Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Největší škodovka už se vyrábí. Peaq sjíždí z linky v Mladé Boleslavi

217 komentářů

Mad Pete
Uzrál čas prodat byt a jít do podnájmu, abych mohl mít to největší SUV!
psel
@Mad Pete když dnes prodáš byt máš na spoustu Peaqů.
traveldrive
@psel Definuj "spoustu"...
psel
@traveldrive definuj byt
šofér
To auto už bude mít kamery, kdy když se budeš koukat stopařce na prsa déle, než 3 vteřiny, tak zastaví? 😊
Avantime
@šofér Vtedy jedine bude mať systém zľutovanie a ostane ticho, nech si ten pohľad užiješ.
rohYpnol
Přesně je vidět, kdo je cílovkou. To nejslou koncoví zákazníci, které zajímá, jaký produkt si za vlastní peníze koupí.
To jsou korporáty a firmy, které jen šlapou zelenou brázdu a je jim úplně jedno, co kupují, hlavně že to má v tabulce 0g CO2 a je na to nejlépe dotace.
šofér
@rohYpnol - nepište už blbosti, pokud jste nepostřehl, ESG reporting se změnil a byly od nového roku vyňaty firmy do 1000 zaměstnanců, tedy 80% všech Evropských firem. S dojezdem 600 km to bude použitelné auto jako dnes Kodiaq.
rohYpnol
@šofér
Blbosti píšeš ty. ESG reporting není ESG. Mimochodem, velmi zábavné je, že já o dojezdu nenapsal vůbec nic... 😄 😄 😄
šofér
@rohYpnol -takže firmy sice nebudopu muset vykazovat ESG v reportu, ale není to ESG, Děkuji za vysvětlení. akorát že to je to hlavní, proč to firmy trápilo, protože nemohli dodávat do firem, kde s ESG pracovali. Nyní už budou moci.
A proč píšu o dojezdu 600 km, Protože nyní ty firmy kvůli dojezdu pro své top managery kupují Kodiaqy, jako u nás. Budou tak přecházet na toto. Střední management má Elroqy a vyšší má Enyaqy. Už to chápete, nebo chcete další návod?
rohYpnol
@šofér
Samozřejmě že budou. Protože musí. Protože ESG. A to je jen potvrzení toho, co jsem napsal!!! Tak si to znovu přečti 😁
www.auto.cz/…diskuse/101406/1#…
Hendly
@rohYpnol
Tak vysvětli proc firma co nedela ESG report bude kupovat auta pro ESG report?
rohYpnol
@Hendly
Třeba proto, že bude pořizovat auta na úvěr za podmínek, které má banka (mj. firma vykazující ESG report...).
Třeba proto, že i společnost nepodléhající ESG reportingu bude chtít získat veřejnou zakázku, ve které dokládá svoji "zelenost"...
Stačí??? Co??? 😄 😄 😄
Hendly
@rohYpnol
Chces mi rict, ze jdes jako ICO do salonu a pta se te nekdo na ESG?
rohYpnol
@Hendly

Proč opět nechápeš psaný text? Záměr? Nebo demagogie?
Hendly
@rohYpnol
Jako vzdy se pohybujes v nejake své uzavřené teorii.
Uz je. To, ze si minule tvrdil, že hybrid se nepočítá do ESG dost napoví.
rohYpnol
@Hendly
Napoví jen to, že opět lžeš. Jasně jsem napsal něco jiného.
šofér
@Hendly to je jeho domněnka, virtuální snění 🙈
Mikesus
@rohYpnol tohle nebude kupovat většina firem, že je jim jedno co kupují kvůli 0g. Ti klidně nakoupí elroqy, tohle nebude v jejich hledáčku, alespoň většiny. Tohle auto je pro rodiny jako dělané, které buď potřebují více sedadel, nebo větší kufr.
ryccardo
@Mikesus Co myslíš takovou košatou rodinu motivuje k tomu, aby si koupila o cca 150 tisíc dražší Peaq a ne třeba Kodiaq?
DonVito
@ryccardo

Spolehlivost, dynamika, maximální možný komfort, možnost nevyužívání veřejného doplňování energie, dokonalé rozjezdy a okamžité reakce, preconditioning interiéru.

Levný provoz, nulové lokální emise.
Nižší uhlíková stopa.

Stačí?
traveldrive
@DonVito
Neblúzni. Nič z toho prakticky nevieš.
DonVito
@traveldrive
Mas neco konkretniho?
traveldrive
@DonVito Nemáš ani šajn o spoľahlivosti, dynamike, komforte ,či dokonalých rozjazdoch, a pritom týmito pojmami operuješ, ako keby si Peaq už vyskúšal a tieto vlastnosti boli úplne samozrejmé... Preto ti konkrétne píšem, aby si neblúznil a neblábolil, si s tým prinajmenšom smiešny.
psel
@traveldrive promiň já s tím MEB jezdím už přes 3 roky, a všechno co píše Doník mohu podepsat. Máme dva ve firmě a oba stejná písnička.
Tohle BUDE jen lepší.
traveldrive
@psel To nemôžeš vedieť, to si môžeš len myslieť...
psel
@traveldrive prosím? Všechna auta MEB jsou na tom stejně, není žádné co by vybočovalo nějakým nečekaným směrem. A pravděpodobnost, že by zrovna Peaq měl být tou černou ovcí rodiny MEB je nereálná.
ryccardo
@DonVito Na nové auto je většinou záruka. Nevím tedy proč by majitel měl řešit spolehlivost. Ani nemám informace o tom, že by manažeři postávali s nefunkčníma Kodiaqama nějak často po pangejtech čekajíc na odtah. Dynamika Kodiaqu taky neschází stejně jako maximální možný komfort. I když ten bych hledal raději v Superbu. Levný provoz jen pokud máš doma soláry na střeše a kde nabíjet. Jinak jsi odkázán na veřejnou nabíjecí síť. A nulové lokální emise mě přeci jako uživatele vůbec nezajímají stejně jako uhlíková stopa, ale snad máš pravdu ty a bude se to dobře prodávat navzdory mému skepticismu.
budman
@ryccardo Záruka ti řeší pouze finanční stránku spolehlivosti, ale zrovna u rodinného wagenu je sakra důležitý, aby tě nikde nenechal viset... nemluvě o tom, že i ta záruční oprava znamená, že musím s autem do servisu a řešit to. Když k tomu připočteme fakt, že zrovna elektronika a SW není v posledních letech silnou stránkou koncernu, takže bych na tu spolehlivost bez zkušeností vážně nesázel...
psel
@budman já jo, jezdím s MEB 3 roky takže i s tim špatným software se dá spolehlivě jezdit.
Největší nevýhodu vidím v pomalosti hardware a nikoliv v kvalitě software. Někdo prostě zbytečně šetřil.
ryccardo
@budman jo souhlas. A v tomhle elektrokrapu jako neni infotainment a mraky elektroniky? Ja bych rekl ze je to stejny jako kazdy jiny koncernovy auto.
psel
@ryccardo jed si obě auta projet a ideálně nejdřív Peaq a pak Kodiaq nebo Superb, ideálně diesel abys věděl co to je za pokrok.
Soláry netřeba, stačí nabíječka, já tak jezdim za 80kč/100km už 3 roky.
A nabíjet je normální když parkuješ, nejsme v Číně kde pomalé nabíjení prakticky neexistuje nebo je dokonce zakázáno. Proto jsou taky žhaví na to rychlonabijení. Pro nás je efektivita, zvláště ta ve vysokých rychlostech a velká baterka větší terno.
Prostě nabíječka AC v práci pro ty co nemohou nabíjet doma a je to vyřešeno.
rohYpnol
@DonVito
Bohužel opět ve značné míře blboly a demagogie.

Spolehlivost... čístá spekulace

dynamika... velmi diskutabilní, pouze částečná pravda

maximální možný komfort,... 😁 naprostý nesmysl

možnost nevyužívání veřejného doplňování energie... úplně stejně jako spalovák, že... (větší firmy mají vlastní čerpačky...)

dokonalé rozjezdy a okamžité reakce... pouze částečná pravda... naopak třeba u 2stupnových převodovek je nepříjemná prodleva atp.

preconditioning interiéru... opět může mít i spalovák...

