Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Na jedno nabití k Atlantiku. Škoda Peaq má nový rekord

72 komentářů

vencelín
Do Bremerhavenu je to něco málo přes 700 km. No to je fakt rekord z kterého si člověk Sedna na zadek, jen co je pravda......

Raději nechci vědět jakým jízdním stylem byl tenhle "rekord" vytvořen. Asi nebudu daleko od pravdy když se budu domnívat že to byla jízda 80 km/h za kamcakem......

700 km na nádrž dám se zážehovým motorem a 55 k nadrze. 1200 km bezne se vznětovým a 85 l nádrži a není to při jízdě za kamcakem 80.

Takže takovéhle "rekordy" si strčte za klobouk.
praptak
@vencelín Výkon je to v rámci elektromobilů. Jinak ta vzdálenost Mladá Boleslav - Zandvoort je pravdivá. Jakým stylem toho bylo dosaženo, je jasně popsáno v textu. Fakt, že ujedu s benzínovým autem (mám to podobně) běžně 700 km při 55 litrové nádrži, neznamená, že to pro někoho nemůže být zajímavá informace.
vencelín
@praptak
Ještě si dovolím jednu poznámku.
Všichni příznivci bzučáků se holedbají jak jsou již plně srovnatelná s klasickými motory a jdou bez problému nahradit. Tak nevidím jediný důvod proč by se nemohli bzučáci srovnávat s klasickými pohony. A na základě těchto tezí elektrikárů jsem si dovolil menší srovnání.
Nebo tedy si přiznáme že bzučáci nejsou plně srovnatelní s klasickými vozidly a pak tedy chápu že je nelze s nimy porovnávat a mají se porovnávat jen s bzučáky.
ryccardo
@vencelín hele nejdou nahradit z jednoho prosteho duvodu a to je hlavne cena. Snad se to casem zlepsi a pujde si koupit zanovni EV nizsi stredni za cenu kolem 200-300 tisic a mit auto na par let bezproblemoveho jezdeni.
vencelín
@ryccardo
Opravdu je cena tím jediným faktorem proč nejdou nahradit?

Když už se tu tedy probírá dojezd, dejte mi tip na nějakého bzučáka který bez problému může dát 700 až 1200 km. A "tankovací" čas na této trase jsem ochoten akceptovat dvojnásobný vůči spalovacímu vozidlu. A budu navíc uplně hodný a řeknu vám, že cena pro mě není rozhodující. Za tip děkuji 😊.
traveldrive
@vencelín Stačilo by 700 za 15 minút "tankovania". A ešte keby sa nejakým zázrakom podarilo udržať hmotnosť pod 2 tony...
vencelín
@traveldrive
Budiž, i takovéhle parametry jsou akceptovatelné.
Ještě bych dodal i síť "tankovacích" míst, řeknemež alespoň 85 až 90 %?
Tak schálně co nám električtí odborníci doporučí?
ryccardo
@vencelín ok tak tu mame druhy zasadni blocking point. Chapu ze nekdo kdo hodne jezdi, typicky obchodnik, technik atd., nema cas postavat na nabijeckach. Takze bych to videl tak ze EV NIKDY plne nenahradi spalovaky. Na ropu nebo plyn se bude jezdit i za 30 let.
traveldrive
@ryccardo Áno, to je aj podľa mňa podstatne realistickejší pohľad, ako ten, ktorý tvrdí, že elektrina je riešením na všetko.
ryccardo
@traveldrive To je je skutečnost, kterou ortodoxní EVčkáři jako DonVito, Hendly a spol odmítají akceptovat. EV NIKDY!!! kompletně nenahradí ICE. Je to jen další druh pohonu, který si ukousne pár desítek procent trhu a budou to kupovat ti, kterým to dává ekonomicky a funkčně smysl.
vencelín
@ryccardo
S tím se nedá jinak než souhlasit!

