Bezpečnost
Že by tesly ve skutečnosti řídili přes Starlink vysoce kvalifikovaní indičtí adolescenti v rozhraní nápadně připomínajícím Beach Buggy Racing 2? To je stejný nesmysl, jako že Tesla začne plnit své produktové sliby.
"Stejně fungující, jen jinak nazvané systémy už automobilky jako BMW, Mercedes-Benz, ale i Škoda či Hyundai a Kia v Evropě běžně nabízejí."
Stejně fungující? 🙄
Stejně fungující? 🙄
@Miorolo - to mě taky podivilo, o tom jsem až doteď nečetl ani řádku, to by se asi už dávno chlubili. Asi měl na mysli spíš tempomat, ten je tam možná lepší. Ale taky se občas spletu.
@Ivan Ponocný V kontextu článku to vyznívá, že srovnává adaptivní tempomat s vedením v jízdním pruhu s FSD, což je naprostý nesmysl. Ani VAG, ani HMG nemají nic, co by se vzdáleně približovalo FSD. BMW i MB už podobné systémy mají, ale taky to není ještě na úrovni FSD. Sice BMW i MB umí dokonce LVL3, ale to je jen na oko na pár natrénovaných silnicích.
@Miorolo No nevím, dokonce i údajně nekonečně zaostalý VW testuje robotické taxi. Tesla taky testuje robotické taxi. V podstatě každý, kdo má do prd€le díru, testuje nějaké robotické taxi. Ale ve světě Tesla fans se Tesle nikdo ani vzdáleně nepřibližuje... 😃
@Barry Lyndon Ale taxi je něco jiné, než asistent v běžném vozu. Nejsem Tesla fan, nemám Teslu, zatím neplánuji mít Teslu, ale FSD je aktuálně nejdál.
@Miorolo HMG provozují systém v EV9 a Ioniq9 level 3 zvaný HDP. Lze provozovat v Jižní Koreji, Německu a některých státech USA. Podle legislativy.
Důležité pro tyto systémy jsou detailní HD mapy a legislativa. Což je stejné s BMW a MB.
Důležité pro tyto systémy jsou detailní HD mapy a legislativa. Což je stejné s BMW a MB.
@Johnn Je důležité také říci, že to je pouze na dálnici a ani to ne kdekoliv. A ani HMG, ani BMW, ani MB neumí řídit v městě tak, jak Tesla. Také je důležité si uvědomit, že ty levely neříkají nic o technologické úrovni systému.
@Miorolo Ano, všechny klasické automobilky to mají na dálnici, to nerozporuji. Ve městech mají taxi.
Mimochodem, první auto (taxi) bez pedálů a volantu, které získalo povolení je Zoox.
Ty levely určují podíl odpovědnosti a to je důležité. Podle odpovědnosti lze posuzovat technologickou úroveň.
Mimochodem, první auto (taxi) bez pedálů a volantu, které získalo povolení je Zoox.
Ty levely určují podíl odpovědnosti a to je důležité. Podle odpovědnosti lze posuzovat technologickou úroveň.
@Miorolo jo přesně, to je nesmysl. Lidi i novináři si stále pletou ten hloupý "Tesla autopilot" s FSD systémem, který právě že funguje úplně jinak než od těch zmíněných, resp Škoda, Hyundai, Kia nic takového nemají. BMW a MB se o to pokouší v nejnovějších EV modelech. Za mě je ta situace v článku absurdní a je to jen politický boj a lobby za evropský automotive. Tlak právě i na to zveřejnění dat by právě že těm co se to snaží dohnat jednoznačně pomohl, Tesla s Muskem to celé zafinancovala a minimálně na tom tečou reputaci že se to 2 roky testuje zatímco ostatní s tím ani nezačali. Já s tím mám zkušenost z US a pozitivně mě to překvapilo. Vzhledem k tomu že vývoj pokračuje a s AI obecně co se děje poslední měsíce je neuvěřitelné tak s tím supervised bych neměl vůbec žádný problém jako "next-gen" asistent. Ale my v EU, máme rádi skanzeny a muzeální řešení 🙄
@adamzprahy Jako s level 4 nemá s FSD problém. Jako level 2 je to za mě nesmysl. Není prostě reálné, aby to někdo hlídal a ještě mu to přinášelo nějaký užitek... To hlídání je ryzí alibizmus...
@Barry Lyndon píšeme si to tu pořád dokola a já se přiznám že to stále nechápu. Proč to neschválit jako level 2 při kterém to má i povinné kontrolování pozornosti řidiče? V čem je to nesmysl a v čem je smysl lane assistu nebo hloupého adaptivního tempomatu? Právě že level 2 je ideál, kdo to chce tak to bude mít, komu to smysl nedává když to musí kontrolovat tak ať si používá adaptivní tempomat nebo si řídí auto komplet sám. Ale v době kdy je povinné to tahání za volant, tak tohle už je jen funkce navíc a nemění to prakticky nic pro naprosto běžného řidiče. Právě že u těch co neumí řídit to bude bezpečnější než adaptivní tempomat, který se standardně vypíná pod 30 kmh apod (model od modelu). Pokud by u toho Tesla řešení chtěl někdo spát nebo číst maily tak mu to zapípá a vypne se. Stejně jako dnes když nesáhneš na volant po 5 vteřinách u toho tempomatu / lane assistu apod. Proto si myslím že je to jen lobby za místní automotive který to neumí.