A podstatné, vše, co vydáváš za výhodu BEV, je společné i pro pHEV/HEV...
Takže jen další doníčkova demagogie.
Hendly
@rohYpnol
Jsem fascinován schopností popírat komfort jizdy s elektromobilem 😁
rohYpnol
@Hendly
Což chápe každý, kdo někdy elektromobilem jel, že nejde o žádné popírání... že žádný maximální možný komfort se nekoná a nejeden spalovák je přinejmenším stejně komfortní. Zvlášť na delších cestách. Protože zásadní není ticho, ale akustický komfort. Což jsou dvě úplně odlišné disciplíny.
Hendly
@rohYpnol
😂
Popirat lze samozřejmě vse.
Zrovna rozdil Kodiaq vs enyaq je propastny.
A nebo to nepoznas a pak je problém spise u tebe nez na strane auta.
rohYpnol
@Hendly
Máš pravdu, rozdíl Touareg vs. Enyaq je opravdu propastný, Touareg je mnohem pohodlnější ve všem 😁, snad jen opožděná reakce na plynu bych ti uznal, ale to není problém spalováku, to je opět jen důsledek naprosto hloupé ideologie EU a nesmyslných norem.
Hendly
@rohYpnol
Jasne😂
Proste totalne zpomalena reakce na praci s plynem je vlastně ok😂
rohYpnol
@Hendly
Ano, další důkaz tvé demagogie a lži. Napsal jsem pravý opak, jestli sis nevšiml. Ale lidi nejsou tak blbí, takže to každý vidí. Jen se ztrapňuj dál... 😁
Hendly
@rohYpnol
Psal si z nejakeho duvodu Touareq. Proc nevim, ale jeho ospala reakce na plyn je znama. To fakt nechces.
Elektrika se, bavme se o enyaq, chova co se týká reakce na plyn velice hezky a okamžitě.
Bez razeni, hrabani kol atd.
Popirat tohle jen ukazuje tvou zaujatost.
rohYpnol
@Hendly
Jenže psát "Popirat tohle jen ukazuje tvou zaujatost." jen potvrzuje buď tvoji blbost a hloupost, nebo tvoje lži, víš ... 😁
A napsal jsem Touareg, protože světe div se, bylo to za podobný peníz jako ten Enyaq 😄 😄 😄
Hendly
@rohYpnol
To fakt chces auto ktere reaguje na plyn s výrazným zpožděním…
šofér
@rohYpnol - hele tabetko, prč tedy, když celou dobu píšeme o Kodiaqu najednou ty píšeš o Tuaregu? Jsi už při pátku pod vlivem?
rohYpnol
@šofér
Kdybys nebyl pod vlivem, tak výš to máš dávno napsané. Smolík 😁
traveldrive
@rohYpnol Čo je to ten "smolík"? Nejaká tvoja úchylka, alebo utkvelá predstava?
rohYpnol
@traveldrive
Smolík = zkráceně máš smůlu.
traveldrive
@rohYpnol Neštve ťa to, že máš permanentne smolu...?
šofér
@Hendly - v říjnu přecházíme na Elroqy, rozdíl asi nude velký, už teď jsem z toho podělaný, hlavně kvůli nabíjení. Copak to nemůže být stejné, jako u spalováků, do ***e?!
Hendly
@šofér
Co mas ted na mysli?
psel
@šofér kdo se boji, nesmí do lesa. Zjistíš že to není tak hrozný, dokonce je to lepší. Fakt. Nemusíš na benzinku. Jsem zvědav co budeš říkat po par týdnech provozu, u mě to bylo tak ze jsem hrozně dojezd řešil před koupí, zjišťoval kde jsou nabíječky a od momentu jak jsem ho převzal tak jsem se během 14ti dni úplně vyklidnil a neřeším to.
Dokonce mě auto šílí když se dostane baterka na 20% a protože vím, že musím tak na 5% aby to nabíjelo rychle tak to ignoruju, nabíječek ja fakt dost a zatim to vždycky klaplo.
A to můj Eny měl ofiko dojezd 460 když jsem ho kupoval dneska ten Elroq dá minimálně o 100km vic…
Jo jen to nechce lítat 180, to pak žere i lithium z té baterky. Zase mas pak v zimě dostatečně předehřátou baterku pro nabíjení😄
Hendly
@psel
To me taky stve, ze auto zacina plasit s nízkym stavem baterky inkdyz vim, že je to v pohode.
traveldrive
@psel Svoje auto zas nemusím dávať na kábel. A nemusím riešiť tie kraviny, s nabíjaním, čo popisuješ. Skrátka za 2 minúty natankujem a mám ďalších aspoň 700 km. A nemusím nádrž vyjazdiť až do prázdna, aby som rýchle natankoval, dotankujem hocikedy. 😉
psel
@traveldrive ja ti to neberu. Ty tam jezdit musíš i když jezdíš okolo komína a navíc to bereš jako výhodu. Ja nikam nemusím. A navíc jezdim za pár kaček.
traveldrive
@psel Keď jazdím "okolo komína", nemusím na čerpačku tak často. A peniaze, čo ušetríš za benzín, si vysolil naviac za auto s baterkami, takže tvoja bilancia až taká suprová nie je. 😉
psel
@traveldrive moc ti toho nezbylo koukám teda. Ja si taky můžu nabít co chci a nabíjím jen tolik kolik potřebuji a to je největší rozdíl. Dokonce můžeš rychle natankovat i když máš dvě třetiny nádrže to je zásadni výhoda která mluví pro spalováky 😄. Tak si ji užij dokud na to budeš mít, protože tu cenu nemáš šancí ovlivnit. Ja po většinu roku ano a i po zbytek jsem na tom líp.
traveldrive
@psel A si na tom lepšie celkovo? Drahšie auto, lacnejšie jazdenie, vs. lacnejšie auto a vyššie prevádzkové náklady. Po koľkých km sa to vyrovná? Plus tankovanie je rozhodne jednoduchšie a dostupnejšie ako dobíjanie bateriek a benzínové auto mi poslúži jak na krátke trasy, na denné jazdy do práce aj na dovolenkové jazdy rádovo v tisícoch km - čo s BEV ide, ale je to predsa len zložitejšie. A čo posledná stránka, v knihe, a síce následný predaj po niekoľkých rokoch? Predáš BEV s menšou stratou ako benzínové auto? 😄
psel
@traveldrive určitě za nej dostanu jednou vice než za benzin, až jednou bude k prodeji, protože jen baterka bude mít větší cenu než ten spalovák.
Nejen pro mě je jednodušší nabíjet než tankovat, protože nabíjím při parkování.
Vyrovná se to hned, v třídě aut se kterou jezdím je to jedno, auta stojí skoro stejně, resp Kodiaq RS se 195kW je krapet dražší než Peaq s 220kW a navíc je hlučnější a provoz stojí 300.400kc na 100km oproti 80Kc u Peaqu.
alfa nomad
@DonVito Stačí. Jen jsi vyjmenoval výhody elektromobilu, nikoli důvody, proč by měl být Peaq nejlepší auto pro rodinu? To je marketingový leták, ne srovnání aut.

Spolehlivost – u právě uvedeného modelu bez dlouhodobých dat ji jednoduše neznáš. Tvrdit opak je věštění.

Dynamika: Peaq 90x, cca 300 k: 0–100 za 6,7 s, maximum 180 km/h. Peak 60 = 8,4, moje XC90 z 0-100: 7,6 s. Moje benzínové Stelvio Veloce má 280 k, 0–100 za 5,7 s a 230 km/h. Spalovák se nejen „vyrovná“, ale v tebou zvolené disciplíně je rychlejší.

„Maximální možný komfort“ – na základě čeho? Peaq váží kolem 2,4 tuny a má pouze DCC podvozek. Moje XC90 má vzduchový podvozek a prvotřídní odhlučnění, audio Bowers and Wilkins. Motor neslyším. Tichý elektromotor automaticky neznamená nejkomfortnější auto.

„Možnost nevyužívat veřejné doplňování energie“ je obzvlášť povedený argument. Ano, dokud jezdím v dosahu domácí zásuvky. Pak vyrazím 1 000 km do Itálie a veřejnou infrastrukturu naopak potřebuji několikrát. S dieselem natankuji za pár minut a pokračuji dalších mnoho set kilometrů. A nepotřebuji doma wallbox, garáž ani vlastní parkovací místo.

Okamžitá reakce elektromotoru? Ano, skutečná výhoda. Jenže rodinné auto se nekupuje jen podle reakce na plyn z nuly.

Preconditioning? Příjemná věc, ale klimatizovat či vytápět? U XC90 mám totéž.

Levný provoz? Při levném domácím nabíjení ano. Na veřejných rychlonabíječkách je výhoda podstatně menší. A pokud chceme mluvit o ekonomice seriózně, započítejme pořizovací cenu, pojištění, pneumatiky a hlavně odpis. Jakou bude mít Peaq po třech letech zůstatkovou hodnotu, dnes nevíš o nic víc než já.

Nulové lokální emise uznávám. Jenže to pořád nedokazuje, že jde o lepší rodinné auto. Jsou to především elektro auta, která zatěžují lokálně PM2.5.

Peaq může být dobré elektrické rodinné SUV. Ale z „má výhody elektromobilu“ udělat závěr „je nejlepší pro rodinu" je ideologický slogan, nikoli technický argument.
Hendly
@alfa nomad
Jednoduche.
Kolik to XC90 stalo jako nove?
alfa nomad
@Hendly Jednoduché. Nevšiml jsem si, že by Don Vito ve své adoraci Peaq řešil cenu. Měl chvalozpěv na jiné věci, na ty jsem mu odpověděl. Ty se ptáš, také ti odpovím. Poslední XC90 s naftou s s příplatkovým interiérem v nappa kůži, odvětrávanými sedačkami s masáží, vzduchovým podvozkem a Bowers and Wilkins byl ceník kolem 2,35 mil., po slevě 1,88 mil. Pokud vím, z těch tří příplatků nic Peaq nemá, když je odečtu, tak zas tak velký rozdíl mezi menším, výrazně užším mainstreamovým Peaq a větší, prostornější a prémiovější XC90 nebude.
Hendly
@alfa nomad
1,9 mil v roce 2014.
To jsi v dnesnich cenach nekde na 3 milionech.
Uz chapes kam můj dotaz směřoval?
alfa nomad
@Hendly 1,9 v 2024, psal jsem, že mám poslední diesel, ty se dodávaly naposledy na jaře 2024. Samozřejmě chápu, kam tvůj dotaz směřoval, nemám problém přijmout fakt, že v absolutní hodnotě je Peaq levnější, než XC90 i když porovnáváme nesrovnatelné výbavy. Nemyslím, že ty rodiny, které kupují vozy typu XC90. Audi Q7, BMW X5 by zrovna tento parametr přiměl o Peaq uvažovat. Loni na podzim jsem byl na předprodukčním představení Mercedesu GLC v jeho čistě elektrické verzi, je to to vůz ze segmentu Kodiaqu, ve velikosti má Peaq navrh, cena GLC 400 EQ 4MATIC začíná na 1 778 700 Kč, zde má také Peaq navrch. Takže ano, v rámci BEV se může Peaq někomu jevit jako dobrá koupě. Kolik rodin si ale kupuje jako hlavní rodinný vůz BEV? Myslím, že ani v satelitech se soláry na střeše, garáží a místem pro wallbox nebude procentní zastoupení tohoto typu mobility zrovna zásadní.
DonVito
@Hendly

www.volvocars.com/cz/cars/xc90/?…

XC90
Od 1 999 900 Kč

www.skoda-auto.cz/…modely/peaq/peaq
Peak
od 1 150 000Kč

Asi tak...
alfa nomad
@DonVito Za 1 150 000 se bavíme o holobytu, když zkusím u základu dorovnat výbavy a parametry , jsem na 1 549 500 a to tam ještě chybí výbava min za 160 000, kterou peaq prostě nemá. Zbývající rozdíl v ceně pak odráží míru použitelnosti a vnímání značky. Stačí?
DonVito
@alfa nomad

Tak za prvy.
Ja jsem odpovidal na to, co motivuje ke koupi Peaqa oproti Kodiaqu.
Nikde nepisu, ze Peak je lepsi na vzdalenost 1000km a podobny kraviny, ktery musim zase cist.

Za druhy nepis hlouposti o znecisteni!
Ano. Když to vezmeme číselně, obraz je zajímavější – a hlavně nepodporuje jednoduché tvrzení, že „především elektroauta zatěžují lokálně PM2,5“.