Každý druh pohonu má své výhody a nevýhody a proto je vhodnou volbou pro jiný režim používání. A právě z tohoto důvodu je dobře když je nabídka co nejširší
ryccardo
@vencelín Je to přesně tak jak píšeš. Ti méně bystří to nicméně stále nepochopili.
thebearspook
@vencelín Aby to auto tak daleko bez asistence na jeden zátah dojelo.
Ivan Ponocný
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
vencelín
@Ivan Ponocný
Vidím, že Vaše mentální úroveň je tedy dech beroucí........
Horký Rom
@Ivan Ponocný
😆👍
Pepa_007
@vencelín musíš to posuzovat z pohledu BEV. Oni maji běžně ale opravdu běžně maximálně dojezd 300-400-500km. Takže tohle je hezký pokus. Stejný jako když spalovací auto ujede 2500-3000km. Výkon hodný obdivu.
vencelín
@Pepa_007
proč bych to musel posuzovat jen optikou bzučáků? Sami elektrikáři rádi tvrdí že bzučáci jsou plnohodnotnou alternativou ke klasickým pohonům a na základě toho dělám srovnání.

Nebo si tedy elektrikáři musí přiznat že v určitých parametrech bzučáci nejsou plně srovnatelní a pak samozřejmě ať t se srovnávají sami mezi sebou a ne s klasickými motory.

Tady v tom by si elektrikáři meli udělat jasno jak to tedy je 😊.
vencelín
Pro praptaka
Uživatel si ale nevybírá vozidlo podle rekordů (vytvořených za speciálních podmínek) ale podle jeho běžných vlastnosti takže tohle je vcelku k prdu a ty co jezdí delší trasy to neoslovi
praptak
@vencelín Však o žádném rekordu nemluvím. Ale je to výkon, který o něčem vypovídá, třeba tak , že to auto nějakou větší vzdálenost ujede i při normální jízdě, což není špatné. Je to pro někoho, koho oslovují elektromobily z principu. Navíc ne každý jezdí tak velké vzdálenosti na jeden zátah s žádným typem pohonu.
ericn
@praptak No upřímně, není tam napsáno kudy jeli, jakou průměrnou rychlostí, jak dlouho a ani jestli minuli dálnice (na 100% ano) a mohlo to vypadat třeba takto

maps.app.goo.gl/UrCkGk5cvSvBVWRe9

Navíc sami přiznávají, že normální uživatel takto nikdo nepojede 😉
Tj. je to vlastně blbost... Asi stejně taková, když ten Němec ujel se Superbem 2.0TDI cca 2500km...
p.david
@ericn @praptak Text ovšem zatajuje jednu věc – že ta nejvhodnější trasa vedla po okreskách. Takže na cestě mohli strávit odhadem 15 hodin (tento údaj nikde není). www.skoda-storyboard.com/…ijeni-az-k-mori/
vencelín
@praptak
Samozřejmě že nikdo nejede uplně v kuse 1000 km ani s autem s klasickým motorem, to snad ani fyzicky nejde.
Z mého pohledu jde o to, že když jedu na vejlet, tak třebas destinace je 1200 km daleko. Já tady než vyjedu natankuji a pak se nemusím dalším tankováním dlouho zabývat, což (bu´dme upřímní (bych s bzučákem musel řešit po cestě několikrát). Tím že mám velký dojezd nemusím tak často plánovat tyhle tankovací nezbytnosti a mám volnější ruce na cestování, či kde mohu cestou zastavit na přestávku (nejsem vázán jen na místa s nabíječkou). Takovouhle volnost bzučák nenabídne.
ericn
@vencelín Tohle přesně ještě zdejší EV fans nepochopili a pořád na ani nechtějí 😉 Tím nemám na mysli praptáka...
vencelín
@ericn
S tím musím souhlasit. Je otázka zda to někdy vůbec pochopí nebo budou chtít pochopit.
Jejich problém je to, že drží cestu "Nám se to líbí, vnutíme to všem hlava nehlava". Co naplat že na všem to vyhovuje pro jejich potřeby. Na tyhle diktátorské manýry jsou tu jistí odborníci na slovo vzatí (někteří se tu již projevili).
Taktéž tím nemyslím kolegu Praktáka, ten je vcelku racionální a dá se sním věcně mluvit.
Dzinus
@vencelín

Jako správný fanoušek i majitel EV si zase myslím, že zbytečně dramatizujete tu potřebu plánování. Nějaké tam samozřejmě je a je zcela nepochybně častější, než u spalováku, ale fakt to není žádné drama.

