Technika
rohYpnol
5
Proto jsou směšné moderních BEV, které cpou zákazníkům mraky nesmyslů, které nikdo nechce a nepotřebuje. A snaží se tím obhájit nesmyslné ceny...
ryccardo
2
@rohYpnol jenze ke spouste tech drahych nesmyslu nuti vyrobce EU. Nedavaji to tam protoze chteji, ale protoze je to narizene. To je na tom nejvic smutny.
traveldrive
1
@ryccardo Nie všetko je nariadené.
ryccardo
0
@traveldrive co například dávají výrobci sami od sebe a není to nařízené? Za mě jsou všechny ty brzdící, pruh držící a pípací asistenti vynucené legislativou.
beibej
0
@ryccardo tyhle věci zvyšují tok peněz z kapes zákazníků na účty automobilek. Ty čím víc blbostí v autě je, tím více provize od dodavatelů má automobilka v kapse. A aby to tam "muselo" být si automobilky prolobují samy přes lobysty.
ryccardo
0
@beibej nevím jestli si to automobilky prolobovávají. Osobně si to nemyslím. Spousta těch změn totiž vede k tomu, že jim EU zakáže vyrábět určité konkrétní modely, které by se jinak ještě dalo dál prodávat protože poptávka po nich je. Viz např. takový Touran. Nebo spousta motorizací různých modelů, které v EU skončily, protože je zařízla legislativa.
Pro mě ideál manuální převodovka, adaptivní tempomat, ABS asr ESP a autoklima.
@vencelín říkals že jezdíš vlakem nejraději?
@Radek Holodňák no hlavně adaptivní tempomat s manuálem je tak funkční, asi jako když je koza zahradníkem. Chvíli to funguje, ale pak když je potřeba více zpomalit, už ne.
@Mikesus Hlavně se to už nerozjede, to chce ještě adaptivního spolujezdce, který bude mít před sebou spojku a bude tam házet ty kvalty.
@vencelín
A ve kterém z těch tvých tří automobilových skvostů z roku 2006 máš vlastně adaptivní tempomat? Nějak ho v dobových výbavách nemůžu najít.
1. Renault Grand Scénic II F4R 2.0 16V
2. Peugeot 807 RHR 2.0 HDi 16V
3. Citroën C8 2.0 HDi 16V
A ve kterém z těch tvých tří automobilových skvostů z roku 2006 máš vlastně adaptivní tempomat? Nějak ho v dobových výbavách nemůžu najít.
1. Renault Grand Scénic II F4R 2.0 16V
2. Peugeot 807 RHR 2.0 HDi 16V
3. Citroën C8 2.0 HDi 16V
@Horký Rom Ve všech, přední nárazník…
vencelín
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Horký Rom
vencelín
@vencelín souhlas a ESP ktery jde tlacitkem rychle vypnout. Adaptivni tempomat nechci. Akorat to rozptyluje pri rizeni. To spis vyhrivane sedacky a poradny svetla.
@ryccardo
Se světly souhlas, to považuji za samozřejmost, stejně jako pořádný motor, či přítomnost volantu a pohodlných sedaček v interiéru.
Se světly souhlas, to považuji za samozřejmost, stejně jako pořádný motor, či přítomnost volantu a pohodlných sedaček v interiéru.
@vencelín +vyhrievané sedadlá, vyhrievaný volant, parkovacie senzory. 😉
@vencelín automatické stěrače ještě.
Škoda, že není volba "textilní sedačky". Hloupá móda kožených sedadel není tak hrozná, většinou je to tak drahé, že i v nejvyšších výbavách to bývá za příplatek. Ale že do už trochu lepších výbav perou výrobci často koženku nebo nějaký neopren a podobné hrůzy, to nechápu vůbec. Těžko se pak vybírá, když se v tom nechci potit.
@Trtkal kozeny sedacky jsou nahodou fajn. Bohuzel dnes vladnouci eko chatra prezentuje kozene sedacky jako neco neekologickeho a neudrzitelneho, tak se to nahrazuje hnusnou kozenkou i v premiovych znackach.
