Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Cupra Raval Endurance – Zábava v malém balení ještě nevymřela

22 komentářů

topten
svetla vyska epic / id.cross / id.polo / raval ???
Jiří Landa
@topten Při uvedení modelu Cupra Raval bylo řečeno, že je standardně ve všech verzích o 15 mm nižší oproti zbylým třem modelům. Využívá ve všech verzích sportovně laděný podvozek s progresivním řízením a stabilizací ESC Sport. Světlá výška by měla být jen 125 mm.

Stejnou světlou výšku však uvádí zdroje také u VW Polo, u ID.Cross jsem dohledal 140 mm a u Škody Epiq dokonce 157 až 167 mm. Tyto informace prosím berte zatím s rezervou, zkusím je ověřit. JL
topten
@Jiří Landa
diky Jiri
prosim aspon tech 167mm 😊
Pepa_007
@topten Epiq ~157–160 mm
rohYpnol
Tohle fakt dává smysl. Ovšem jen do doby, než se podíváme do ceníku. Ve výsledku tady tak máme jen další nesmyslné BEV, které nikdo nechce.

To je ta cenová parita, hujeříčci... 😁 Kdyby to byl spalovák, tak se bavíme o ceně kolem 0,5M a dávalo by to smysl...
Mad Pete
@rohYpnol Půl mega rozhodně, ale až jako dobře zajetý kousek po prvním majiteli panu Arvalu Leasingovi.
Pepa_007
@Mad Pete Cupra Raval Endurance by mohla za půl mega být jako tříletá ojetina.
Jiří Landa
@rohYpnol Od doby, kdy jsem na redakční test dostal stoletou ibizu za ceníkových 850 tisíc je můj pohled na technicky na míle vzdálený raval za milion zcela jiný. Navíc je levnější i proti konkurenci. Je milion za čtyřmetrové auto hodně? Samozřejmě. Ale je to prostě tak a nic s tím neuděláme. JL
rohYpnol
@Jiří Landa
Jasně. Jenomže to je 850 tisíc v prostředí, kde automobilky platí CO2 výpalné a dotují elektomobilitu ze spalováků atd... Nebýt těchto nesmyslů, tak to není 850 tisíc, ale těch 500 😉
praptak
@rohYpnol Však Ibizu za 500 tisíc Kč můžete normálně mít. 🙂
Mad Pete
Vtipné, jak nás v aktuálním zlatém věku "nadšených sportovně založených řidičů" (čti mimoňů, kterým je úplně u cupry, v čem a jak se šinou do příštího vejpojntu) přiměly automobilky připlácet si za herní židle, u kterých hezky šetří za nastavitelné opěrky hlavy. Že byly navrženy ve spolupráci s ortopedy (navíc za každou shodili nad Amazonií leták s návodem jak zasadit strom) bych i věřil, tvrdé odpružení a hotvýlz kola vás za ním brzo pošlou. Ale to samozřejmě lujze hemiltny svírající žilnatou prackou volant v poloze pravé poledne zatímco brutálně akcelerují z 37 na 52 km/h k příštímu semaforu vůbec netrápí. Ještěže pro mě ubohého konzumenta existují fádní spotřebiče typu MG.
Jiří Landa
@Mad Pete Dovolím si zásadně nesouhlasit, jelikož jsem měl na redakční test i MG 4 Urban, které také považuji za fajn auto - pro mnoho obyčejných lidí hledajících co nejlepší poměr cena/velikost navíc mnohem lepší.

Jenže raval má i kvality, které značky jako MG zatím postrádají – ergonomie interiéru je zkrátka skvělá. Že chybí tlačítka, mi nevadilo snad ani jednou, protože nový infotainment je extrémně snadné ovládat i za jízdy.

Tvrdší podvozek by mělo vyřešit ID. Polo. A že je s autem radost jezdit, to má být problém? Také moc nechápu rovnici tvrdý podvozek + velká kola = strom. Doporučuji se svézt, a až poznáte, jak skvěle ten „tvrdý“ podvozek i na zbytečně velkých 19" kolech funguje na rozbité silnici, pak se vraťte sem do diskuze a řekněte, zda takové tvrzení bylo na místě. 😄 JL
Mad Pete
@Jiří Landa Hyperbolou se stromem jsem šel dost mimo terč, uznávám, až tak zeleně se Raval netváří. Už jsem si za to dal za ojetým springem facku.
Zkusím tedy Ravala vyzkoušet, jestli mě do něj v triku z lidlu a sešlapaným polobotkách nesportovní značky vůbec pustí. Třeba vymění polep Předváděcí vůz za Charitativní jízda a ještě si to odečtou z daní.
Pepa_007
Hezké, zábavné, promyšlené, mrštnější městské auto. I na okrsky by šlo. Ve finále vysoká cena. A tohle po dálnici jezdit nebude a tak maximální rychlost jde.
Co baterie pod podlahou, neomezuje cestující?
Jiří Landa
@Pepa_007 V Acemanu se sedí ještě o něco níž, ale kolena u brady jsem neměl ani vzadu, takže za mě ne, neomezuje. JL
idam.i
V Cupre podvozok vedia.
Tuhý ,pevný no nie kostitras.
Cena BEV je stále vysoká.
Obchod s jazdenkami sa už rozbieha.
Mad Pete
@idam.i Mohu potvrdit, i já už jsem si koupil od zítra jazdenku na vlak. Elektrický a sportovní, samosebou.
idam.i
@Mad Pete čo si vybral ? Ja som pre dcéru ,po jej asistencii, volil Opel Mokka e.
Zatiaľ veľká spokojnosť
Mad Pete
@idam.i Já kupon 3 pásma po regionu, na další SUV už není na ulici místo.
Johnn
Většina aut má v testech spotřeby vyšší, než je průměr běžných řidičů. Někdy i extrémně vysoké, oproti běžným jízdám. Tady je to zřejmě přesně naopak. Na spritmonitoru jsou zatím jen 3 s průměrem 14,7kWh/100km. To je malý vzorek, ale počítám že to moc dolů nepůjde, jelikož dle zahraničních testů jsou spotřeby město cca 11-13, mimo město 15-17, a dálnice 17-20kWh. Ostrá sportovní jízda (co auto dovolí) a v zimě to bude samozřejmě více. Tady se zřejmě jezdilo na spotřebu.
Buďme rádi za každé další BEV, ale ta spotřeba, v kombinaci s malou baterií (vzhledem k ceně)... a interiér, límec nad přístrojovým štítem. Stačí jen pár těchto detailů, ještě že máme konkurenci.
_Teddy_
Auto, u ktoreho sa vsetko ovlada cez patlavy display, by nikdy nemalo dostat 5*. To je jednoducho taky ergonomicky a bezpecnostny fail, ze take auto sa neda povazovat za dokonale.
rohYpnol
Napíšu to jinak, když už bych nutně musel mít zkratomobil, tak nevidím jediný důvod, proč si za prakticky stejnou cenu nepořídit plnotučný MEB ID.3 neo.