Ale sto lidí, sto chutí.

Nedávno jsem se sousedy probíral naše dovolené a byli tam i tací, kterým představa bydlení ve stanu dělala pupínky. Prostě pod all inclusive, v hotelu u pláže, by nikdy nešli. No, každej jsme nějakej.

Mě ta trocha plánování navíc nevadí, protože se v běžném plánování všedních dnů úplně ztratí.
vencelín
@Dzinus
V plánování všedních dnů ano. Tak je to asi jasné, to je cesta z domova do kravína (rozuměj open office 😁) kde se dá nabíjet.

Už horší to může být pro někoho kdo nemá možnost nabíjet doma (bydlí v paneláku či bytovce) a jezdí na víkendové výlety kdy v sobotu večerpo návratu doma nenabije.

Já třebas auto používám v podstatě jen na vejlety (a tu a tam něco odvést na zahradu) a doma možnost nabíjení nemám. A jednak řešit "tankování" několikrát na cestě do destinace si mi nechce, stejně tak se mi nechce řešit nabíjení v destinaci (například francouzský venkov). Z těchto důvodů pro můj způsob využití bzučák smysl nedává. Neříkám že bzučák nemá žádné výhody, ale pro mě ty jeho nevýhody dramaticky převažují a proto o něm neuvažuji a zatím ani uvažovat nehodlám.

Ale chápu když jej někdo má a je s ním spokojen. A přeji mu aby mu to bydrželo.
Hendly
@vencelín
A ted tu o volnosti spalovaku: “ Dva supertankery přepravující saúdskou ropu byly 1. září zasaženy projektily během několika minut od sebe v Hormuzský průliv. ”
Stejsn
@Hendly to je hodně blbý. myslíš, že za války se nestřílí po elektrárnách?
vencelín
@Stejsn
Co elektrárny, ale samozřejmě i rozvodny jsou cílem. Viz aktuálně Německo 😁.

Souhlas, to se Hendlymu moc nepovidlo.

Hendly se asi domnívá, že jeho bzučák, lze v případě výpadku sítě nabít třením liščím ocasem o ebonitovou tyč, případně šlapáním na kole s dynamem které je připojeno k jeho bzučáku 😊
Hendly
@Stejsn
Jenze ta valka je na druhem konci sveta a ovlivňuje ceny zde.
Fascinuje me když nekdo pise o “svobodě a volnosti “ se spalovakem inkdyz nemame pro spalovak palivo a jsme snadno vydíratelní.
vencelín
@Hendly
6e těch drahých kovů na výrobu těch bzučáků se v Evropě vyskytuje celá halda........
Takže stejně dobře jde Evropu vydírat i přes tyto suroviny.
psel
@Stejsn právě proto je potřeba mít ty malé soláry na střechách, a být nezávislý. Alespoň pokud svítí. Jo a mit doma baterku, když nesvítí, nebo je blackout.
Když je jich hodně tak se to nedá tak jednoduše zničit.
vencelín
@psel
A jak malé soláry řeší to, že budete chtít "tankovat" a elektro infrastruktura klekne? Případně jak ty vaše malé soláry řeší vaše tankování na vejletě?

A jak si třebas takovou baterku představujete v bytovce?

Myslíte si, že když bude zničeno pár hlavních trafo stanic, že sít to nepozná? Ach jo, vy jste tedy naivka 😊
vencelín
@Hendly
Vážení, schálně zda uhodnete jaká je zbraň hromadného ničení každého řádného člena Kultu Svatého Bzučáka?

Ano správně! Je to pořádná porce demagogie.......