Nešlo by tu anketu pojmout spíše jako vyplňovací formulář pro ideální konfiguraci vozu?
Takhle je to jako vybírat si zda mi přijde důležitější motor, nebo kola. Asi si neumím vybrat, zda je nejdůležitější ACC, mrtvý úhel, nebo senzory okolo auta, tak jsem zvolil zrcadlení telefonu, protože ho používám úplně vždycky. Ale o ničem to nevypovídá, protože ve svém příštím autě v podstatě chci vše zmíněné.
Takhle je to jako vybírat si zda mi přijde důležitější motor, nebo kola. Asi si neumím vybrat, zda je nejdůležitější ACC, mrtvý úhel, nebo senzory okolo auta, tak jsem zvolil zrcadlení telefonu, protože ho používám úplně vždycky. Ale o ničem to nevypovídá, protože ve svém příštím autě v podstatě chci vše zmíněné.
Mně by stačil řidič, který by mi otvírat a zavíral zadní dveře u mého Rollsu. Ten poslední utekl ke Škodovce.
je spousta věcí, které už mi nesmí v autě chybět. Z toho seznamu nejsem schopen říct jednu věc.
Adaptivní tempomat s vedením v pruhu a stop&go funkcí, HUD, 3zónová klima, ventilované sedačky, vyhřívaný volant, 360 kamery, BSM, kvalitní audio, elektrické sedačky s pamětí i volantu a zrcátek, digitální vnitřní zrcátko, elektrický kufr a určitě by se našlo další, které mne aktuálně nenapadá. Nice to have je AWD, bezdrátové zrcadlení, palubní kamera, otevíratelná panorama. Třeba navigace mi dnes přijde úplně nerelevantní, když si ji můžu zrcadlit.
Adaptivní tempomat s vedením v pruhu a stop&go funkcí, HUD, 3zónová klima, ventilované sedačky, vyhřívaný volant, 360 kamery, BSM, kvalitní audio, elektrické sedačky s pamětí i volantu a zrcátek, digitální vnitřní zrcátko, elektrický kufr a určitě by se našlo další, které mne aktuálně nenapadá. Nice to have je AWD, bezdrátové zrcadlení, palubní kamera, otevíratelná panorama. Třeba navigace mi dnes přijde úplně nerelevantní, když si ji můžu zrcadlit.
@Mikesus Tak to já budu pravý opak. Na čas jsem přesedl z dobře vybaveného auta do mizerně vybaveného auta a byl jsem až překvapen, jak hladce to šlo. Vlastně mi chyběl jen tempomat (ten hloupý, adaptivní nesnáším) a zadní parkovací kamera. Všechno ostatní je fajn, ale dá se bez toho lehce žít. A naopak jsem si užíval, že to nemělo elektrické sedačky a kufr, je super, když si člověk může otevřít kufr nebo nastavit sedačku během jedné vteřiny, té elektronice to prostě trvá věčnost.
@vondry87 tak dá se žít bez spousty věcí, ale tady jde o to, jeslti se chce. Taky často přesedávám do různých aut a dá se bez těch věcí žít, to naprosto souhlasím. Když je nepjatý rozpočet, pak bych preferoval výkon před výbavou, ale pokud není, tak to tam naklikané bude.
@Mikesus Pokud to má člověk srovnané v hlavě, tak se právě chce. Ale souhlasím, že výkon je důležitější než výbava.
@Mikesus Ano chápu a souhlasím. Mám to vlastně asi stejně, já ty hračky v autě mám, protože proč ne. Ale kdyby tam nebyly, svět se nezboří. Takže spíš jde o to, že kdybych anketu vyplňoval já, skoro u všecho bych zatrhl "nice to have". Ale to neznamená, že to v autě nemám, když to půjde, samozřejmě to tam bude.
@vondry87 Mně nechybí ani tempomat a zadní parkovací kamera, stačí senzory. A jsou věci, které bych vysloveně nechtěl, jako vyhřívané sedačky. Zato by u nového auta neměly chybět zadní boční airbagy, které spousta aut vůbec nenabídne.