@adamzprahy Ale jak to ti, co neumějí řídit (třeba proto, že si hned po autoškole pořídili FSD a proto reálně nikdy neřídili, nebo jim je 95 let a sami už si na řízení netroufnou, byť řidičák stále mají), budou hlídat? Vždyť to hlídání je o řád náročnější než řízení. Což myslím potvrdí 10 z 10 učitelů autoškoly. Příklad - Do silnice vběhne dítě. V běžném módu reagujete na to dítě. V módu FSD reagujete na to, že FSD na dítě nereaguje... Vždyť to je na hlavu. Já vůbec nerozporuju, že FSD jezdí dobře, ale je absurdní, aby to hlídal někdo, kdo je daleko horší řidič než to FSD. Ten to prostě nemá šanci uhlídat. Takže buď level 4 a nebo sorry jako... 😉
@Barry Lyndon takoví lidé nemají za volantem co dělat, tak právě nechápu v čem je problém. Ten software tě drží poměrně angažovaným a jako pud sebezáchovy je stále silnější než ten systém. Zrovna případy co jsi vyjmenoval jsou přesně ty situace v kterých ty úřady konstatovali že je to bezpečnější než člověk. Protože právě, těm špatným a nepozorným řidičům když se tohle stane tak průser je v manuálním řízení 100%, takže cokoliv pod to je lepší. Jestli díky Tesla FSD nepotkám důchodce na dálnici v protisměru tak je to skvělý výsledek a představa že ti to "zlá AI" strhne jen tak do protisměru je taky lichá. Má to samozřejmě spoustu "fail safe" mechanismů a není úplně pravda že se neví co systém udělá a proč jak se píše v článku. Když systém nemá data, tak se vypne a udělá nejbezpečnější možný manévr a takové situace se mimochodem taky nedějí v řádu milisekund, přece taky panicky nebrzdíš před každou zatáčkou co kdyby tam běželo dítě.
@adamzprahy Tak Kia nabízí autonomní řízení level3 v EV9. Je to podle toho, zda to umožnuje legislativa. Takže v Jižní Koreji, v Německu a pár státech USA. To samé Hyundai s Ioniq9. Systém označuje jako HDP. Neplést si s obyčejnými HDA 2 .
Pokud se týká level 4, tak krom spolupráce s Waymo, tak provozuje i Motional a RoboRide. A v neposlední řadě také autonomní těžká nákladní doprava.
Takže určitě neplatí, že nic H/K nemá, spíše postupují hodně konzervativně. Tak hlavně nemají na tom postavený marketing. Ono slibovat něco, že bude v budoucnu plně fungovat už u dodaných aut a přitom je jasné, že to zpětně není tak reálné. No uvidíme.
Pokud se týká level 4, tak krom spolupráce s Waymo, tak provozuje i Motional a RoboRide. A v neposlední řadě také autonomní těžká nákladní doprava.
Takže určitě neplatí, že nic H/K nemá, spíše postupují hodně konzervativně. Tak hlavně nemají na tom postavený marketing. Ono slibovat něco, že bude v budoucnu plně fungovat už u dodaných aut a přitom je jasné, že to zpětně není tak reálné. No uvidíme.
@Johnn A co jiné než marketing je provozování autonomní jízdy level 3 pouze na omezeném počtu dálnic? Mimo vymezených úseků to je stejně hloupé, jak adaptivní tempomat s asistentem jízdy v pruhu. Ve městě prakticky nepoužitelné.
@Miorolo A když můžeš používat FSD ve městě, kdo má odpovědnost?
Věřím spíše v postupný vývoj. Viz ty taxi, ty také ve městech fungují.
Ale už roky Tesla slibuje autonomní jízdu, ale opravdu to starší vozy nezvládnou, to už snad i částečně přiznali. To je marketing.
Nevím tedy jestli budou měnit hardware. Třeba jo a zdarma.
Věřím spíše v postupný vývoj. Viz ty taxi, ty také ve městech fungují.
Ale už roky Tesla slibuje autonomní jízdu, ale opravdu to starší vozy nezvládnou, to už snad i částečně přiznali. To je marketing.
Nevím tedy jestli budou měnit hardware. Třeba jo a zdarma.
Spolehlivá úroveň tři je minimum, kdy to začne mít smysl. Níž, je to otrava.
@steny007 jo a kolik jsi s tím najel že je to taková otrava? Je to větší otrava než lane asisst který tě odráží zprava doleva v pruhu a nutí každých 5s zatahat za volant? Nebo třeba adaptivní tempomat co začne brzdit 500 metrů za kamionem a zůstane za nim?
@adamzprahy pokud ti jde nastavit odstup 500m tak gratuluji, mě ne a to mám 4 roky staré auto.
@psel byla to nadsázka, mám jen nové auta + ve firmě dodávky stejně jako posledních 10 let tak ze mě nemusíš dělat blbce, ale pointa je že tyhle systémy jsou proti Tesla FSD primitivní a nechápu proč tyhle hloupé věci jsou OK a věc co tomu přidává funkce navíc které má řidič 100% pod kontrolou OK není. Např. všechna nová auta mají povinné aktivní udržování v pruzích. V nové dodávce Iveco mám pocit že to chce řidič občas zabít, v BMW to ze začátku bylo stejné, ale postupně to zlepšili a už se to děje méně, ale i tak se občas nepříjemně stane že musím fakt sevřít volant a držet si stopu jakou potřebuji. V tomhle už není vůbec žádný rozdíl mezi FSD a povinným EU asistentem. Možná naopak v té Tesle je to dokonce příjemnější protože všechno co ten systém dělá je vizualizováno a ten přechod na ruční řízení mi přijde asi plynulejší a lehčí než přetáhnout EU lane assist.
Nejdál s AI robotikou by měla být Nvidia.
Tesla je pouze jedna atomobilka, Nvidia jsou téměř všechny ostatní.
Příklady těch ostatních v AI. BMW buduje své továrny na prostředí NVidie.
Samozřejmě i auto je AI robot
🥰😘