Bravo Hendly, děkuji, že jste nám ji tu "naservíroval"

Mimochodem, co chtěl "básník" říci těmi supertankery v diskuzi o dojezdu silničních osobních vozidel?
Hendly
@vencelín

Myslel jsem, ze je to dost jasne i z citovaného textu.
O volnosti pohybu spalovakem se rozhoduje uplne jinde. Staci jeden blaznivy diktator a spalovaky stoji u silnic.
alfa nomad
@Hendly Stačí pár bláznivých evropských politiků a ropa z Ruska, která do západní Evropy tekla po desetiletí, neteče.
vencelín
@Hendly
A útoky na elektro infrastrukturu raději budeme ignorovat, že.....
Takže stačí jeden bláznivý diktátor a bzučáci stoji u silnic.
traveldrive
@Hendly Keď je somárovi dobre, ide sa na ľad šmýkať.
psel
@traveldrive Teto Kateřino, něco k tématu by nebylo?
traveldrive
@psel Porozmýšľaj, možno na to prídeš, prečo je to k téme. 😉
topten
i kdyby to najelo 2tis km, tak to mistni ev-hatery nepresvedci, protoze ti denne krizuji evropu od severu na jih, od vychodu na zapad a zpet.
a aby nemuseli stavet na zachod, tak se nechali nacevkovat a vozi sebou pytel s chcankama
Ivan Ponocný
@topten A co vidíš na tom Evysavači tak krásnýho, když si tam ani olej nebo rozvoďák vyměnit nemůžeš, musíš trčet půl hodiny na nabíječce zatímco mně na ten rozdíl v ceně špritu při třeba 500km jízdy stačí 3 hoďky šroubovat v kolbence, já si v zimě můžu vlízt do krásně promrzlého a v létě třeba do perfektně vyhřátého spalovacího …
psel
@Ivan Ponocný možná to nevíš, nebo ti to nikdo neřekl, ale v BEV nic z toho co tu popisuješ není, takže nevím proč by to měl někdo měnit. 😁
U nás není třeba nic šroubovat a měnit a to ani ty brzdové kotouče, aktuálně mám 133000 najeto a furt ty kotouče vypadají jako nové.
A nabíjím doma, nebo v práci, takže na žádnou nabíječku normálně jezdit nemusím. Pokud jedu delší cestu tak po cestě nabíjím, ale stejně na těch svých cestách stavím, takže to pro mě neznamená žádné zvláštní omezení. A dnešní auta se skoro 600km WLTP už žádné omezení není, ta budoucí (letos prodávaná) se 700km WLTP už žádným omezením fakt nejsou.
Že někde trčíš je mantra kterou tu furt svědci spalovačů mrtvol opakují, ale s realitou to nemá nic společného.
Jezdi si v čem chceš, vrtej se v čem chceš, měň si co chceš. Je to tvé hobby, ja chci jen jezdit a to tiše a beze smradu a rychle a lacině a nechci jezdit na benzinku a dolévat palivo, močovinu a každy rok měnit oleje, brzdové destičky, čistit DPF a tak. Chci jen jezdit.
Dzinus
@psel

Dám ruku za to, že příspěvek výše je míněn ironicky. 😊
psel
@Dzinus njn, tak jsme naletěl no 😄, asi ta ironie na mě po ránu nekoukala tak jasně.
Dzinus
@psel

Vždyť se nic nestalo. Před sedmou ranní bych nedopadl lépe. 😊
vencelín
Pro toptena
Co jiného z vás taky může vypadnout než nějaké toptenoidne-mikesoidni diktátorské recicky.

