Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Bodový systém už je v Česku 20 let. Méně obětí, větší bezpečnost!

24 komentářů

jersey.se
Méně obětí a vyšší bezpečnost je díky obměně vozového parku. Určitě ne kvůli Spejblově bodovému systému.
ryccardo
@jersey.se presne to jsem sem chtel napsat. Byl si rychlejsi. Bodovy system s vyssi bezpecnosti nesouvisi. Moderni vozovy park, ktery tu mame je to hlavni.
jirik_kirij
@ryccardo Ano i ne. Měl jsem jednání s podnikatelem, který je tzv. za vodou a ten potřeboval být z Olomouce v Ostravě za méně jak hodinu včetně vymotání se z Olomouce.
Na mou námitku, že to může být drahé odpověděl "peníze neřeším, body jsou problém".
Takže asi nějaký vliv to mít bude.
ryccardo
@jirik_kirij to je ale spis jine tema. Kdo uzkostlive dodrzuje rychlostni limity a kdo ne. To ze pojedes z Olomouce do Ostravy po ty krasny prehledny dalnici 170 neni vubec problem a ani to neni duvod k nehode. Nehody se obecne stavaji, ale podstatny je, aby z nich nebyli mrtvi a tezce zraneni. Auta jsou pevna a plna airbagu a dalsich bezpecnostnich prvku, takze kdyz se v nem vysekas. Tak se ti ve vetsine pripadu nic nestane. To pred takovymi 30 lety jeste nebylo.
jirik_kirij
@ryccardo Stane. Problém je, že ten rychlík pojede 170 v novém medvědovi a když dojde k ráně, kterou on způsobil, tak on to přežije, ale už ne další lidi, kteří na nové auto nemají a jedou po stejné dálnici. Pro připomenutí - průměrné stáří osobních aut v České republice dosahuje 16,68 roku.
ryccardo
@jirik_kirij Jde o to, že rychlost sama o sobě není nebezpečná. Podstatná je ohleduplnost vůči ostatním. Můžu po dálnici letět 200 a být ohleduplný a nebo jet 120 a být nebezpečný všem kolem. Jistě že nový velký Mercedes bude mít hodně navrch proti menšímu autu a to bez ohledu na jeho stáří, ale to je prostě život. A statistický údaj o průměrném stáří vozového parku v ČR nevypovídá bohužel vůbec nic o tom co jezdí po silnicích. Spousta těch starých aut je jen v evidenci a na silnici se neobjevují. Realita stáří našeho vozového parku je naprosto v pohodě.

www.autoparada.cz/articles/31
ericn
@jersey.se souhlas, bodový řidičák vlastně nic neřeší, je to jen další buzerace řidičů… Zajímalo by mě, kdyby se vypsalo referendum o ponechaní/zrušení bodového systému, jak by dopadlo? 🤔🤣
PavelK_
@ericn tak například mě může být úplně jedno, že bodový systém existuje, Za 20 let jsem s nim neměl tu čest. Předpokládám, že se do sítě lapnou přestupkáři, co namotají 100 tis. ročně. Na nebezpečný gaunery a grázly je systém krátký.
ericn
@PavelK_ tak já si každý rok na nějaký ten bod sáhnu, letos mám 2. Náhoda tomu chtěla, jel jsem na 90kmh cca 107kmh, neděle ráno 8hod, přivadeč k D1, 2 pruhy nahoru, silnice prázdná, vidíš na 2km dopředu, nikoho neohrožuješ ani neomezuješ a policejní Superb nebyl vidět, schovaný za stromy. Naprosto zbytečný postih, mohli klidně chrápat dál. Nenaděláš nic…
praptak
@ericn Naděláš, stačí nejezdit příliš rychle. Přivaděče jsou místa, kde hlídky často čekají.
xxc
@praptak To veľmi rýchlo jazdil 🙂
ericn
@praptak no jezdím tam cca 20let v různé časy i dny a nikdy jsem je tam nepotkal a 107kmh není žádná velká rychlost 🤔 A mimo toho drobného překročení rychlosti nebyl důvod prudit… V novém autě to ani nepostřehneš, je jedeš o něco rychleji 🤔
rohYpnol
@ericn
U takovéhoto článku bych spíše čekal nějaké zamyšlení nad konknkrétními čísly, která za tu dobu nepochybně jsou.

Jaká je struktura přestupků za body? Kolik řidičů se vybodovalo? Kolik z toho cizinců? Kolik se vybodovalo opakovaně? atp.

Navíc, bodový systém zjevně nefunguje jak má. Protože vedle bodovoho systému tady máme zákazy řízení, které fungují paralelelně, nemusíš být vybodovaný, ale stejně slízneš zákaz...

