Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Opel Calibra dostane nástupce

V Rüselsheimu pracují na novém velkém kupé, které se má stát důstojným nástupcem stále populární Calibry.
Zpět na článek
2. 12. 2010 21:36
Re: INSIGNIE je nejlepší!
K+.. s oplom som zacinal a doteraz mi je to sympaticka znacka.. :yes: :yes:
2. 12. 2010 21:29
Re: Opel jede!
Nie celkom suhlasim.. Ono je naozaj lepsie mat na kazdu funkciu MM systemu jedno tlacidlo ako sa cez nejake kolecko preklikavat.. Ver mi viem o com vravim.. (I-Drive)
29. 11. 2010 08:51
INSIGNIE je nejlepší!
..snižuji se tak na úroveň diskutérů a tvářím se, že všemu rozumím. Největší borci tu mají plnou hubu pravdy, přitom v oplu nikdy neseděli.

Nejdnomu z vás uniká, že každý model je dělán dle vkusu typického zákazníka. Např. 10letá naleštěná nuda z VW oslovuje starší pány manažery, kdežto Opel cílí na mladší movitější a stylovější publikum. S rostoucím věkem uživatelů jde ruku v ruce i rozdílné vnímání geometrie a estetiky. Proto něco někomu příjde "komické" a nebo "tlusté" a to i přesto, že produkt získává mnoha prestižních ocenění (např. RedDot 2009).

Jsem hrdý majitel Insignie a jsem fakt spokojen. S českým králem zavazadelníků (superb) se fakt nedá srovnat :-)
Těm, kterým vadí tlačítka doporučuji jezdit fábkou, tam budou spokojeni. Předpokládám, že auto za třičtvrtě miliónu si nekoupí žádná lopata, ale člověk s tlačítky pracuje denně v offisu/smarthpone apod.

Oply dnes dosahují vysokých kvalit mezi neprémiovkami, jediné co jim chybí oproti VW je IMAGE silné značky!
Avatar - euro89
28. 11. 2010 23:27
Re: Co máte všichni s Calibrou?
Nic ve zlém, ale tohle má k Monze blízko asi stejně, jako čínský auto k 5* EURO NCAP >:-[] Naopak přirovnání ke Calibře mi přijde jaksi samozřejmý. Calibra byla v podstatě coupe od Vectry, stejně jako je tohle coupe od Insignie. Monza byla krásná, ale mám pocit, že takový auto už Opel nikdy nevyrobí ;-\ V dnešních měřítkách by to muselo být auto na úrovni BMW 6er (konec konců Monza byla konkurentem starý 6er) a do toho se GM asi nepustí, stejně, jako se nepustí do nástupce Senatora... Doby, kdy Opel dělal AUTA jsou už pryč :'-( Dneska nejsou schopný udělat ani novou Omegu a jen prohlásej, že Insignia zvládne zastoupit Vectru i Omegu najednou - blbost. Pro mě Opely umřely tak před 20 lety.
neregistrovaný "Oplik1.3"
28. 11. 2010 15:33
Re: Co máte všichni s Calibrou?
milý BeraneKá, nejezdil jsem toho opravdu dost, počínaje Tatrou 111 a konče Mazdou 5, nicméně opakuji, kdo bude chtít Opla, ten si ho koupí i těma jeho milióndvestě tlačítkama a váhou mastodonta, mimochodem, možný obestavěný prostor má taky něco do sebe, a ta váha tam není jen tak a někde se to projevit musí-minimálně v bezpečnosti.............. :yes:
28. 11. 2010 12:57
Re: budeme doufat
Inteligente, pokus se před odesláním ten svůj "skvost" po sobě přečíst. Třeba se příště "blískneš" aspoň korektním pravopisem, když už obsah stojí za *** ;-)
27. 11. 2010 23:01
Re: Opel jede!
Hovorí sa, že Slovák si aj na šibenicu zvykne... >:D
Avatar - gld
27. 11. 2010 22:35
Re: Opel jede!
Aj na tebou popísaný systém si si zvykol..a teraz ti to už nepríde ako veľká vec ;-)
27. 11. 2010 22:07
Re: Co máte všichni s Calibrou?
S novou Astrou jsem jel jenom v rámci předváděčky v autosalonu cca 6 km (klasika) a v Insignii jsem třikrát seděl a dost důkladně jsem si ji prohlédl (poprvé tuším hned ten rok co byla nová na podzim na výstavě v Praze), následně byla na Autosalonu v Brně. Nemusím s autem najezdit desetitisíce kilometrů, abych poznal, že se mi v něm špatně sedí a nebo že má nepřehledná tlačítka či další věci. Fotky zkreslují, osobní seznámení v klidu v autosalonu nabo na autosalonu už ne.