### Co ukazují měření

Jedna e😜erimentální studie porovnávala benzínové, dieselové a elektrické auto a zahrnula výfukové i nevýfukové částice. U PM2,5 vyšla😒br />
| Typ vozidla | PM2,5 |
| ----------- | ------------------: |
| Benzín | 28,7–33,0 mg/km |
| Diesel | 28,7–33,0 mg/km |
| Elektro | 13,9–17,4 mg/km |

Tedy v tomto e😜erimentu mělo EV zhruba o 45–55 % nižší celkové PM2,5 než spalovací auta. ([PubMed][1])

To je poměrně silný argument proti větě „především elektroauta zatěžují lokálně PM2,5“.

### Ale je tu důležitý háček

Elektromobil opravdu může mít vyšší nevýfukové emise**, především kvůli pneumatikám. Studie z roku 2025 modelující velký počet vozidel zjistila, že BEV produkují **více PM z pneumatik**, ale současně **méně PM z brzd, právě díky rekuperaci. ([ScienceDirect][2])

Další studie, která počítala otěr pneumatik, brzd, vozovky a resuspenzi, uvádí u spalovacích osobních aut celkové PM2,5 z těchto zdrojů přibližně 13,39–18,44 mg/km podle velikosti auta a typu komunikace. ([ScienceDirect][3])

A právě hmotnost je důležitá: obecně platí, že vyšší hmotnost vozidla zvyšuje nevýfukové emise. U EV tedy velké a těžké SUV může být z hlediska pneumatik podstatně horší než lehký elektromobil. ([ScienceDirect][4])

### Co bych tedy napsal

Pokud chceš být technicky přesný, doporučil bych😒br />
> **„Elektromobily nejsou z hlediska lokálního PM2,5 bezemisní. Produkují částice především otěrem pneumatik a resuspenzí prachu, přičemž jejich vyšší hmotnost může tyto emise zvyšovat. Díky absenci výfukových emisí a výrazně nižším emis
alfa nomad
@DonVito Ano, byl jsem nepozorný, nevšiml jsem si, že odpovídáš na Peaq vs. Kodiaq. Tím moje reakce na tebe v této části postrádá smysl.
S těmi částicemi ale zase přeháníš ty. Nikde netvrdím, že elektromobil musí mít vyšší CELKOVÉ PM2,5 včetně výfuku. Pointa byla, že „nulové lokální emise“ neznamenají nulové emise částic a u 2,4tunového EV je jeho hmotnost relevantní.
Studie, kterou cituješ, skutečně naměřila u konkrétního EV nižší celkové PM2,5, jenže sama uvádí, že výsledek závisí mimo jiné na započtení sekundárních výfukových částic, typu brzdových destiček a intenzitě rekuperace.
A teď druhá strana, kterou jsi poněkud elegantně přešel: OECD u těžkých BEV odhaduje proti srovnatelným spalovacím autům o 3–8 % VYŠŠÍ nevýfukové PM2,5; konkrétně u SUV +7,5 %. Důvod je jednoduchý – vyšší hmotnost a větší otěr pneumatik. Nová studie z roku 2025 potvrzuje totéž: BEV mají vyšší PM z pneumatik, ale díky rekuperaci nižší PM z brzd.
Takže korektní závěr je jednoduchý: EV nemá nulové lokální emise, ale nulové lokální VÝFUKOVÉ emise. V celkových PM může vycházet lépe než spalovák, zejména díky absenci výfuku a rekuperaci. Současně ale těžké EV může produkovat více nevýfukových PM2,5.
Takže svoji původní formulaci „především elektroauta“ beru zpět, ta byla příliš kategorická. Ale tvoje „nepiš hlouposti o znečištění“ je zase opačný extrém. Fyzika 2,4 tuny nezmizí spolu s výfukem.
ericn
@alfa nomad Pěkně shrnuto 👌
Mikesus
@ryccardo nižší provozní náklady, vyšší komfort, větší prostor, lepší bezpečnost díky okamžité reakci motoru a třeba ušetřit čas neježděním na benzinku. Tím, že nemusím zbytečně na doplnění benzinu zajíždět na benzinku. uštřím každým nabíjením minimálně půl hodiny ( 15min cesta k benzince a 15 min zpět, a to je ten nejvýhodnější případ, kdy ji mám kousek od baráku ). Rodina s dětmi musí na delších cestách stejně zastavovat, takže ani argument dojezdu neobstojí, než se postarají o děti, mají nabito na další cestu a i kdyby nemohli nabíjet doma, na nákup rodina musí jezdit a než se nakoupí týdení nákup, je opět nabito.
A ano, ti co chtějí jen holobyt s cenou od, mají 150tis k dobru u kodiaqu ( což se jim vrátí do 2 let jak nic, když budou jezdit málo ). Stejně vybavená a výkonová varianta je na tom identicky (RS 195kw vs 90x 220kw ).
ryccardo
@Mikesus ušetřím čas ježděním na benzínku??? Hmm slušnou snůšku blábolů si vyplodil. Tak uvidíme jak půjdou prodeje.
DonVito
@ryccardo
ušetřit čas NEježděním na benzinku
Priste radeji dvakrat cti a jednou reaguj!

Jinak neexistuje zadny "bud solary nebo verejny nabijeni". Zkus si sam spocitat, za kolik jezdim, kdyz nabijim za 5Kc/kWh...
Bez solaru!
A pak si to srovnej s tim, za kolik jezdis ty.
Proste Peak bude jezdit v pohode za polovicni naklady Kodiaqu...
V pripade vyhodnyho domaciho nabijeni i za ctvrtinu.

PS Klidne si jezdi za vic jak 2Kc/km, kdyz na to mas a bavi te to. Ale nerozporuj, ze EV jezdi obvykle za min nez 1Kc/km!
ericn
@DonVito kolik asi času ušetříš při veřejném nabíjení? 🤣 Ne každý má barák se soláry. Já jen, že těch 66l, co mám v Superbu trvá naplnit cca 1,5minuty + další 2 min na platbu ať na stojanu nebo v prodejně… a mám běžně dojezd 1000km Hmmm 😋
rohYpnol
@ericn
Já hlavně nevím, jestli se doníček pohybuje někde po svém království, kde má každých 300 km vlastní panství s FVE panely, kde si může zastavit... 😄 😄 😄
psel
@ericn a užíváš si tankování? Takhle to vypadá že je to pro tebe čirá radost.
Vidíš a já jedu jen domu a mám klid.
A když jedu někam dál tak dám pauzu a při tom auto nabíjím a sebe vybíjím. Časově to je o 10 někdy 15 minut delší (to nabíjení😄, ale to mi nevadí, třeba přitom odpovídám na maily místo večer po příjezdu domu. Ještě mi nenapadlo psát do diskuzí z nabíječky ale určitě to jednou prubnu 😄.
ericn
@psel hele nijak mi nevadí, je to tak 1x za týden/10dní, podle toho jakým autem zrovna jedu. Tj nijak mě to nevadí 😄 Vždycky je to po cestě, stojanů je všude dost...
rohYpnol
@ericn
Je to fascinující úkaz. Zkratomobilistovi údajně nevadí každej den 4x šaškovat s káblem a na cestě co 2h zastavovat a motat se na nabíječce. Ale hrozně mu vadí 1 až 2x za měsíc se na 3 minuty stavit na benzince, kolem které stejně v 99,99% případů jezdí každý den 10x... 😁
No, realita je jiná. TI co v diskusích píšou tyhle bludy, obvykle BEV totiž viděli jen na obrázku... 😁
Hendly
@rohYpnol
Mas pravdu, jezdim kolem ni kazdy den a dnes me zaujala cena nafty 45,9 -
Fyjalo octup!..
rohYpnol
@Hendly
Inflace teď nějakých kolik, 2%?
Inflace Fialy byla meziročně kolik, 15%?

Jak tohle sis opět vybral fakt blbě, opět sis pomočil vlastní boty 😁
Hendly
@rohYpnol
😂
Kde je krik na vaclavaku o odstoupeni vlady kdyz nafta stoji 46?
Mimochodem se ukázalo, ze stat opet zbytecne utopil x miliard. Jen opatreni skončila tak jsou ceny zpet na urovni tam kde pred opatřeními.
rohYpnol
@Hendly
Opět jsi prokázal, že o ekonomice nevíš vůbec nic. Regulace ceny přinesla přesně to, že máme jednu z nejnižších inflací v EU. Tedy přesně to, co Fiala absolutně nezvládl, bába zvládl na jedničku. Smolík.
Hendly
@rohYpnol
Jenze ta cena je ted stejna jak pred opatrenim😂
Takze si to jen posunul v case za ztraty x miliard.
PS: inflaci mame, zatim, diky krokům předchozí vlady. Aktualne se kola inflace mohutne roztaceji.
rohYpnol
@Hendly
Opět jsi prokázal vlastní tupost. Víš to?

To co uvádíš je absolutně irelevantní. Ten důvod je totiž úplně jinde. Kdyby ta opatření nebyla, tak by v mezidobí byly ty ceny mnohem výš!!! A o tom to celé bylo. Že ty to nepochopíš, mě ale vůbec neudivuje.
Hendly
@rohYpnol
Max o 2 koruny.
A cena samozřejmě reguluje poptávku. Zakon trhu ktery tu tak hajis.
No a kdyz by teda podle tveho tvrzeni byla cena mnohem vic tak by prirozene rostl zajem o elektromobil.
Takze az tu zas budes neconolacat o zvýhodňování elektromobilů tak si vzpomeň na tohle.
rohYpnol
@Hendly
Ty jsi doteď nezvládl pochopit, co vláda udělal... 😁

Cenu komodity určoval stále TRH!!!

Vláda zamezila spekulativnímu navyšování ceny a růstu inflace. To, že by rostl zájem o BEV, je už jen tvoje absolutní demagogie.
Hendly
@rohYpnol
Vím naprosto presne co vlada udelala. Provarila x miliard uplne k nicemu a hlavne na dluh. Jen skoncila regulace tak jsou ceny jako by zadna regulace nebyla. “Prekvapive” najednou nikdo nenadava na Vaclavaku.
Koncovou cenu paliv neurcoval trh.
Vlada ktera brutalne a nesmyslne navyšuje neinvestiční vydaje opravdu nebojuje proti rustu inflace.
rohYpnol
@Hendly

Buď jsi nepochopil nebo opět záměrně lžeš.
Hendly
@rohYpnol
Co udela Babis?
Na drahy dluh odpustil x miliard a vysoké ceny jsou zpatky. Strop marže by vyresil sam trh.
rohYpnol
@Hendly
Takže nechápeš co udělala vláda 😄 Měl jsem opět pravdu.
Bába zajistiil, že inflace nebyla 15% ale 2%, tohle udělal a bylo to sakra dobře vynaložených pár mld na dluh.
psel
@ericn Nevadí? To snad ne? Kdybys nemusel nikam tak by to bylo horší?
DonVito
@psel

Snad kazdymu normalnimu cloveku vadi jezdit nekam (k cerpaci stanici) kdyz nemusi a tam utratit dvojnasobek nez by musel (nez by utratil nabijenim EVcka).