@praptak Mně zadní parkovací kamera chyběla. Senzory při parkování samozřejmě stačí, ale parkoviště nákupních center jsou dnes plná sebevrahů, co vyloženě vbíhají před couvající auta, takže s kamerou vidím, co se za mnou děje, a jsem při couvání klidnější.
@praptak Srovnávat parkovací senzory s kamerami, jak předními, tak vzadu, může skutečně jen "prapták", který patrně kamery nikdy neměl.
Kamery umožňuji při parkováni jít doslova na centimetry k překážce, kdy senzory už dávno piští jak o život.
A ví prapták, že vyhřívání sedaček lze vypnout? Ale co já vím, možná bydlí na Havaji, tam jsou skutečně zbytečné.
Kamery umožňuji při parkováni jít doslova na centimetry k překážce, kdy senzory už dávno piští jak o život.
A ví prapták, že vyhřívání sedaček lze vypnout? Ale co já vím, možná bydlí na Havaji, tam jsou skutečně zbytečné.
@Mikesus Asi bych oželel panoramu, ale bez ní se auto nedalo koupit 😄. Nejvíc mě vztekla, když jsem si na dálku otevřel okna, aby se auto vyvětralo a nevšiml jsem si hromady bordelu z břízy, co napadala na střechu.
Obecně při koupi nového auta vidím následující MUST u elektronických prvků
1. Plnohodnotné 4x4 (nevím, ale to bych k elektronickým systémům na rozdíl od autora zas až tak neřadil, já to řadím do stejné kategorie jako jsou výkon pohonu, vlastnosti podvozku, převodovky etc.).
2. Kvalitní LED matrixová světla (nevím, proč autor takto zásadní prvek, který obsahuje jeden z nejkomplexnějších elektronických systémů v seznamu vůbec neuvedl).
3. Kvalitní sedačky s vyhříváním odvětráváním a masáží zásadně v alcantaře.
4. 360 kamerový systém se sledováním mrtvého úhlu.
Na základě zkušeností s následujícími systémy je v autě nechci nebo musí jít maximálně jednoduše vypnout.
1. Asistent změny jízdního pruhu
2. Adaptivní tempomat
3. Samočinné parkování
Zbytek el. systémů považuji za nice to have (el. ovládané sedačky, dovírání dveří, bezdrátová nabíječka etc., noční vidění), když bych měl napjatější rozpočet, tak je klidně obětuji třeba výkonu motoru nebo té plnohodnotné 4x4 nebo matrixum nebo si připlatím za lepší brzdy.
1. Plnohodnotné 4x4 (nevím, ale to bych k elektronickým systémům na rozdíl od autora zas až tak neřadil, já to řadím do stejné kategorie jako jsou výkon pohonu, vlastnosti podvozku, převodovky etc.).
2. Kvalitní LED matrixová světla (nevím, proč autor takto zásadní prvek, který obsahuje jeden z nejkomplexnějších elektronických systémů v seznamu vůbec neuvedl).
3. Kvalitní sedačky s vyhříváním odvětráváním a masáží zásadně v alcantaře.
4. 360 kamerový systém se sledováním mrtvého úhlu.
Na základě zkušeností s následujícími systémy je v autě nechci nebo musí jít maximálně jednoduše vypnout.
1. Asistent změny jízdního pruhu
2. Adaptivní tempomat
3. Samočinné parkování
Zbytek el. systémů považuji za nice to have (el. ovládané sedačky, dovírání dveří, bezdrátová nabíječka etc., noční vidění), když bych měl napjatější rozpočet, tak je klidně obětuji třeba výkonu motoru nebo té plnohodnotné 4x4 nebo matrixum nebo si připlatím za lepší brzdy.
@Ham.
Ten seznam je samozřejmě v pořádku jako soupis toho, co od auta osobně chceš a co naopak nechceš. Jen bych tomu asi neříkal obecné MUST elektronických prvků, protože už v prvních bodech se míchají věci, které spolu moc společného nemají.
Čtyřkolka není elektronický prvek. Je to vlastnost pohonu, podobně jako výkon motoru, převodovka nebo naladění podvozku. A pojem plnohodnotné 4x4 je dnes navíc dost ošemetný. Existuje řada různých řešení a samotný fakt, jestli jsou nápravy mechanicky propojené, ještě neříká, jak dobře bude konkrétní systém fungovat.