Co dělají ostatní jak daleko a jak často jezdi nechte laskavě na nich. A nechte laskavě na nich čím jezdí, do toho všeho je vám kvrdlacku!
mimomisu
@vencelín nechápu, proč pod tyhle články vůbec lezeš. Že EV nechápeš ví většina z dlouhodobých diskutujících už dávno. Ale tři příspěvky? Máš nemocenskou, nebo co?
vencelín
@mimomisu
Nejdříve mi dovolte poděkovat za potvrzení základního pravidla diskuzí.
To zní že diskutovat bez omezení mohou jen elektrikáři/příslušníci Kultu Svatého Bzučáka nebo ti kteří bezbřeze adorují bzučáky. Počet jejich textů není nijak limitován, stejně tak jejich délka.
Narozdíl od těch zbývajících uživatelů, kteří by ideálně (dle Vás) neměli diskutovat vůbec, a pokud již tu "drzost" mají a dovolí si něco napsat (nedejbože ve vztahu k Vámi zbožňovanému), tak jejich text by měl být limitován na jeden o jednom písmenu.
psel
@vencelín přečti si ještě jednou co za blábol jsi napsal. K tématu NULA, jen hejtuješ ostatní diskutující, a jako diktátor se projevuješ ty sám, jen tím první příspěvkem.
Urážet ti jde dobře.
Čuchni si k výfuku aby se ti líp žilo.
traveldrive
@psel Nie si aj ty trošku pomýlený? Odkedy sú nejaké limity na názor? Nie že by som s ním súhlasil bezvýhradne, ale obvykle má docela pravdu.
psel
@traveldrive to není názor, jen hejt na ostatní a nic k tématu
vencelín
@psel
A další takový 😊.
No jo, já neadoruji bzučáka a Vy jej máte tak rád. Já Vám jej neberu a přeji Vám jej když Vám vyhovuje, užijte si jej, ale laskavě nediktujte jiným v čem mají jezdit a jaké názory mají mít.
Mohu se zeptat co k tématu přednesl hendly? No nic, ale u něj je to v pořádku že, ten je od vás z kultu, ten může 😁.
Či co přinesl mimomísovník k tématu? Taky nic, ale ten taky může neb ten je taky od vás 😊.
psel
@vencelín když mi ti nebereš tak proč do nás vrtáš. Nikdo ti nic nediktuje, a pokud prezentuješ názor který neodpovídá realitě tak na to reagujeme každý podle toho jak to vidí.
A pokud si všímáš, tak i ti, kteří BEV mají tak nemají na všechno stejný názor a i mezi sebou tu diskutujeme.
Jediné kde se asi shodneme je Pilulka.
Nevim o jakem mimomisovnikovi tu píšeš, ale pokud se bavíš o Hendlym, a tvé snaze srovnat riziko dodávek díky různým průlivům a válkám tak jsi mimomisovnik právě ty.
Jednak je fakt že jsem v souvislosti s útokem žádný blackout v Německu nezaznamenal, jedná se o distribuční síť, ne o jeden kanál jako nordstream, družba, Hormuz apod.
Pokud budeme mít distribuovanou výrobu, kterou většina z elektromobilistů má sama, nebo o ni minimálně uvažuje tak jsme z většiny nezávislí a abychom se stali nezávislými tak potřebujeme těchto zdrojů ještě více a nejvíc těch malých ideálně v místě spotřeby.
Můžeš to vidět jak chceš, ale tohle jsou fakta.
vencelín
@psel
No to je představa všech diktátorů že nic nevnucují.....

Dále já jsem žádný nedostatek pohonných hmot u čerpacích stanic v Evropě nezaznamenal. Neboř ropa je distribuována různými kanály z různých světových lokalit.

Tohle jsou fakta.

Těmi Vašimi výplody o samovýrobě elektriny jste tomu tedy dal korunu. Tak mi tedy řekněte jak si tu samovýrobu představujete na Jižním městě? Ebonitovou tyčí a liščím ohonem? Nebo šlapáním na kole?

Vy jako zkušení elektrikář tak mi určitě zodpovíte jak si vyrábíte elektřinu když někam jedete na výlet? Rozbalíte z tašky skládací soláry?

To je jak jsem už někde psal. Vy elektrikáři jste skálopevně přesvědčeni že když to vyhovuje vám, MUSÍ to vyhovovat všem. Ne opravdu nemusí a leckdy (dost často) ani nevyhovuje. Už to prosím pochopte.