Bohuzel tady diskutujes s exoty, ktery se budou do roztrhani tela prit o to, ze jim to neva.

A jako bonus tvrdi, ze hlucny a trhavy (relativne) spalovak je komfortnejsi nez elektricky pohon.

K tomu muzu napsat jediny

W T F
rohYpnol
@DonVito
Snad každýmu normálnímu človeku vadí jezdit někam (k nabíjecí stanici) 3x častěji když nemusí a tam navíc strávít 15x víc času nez by musel (než by strávil tankováním spalováku).

Bohuzel tady diskutujes s exoty, ktery se budou do roztrhani tela prit o to, ze jim to neva. Smolík 😁
Hendly
@rohYpnol
Úchvatná situace kdy lidem kteří elektromobil maji vysvetlujes jak jak se maji spatne i kdyz ti rikaji, ze je to skutecne uzivani jenuplne jinak nez tvrdis😂
rohYpnol
@Hendly
Ne hendlíčku. To je jen o tom, že mnozí majitelé BEV si lžou do vlastní kapsy, aby se utvrdili v tom, že BEV je zázrak. A v této lži jsou schopni napsat cokoliv. Třeba i to, že vysoká hmotnost a vysoká podlaha je taky výhoda, protože při vysávání koberce se nemusí tak moc ohnout... 😄 😄 😄
Hendly
@rohYpnol
Ja tu zatím vidim jen tebe co rika, ze i vyrazne zpoždění motoru na plyn je vlastne ok😂
rohYpnol
@Hendly
Kde? Uveď konkrétní citaci. Jsi jen lhář. Opakovaný a usvědčený lhář.
DonVito
Kdyz rohypnol vysvetluje elektromobilistovi elektromobilitu

"To je jen o tom, že mnozí majitelé BEV si lžou do vlastní kapsy, aby se utvrdili v tom, že BEV je zázrak. A v této lži jsou schopni napsat cokoliv."
😃

W T F
rohYpnol
@DonVito
Já vím že ty 3 řádky je pro věřícího těžké pochopit. A když bys to pochopil tak tě to zabolí 😁
ericn
@psel tvl ty si asi ztratil vzpomínky, ne? Jezdil si speciálně k pumpě abys natankoval nebo ses po cestě jen někde stavil? 2x za měsíc?

Teď s kabelem šaškuješ 2x týdně a nedejbože na delší cestě si někde dáváš na půl hodinky kafčo a to ti nevadí? Použuji stejně hloupou otázku jako ty 😉
Hendly
@ericn
Fascinuje me, ta neschopnost opustit myšlenky, ze musis nekam jezdit.
S EV proste zapomene, k cemu jsou u silnic benzinky.
ericn
@Hendly a to třetí kafe při čekání na nabíjení ti udělají kde? 🤣🤣🤣
psel
@ericn v občerstvení? Třeba Mc Cafe?
Hendly
@ericn
To ale je dokazuje, ze s tim zkušenosti nemas.
Realne u nabijecich stanic stravis minimum casu.
ericn
@Hendly jj naposled, když jsem dobíjel BEV, trávil jsem 49 minut u Tesca v Českém krumově na ČEZ 50kW nabíječce a na to kafe jsem si musel dojít k Benzině na hlavní a to mi asi úplně stačilo 😋👍 Před tím jsem stihl i nákup… Takže si ty kydy strč někam, kámo 😉
psel
@ericn No a proč jsi nabíjel tam tak dlouho? Kdybych já byl na nule a neměl na dojezd 25km do Budějovic, kde těch rychlonabíječek je vic, tak bych se svou potřebou pod 20kWh nabil 5kWh což trvá na té pomalé= nabíječce 6 minut a pak dosál zbytek v ČB.
Tohle je typický případ, jak chceš ukázat nesmyslnost elektromobilu ale ukazuješ jen nedomyšlenost svého konání.
To je jako kdybych já chtěl dokázat nepoužitelnost spalováku, když budu s prázdnou nádrží stát před jedinou benzínkou kde bude cena 100kč/l za litr a napral tam ten superb plnou abych dokázal jak je provoz ICE drahý oproti BEV. Jo 650 korun za 100km je to hrůza...
Všichni používáme hlavu, jen ti co chtějí dokázat nesmysl jaksi ne. A dokonce někteří na to umřou, viz ten chudák v Americe co chtěl dokázat že je země placatá, postavil si svojí raketu a bylo po něm...
DonVito
@psel
Chybi uz jen napsat, ze to pripojil na 11kW ACcko a cekal pet hodin.

Standardni diskuze s majitelem spalovaku, co si jednou pujcil EVcko, ktery ani neumi nabit...

A misto aby,si o tematu neco zjistll, nebo alespon chapal, co mu elektromobilisti pisou, tak jim dokazuje.... ze s elektromobolem neumi a jeho pouzivani vubec nechape (protoze nechce...).
Hendly
@psel
Presne.
Uživatel spalovaku se drží představy, ze nekam dojedu a pak nabijim az do plna.
Realita. Jedu a na delsi trase nabiji nekde treba jen 20% za par minut a pak jinde pred cilem zas jen kousek.
Vybiras si (teda spis navigace) rychle stojany atd.
Hendly
@ericn
Protoze tonje klasický scénář. Půjčíš si na víkend elektromobil a jezdis dlouhe vylety, nevis jak nabijet a pak nadavas a udelas si an to předpřipravený negativní nazor.
Ale kdyz mas EV jako normální auto tak to vyuzivas uplne jinak.
ericn
@Hendly jenže BEV normální auto není 😋 O to normálni se takhle starat nemusíš, vezmeš klíčky a jedeš. Doplníš energii kdekoliv a kdykoliv a do plné za 2 minuty…

Btw jedeme pořád dokola, už mě ty vaše hloupý kecy, jak kdo co umí nebo neumí nabíjet, nebaví. Už jen to, že to vůbec musíš řešit, je hloupé… 😋
psel
@ericn no nevim, ale jak je hloupá tvá argumentace jsem ti přece napsal o pár příspěvků výše, budeš tankovat naftu za 100Kč/l do plný když máš 20km dál benzinku co ti ho prodává o víc jak polovinu laciněji?
Nebudeš
A nikdo netvrdí že přechod na BEV není beze změny toho jak se k autu chováš.
1/ nabíjíš pomalu když parkuješ, obvykle nejlacinější způsob a nejkomfortnější, protože nemusíš jezdit nikam jinam než potřebuješ. Typicky doma, práce
2/ plno nabíjíš JEN na pomalém nabíjení, protože je to na jakémkoliv DC jen ztráta času a peněz.
3/ nabíjíš jen tolik kolik potřebuješ abys dojel tam, kde normálně pomalu nabíjíš.
4/ když jedeš delší cestu tak nabíjíš jen do optimální doby nabíjení, nikoliv do 80%, takže na DC nabíječkách trávíš méně času než tento údaj pro srovnání ukazuje.
Nabití na delších cestách za tebe řeší auto, řekne kdy a kolik nabít a dnešní BEV včetně koncernu už umožní nastavit navigaci dle tvých preferencí , třeba nabíječky kterého poskytovatele preferovat apod. Řidič bez jakýchkoliv zkušeností si s tím dnes poradí.
rohYpnol
@Hendly
Přesně, že raději nejezdíš výledy a delší trasy, co... 😁
Hele, víš co je zvláštní? Že všichni v mém okolí ad 1) krom elektromobilu vesměs mají i spalovák, a ad 2) když jedou na dovolenou, tak v 99% případů jedou tím spalovákem. Zvláštní, co? Když ten BEV má tak dokonalé pohodlí... 😄 😄 😄
Mikesus
@ericn nabíjet u čezu a ještě 50kw když nejsi na místě z jiného důvodu jen ukazuje, že vůbec netušíš k čemu jsou veřejné nabíječky a zkušenosti s tím fakt nemáš.
ericn
@Mikesus Mikeši, neunavuj 😋
psel
@ericn hele pochlubit se tady jak blbě si nabíjel se ti povedlo celkem dobře a teď se z toho už nevykroutíš. Místo abys uznal že to nebylo ideální od tebe tak furt svaluješ vinu na auto a nebo nabíječky nebo EU nebo Green Deal a výsledkem je tvůj pocit že BEV není auto. Kdybys byl Pilulka přidal bych do seznamu i Uršulu.
Když do svého auta naleješ z kanystru benzin místo dieslu tak to taky bude chyba auta?
rohYpnol
@Hendly
Vlastníš elektromobil? Kolik km denne najedeš? Bydlíš v RD? Parkuješ u domu? Máš FVE?
Hendly
@rohYpnol
Používám elektromobil naprosto bezne pro různě dlouhé trasy a mam kde nabijet.
Prakticky s ničím co zde ty popisujes jako “realitu” jsem se nesetkal.
Naopak z tvych prispevku je, pro mne jako uživatele elektromobilu, jasně videt, ze s užíváním elektromobilu mas naprosto minimální zkušenost.
rohYpnol
@Hendly
Takže absolutně nekonkrétní odpověď. Velmi "důvěryhodné"... 😁
rohYpnol
@Hendly
Přeně tak. Protože neustále s BEV řešíš, kde nabiješ a kam vůbec dojedeš 😁 Takže na nějaké benzinky, které potkáváš každých 5 mnut, nemáš čas ani pomyšlení 😄 😄 😄
Hendly
@rohYpnol
To je ale tvá teoretická predstava. Realita je uplne jina.
rohYpnol
@Hendly
Realita je přesně taková jak jsem napsal. Pochopí to každý, kdo není věřící v BEV náboženství. Dojezd a dobu nabíjení nikdo neokecá.
Hendly
@rohYpnol
Ty elektromobil nemas a nepoužíváš.
Jak muzes vedet co je realita uzivani elektromobilu?
DonVito
@Hendly
To je vira.
On skutecne veri, ze pouzivani EV je peklo.
A jeho mise je o tom, vsechny v diskuzi presvedcit o vire ve spalovani ropy.

A dokonce je tak fanatickej, ze vysvetluje elektromobilistum, ze si "lzou do kapsy" kdyz jim elektromobil vyhovuje.
😃
To neni normalni...