Matrixová světla bych naopak mezi opravdu důležité prvky klidně zařadil. Tam se shodneme. Jen bych jejich význam neodvozoval od složitosti elektroniky. Moderní asistenty pracující s kamerami, radary, řízením a brzdami jsou technicky přinejmenším stejně komplikované.
U sedaček už jsme čistě v oblasti osobních preferencí. Vyhřívání, ventilace a masáž jsou komfortní výbava, Alcantara je materiál. Můžeš ji mít rád, ale těžko z ní dělat obecné kritérium toho, co má dobré auto mít.
Oddělil bych i 360° kamery a hlídání mrtvého úhlu. Jsou to dvě různé věci. Jedno vytváří obraz okolí auta při manévrování, druhé hlídá provoz vedle a za autem.
A jen drobnost k asistentům. Pokud máš na mysli systém, který ti sahá do řízení při přiblížení k čáře, pak jde spíš o asistenta udržování v jízdním pruhu. Asistent změny jízdního pruhu je něco jiného.
Jinak s tím, že někdo nechce adaptivní tempomat nebo automatické parkování, vůbec nemám problém. Každému vyhovuje něco jiného.
Jen bych rozlišoval mezi tím, co je zásadní vlastnost auta, co je elektronický asistent a co je prostě osobní preference. Tenhle seznam je hlavně velmi přesný popis toho, jaké auto chceš ty. Ne obecný recept na to, co musí mít dobré moderní auto.
Ten seznam je samozřejmě v pořádku jako soupis toho, co od auta osobně chceš a co naopak nechceš. Jen bych tomu asi neříkal obecné MUST elektronických prvků, protože už v prvních bodech se míchají věci, které spolu moc společného nemají.
Čtyřkolka není elektronický prvek. Je to vlastnost pohonu, podobně jako výkon motoru, převodovka nebo naladění podvozku. A pojem plnohodnotné 4x4 je dnes navíc dost ošemetný. Existuje řada různých řešení a samotný fakt, jestli jsou nápravy mechanicky propojené, ještě neříká, jak dobře bude konkrétní systém fungovat.
Matrixová světla bych naopak mezi opravdu důležité prvky klidně zařadil. Tam se shodneme. Jen bych jejich význam neodvozoval od složitosti elektroniky. Moderní asistenty pracující s kamerami, radary, řízením a brzdami jsou technicky přinejmenším stejně komplikované.
U sedaček už jsme čistě v oblasti osobních preferencí. Vyhřívání, ventilace a masáž jsou komfortní výbava, Alcantara je materiál. Můžeš ji mít rád, ale těžko z ní dělat obecné kritérium toho, co má dobré auto mít.
Oddělil bych i 360° kamery a hlídání mrtvého úhlu. Jsou to dvě různé věci. Jedno vytváří obraz okolí auta při manévrování, druhé hlídá provoz vedle a za autem.
A jen drobnost k asistentům. Pokud máš na mysli systém, který ti sahá do řízení při přiblížení k čáře, pak jde spíš o asistenta udržování v jízdním pruhu. Asistent změny jízdního pruhu je něco jiného.
Jinak s tím, že někdo nechce adaptivní tempomat nebo automatické parkování, vůbec nemám problém. Každému vyhovuje něco jiného.
Jen bych rozlišoval mezi tím, co je zásadní vlastnost auta, co je elektronický asistent a co je prostě osobní preference. Tenhle seznam je hlavně velmi přesný popis toho, jaké auto chceš ty. Ne obecný recept na to, co musí mít dobré moderní auto.
@CRASH BOOM BANG Já tomu MUST říkám, protože já si auto bez těchto prvků nekupuji. A píši to snad jasně, že čtyřkolku nepovažuji za elektronický prvek, toho se dopustil autor článku.