A co se týká Oplu obecně, tak s předchozí Vectrou (ob generaci před Insignií) jsem jako řidič najezdil cca 3 tisíce km (měli jsme ji jako jedno ze služebních aut), dva kolegové ji měli trvale jako služební, s těmi jsem se navozil cca taky 3 tisíce km. A bylo to jedno z nejlepších aut ve své době včetně kvality. Ono oblé Mondeo na něj nemělo ani náhodou. Stačí?

Následujcí Vectru měl soukr. jeden kolega, takže jsem v ní byl taky několikrát vezen, neřídil jsem, ale byli jsme hodně zklamáni, jak šla dolů. Insignii jsem si (jak píšu výše) prohlédl třkrát....na onom autosalonu v Brně stál vedle Cruz a byl docela šok si přesednout z Insignie do Cruzu. Odmyslím-li si efektnější vybavení Insignie, tak Cruz byl ve vevnitř mnohem větší, bylo z něj lépa vidět a kupodivu i v základní ergonomii byl příjemnější. Výhled z kombíku Insignie byl děs....jinak se to napsat nedá. To samé Astra - navenek docela mohutné auto a srovnával jsme těch svých 190 cm za volant velice obtížně, paradoxně se mi ale zdá, že nová Astra byla prostornější a pohodlnější než Insignie. Takže žádné bláboly a opakovaní toho, co kdo napíše, podle mně dostatečná zkušenost. A s předchozí astrou (kombík - dneska tedy již Classic) cca 3 tis km po Portugalsku (auto z půjčovny) a žádný zázrak - to tahle nová astra vypadá i pocitově přece jenom lépe.

Nevím, co jsi kde najezdil ty, mně auta zajímají a proto se jim přiměřeně venuji. Na druhou stranu, někdo probírá zkušenosti a někdo jenom blábolí. Blábolům není potřeba věnovat pozornost, ale některé zkušenosti a poznatky soudní lidé mohou mít, aniž by najezdili desetisíce kilometrů v kdejakém autě. A největší šašci jsou ti, co to předstírají a nebo popisují jak to jediné auto, co mají ( a to kdoví jestli - viz. jistý zdejší proslavenec s nickem wolff a jeho úžasné bravo...) a poukazují, oč je to jejich auto lepší než ta ostatní, aniž by o těch ostatních měli alepoň trochu víc informací a zkušeností, než z kontextu vytržené a účelově použité drby.
27. 11. 2010 20:58
Re: Opel jede!
Vysoko alebo nízko - mal som na mysli skôr počet tlačidiel a ich prehľadnosť, ako celkovú ergonómiu. Ja osobne napríklad tlačidlá autorádia na palubke príliš nepoužívam - som vďačný za ovládanie rádia pod volantom. Počítač mám na páčke pod volantom, výstražné svetlá a zamykanie nižšie vedľa šaltpáky. Navigácia má samostatný ovládač, takže na palubke veľa tlačidiel neostalo. Lepšie, ako si na niečo zvykať. ;-)
Avatar - gld
27. 11. 2010 19:25
Re: Opel jede!
S tými záslepkami a falošnými gombíkmi s tebou súhlasím.

Ale na riešení pri ktorom má každé tlačítko presne určenú jedinú funkciu nevidím nič nepraktické. Denno-denne aj tak nepoužívaš všetky, a tých pár najpoužívanejších budeš poznať naspamäť po dákom mesiaci jazdenia.