Za mě je debata na téma bodový systém ano-ne vlastně zbytečná ztráta času a společenského zájmu nad nesmyslem. Bodový systém je prostě jen nástroj, stejně jako správní nebo soudní postih. Takže když jej už máme, tak spíš řešme, jestli to jak je nastavený dává smysl, jestli to nejde zjednotušit a zefektivnit.

Osobně bych bodoval opravdu možná 5, max 10 nejzávažnjějších (a většinou zcela vědomých přestupků), a na zbytek bych body vůbec neřešil.

1) nevěnování se řízení (telefony, tablety...)
2) jízda na červenou
3) agresivní jízda
4) nebezpečné předjíždění
5) alkohol, návykové látky
6) neposkytnutí první pomoci
7) ujetí od nehody
ericn
@rohYpnol za mě jsem opět papežštější než papež, tj máme ten bodový systém zbytečně přísný…
Hendly
@jersey.se
Pocet osobnich aut 2006 - 4,1 mil, 2026- 6,6mil.
rohYpnol
@Hendly
Velká hustota provozu znamená, že více stojíme než jedeme. A pokud někdo stojí, tak asi nenabourá, že 😁
rohYpnol
Bodový systém. Dobrý sluha, zlý pán. Asi jako vše...

Podstata je jinde. A to jak PČR je schpna racionálně dohlížet na bezpečnost a plynulost provozu. Pokud bude pokutovat právě těch 107 kmh na prázdném příjezdu k dálnici, zatímco kamiony sledují za jízdy YT a ve městech se jezdí na červenou, tak to asi účel plnit nebude...
praptak
@rohYpnol Nevím, zkuste jet na červenou tam, kde se to sleduje. A v Praze je těch míst požehnaně.
rohYpnol
@praptak
...a kde se to sleduje? To, že někde je kamera, ještě neznamená vůbec nic.
Othello
Bodový systém je výsměch a buzerace. Za teoretické a spíše nulové přestupky jsou drakonické příděly a proti tomu hrubé ohrožení bezpečnosti - třeba jizdou bez osvětlení za snížené viditelnosti - je zcela bez bodů. Zákony u nás vymýšlí banda pitomců
traveldrive
@Othello Zrovna minulý týždeň som zistil, že zrejme iba tá buzerácia na ľudí platí. Bol som v Severnom Macedónsku a otváral som oči, ako tam všetci jazdia disciplinovane. Presne na limite, v meste aj pod ním. A to aj keď bola na širokej dlhej ulici štyridsiatka, alebo aj tridsiatka. Málokedy bol niekto o čosi rýchlejší, strelci boli poväčšine Albánci alebo západní turisti. Jeden domáci mi povedal, o čo ide. Macedónci mali veľký problém s nedodržiavaním dopravných predpisov a hlavne rýchlosti, tak sa plesli po vrecku a nakúpili obrovské množstvo radarov a kamier. V Skopje a mestách sú doslova na každom kroku. Pridáš o 5 km/h, a príde ti zloženka na zaplatenie pokuty. Tak sa postupne naučili jazdiť pomaly. jediné, čo im ešte nejde, je hádzanie smeroviek. Ale sú nadmieru ohľaduplní a ústretoví voči sebe navzájom. Myslíš, že by to bez tých radarov a kamier šlo rovnako?
Othello
@traveldrive
pardon ale téma je bodový systém. Pevné radary a kamery s tím nemají skoro nic společného
traveldrive
@Othello Písal si o buzerácii, nie? Spomenul som príklad buzerácie, ktorá zabrala. Aj bodový systém vplyv určite má. Realita je taká, že na ľudí skutočne nič iného neplatí, len buzerácia. Človek je múdry tvor. Ale ľudia sú tupé nebezpečné stádo.
Trtkal
Myslím, že méně obětí je jen díky bezpečnějším autům.
Na začátku "nultých" let šlo velmi běžně potkat policii měřící rychlost, případně provádějící namátkové kontroly technického stavu nebo potkat v provozu neoznačené policejní auto.
Dnes již PČR prakticky rezignovala na dohled nad provozem.

Ono není se co divit. Kvůli nesmyslnému boji proti úředníkům má PČR spoustu lidí ve služebním poměru. Každá sekretářka, účetní, údržbář, právník, psycholog ... všichni, protože jinak by to za 20 hrubého podle tabulek MF nikdo nedělal. Akorát potom nemá kdo dělat základní práci policie, a jsou rádi, když dají dohromady dvě dvoučlenné hlídky na okres (někde jen jednu). Pak se nelze divit, že je PČR prakticky neviditelná.