Jak chceš oddělit 360 kamery od hlídání mrtvého úhlu? Mrtvé úhly kolem celého auta abys na parkovišti nepřejel malé děcko stojící těsně za autem nebo v méně dramatickém podání neorval auto o kovový rantl 30 cm nad zemí nacházející se u pravého boku pod zpětným zrcátkem při manévrování si ohlídat bez 360 kamery dost dobře představit neumím.
Jak chceš oddělit 360 kamery od hlídání mrtvého úhlu? Mrtvé úhly kolem celého auta abys na parkovišti nepřejel malé děcko stojící těsně za autem nebo v méně dramatickém podání neorval auto o kovový rantl 30 cm nad zemí nacházející se u pravého boku pod zpětným zrcátkem při manévrování si ohlídat bez 360 kamery dost dobře představit neumím.
@Ham.
Pak si pod pojmem MUST jen rozumíme něco jiného. Pokud tím říkáš, že bez těch prvků si ty osobně auto nekoupíš, je to samozřejmě naprosto v pořádku. Já reagoval na to, že to působilo jako obecný seznam toho, co má moderní auto mít.
U čtyřkolky beru, tam jsme se minuli. Pokud jsi výslovně psal, že ji sám za elektronický prvek nepovažuješ a reagoval jsi na autora článku, pak proti tomu nic nenamítám.
U těch 360 kamer ale podle mě směšuješ dvě různé věci jen proto, že se v běžné řeči obě dají popsat jako hlídání mrtvých úhlů. Systém hlídání mrtvého úhlu v automobilové terminologii znamená typicky sledování prostoru vedle a šikmo za autem kvůli vozidlům při jízdě a změně pruhu. 360 kamera je naopak parkovací a manévrovací systém, který ti ukazuje bezprostřední okolí auta.
To dítě těsně za autem nebo nízký kovový rantl u pravého boku jsou přesně příklady toho, kde je 360 kamera výborná. Jen to není totéž co blind spot monitoring. Stejně tak může auto hlídat prostor za sebou při couvání radary, mít rear cross traffic alert nebo samo zabrzdit před překážkou, aniž by k tomu potřebovalo 360 obraz.
Takže ano, obě funkce mohou řešit místa, kam řidič špatně vidí. Technicky a funkčně jsou to ale pořád dvě odlišné věci. A právě to jsem měl na mysli tím, že bych je oddělil.
Pak si pod pojmem MUST jen rozumíme něco jiného. Pokud tím říkáš, že bez těch prvků si ty osobně auto nekoupíš, je to samozřejmě naprosto v pořádku. Já reagoval na to, že to působilo jako obecný seznam toho, co má moderní auto mít.
U čtyřkolky beru, tam jsme se minuli. Pokud jsi výslovně psal, že ji sám za elektronický prvek nepovažuješ a reagoval jsi na autora článku, pak proti tomu nic nenamítám.
U těch 360 kamer ale podle mě směšuješ dvě různé věci jen proto, že se v běžné řeči obě dají popsat jako hlídání mrtvých úhlů. Systém hlídání mrtvého úhlu v automobilové terminologii znamená typicky sledování prostoru vedle a šikmo za autem kvůli vozidlům při jízdě a změně pruhu. 360 kamera je naopak parkovací a manévrovací systém, který ti ukazuje bezprostřední okolí auta.
To dítě těsně za autem nebo nízký kovový rantl u pravého boku jsou přesně příklady toho, kde je 360 kamera výborná. Jen to není totéž co blind spot monitoring. Stejně tak může auto hlídat prostor za sebou při couvání radary, mít rear cross traffic alert nebo samo zabrzdit před překážkou, aniž by k tomu potřebovalo 360 obraz.
Takže ano, obě funkce mohou řešit místa, kam řidič špatně vidí. Technicky a funkčně jsou to ale pořád dvě odlišné věci. A právě to jsem měl na mysli tím, že bych je oddělil.
@CRASH BOOM BANG Žádný obecný seznam toho, co by auto mělo mít neexistuje, každý má své preference a svůj seznam MUST prvků. Pouze kupec low-endu se musí smířit s dvěma nebo třemi od výrobce sestavenými konfiguracemi a platí pro něj ber nebo nech ležet protože cena.