Nikdo tady nerozporuje vyhody spalovaku na delsi cesty ani rychlost tankovani.
Protoze proc by to elektromobilista delal???

Ale vyhody EVcek tu bude rozporuje kazdej jouda.
Od ceny nabijeni, pres spolehlivost az po to, ze EVcko je z principu tissi a jizda je plynulejsi...

W. T. F.
rohYpnol
@DonVito
Používání elektromobilu při delších cestách v podstatě je peklo 😁
Ad tišší a plynulejší jízda, ne, hujer, tohle opravdu nikdo nerozporuje. Rozporuji to, že tišší jízda rovná se něco jako absolutně pohodlná jízda nebo pohodlnější jízda než v autě se spalovacím motorem. Protože hlučnost je jen část celkového vjemu. Nehledě na to, že při dálničních rychlostech ty elektromobily vlastně ani tišší než spalovák nejsou, že 😁 😁 😁 A plynulsot je taky otázkou. Než DSG elektromotor plynulejší samořejmě je. Ale než HDM, CVT, eCVT...?!??? A co třeba 2stupňová převodovka některých elektromotorů a prodleva ve výkonu v ten nejnevhodnější moment? Co? Ta už se určitě nepočítá, že... 😁
rohYpnol
@Hendly
Další důkaz toho, jak jen na základě nula znalostí plácáš blábioly a nesmysly.

Mimo jiné, s elektromobilem jsem odjel i jednu celou dovolenou a právě to bylo definitivní a jasné potvrzení toho, že elektrombilita je jen vopruz. I dovolená s poměrně užraným spalovákem byla proti tomu balzám na duši.
Hendly
@rohYpnol
Tady je ale zaklad vseho.
Odjel si dovolenou, nevyhovuje a jezdis ted jezdis spalovaky. Nikdo nerekne ani popel.
Ale ty kazdemu kdo rekne, “jel jsem a vyhovuje” donekonečna 24/7 nutis, ze je hloupej.
rohYpnol
@Hendly
Ne, já říkkám, že je hloupej někdo jako ty nebo doníček, protože zcela popíráte negativa a o elektromobilitě šíříte lži a demagogie. Tak prosté to je. I degradace baterky je podle vás jistě výhoda elektromobilů... 😁 😁

Opět to není tak jak jsi napsal. To není jen o dovolené. S elektromobily jezdím stále a mám to srovnání. Uvědomuji si ty rozdíly. A BEV není ve všem lepší. BEV dokonce ani obecně není lepší, a řeči typu dokonalá pohodlnost ... jen se musím smát, to napíše možná tak někdo, kdo jezdil felicií a pak dacií... 😁...

A co se týká užívání, tak BEV je to vopruz. A ano, určitá část je schopna se tomu vopruzu přizpůsobit. A pak tu jsou hloupí hujeři, kteří tu nutnost přizpůsobební se budou neustále popírat a ještě vychvalovat...
Hendly
@rohYpnol
Pockej.
Ty nejvetsi odpurce jeszdis elektromobilem?
Proc?
rohYpnol
@Hendly
Dobře, uznávám Moje chyba. Přesně je to "i s elektromobily". A opět tvoje dezo demagigoe. Takže znovu, nejsem žádný odpůrce elektromobility. Tak tady přestaň lhát.
Hendly
@rohYpnol
A proc s nima jezdis?
Ano, ty jsi odpůrce elektromobility. Dokazujes to zde pod kazdym clankem.
Mikesus
@rohYpnol realita je úplně jiná, kdybys nebyl zabedněnej a to BEV používal. Taky jsem z toho měl obavu, než jsem to začal používat denně. Je to jak říká Hendly a ty jen lžeš jako ve většině tvých příspěvků.
psel
@ericn tak ještě jednou, nikde nešaškuji 2x týdně, když potřebuji tak přijedu domu / práce a za dobu pár sekund chytnu konektor, otevřu nabíjecí port a zastrčím konektor. Nic víc nic míň.
Takhle to funguje normálně. Pokud potřebuji jet dál tak i třeba vickrát denně ale protože je to v průměru maximálně jednou za měsíc a na dlouhých trasách tak stejně zastavuju a prodloužení těch zastávek dokážu využít a tak to není tak strašné jak to popisuješ.
A ještě jednou pro fosily
Zatímco vy tankujete rychle, jdete platit a pak jedete na parkoviště a třeba pak na záchod tak my zaparkujeme u nabíječky, jdeme si odskočit a po návratu odjíždíme. Rozdíl je pár minut ve váš prospěch u auta s nabíjením přes 300kW je čas stejný.
ericn
@psel “ Rozdíl je pár minut ve váš prospěch u auta s nabíjením přes 300kW je čas stejný.” - haha tak teď si mě rozesmál, určitě jsou úplně všude? Kolik že umí max nabíjet tvoje iD.3? Max 125kW? 175kW? A co nabíjecí křivka? Tj stejně tam ztvrdneš minimálně půl hodiny a doma čekáš a čekáš do plna věčnost až zas budeš moc jet…
psel
@ericn Enyaq 165kW, nabíjím cca do 60..65% na dlouhých cestách, jinak na poslední zastávce vždy jen tolik kolik potřebuji. A když má nabíječka malý výkon, a mám před sebou dlouhou štreku tak jen tolik abych dojel k nějaké rychlé. Takže nečekám na 50kW jako ty, abych mohl dokázat, kolik času strávím nabíjením.
Takže v průměru jsem s tím starým autem cca 120kW, a nabíjím tedy maximálně 50% - 55% kapacity baterky, což je v mém případě 42kWh, takže tam jsem něco lehce nad dvacet minut.
Na dlouhých cestách po Čechách pak jen to, co potřebuju na dojetí domu, takže třeba jen 5 minut. Tohle mi s Peaq odpadne zcela (delší dojezd) a protože tam dáš do 60% průměr okolo 170kW, takže 16..17 minut... na dlouhých cestách.
Jinak nabíječek je dost v relativně krátkém dojezdovém okolí. Není problém nabít rychle a ano, mohlo by jich být víc, koukni kolik se dá nabít dnes i v tomu Krumlově 😄.
A máš-li auto s nabíjením 300kW tak není problém si tu nabíječku najít taky a postupovat stejně...
ericn
@psel no vidíš a tohle řešit nemusím, naplním nádrž stejně rychle kdekoliv a kdykoliv… Jinak při plné nádrži dojedu z Prahy kamkoliv po ČR i zpět aniž bych to musel řešit 😋
psel
@ericn ty řešíš tankování pořád a já nabíjení jen když jedu dál. Takže to řešit musíš protože jinak budeš pěkně běhat s kanystrem.
rohYpnol
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
ericn
@rohYpnol to s tebou souhlasím 😋
Hendly
@rohYpnol
Proc urazis cloveka jen za to, ze rekne svou zkušenost která odporuje tvemu teoretickemu nazaru?
rohYpnol
@Hendly
Ano, konstatuji to, že hloupé názory dělají pro elektromobilitu medvědí službu. To není urážka. To je popis reality.
Jestli to zvládneš pochopit i ty, je mi jedno.
ericn
@rohYpnol Hendly? Těžko...
rohYpnol
@ericn
Tak jasné, vím že to je jak říkat v kostele, že bůh neexistuje... 😁 😁 😁
Hendly
@rohYpnol
A jakou službu pro elektromobilitu delas ty?
Ty který elektromobil nejezdis, ale radis lidem kteří s nima jezdi
rohYpnol
@Hendly
Jak můžeš vědět, čím jezdím a nejezdím? Proč opět lžeš aniž bys cokoliv věděl???

Já jen popisuji realitu. A ve výsledku je to i pro tu elektromobilitu mnohem větší přínos než ty tvoje bláboly. Protože není nic horšího než to, když si elektromobil koupí někdo, kdo je krmený zelenorudými bláboly a nesmysly co šíří eutohujeři jako ty a pak je z elektromobilu jen a jen zklamán, protože očekávání byla úplně jinde. Je mnohem lepší říct pravdu a ten, kdo si i přesto elektromobil pořídí, nejspíš nebude zklamán a na elektromobil nezanevře.
Hendly
@rohYpnol
Takovej kazatel😂
Klidne napis cim jezdis.
DonVito
@ericn

Tohle he presne to, co si zadnej jouda neda vymluvit

"Tj stejně tam ztvrdneš minimálně půl hodiny a doma čekáš a čekáš do plna věčnost až zas budeš moc jet…"

Dokud nepochopi, ze tohle NENI realita elektromobilisty, tak se tu bude zesmesnovat pred elektromobilistama furt dokola.

Tvl. ericu, zkus se nekdy nejakyho elektromobilisty radeji zeptat! Misto toho abys mu pouzivani elektromobilu vysvetloval!!!
😃😀😂
Zkus treba zacit otazkou, "Kdy jsi naposledy cekal na nabijecce pres pul hodiny?

Ja treba letos jeste asi ne, rozhodne si ted nevzpominam...
rohYpnol
@DonVito
Doníčku, opět zcela záměrná demagogie z tvojí strany, co...

Jasně, letos jsi ještě nestrávil 0,5h na nabíječce a žádný elektromobilista to nedělá...

Přesně, ono to totiž nebylo 30 min, ale jen 28 minut, co... 😁 A ano, je to přesně tak, nikomu se totiž na nabéječce nechce ČEKAT dýl jak půl hodiny. Takaže tam obvykle skejsneš nějakých 20 až 30 minut, že. Jenže pak neříkáš to B, a to je, že můžeš zapomenout na dojezd nějakých 500 km i u těch nejlepších a rázem máš těch obligátních 300 km, o kterých opakovaně píšu. A to se bavíme o létě a ideálních podmínkách.
A součástí toho B je, že sice na nabíječce nejsi těch 30 minut, ale zato tam jsi každých 150 minut... 😁 😁 😁

Takže skvělé, že jsi potvrdil přesně to, co na téma BEV říkám. Že reálný dojzezd je u těch nejlepších v ideálních podmínkách tak 300 km max... 😁 😁 😁

Mimochodem, když jsi na typické 50 kW nabíječce ČEZu u nás, tak tam za tu půůhodinu dobiješ velké kulové... 😁 A to nehovoříme o sdílených výkonech nabíječek, že...