P.S.: Jaká pilulka? To je zas co? Co to má společného s tématem dojezdu osobních vozidel?
traveldrive
@mimomisu Úbožiaka netreba zvlášť predstavovať, on sa svojím príspevkom odkope sám.
Lenka Čížková
@traveldrive A inak sa cítiš byť zdravý?
psel
@traveldrive já si myslím že Mimomisu Vencelína odkopal dobře, souhlasím s tebou.
Mad Pete
Pochopitelně, že podobné rekordy jsou umělé za nestandardních podmínek. Stejně jako byly umělé rekordy dýzlů se spotřebou 3 resp. monopostů s jedním litrem na sto. Bohužel jsou potřeba, aby podsunuli informačně rezistivním spoluobčanům fakt, že (tý)denní dávku km by klidně zvládli i v elektrice.
Jenik3
A mame to tu zase - eco drive.
Pamatuji si, ze majstri s golfem 1.6 TDI dosahli spotreby okolo 3.5L na 100km. To muselo byt takovych 15 roku zpet. Nevim, zda nebyl golf nejak upraven pro tento ucel.
Uplne mne to uchvatilo. Rikal jsem si, ze za 3.5L to je parada. Nafta stala kolem 25Kc. Takze naklad na 1km byl pod 1Kc.
JFK
41km/h, přefouknuty gumy asf... dozorci rada by je mela exemlparne vyrazit za prebytecnost pro vystrahu ostatnim
psel
@JFK proč? Vždyť to normálně ukázali.
To, že by nás spíš zajímala normální jízda nebo dokonce Autobahn ( ten je teda rychlostně do Berlína jen státovka s rychlostmi 80, 100 a 120 ) je jasný , ale to by to halt nedojelo tak daleko.
Kdyby jeli 20kmh, dojeli by i zpět do Prahy 😊. Ne to fakt ne, takhle to nefunguje, ale třeba by dali těch 1000km.
JFK
@psel protože tenhle dojezd při 41km/h je zoufalost a výmysl jmenovaných borců z baureihe G3, kteří evidentně mají nějak moc času
Tomogo
Na to se dá odpovědět jedině článkem: www.auto.cz/…emozitele-158701
psel
@Tomogo jo ten chudák jel osmdesátkou skoro 3000km, to bych já nedal, takže tam strávil ještě víc času za volantem než ty dva s Peaqem.
Oba dva pokusy jsou jen show a tak je to potřeba brát.
Tomogo
@psel Já to tak beru, proto se k tomu víc nevyjadřuju. Prostě o ničem.
_Teddy_
Cas startu je pomerne presny ("poledne"), ale koniec cesty je uvedeny velmi volne ("odpoledne" moze byt hocico medzi 12:01 az 16:00). No ale povedzme dorazili o 12 hodine a 01 minute. Takze to mame 900 km za ~24 hodin. Priemer ~37.5 km/h, to je teda tempo! V porovnani s tym je aj obstarozna Avia uplne "zihadlo"...

A co ti chudaci v Nemecku/Holandsku, ktori tohto "hlemyzde" na ceste stretli? Ti sa asi velmi nepotesili. A ked sa konecne dostali blizsie, asi ich velmi prekvapilo, co je dovodom tej kolony.
psel
@_Teddy_ kdybys na video kouknul, nemusel jsi to počítat, stalo tak 41kmh jako průměr.
Ti chudáci si přečetli vzadu na autě velký nápis že jde o testovací jízdu, takže za mě cajk a pokud měli auto s rychlosti vyšší tak ho předjeli ne?
Bonisek
Obdiv řidičům,strávit skoro 24 hodin v autě bez klimatizace a rádia, upocený smradlavý , gratuluji. Chtělo to pevné nervy a hodně sebezapření při rychlosti 40 km h
psel
@Bonisek ano, to určitě chtělo kvůli pomalosti pevné nervy, a ten zbytek je stejný jako na 24 hodinových závodech jen při tomhle testu neměli ten randál a smrad.
thebearspook
@Bonisek Mrkněte se někdy, jakou máte průměrnou rychlost v autě. Včera jsem se díval a mám tam 52 km/h. V autě, se kterým jsem občas jezdíval i 200 km/h a víc jsem měl 56 km/h za 5 let.