Sledování prostoru vedle a šikmo za autem kvůli změně pruhu beru jako samozřejmost, už dlouho jsem nekupoval auto, které by to nemělo v základu (nevím, ale není to dnes dokonce povinná výbava v EU?), proto jsem mrtvý úhel zmínil v souvislosti s 360.
Sledování prostoru vedle a šikmo za autem kvůli změně pruhu beru jako samozřejmost, už dlouho jsem nekupoval auto, které by to nemělo v základu (nevím, ale není to dnes dokonce povinná výbava v EU?), proto jsem mrtvý úhel zmínil v souvislosti s 360.
@Ham.
Jo, už chápu. Takže mrtvý úhel u 360 kamer byl myšlen v obecném významu míst, kam z auta nevidíš, nikoli jako označení konkrétního systému Blind Spot Monitoring. Pak je to jasné a v tomhle bodě jsme si jen jinak vyložili použitý pojem.
A tu odbočku k low-endu a povinné výbavě v EU asi klidně nechme stranou. Na původní věci to nic nemění. Já jen rozlišoval mezi 360 kamerovým systémem a hlídáním mrtvého úhlu jako konkrétní jízdní asistencí.
Pokud jsi tím výrazem myslel něco jiného, je záhada vyřešena.
Jo, už chápu. Takže mrtvý úhel u 360 kamer byl myšlen v obecném významu míst, kam z auta nevidíš, nikoli jako označení konkrétního systému Blind Spot Monitoring. Pak je to jasné a v tomhle bodě jsme si jen jinak vyložili použitý pojem.
A tu odbočku k low-endu a povinné výbavě v EU asi klidně nechme stranou. Na původní věci to nic nemění. Já jen rozlišoval mezi 360 kamerovým systémem a hlídáním mrtvého úhlu jako konkrétní jízdní asistencí.
Pokud jsi tím výrazem myslel něco jiného, je záhada vyřešena.
ABS,ESP, airbagy, manualna prevodovka, klima, latkove sedacky, 4x4, a dobre svetla.
zvysok nepotrebujem.
zvysok nepotrebujem.
A jéje nedávno tu jeden blb psal jak jdou průzkumy udělat k obrazu svému (nebyl s ním spokojený) a hle dnes je to ok a přiřítí se jako první do diskuse aby se tu vykalel na BEV.Prostě debil
@Roman Dráček Predstavil si sa pekne. Kto ti ublížil?
Přední a zadní čidla, vyhřívané a ventilované sedačky, digi clima a bezdrátový MirrorLink automat a nějaké dobře hrající audio mi stačí.
Děsné jak základní výbava ve formě automatického zapínání světel při dešti v plno nových autech chybí. A pak člověk na dálnici potkává auta (Kia, ....) která jedou v dešti na denní svícení a vzadu jim nesvítí vůbec nic. Přitom jenom SW úprava a je hotovo.
@Pepa_007 Najjednoduchším receptom by bolo zbytočné denné svetlá úplne zrušiť a ponechať v platnosti to, čo bolo na samom začiatku - povinnosť svietiť bežnými krátkymi svetlami. Nikoho neoslňuješ, auto svieti vpredu aj vzadu, takže je dobre viditeľné, a netreba riešiť dážď, šero alebo večer, vždy je to OK. A ešte výrobca ušetrí za hlúpe ledky navyše.
Pohon všech kol Nutnost pro 41% ???? V dnešní době, kdy v nížinách je sníh tak max 5 cm v 5 dnech v roce a na hory jezdí lyžovat tak 10 procent lidí?
Pravidelně jezdím v zimě do Alp s předokolkami a v žádném případě 4x4 nepovažuji za nutnost. Naopak, zbytečně to celý rok zvyšuje spotřebu, hluk a servisní náklady. 1-2x za 10 let vytáhnu řetězy a za 5-10 minut je mám nasazené.
Pravidelně jezdím v zimě do Alp s předokolkami a v žádném případě 4x4 nepovažuji za nutnost. Naopak, zbytečně to celý rok zvyšuje spotřebu, hluk a servisní náklady. 1-2x za 10 let vytáhnu řetězy a za 5-10 minut je mám nasazené.