujeme desítky minut odborné debaty nad nesmysly, které nikoho u spalovacího vozu absolutně nezajímají, nikdo je nepotřebuje a nikomu nikdy nechyběly. Protože u spalovacího vozu prostě ty věci není vůbec třeba řešit. Zkrátka jen sedneš, jedeš, neřešíš, nemusíš se přizpůsobovat žádnému autu vyjma dvou věcí - zahřátí v zimě a 1x za 800-1000 km se na tři minuty stavit na benzinku.
kozakm
@rohYpnol Cenový rozdíl mezi benzínem a elektrikou je 8 %. To má být ten citelný rozdíl?
rohYpnol
@kozakm
1) 8% opravdu není málo, (navzdory tomu že tady jsi v ceníku na úrovni pár příplatků ve výbavě).
2) reaguji tím na nesmylsy, které zaznívají na téma údajné parity, která zjevně není ani v tomto prémiovém segmentu vyšší třídy.
Dalibor Zacios
@rohYpnol Zajímalo by mě, jaký bude cenový rozdíl u srovnatelně výkonných spalováků vs. BEV. Protože u spalovacích verzí je nějaká cena u verze 40 (benzin 400koní, nafta 313k) a u BEV za 200.000Kč získám proti benzinu o skoro 200 koní více - cca 580k (u nafty mám rovnou 265 koní navíc).
O kolik bude dražší spalovací verze 50 či 60 s výkonem, který bude blíže BEV ve verzi 60? Tam se obávám, že spalovák z hlediska ceny bude tahat za výrazně kratší konec provazu.
A opačně - až bude u BEV verze 50 či nižší, je možné, že benzin (40) bude za stejné či vyšší peníze.
Čili teď srovnáváme vzájemně dost neporovnatelné verze, protože více verzí napříč pohony zatím k dispozici není, resp. neznáme jejich ceny.
Pepa_007
@Dalibor Zacios BEV koně prosím se spalovacími nesrovnávat. BEV koně jsou AŽ. Stav nabití aku, teplota okolí, teplota aku, ...... . Občas mám pocit, že do toho zasahuje ještě fáze měsíce a další věci. BEV s daleko vyšším výkonem než spalovací jezdí pomaleji. A třeba i výrazně.
psel
@Pepa_007 zase další co toho hodně s BEV najezdil koukám. Hlavně že máš ty pocity. Nech si je pro sebe, ještě by ti to někdo mohl věřit.
U starého MEB 3.8 mi v zimě při nabití pod 10% určitě akcelerace nejde tak svižně ale nic co by mi trhalo žíly se neděje. U aktuálnich vozidel co jsem testoval omezení jako u mě nebyla tak velká. Vliv na normální jízdu to prakticky nemá a ano na okruhu bys to poznal a vadilo by ti to.
Kdy jsi byl naposledy závodit na okruhu?
Dalibor Zacios
@Pepa_007 Ano, u BEV je rozdíl mezi špičkovým výkonem (pro akceleraci) a stálým výkonem (pro ustálenou jízdu po dálnici) výrazný.

Nevýhoda? Jak pro koho, já po dálnici kvůli spotřebě nikdy rychle nejezdil.

Pokud má moje Tesla Y maximálku někde přes 200km/h (a zrychlení na stovku za 5s), tak to první mě absolutně netrápí a to druhé si s chutí užívám celkem často - myslím tím agilní auto (ne že bych měl potřebu dělat starty 0-100km/h).
rohYpnol
@Dalibor Zacios
Pořád dokola. Tak já taky. Zajímalo by mě, jaký bude cenový rozdíl spalováku a BEV se srovnatelným dojezdem a se srovnatelnou Vmax.
Dalibor Zacios
@rohYpnol Mi je dojezd v zásadě putna. 90% kilometrů najezdím kolem komína a s TMY s reálným dojezdem cca 370km nabíjím mimo domov jen čas od času na delších cestách. A ano, dnes už je v tomto ohledu Tesla v nejlepším případě mírný nadprůměr.

Většinu elektřiny nabiju doma. Mít lepší BEV s reálným dojezdem na úrovni 450-500km by bylo moc příjemné, toto BMW bude mít reálný dojezd možná o dalších 100-150km lepší. Tam bych si fakt už neměl na co stěžovat. A jestli spalovák ujede o dalších 100-200km na nádrž více? Kdy to v životě využiju na souvislou jízdu? V mém případě asi nikdy.

A maximálka? I se spalovákem (Honda Civic X 1,5T) jsem po dálnici jezdil do 120km kvůli spotřebě. Takže jestli auto jede 200 nebo 250, je mi úplně buřt, v Německu na dálnici jsem ještě nebyl. S Teslou jezdím po dálnici stejně rychle jako se spalovákem.

Ale zrychlení? To zase využívám často a rád. A opravdu nemám pocit, že by BEV koně byly v tomto ohledu nějak ošizené. Pokud nemám SoC pod 5%, tak to v reálném provozu nepoznám.
psel
@kozakm RohYpnol nemá cit. Není rozdíl když se s ním bavíš nebo ne. Házení hrachu …..
mp390
@rohYpnol jak to, že není srovnání u x3 a iX3? Slabší X3 M50 je ve výsledku dražší než iX3 50... A to jsem obě auta nakonfiguroval úplně stejně.
rohYpnol
@mp390
Jenže současná aktuálně nabízená X3 a iX3 nejsou totožné modely, že...
Flajzi
@rohYpnol Jakože daší generace X3 M50 bude levnější než stávající? Fakt tomu věříš? 😄
rohYpnol
@Flajzi
Proč zase zrovna hned M50???
Flajzi
@rohYpnol Aby to aspoň trochu výkonově odpovídalo? Nebo chceš cenově srovnávat auta s třetinovým výkonem, aby ti vyšel velký cenový rozdíl?
mp390
@Flajzi ona elektrická ix3 50 stojí podobně jako x3 20d, přitom je výrazně rychlejší. X3 m50 je pak o 300 tisíc dražší.
sachs800
Díky pane Vaculíku za skvělý rozhovor. Já bych se krátce vrátil k tomu one pedálu, také ho nemám rád, raději jezdím bez rekuperace plachtěním, a rekuperaci si určím pádly pod volantem. Ta zmínka o tom stání na brzdě........poznámka o automatech, kde je nutné při stání na brzdě je přece off topic, protože stání na brzdě je přece úplně normální i u manuálních převodovek, tedy pokud auto není vybaveno nepříjemným Auto Holdem. Pokud stojím na křižovatce, na semaforech, tak málokterá cesta je tak rovná, že se auto nesune samo vlivem gravitace. Stání na brzdě je přece úplně normální i u manuálních převodovek.
Tatra 700
@sachs800 "stani na brzde je stejne normalni jako do auta lejt benzin". Ale kurna, ja do sveho auta benzin neleju, ja do nej tankuju slunicko ze strechy. Tak proc bych mel jak tydyt stat na brzde, kdyz nestojim ani ve fronte u TankONO na benzin.