Ten megane príliš dobrý príklad nie je. Kvalitou a samotným dojmom z interiéru poskočil renault o svetelný rok, ale celkovo sú funkčné prvky osadené príliš nízko. Z môjho pohľadu čím vyššie, tým lepšie. S ohľadom na zorné pole pri sledovaní vozovky. Ako pozitívny príklad môžem uviesť toyotu corollu minulej generácie, alebo z dávnejšej (pre) histórie dvojkový golf
27. 11. 2010 18:47
Re: budeme doufat
Nevšímaj si - Astra je tlstá, teda "logicky" všetky Ople. To je niečo také, akože Golf je najlepší v triede, a podľa tej istej logiky všetky autá značky VW... ;-)
27. 11. 2010 18:46
Re: Opel jede!
Dovolím si nesúhlasiť. Priveľa tlačidiel pletie a odvádza tvoju pozornosť na dlhší čas ako je nutné. Polička je vpohode, veď dnes je koľkokrát trend aj opačný - rádio schovať, aby ho nebolo ani vidno, iba počas jazdy. A mať na palubke spleť falošných gombíkov - čo sedím v lacnej hračke? V jednoduchosti je krása - a to platí všeobecne, nie iba v autách. Ako príklad môžu poslúžiť dva protiklady, ktoré ale zároveň sú si v tejto disciplíne podobné - Golf a Megane. Jednoduché, prehľadné, funkčné. Dizajnovo každý z inej planéty, ale z praktického pohľadu obaja vysoko nad Oplom a podobnými.
Avatar - gld
27. 11. 2010 16:52
Re: Co máte všichni s Calibrou?
Posledné skutočné kupé od oplu bola calibra, ktorá mimochodom získala dobré meno tak prečo ho nepoužiť znova
neregistrovaný "Oplik1.3"
27. 11. 2010 15:49
Re: Co máte všichni s Calibrou?
souhlas, jen by mě zajímalo, kdo s těch pisálků má a nebo měl Opla, jezdil někdo z Vás vůbec Imsignií, nebo novou Astru, nebo jen omíláte stokrát napsané věty....... tlačítka, hmotnost, .....no tak to tak dělají, kdo chce ten si Opla koupí, kdo ne, jde o prodejce vedle.....a nepodsouvejte mi prosím zaslepenost ke značce.... kupuji si co se mi líbí, nemám nic proti japoncům ani VW
Avatar - Pekelná Micinka
27. 11. 2010 14:41
arbilaC
Pokud něco jako Calibra udělají, mělo by to mít čumák jako Astra, samozřejmě ne zcela, měl by být širší, ale ta nízká mřížka byla pro Calibru typická a Astra je jí v tomto směru blízká, zadek bych rád viděl dotažený k dokonalosti jako u Astry, Insignia je v tomto hodně rozpačitá. Uvidíme.
27. 11. 2010 14:32
Re: budeme doufat
ibaze aj o insignii som tu uz cital niekolkokrat uto urban legend o obtlstlosti a uz mi to lezie na nervy...
Avatar - gld
27. 11. 2010 14:30
Re: Opel jede!
Ja by som tiež bral poličku, ale niekto možno nechce, aby bolo na prvý pohľad vidno akú social edition kúpil..

A ohľadom pretlačítkovania- ja mám rád prístrojovky kde je veľa "hejblátiek", a keď s autom jazdíš, zvykneš si a nemusí ti to prísť neprehľadné.

Nehovoriac, že mať na každú vec samostatné tlačítko je rozhodne prijateľnejšie, ako sa preťukávať a preklikávať niekde v palubnom počítači alebo cez rôzne pseudointeligentné systémy k podstate veci.

Môj názor
27. 11. 2010 14:27
Co máte všichni s Calibrou?
Jmenuje se to GTC Concept, je to velké, takže to má spíš blízko k Monze, ale tu většina z vás asi moc nepamatuje. Tak jen papouškujete to, co napsali pisálci z redakce v nadpisu. A samozřejmě kritizujete dopředu.
27. 11. 2010 14:19
Re: budeme doufat
V tomto prípade si nespravodlivo jednostranný.
27. 11. 2010 14:19
Re: budeme doufat
To sa vzťahuje skôr na Astru. Podľa tunajších testov je Astra s dvojlitrovým turbodieslom dokonca o 12 kg ťažšia ako Insignia s dieslovým dvojlitrom.
27. 11. 2010 14:10
Re: Opel jede!
Rozhodne je lepším riešením polička, kam si môžeš odložiť drobnosti. kto dnes dáva prázdne záslepky, ešte k tomu takých rozmerov?
Kritika tlačidlového chaosu nie je klišé, pretože je oprávnená a Opel to robí stále rovnako. Alebo riešenie ktoré nie je dobré, akoby mávnutím zázračného prútika po nejakom čase dobré je a kritiku si nezaslúži?
27. 11. 2010 13:58
Re: budeme doufat
Ale tohle není finální design nového kupé, je to jen studie z roku 2007, ze které následně vyšla Insignia...
27. 11. 2010 13:52
Re: budeme doufat
Kromě otřepaných klišé, zde nabízíš samé neobjektivní názory. :no: :no: :no:
27. 11. 2010 13:33
Re: budeme doufat
mozes sem prosim dolozit nejakymi udajmi tu neskutocne velku hmotnost napr. insignie? v porovnani s inymi autami strednej triedy, superb, passat, mondeo, c5 atd, dik
27. 11. 2010 13:31
Re: Calibra
Zřejmě si ten článek nečetl pozorně, na obrázcích je studie Opel GTC z roku 2007 a z tohoto konceptu následně vyšla v roce 2008 Insignia.