Takže ano, s elektromobilitou jde v ČR přežít, ale je není to nic než vopruz.
Mikesus
@rohYpnol od kdy je čez a 50kw typická nabíječka? Ty máš nula zkušeností a neumíš ani kouknout do mapy co?
ericn
@DonVito Mě se hrozně líbí, jak vše, co se běžně děje popíráš. Já se těch kluků, co stojí ve frontě na Tesla Charger na 90km D1 minimálně každou sobotu/neděli zeptám, proč tam stojí? Až teda pojedu kolem a aby mi to vysvětlili, jak je možné, že tam stojí. Když Doník říkal, že to není možné...

Víš, tak jsem ujel za tenhle týden cca 650km a stále mám dojezd dalších 550km, jak já to dělám. Btw Opět Lipno - Praha za 5,2l/100km. No nemůžu si pomoci, tohle ti žádný prodávaný EV neudělá 🤔
Hendly
@ericn
A kolik hodin to auto za ten tyden jelo a kolik hodin stalo?
psel
@ericn no nemaj náhodou nabíjení zadarmo? Nebo třeba spešl cenu, u tank ono bývaly taky husté fronty co si pamatuji 😄.
ericn
@psel a není lepší ušetřit čas a "vzít" to jinde než čekat třeba hodinku než se uvolní nabíječka?

Jj já vím, tři kafíčka při čekání na kabel jsou úplně v pohodě 😄

Já bych raději ušetřil čas a nabíjel jinde po cestě...
psel
@ericn zeptej se lidí co stojí ve frontě u Tank Ono
ericn
@psel haha diskont, no tam stojí jen venkovští... Ale nemusí, mohou natankovat všude jinde a hned...
Btw já většinou tankuju na MOL, Orlen a Eurooil a nikde nestojím... Divný 😄
ryccardo
@DonVito na verejnych nabijeckach je takhle levne dobijeni? Tak to jde.
topten
.. a navic za stejnou cenu
4 kolkovej peaq 220kW 1M4-1M6
4 kolkovej kadak 195kW 1M5
topten
@topten
to bylo na sofera
psel
@topten jo, ještě k tomu přidej předplacený servis (ne full ten nemá smysl) a cena bude stejná.
thebearspook
Překvapuje mě, že si tolik lidí objedná nějaké auto, aniž by se s ním svezli. Asi to nekupují konkrétně pro sebe, jinak si to neumím vysvětlit, nebo jsou na škodovky zvyklí, tak tuší, co je čeká.
psel
@thebearspook jo, já to u Peaqu udělal poprvé a pro sebe. Jednak teda interiér , sedačky takhle má za mě vypadat auto. Žádnej čínskej preposilovanej volant, pořádný podvozek a matrixy. Zbytek znám, je to MEB+ s baterkou z ID7 Pro S a navíc se čtyřkolkou s motorem, který v Audi A2 dokáže spotřebu dostat pod 13kWh. Se starým MEB jezdim 3 roky, tohle BUDE jen lepší.
Jediné riziko vidím v těch klikách, ale to neovlivním a když to přežívají svědci Elonovi nevidím důvod proč bych to nepřežil já.
A po 3 letech zase auto bez Panorámy. To jsem nikdy nechtěl ale Eny Coupe nešlo jinak…
ricardo sergione
ale ale pánové proč se tak hádat o tomto vozidle každý kdo trochu cestuje po světě ví že mimo EU je toto vozítko neprodejné a tudíž to byznys ala výroba Škodě možná vychází mají práci ale pro VW je to stále světově bídný produkt bohužel..to je bohužel realita...
speedfred
Iba sa smejem ako jedna skupina vysvetľuje tej druhej že ich auto je na ….figu. 😄
psel
@speedfred si nemyslím že to takhle je, spíš jde o to že všichni ví jak ta jedna skupina u benzinek se spalováky funguje, protože to zažila. A pak tu jsou jedinci, kteří se snaží ze své zkušenosti popisovat proč BEV jsou elektrozkraty, že to nikam nedojede, že strávím hodiny nabíjením, že to hoří, že to je hrozně těžké aby se s tím dalo jezdit, že máme výfuk v elektrárně, že jsme závislí na Číně, že baterky nic nevydrží, že se nám zvýší spotřeba kafe, že je to drahý, že nám na to děti těží kobalt, že na to potřebujeme 12 Temelínů, že u paneláku potřebujeme prodlužovačky z oken, že to nevydrží síť a že to je emotivní jako tramvaj.
A to vše bez vlastní dlouhodobé zkušenosti s BEV a o energetice vědí je to, že mají doma zásuvky a umí vyměnit žárovku, prostě jen vše vycucané z prstu a ještě ty hlouposti po sobě opakuji a navzájem si přikyvují.
A pak tu je skupina těch, co reálnou a mnohaletou zkušenost mají se spousty najetých km doma a v zahraničí a ti se snaží vysvětlovat jak to v reálu funguje.
Situace se ale pomalu mění tak jak se jednak auta zlepšují a uživatelů i v Čechách přibývá. Stále máme do německých 30% nebo dánských 97% daleko ale věřím tomu že i díky těmto diskuzím k tomu brzy dojde i u nás…
gil54
@psel

Jj, speedfreda zde známe, nic neví 😀, nemá žádné auto 😀, ani ICE😀 ani EV😀 a je od tebe moc hezké, že jsi mu to všechno hezky vysvětlil, určitě zrovna on potřeboval tvé obsáhlé školení. 😀 Zejména jako reakci na tu jeho jednu neutrální a nekonfliktní větu.

Mně ještě chybí v tvém podrobném výčtu vlastností, pokrytém dlouholetými zkušenostmi a rozsáhlými znalostmi, jak postupovat, když si to chceš šoupnout. U ICE je to obecně známé a jednoduché, stačí hadice do výfuku a okýnkem do kabiny a utěsnit kobercovou páskou. Jak se to dělá u EV? Je to taky tak snadné? 😀
psel
@gil54 navrtat oranžové kabely, naprat do nich hřebíky a vyososnout 800V, to by byl můj postup. Ale nevím co nějaká ochrana izolace, to tam je taky a ta by to asi vypla. Co já vím ....
gil54
@psel
" ... Co já vím ...." ??? Hmm... , tak nic.
... a přitom to vypadalo, jako že víš všechno.... 😄
psel
@gil54 jen jezdím s BEV a jsem s tím spokojen. Mrzí mě že jsem tě zklamal s tím, že si nejsem jist tím, jak s BEV spáchat sebevraždu. Ostatně to nemám v plánu. Pokud budeš mít nějaký smysluplnější dotaz směrem k BEV rád ti odpovím.
DonVito
@speedfred
Ja vidim problem hlavne v tom, ze obe skupiny se bavi o elektromobilite.

Majitel elektromobilu a majitel spalovaku.
Oba zde pisou svy zkusenosti s elektromobilem...

Je to podobny, jako kdyz se bavi o klimatu klimatolog s (v lepsim pripade) treba s ekonomem.
youtu.be/ezwfroQndbU?is=vCst9twyaisVGEyM
Debata o klimatu mezi VĚDCEM a SKEPTIKEM (Daniel Kortus a František Kubásek)
rohYpnol
@DonVito
Ano, to je krásný příklad toho, že i skladník může projevit více zdravého selského rozumu a nemít klapky na očích. Inteligence se totiž nedá získat na vysoké škole 😁
DonVito
Inteligence se totiž nedá získat na vysoké škole

Jj vysoka skola zivota, zname...
😃

Bohuzel (pro holuba) po vecne diskuzi se musi skladnik omluvit za svy nesmysly a urazky a dat klimatologovi za pravdu...
Hendly
@rohYpnol
Myslis Kubaska ktery sice plamene nenavidi, ale argumeny se mu sypou pri stretu s nekym kdo vi o cem mluvi?
rohYpnol
@Hendly
Je to opravdu smutné, když i obyčejný skladník rozebere vědce a jen selským rozumem prokáže zaslepenost odborníka bez schopnosti vnímat logické vazby a širší souvislosti.

Být Kortusem tak na tohle video opravdu pyšný nejsem a spíš doufám, že jej nikdo neuvídí 😄 😄 😄
Hendly
@rohYpnol
Neprekvapujes.
Kubasek sice plete zakladni pojmy a nedokáže argumentovat, ale prontebe klasika.
rohYpnol
@Hendly
Problém je, že Kortus si sám vyvrací co říká. On toho Kubáska ani nepotřebuje 😄 😄 😄
gil54
@DonVito

Ale Speedfred napsal, že.... jedna skupina vysvětluje té druhé....napsal to obecně, ne konkrétně která skupina vysvětluje které skupině, že má auto na...figu. Evidentně s nadhledem a humorným přesahem, ale přesto dostal už druhý školení.

....to přece není primárně diskuze o elektromobilitě a ani to není o zkušenostech obou skupin jen s elektromobily. Jsi příliš zaujatý a vztahovačný. Takže správně - jen ty vidíš ten problém😀...příliš jednostranně.
DonVito
@gil54
Svuj prispevek jsem zacal takto
"Ja vidim problem hlavne v tom, ze obe skupiny se bavi o elektromobilite."

Neprijde mi to jako skoleni.
A ano, napsal jsem v cem vidim problem.

Dokonce ho dokazu i presne pojmenovat
"Tj stejně tam ztvrdneš minimálně půl hodiny a doma čekáš a čekáš do plna věčnost až zas budeš moc jet…"

Az skonci tato predstava o elektromobilite budeme mit o jedno tema min.
Diky bohu

Pak uz bude zbyvat jen cenova parita a infrastruktura a elektromobilita bude mit vyhrano i u lidi tvyho typu.
🙂

PS Ano, vidim velmi jednostranny problem ve vetach typu, ze si "elektromobilisti lzou do kapsy". Nebo kdyz mi ridic spalovaku "vysvetluje" jak tvrdnu na nabijeckach!!
Protoze jsem elektromobilista.
🙂
Btw. vis jakej je pro me rozdil mezi uplne normalnim vecerem/noci a tim kdy "doma čekáš a čekáš do plna věčnost až zas budeš moc jet"??
VŮBEC ŽÁDNEJ
😉
gil54
@DonVito

Nevím, proč mi to píšeš. Zejména nevím, proč píšeš "...u lidí tvýho typu", když o mně nic nevíš.