BTW. Ano, Insignia zejména proti domácímu Superbu působí velmi komicky. >:D
27. 11. 2010 13:28
Re: budeme doufat
Souhlas, poznámka nicku Katikatus trapná (co čekat), mně je Oplu trochu líto, protože zrovna původní Vectra (ob generaci před Insignií, ne ta hranatá nepovedenina) a hlavně Calibra byly AUTA, stejně jako povedená byla předchozí Corsa. Bohužel - když tady někdo napsal k Insignii, že je vevnitř těsná a dozadu je z ní mozerný výhled, byl nařčen - že to holt není VW, takže hledá mouchy za každou cenu. U Astry efektní fotky vyvolaly dojem skutečné bomby, ve skutečnosti udeřila do očí nenápadnost vozu v kombinací se špatně využitým vnotřním prostorem ve vazbě na vnější rozměry. Na filmových spotech a fotkách vypadá ovšem velmi dobře třídvéřová Astra, tohle by nástupce Calibry mohl být spíš. No uvidíme, i když nejsem anti-VW, spíše naopak, necítím potřebu stavět Opla proti VW a přál bych Oplu něco lepšího. Bohužel, ekonomické problémy z minulých let, nejasnosti kolem budoucnosti automobilky a teď poněkud rozpačité modely (neříkám, že za každou cenu hodnocené jako špatné) vyvolávají obavy, co se s touto tradiční evropskou automobilku bude skutečně dál dít....
Avatar - gld
27. 11. 2010 11:20
Re: Opel jede!
V krátkodobom teste také veci nezistia..a importér by ich asi nepochválil, keby začali rybičkou žďubať do madla dverí >:D

Ale vyhýbať sa otrepaným "pravdám" im nikto nebráni
27. 11. 2010 11:09
Re: budeme doufat
Tak negativní bych nebyl, ale takhle si Calibru rozhodně nepředstavuji. Vzít Insignii a zavařit ji dvoje dveře, to není zrovna invence hodná téměř kultovní Calibry.
S prvními pěti slovy ale absolutně souhlasím.
Avatar - Wen Věčněžasnoucí
27. 11. 2010 11:02
Re: Calibra
Jo jo, Calibra byla krásné vozítko a pokud si dobře pamatuju, chlubila se ve své době nejlepším součinitelem odporu (tuším 0,26 nebo 0,27), ale toto na obrázcích vypadá hlavně zepředu dost odpudivě - tak nějak insigniózně a insignia je IMHO zepředu a zezadu hodně komický autíčko...
Avatar - Katikakus
27. 11. 2010 10:45
Re: budeme doufat
njn, nema to na kapote logo VW, tak je to jenom nabliskana bida a nafoukla bublina. Chapu...
Avatar - kari.laz
27. 11. 2010 08:16
budeme doufat
Budeme doufat, že Opel nevyjede s další nablískanou bídou, jako všechny modely v poslední době. Začalo to insignií. Na první pohled něco neskutečné, co se na trhu objevilo vzudilo to velké pvzdvižení. Možná i kvůli tomu prvotnímu BUM to vyhrálo titul auto roku. Jenže pak přicházelo vystřízlivění a zjištovalo se, že designově to zase takový šlágr není. Jednalo se o dostdesignově podbízivé a účelově tvořené auto. Nakonec se zjistilo, že i ta praktičnost na to jak je to velký a těžký je v normálu a taky neoslní a nakonec prodeje klesají a klsají. Pak přišla Astra. Design o něco usedlejší, ale zvenku nafouklá bublina s hmotností patřící spíše do střední třídy a uvnitř srovatelká a golfem a dokonce nad hlavou méně místa. Zkusili zaujmout Merivou. BUM v porobně protisobě otevíraných dvěří. Jenže se tředovým sloupkem a přišlo vystřízlivění z toho, že praktičnosti to nepomohlo a má to více negativ nez pozitiv. Takže doufám, že se pochlapí a nástupce kalibry vemou z gruntu a udělají ůplně nové auto, které neláme rekordy svou neskutečně velkou hmotností a rozměry, ale svižné sportovně střižené kupé.
26. 11. 2010 23:58
Re: Opel jede!
A k tomu ešte plasty, veľkosť zavazadlového priestoru a pokiaľ auto nemá tvrdé tlmiče ako u Ferrari, (teda športovo ladený podvozok na kombíkoch, MPV, SUV atď...) tak je celé auto na . :yes:

Škoda, mňa by koľkokrát viac zaujímala objektívna spoľahlivosť, náchyľnosť materiálov na opotrebenie (madlá dverí, riadiaca páka, volant...), väčšie zameranie na celkové dojmy z auta a jeho prejavu a nie hľadať chyby podľa toho, ktorá značka je ako obľúbená.
Avatar - gld
26. 11. 2010 23:16
Re: Opel jede!
Ono je otázka, či prázdny a na prvý pohľad "vybrakovaný" stredový panel je lepším riešením ako "fake" tlačítka

A mne sa oplovské interiéry páčia, kritizovať spleť tlačítiek je už také otrepané klišé testerov- v každom teste ako cez kopírák
26. 11. 2010 22:08
Re: Opel jede!
Tlačidlami ma naposledy prekvapila Meriva. Celý panel vrátane všetkých tlačidiel máš v aute aj keď si kúpiš najlacnejšiu verziu bez rádia - akurát tomu chýbajú "črevá" a tlačidlá sú nefunkčné. Dokonca vraj mali reklamácie, že nefunguje rádio, ale zákazník si iba zabudol prečítať v papieroch, že v danej výbave ie je - v aute bolo na pohľad všetko, tak také detaily neriešil..
26. 11. 2010 22:02
Re: Opel jede!
Trochu sa bojím aj ja, že to bude len zmenšená Insignia. Nie že by sa mi nepáčila, osobne som z nej unesený, ale takéto coupe by si zaslúžilo trocha originality.

A ohľadne interiéru. Tiež som spočiatku nehltal tie tlačítkové orgie, ale postupne mi to prestáva vadiť a ako tak čítam skúsenosti majiteľov, tak nikomu to zatiaľ neprekáža, každý len potvrdí že to má logiku, na ktorú sa veľmi ľahko zvyká.
26. 11. 2010 21:51
Re: Opel jede!
V to asi dúfajú všetci. Štúdia na fotkách je priveľká, opticky ťažká, pôsobí príliš mohutne - voči štíhlej Calibre ako ***m. Dúfam, že tak v skutočnosti vyzerať nebude. A snáď si odpustia ten podivný prelis za predným kolesom, má ho snáď každý nový Opel a vyzerá to hrozne. V interiéri sa hádam budú držať trošku viac pri zemi, čierno-čierna tma, tubusy a neprehľadné more tlačidiel degradujú aj to najlepšie auto.
Avatar - gld
26. 11. 2010 21:29
Re: Opel jede!
Tlieskam najmä znovuzrodeniu veľkých kupé..dnes spravia oplastovaný trojdverák a nehanbia sa to označiť ako sport coupe..

inak dúfam, že sa v opli neobmedzia len na "skrátenie" insignie a nová calibra dostane vlastnú tvár
neregistrovaný "OpenPort.cz"
26. 11. 2010 20:11
Re: Calibra
JJ na svou dobu byla opravdu nádherná. Rád na ní vzpomínám, měl jsem ji jako své druhé auto ... po starém sciroccu.
26. 11. 2010 19:26
Opel jede!
Držím palce! Opel by mohol pre VW predstavovať veľmi dobrú konkurenciu. Vozy to vôbec nie sú zlé, navyš teraz už aj veľmi pekné a cenová stratégia je výrazne v ich prospech. No jedna z mála automobiliek, ktorá vie ako na to, aby to VW nemal na trhu také jednoduché. Držím palce! Čím vyššia konkurencia na trhu, tým lepšie pre nás zákazníkov! :yes:
Avatar - T613
26. 11. 2010 19:03
Blýskání na (lepší) časy?
Že by jsme se zbavili karosářské šedi z dob nedávno minulých a na silnice se vrátila velká kupé i od neprémiových automobilek?
26. 11. 2010 19:03
Calibra
byla pro mě svýho času zjevení. :yes:
Avatar - Emel
26. 11. 2010 19:00
Jen více takových aut
Jen více takových aut.. Calibra sice nebyla moje nejoblíbenější kupátko, ale každá snaha se počítá :-)