Mně by EVčko dnes už úplně stačilo, mám garáž s elektrikou, infrastruktura je pro mě u nás i v Evropě už jakž takž dostačující, káry, které by nahradily mé auto výkonem, rychlostí, velikostí i dojezdem existují, času už mám mraky, tak párkrát ročně nabití mimo domov bych klidně přežil. Jenom se mi to už nevyplatí. Jezdím poměrně málo - cca 10.000 km ročně, tak mě spotřeba nějakejch průměrnejch 12,5/100 devadesát osmičky na lopatky nepoloží. S roční úsporou na palivu 40 000 Kč plus s výměnou oleje 5 tis.Kč jednou ročně (když budu s EV jezdit 1 Kč/km) bych musel žít a jezdit ještě 20, ale spíše 30 let, aby se mi nějak +/- náklady na výměnu auta vrátily. A to se mi určitě nepovede, pokud rychle nevymyslej elixír mládí.
psel
@gil54 tady ale není diskuze o tom, že by někdo z těch co se spalováky jezdi pár km ročně, si koupil nové BEV. Myslím si, že jde o to, aby když už si někdo nove auto kupuje, aby BEV alespoň zvažoval. Protože u novych aut parita je a dokonce i u těch malých.
Pokud koupi nového auta nezvažuješ, nemá smysl se ani o tom bavit, protože ekonomika je neúprosná.
Pokud ale někdo dojde k tomu, že udržovat své staré auto nemá ekonomicky smysl, nebo mu přijde, že už není příliš bezpečné, nebo že chce něco nového, tak pak má smysl o tom uvažovat.
A novych aut se i u nás prodává dost, takže to není okrajová záležitost a když se podívám na průměr BEV/ICE v EU tak je jen vidět jak jsme v ČR pozadu. Mě to prostě připadá byt promarněná šance a nějak mi připadá, že spousta těch kupujících skáče na ty špeky těm Pilulkám, Ericnům, WinDieslum, Adům, Aresům kteří jen živí ty hloupé narativy. A proto sem dávám reálné zkušenosti, třeba si to někdo přečte, a při příštím výběru aut to alespoň vyzkouší. Pak už to půjde samo…
gil54
@psel

Ano. Máš pravdu, tady není diskuze o ....

Vlákno začalo jednou neškodnou větou - je úsměvné jak jedna skupina vysvětluje druhé.....přitom nikdo původně neřekl, jaká skupina které.
Hned se z toho stal hon na "...lidi tvýho typu...."

Nemáš EV? Tím pádem o tom nic nevíš, sem nám teda k tomu nic nepiš. Nulo.

O tom je tady ta diskuze. Ne o objektivních potřebách, reálných možnostech a současné technické úrovni a pod. A neustále omílaná "parita" by měla být jaksi i v ostatních parametrech, ne jen v pořizovací ceně.
psel
@gil54 vynikající a jsme na začátku. Paritu cenovou tedy máme a v čem ti tedy schází ?
A jak můžeš o něčem vědět když to nemáš? Dokud BEV nemáš tak jen věříš ostatním. Pokud ale věříš jen těm co věří ( a BEV nemají) a ne těm co ví ( a BEV mají) tak z toho vyjde slátanina zhruba jako když se AI učí z AI generovaných dat. Prostě diskuze degeneruje protože někteří věří neomylně těm co věří a ne těm co ví. Víra je potvora.
gil54
@psel

Abych dokázal vyhodnotit údaje o maximální rychlosti, výkonu, hmotnosti nebo vnitřních a vnějších rozměrech, tak to nemusím mít nebo někomu něco věřit. Stačí si to prohlédnout, změřit nebo zkusit. Jenom se spotřebou je to trochu komplikovanější, jak u EV tak u ICE. A ta u mě stejně hraje podružnou roli při výběru.

Slátaniny a výplody AI tady nepíšu já, na to jsou tady jiní machři.
psel
@gil54 nemyslím si že data stačí. Teda kromě Vmax, tam BEV tahá za kratší konec, protože jinak saje z baterky jak splašený. Pokud vím tak Vmax je důležitý tak v Cobře 11, ne?
Výkon a jeho okamžitý nástup v BEV fakt z papíru nenačteš. To je nutné zažit a každý výrobce to má nastaveno jinak. Takže papír tady nepomůže.
Váha, určitě důležité, ale v době rekuperace a nízkého těžiště uprostřed vozu zase nutno zažít a pak hodnotit. Pamatuji si na přechod Octavie 2 z benzinu na diesel, kdy jsem si koupil výkonnější diesel oproti benzinu a byl jsem otrávený z toho jak se to cpalo hůř do zatáček díky těžkému motoru s automatem vepředu. Tady máš váhu, ale uprostřed. Váha imo nevadí ale lehčí auto si fakt dovedu představit.
Jak píšeš nutno zkusit, já jen že je to jiné než s tím ICE a proto jen čísla na prospektu nejsou správným vodítkem.
gil54
@psel

Nevím proč mě zase školíš, že z papíru nic nevyčtu...

Jasně jsem psal "prohlédnout, změřit nebo zkusit", žádnej tvůj "papír", o papíru ani slovo. Už si dej s těma prospektama pohov.

A okamžitý nástup je lepší než V max. Celý život se rozjíždím jedině tak, že každýmu v káře zapadne jazyk.

Kobra 11 .... fakt dobrý.
rohYpnol
Pak že nehoří...

www.metro.cz/…ovice-zpravy_air

😁
Mikesus
@rohYpnol nikdo netvrdí, že nehoří, to se snažíš jen ty podsouvat, že to někdo tvrdí. Ale hoří cca 60x méně než spalovák na 100tis BEV/ICE. BEV má cca 25 případů na 100tis, ICE 1530 na 100tis.
www.youtube.com/watch?…
www.instagram.com/…els/DblP5a7lVTv/
prazsky.denik.cz/…omezena-doprava/
www.pribram.cz/…a-uzavren/35038/
www.idnes.cz/…raha-zpravy_ikul
cnn.iprima.cz/…ove-ulici-513821

Určitě můžeš dát dalších X požárů BEV v ČR za poslední měsíc co?
DonVito
@Mikesus
To jsou jen jeho manipulace.
Nikdo netvrdi, ze EV vubec nehori...

Tak jako treba nikdo (krome traveldrive) netvrdi, ze cinska auta jsou spatna.
Ja naopak varuju pred tim, jak jsou cinska auta dobra, ze je Cina v elektromobilite napred a ze se musime zacit vic soustredit na udrzitelnou ekonomiku a jeji produkty - Green deal jinymi slovy.

Jenze sam rohypnol vychvaluje Cinu kteta je jednickou ve vyrobe energetickych zarizeni pro obnovitelne zdroje a uz brzy tam bude vetsinu prodeju tvorit BEV.
Ale sam chce jezdit dieselem a podporuje zdejsi fokus na zaostalou spalovaci technologii.
rohYpnol
@DonVito
Jaké manipulace hujere, co tady zase zkoušíš? Já jsem uvedl jen odkaz!!! 😄 😄 😄 😄 😄
DonVito
@rohYpnol
Tvl dokazes napsat aspon jeden pravdivej prispevek?

Ne, skutecne jsi NEuvedl jen odkaz.

Svuj odkaz jsi uvedl vetou
"Pak že nehoří..."

Věta „Pak že nehoří...“ v kontextu elektromobilů vyjadřuje ironii a poukazování na domnělý rozpor mezi tvrzeními zastánců elektromobility a realitou. Jde o klasickou reakci odpůrců nebo skeptiků v momentě, kdy se v médiích objeví zpráva o požáru nějakého elektrického auta.
rohYpnol
@DonVito
Jenže ty jsi napsal MANIPULACE. Ironie není žádná manipulace!!! Takže laskavě nešiř tvojí neustálou lživou demagogií!!! Platí přesně co jsem napsal, já jsem uvedl jen odkaz!!!
DonVito
@rohYpnol
Tvrzení, že „elektromobily (EV) nehoří“, je manipulativní a fakticky nesprávné, stejně jako je manipulativní tvrdit, že hoří neustále. Jde o ukázkový příklad černobílého vidění světa a extremismu v diskusích. [1]
O manipulaci se jedná z následujících důvodů😒br /> ## 1. Zkreslení reality (Lež/Polopravda)
Elektromobily samozřejmě hořet mohou a hoří. Každé zařízení, které v sobě koncentruje velké množství energie (ať už v chemické podobě jako benzín, nebo v elektrické jako li-ion baterie), představuje riziko požáru při nehodě, výrobní vadě či zkratu. Tvrdit, že EV vůbec nehoří, popírá základní fyzikální zákony. [2, 3]
## 2. Srovnání statistik vs. absolutní negace
Zastánci elektromobility často odkazují na data pojišťoven a hasičských sborů (např. z USA, Švédska či Norska), ze kterých vyplývá, že v přepočtu na tisíc prodaných aut hoří elektromobily výrazně méně často než auta se spalovacím motorem. [2]

* Fakta: EV hoří statisticky méně často.
* Manipulace: Zjednodušení této statistiky na absolutní výrok „EV nehoří“. [2]

## 3. Zamlčování specifik (Cherry picking)
Když už elektromobil hoří, požár mívá jiný charakter než u spalovacího auta. Požár trakční baterie doprovází takzvaný „tepelný útěk“ (thermal runaway), kdy si baterie sama generuje kyslík a teplo. Hašení je proto technologicky náročnější, vyžaduje obrovské množství vody a specifické postupy (např. chlazení v kontejneru). Tvrzení „EV nehoří“ záměrně opomíjí tuto komplikovanou technickou realitu, se kterou se hasiči musí potýkat. [2, 4]
## Jak na takový argument reagovat?
Pokud s vámi někdo argumentuje tímto způsobem, nejefektivnější je uvést diskusi zpět k faktům a datům😒br />
* „Elektromobily samozřejmě hoří, jako každé jiné auto. Statistiky sice ukazují, že hoří méně často než spalováky, ale když už k tomu dojde, je jejich hašení kvůli baterii mnohem náročnější.“ [2, 4]
rohYpnol
@DonVito
Vykládej si s AI klidně dál, ale nezapleveluj tím místní diskusi. AI ti stejně nepomůže, kdo nemá vlastní rozum, tak jemu AI k ničenu 😁
Ale zkus se AI zeptat, co to je ironie, co to je sarkasmus... Třeba ti to vysvětlí ... a ty to stejně nepochopíš 😁
ericn
@Mikesus poslední nejspíš shořel teď v sobotu přímo v autosalonu MB v Českých Budějovicích a vzal sebou další dvě auta 🤔
gil54
@ericn

Ne, v Budějovicích to bylo už v pátek. V sobotu to bylo v pražské Ruzyni.
prazsky.denik.cz/…cu-elektromobil/
ericn
@gil54 no a pak, že to nehoří 🤔
rohYpnol
@ericn
😁
Neboj, doníček zadá AI napsat esej, aby ti vysvětlila že země je placatá, protože se na tom shodovalo vědecké poznání ve středověku... A jak víme, tak tehdy hořel i Hus, tak musí hořet i elektromobil😄 😄 😄
ericn
@rohYpnol jj bude se snažit dokázat, že hoří míň. Asi bych se i podíval, jaký je podíl EV na celkovém autoparku a hlavně jak stará EV a ICE hoří 😄
DonVito
Shrnovacka nejdulezitejsich prispevku o elektromobilite ocima ortodoxnich zastancu spalovacich motoru.

"mnozí majitelé BEV si lžou do vlastní kapsy, aby se utvrdili v tom, že BEV je zázrak"

"Kolik že umí max nabíjet tvoje iD.3? Max 125kW? 175kW? A co nabíjecí křivka? Tj stejně tam ztvrdneš minimálně půl hodiny a doma čekáš a čekáš do plna věčnost až zas budeš moc jet…"

To jsou skutecny perly odpurcu elektromobility.
Co je na tom strasidelny?
Ze je to mysleny vazne.
😃

PS Ted vazne. Jsem rad, ze jsem se ucastnil dnesni diskuze a jeste lepe pochopil duvody odmitani elektromobilu. A vidim, ze osvety neni nikdy dost... Bohuzel osveta funguje jen u toho, kdo umi naslouchat.
Mikesus
@DonVito jo je to vtipné, jak se hlupáci ukážou. Snaží se vysvětlil něco, co neznají, aby jejich názor vypadal věrohodněji.
Za ten půlrok, a najetých cca 22tis km, jsem na nabíječce ztratil cca 15 minut, a to jezdím po celé ČR. S benzínem jsem měl dojezd 1000km, takže bych musel nejméně 22x na benzínku, ale spíš víckrát, protože do prázdna bych to nikdy nevyjížděl, takže bych tam byl spíše o 1/4 častěji, tedy cca 28x. To znamená 15mint na benzinku, 5 minut tam a 15 minut zpět. Přeci každý kouká na cenu a nejezdí na benzinky na hlavních tazích, takže si kousek musí zajet pro tu korunu na litru. Za tu dobu jsem ušetřil cca 960minut, tedy cca 16hodin, které jsem mohl být s rodinou. Reálný dojezd mám 300-400km podle profilu trasy, rychlosti a teploty. A i cestou do Brna nebo Ostravy z Prahy a zpět nebylo na nabíječce jediné zdržení, nabíjel jsem vždy, když jsem dělal něco jiného ( snídaně, záchod, oběd, práce, někdy nákup ). Hlavně můžu ráno vždy vyrazit s "plnou"
DonVito
@Mikesus
Jenze tomuhle se tu rika "lhani fo kapsy".
😃
Predstava hejtera EVcek je prece
"...neustále s BEV řešíš, kde nabiješ a kam vůbec dojedeš.."
😂
Jak vzdaleny jsou predstavy nekterych lidi o elektromobilite od reality je dechberouci.
Mikesus
@DonVito jojo a ještě to nekonečné nabíjení doma. Když nabíjím na nízký tarif od 22:15 a dorazím domů třeba s 15 procenty baterky, už někdy kolem 3: 30 ráno to hlásí, že je nabito. A to mám slabou, jen 11kw, palubní nabíječku. s 22 to bude polovina času. Je to tak nekonečné, že jsem nikdy nemusel čekat. Takovou nekonečnost bych rád vždy.
DonVito
@Mikesus
No v predstavach erica do 3😁0 cekas a cekas, nezahmouris oko a hned jak se dockas 100% vyrazis zase na rozvazku Foodory.
Nenapada me jiny vysvetleni vety
"doma čekáš a čekáš do plna věčnost až zas budeš moc jet…"

Kdybych potreboval urgentne neplanovane a s vybitou baterkou (moc casto se mi tohle nestava, prestoze v ericovych predstavach se to elektromobilistovi stane trikrat denne) nekam jet, necekam a jedu na rychlou verejnou nabijecku...
rohYpnol
@DonVito
...a tam nestrávíš jistě ani tu půlhodinu, co, určitě tam dojedeš s 85%... 😁 😁
JInak ano, přesně jsi to potvrdil, ani si ten vopruz s BEV neuvědomuješ... 😁 To je přesně ono. Ty budeš opravdu vychvalovat i degradaci baterie... 😄 Protože si budeš jen a jen lhát do kapsy.
"Kdybych potreboval urgentne neplanovane..." ano, s BEV prostě furt musíš plánovat a řešit, kde jak a kolik nabiješ!!! Blbý, co?
Mikesus
@DonVito jo a ještě taková příhoda. Jel jsem s kamarádem ( s třílitrovou suprou ) do Hradce, já z Karlštejna, on z Jesenice u Prahy. Vyráželi jsme ráno oba stejně. Jenže on neměl natankováno, tak musel zajet na benzínku. Domluvili jsme se, že se potkáme někde na D11. než natankoval a projel Prahou, já na něj čekal na OMV na D11 20 minut. Za těch 20 minut čekání na něj jsem nabil do 100% a mohl jet jeho dálničním tempem do Hradce i zpět domů. On se po cestě znovu stavěl na benzinku, aby dotankoval, já dojel bez zastávky domů a druhý den měl plno stejně jako on. Takže vlastně jsem musel čekat než natankuje spalovák a pak byl i dřív doma.
DonVito
@Mikesus
To jsou realny zkusenosti s EV....
Samozrejme, ze jsou nekdy ty zkusenosti horsi. A vyjimecne cekat musis. Nebo treba zapomenu dat nabijet a uz se mi k autu nechce.

Ale to je jako u spalovaku kdyz vyjimecne cekas na benzince nebo s utratou.
rohYpnol
@DonVito
Ne, není. Opět demagogie a lež. Nemapatuji si, kdy jsem na benzince čekal půl hodiny!!! Tedy vlastně vím přesně, naprosto NIKDY!!! 😁 a to nehovořím o tom, že za půl hodiny stejně nebudeš mít 100% baterku... 😁
ericn
@rohYpnol Nech je, evidentně si kluci rozumí a možná to včera v průvodu celé odpoledne probírali 😉
psel
@ericn podpásovka od tebe? Nepřipadá ti, že jsi se zrovna tímhle postem docela shodil?
Jako takhle ubohý příspěvek jsem od tebe fakt nečekal.

Když dochází argumenty a sám se odkopeš že jsi nabíjel hloupě tak to korunuješ v zoufalství tímhle?

Dneska je takový příspěvek jen trapný .
ericn
@psel No máš pravdu, nebylo to zrovna fér... Tak si chlapci notovali, že se to přímo nabízelo 😁
rohYpnol
@DonVito
Přesně jsi potvrdil to, co jsem napsal. Ano, v tvém případě platí "mnozí majitelé BEV si lžou do vlastní kapsy, aby se utvrdili v tom, že BEV je zázrak" zcela beze zbytku a jsi exemplárním případem!!! 😄

Celý tvůj příspěvek co jsi napsal, je totiž opět jen postaven na tvé lži a na tom, jak si lžeš do vlasní kapsy. "To jsou skutecny perly odpurcu elektromobility." NE.

Tady nikdo odpůrcem elektromobility opravdu není. Tady je jen odpůrce obelhávání veřejnosti o elektormobilitě, tady je jen odpůrce ZÁKAZŮ a nucení elektormobility všem. Tady je jen odpůrce toho, aby na elektromobilitu dopláceli i majitelé spalováků. A k tomuhle se zcela jasně hlásím! Ale nemá to absolutně nic společného s odpůrcem elektromobility. To je opět jen tvoje lež, aby sis ospravedlinil, jaký je BEV zázrak... 😁
rohYpnol
Shrnovačka - hujeříčci popírající fakta a realitu nezklamali.

Dojezd a rychlost nabíjení je jednoznačné negativum elektromobilů a chápe to opravdu každý, kdo někdy jel autem. To, jestli se této negativní vlastnosti majitel je schopný a ochotný přizpůsobit, je jinou otázkou.

Bohužel, doníčci, hendlíčci a další bezmezně věřící to budou popírat dokud bude svět světem. Nikdo to nezmění, ale je třeba na to upozorňovat. V kostele zkrátka boha nikomu nerozmluvíš, proti víře není argument. A tady jsme v katedrále elektromobilistů ... 😁
Hendly
@rohYpnol
Bomba na konec.
Rohypnol pravidelně jezdí elektromobilem.
😂
psel
@Hendly tak tohle je snad i na odblokování😁.
Hendly
@psel
Ne, neni. Staci asi jen citace Rohypnola😒br /> “ To není jen o dovolené. S elektromobily jezdím stále a mám to srovnání.”
psel
@Hendly LOL
rohYpnol
@Hendly
Přesně. A tohle je hendliček. Vždy úplně mimo. Nikdy nereaguje věcně na to, co druhý napíše. Jen věčný whataboutismus a odbíhání od otázky. Hlavně nepodovědět! Viď... Stále čekám na odpovědi... 1), 2), 3)....
Hendly
@rohYpnol
Na věcnou argumentaci dostavam z tve strany vzdy stejnou negativní odpověd.
Mame vědeckou shodu 99% o vlivu CO2 z fosilu a ty js schopen to popirat. Jak chces pak věcně argumentovat?
rohYpnol
@Hendly
Viz debata s Kortusem. Ne. 99% shoda je jen demagogie. Klimatolog vidí jen klimatologii. Je to stejné jako s doktorem. Když odjdeš za chirurgem, bude řezat a 99% chirurgů bude říkat, že je potřeba řezat. Přitom když dojdeš za ortopedem, bude chtít rehabilitovat. A 99% ortopedů se shodne, že stačí rehabilitace... 😁

A to nejvíc zásadní, dnes je na planetě 6 mld lidu. Takže je asi jasné, že vliv člověka bude jiný než když tady bylo 200 mil lidu, že... 😁 A nikdo vliv člověka nezpochybńuje, to je na tom to nejlepší. Blbý, co? 😄
sapip
ja som zvedavý koľko rodín z malými deťmi si kúpi túto rodinnú embéčku.
psel
@sapip to se ze statistik asi nedozvíš, ale bude jich dost. Lidi mají dost peněz, navíc to stojí stejně výplat jako škoda 105 za totáče. Prostě dvě roční průměrné vyplaty.
rohYpnol
@sapip
U nás? Nula. V zahraničí? Ti co dostanou dotace 😁 Ale firmy to díky ESG kupovat budou. Budou muset.