Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Prodej osobních automobilů v EU: Pořadí značek v polovině roku 2011

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v prvním pololetí meziročně snížil o dvě procenta na 7,12 milionu vozů.
Zpět na článek
21. 7. 2011 11:58
Re: Statistiky Svajciarsko
To je a je tam hodně vidět ... oni nejsou hloupí, i když je tam víc peněz ....
21. 7. 2011 10:53
Re: Statistiky Svajciarsko
Docela mě zaujalo, že druhým nejúspěšnějším modelem je ve švajcu česká Octavia. :-O
Avatar - Ham.
16. 7. 2011 23:38
Re: Statistiky Svajciarsko
Zajímavá statistika ze státu který nemá svou produkci a má mix Fr, It a D spřízněné populace, zvlášť první desítka je docela příjemné překvapení v podání Škodovky a to na toho Golfa ani moc neztrácí:
Golf, Octavia, Polo, Astra, Passat, Clio, Touran, Fiesta, Mégane, A4/S4. A ty sporťáky to je takový řekl bych vyvážený mix >:-[] 911 stejně jako Mondea, SLK víc než KIA Venga, Californií víc než Foxů, a pecka největší je, že Rollsů se prodá víc než třeba Nissanů Cube....
Avatar - Ham.
16. 7. 2011 22:51
Re: Oslava minerálkou
To s tím kolem je rozumné rozhodnutí, obecně platí, že nejpravděpodobnějším řešením celého problému bude (tak jako vždy v minulosti) devalvace evropské měny (dnes tedy primárně EURa) a v návaznosti i měn malých (protože pokud někdo devalvuje a někdo ne tak ten co nedevalvuje v zásadě platí největší náklady průšvihu) takže možná řešení pro lidí kteří mají nějakou evropskou měnu, zvláště euro jsou následující možnosti (pořadí podle výhodnosti opatření):
1. směnit peníze za pozemky, vhodné nemovitosti, investiční diamanty nebo zlato
2. nakoupit si plný sklep obilí, špeku, sušené šunky, datlí, fíků, piva, vína, whisky a dalších pochutin které pokud možno něco vydrží
3. koupit 2000 jízdních kol a až krize dosáhne vrcholu tak vydělávat na jejich půjčování (vzhledem k tomu, že evropský dluh může koupit Čína, jeví se jízdní kola jako dobrý podnikatelský záměr)
4. koupit si jakoukoliv kravinu počínaje zájezdem na Havaj, přes půlroční pobyt v bordelu, dvě nová auta, nejlépe Porsche nebo Ferrari až třeba (ti co jsou pod pantoflem) drahý parfém manželce
5. Vzít si hypotéku 20 mega i když nemám na splácení a pořídit si něco pod body 1-4., z bodu 6 je patrné proč si brát hypotéku (v den vypujčení dlužím ranec, po devalvaci prd)
6. jen blbec si nechá Eura v bance nebo pod polštářem a bude doufat, že to politici dají zase do pořádku a on o nic nepříjde (samozřejmě, že takto mu to budou do poslední chvíle slibovat a samozřejmě, že to dopadne opačně). Pokud krize hodně dobře dopadne tak euro bude minimálně devalvovat na úroveň USD ale spíš to bude horší protože obrana FEDu bude ještě více oslabovat dolar.
neregistrovaný "bobesko"
16. 7. 2011 22:44
Statistiky Svajciarsko
Taketo fajne tabulky som objavil. Svajciarom asi tie Franky rastu na stromoch. :-) Hlavne tie sportiaky stoja za povsimnutie.
[odkaz]
16. 7. 2011 22:16
Re: Oslava minerálkou
Taky se připojím, je mnoho na tom, co říká Righ. Chtěl jsem k tomu podotknout něco o státním intervencionizmu podnapilém levičáckým nadšením let šedesátých, které si mnozí členové politického establishmentu Francie a vůbec EU (nejen Jihu) přinesli z mládí za nehty. Pokřivení férové hospodářské soutěže je jak houska na krámě. Když jsem k tomu přičetl tvou poznámku o sladkém tajemství nakažených státních dluhopisů, šel jsem do sklepa, promazal jsem si tam bicykl a pěkně ho pohladil ;-)
16. 7. 2011 22:00
Re: Oslava minerálkou
To mi přijde jako trefné dělení, zejména moc se mi líbí klasifikace "nudle v bandě" :yes: :-) . Ovšem je možné, že třeba takový Fiat zachrání ohař Marchione, i kdyby ho měl celý odstěhovat za Atlantik. Pokud se vzpomínám, měl několik konfliktů s italskou vládou, když mu chtěla kecat do vaření. Jistě, při nějakém takovém úniku z pekla by holt asi prodeje Fiatů v Evropě propadly. Nad druhé straně, ne vždycky jsou problémy automobilek shodné s pollitockoekonomickými teritorii - ví se např., že GM je dlouhodobě nespokojené se svou divizí Opel/Vauxhall a proslýchá se, že by ji docela rádi přenechali někomu jinému.
Avatar - Ham.
16. 7. 2011 21:53
Re: Oslava minerálkou
Souhlas s mnoha tvými argumenty, jen poznámka k Francii, máš pravdu, že její automobilky jsou v neskonale lepší kondici než Italie/Fiat o tom žádná, ALE, a to je proč řadím Francii do jižního křídla, asi všichni víme kdo vlastní dluhopisy těch států systematicky směřících do háje, ano jsou to především francouzké banky a to je ta pupeční šňůra společné jízdy na jednom tobogánu který se již mimochodem rozjel (to co přijal italský parlament v pátek v noci je docela jasný důkaz, že řetězová reakce začala)...
16. 7. 2011 21:43
Re: Oslava minerálkou
Jasně :yes: Tou minerálkou jsem myslel, že HKAG udělá dobře, když nebude pukat pýchou, ale zachová chladnou hlavu. Je v etapě vývoje, kdy jede na hraně svých výrobních kapacit, musí se rozhodovat o jejich rozšiřování (= investicích), provádí jednu z nejrychlejších obrátek modelových generací v autoprůmyslu (= náklady R+D) a zároveň surfuje na vlně globální krize (vlastně na několika vlnách, protože americká má jinou charakteristiku než evropská atd.). Mohlo by se jim lehce stát, že se budou cítit jako příliš velcí jurové a přepálí tempo. Jeden z varovných signálů je např. současný nedostatek motorů, a to bohužel těch základních. A z oznámených motorizací řady i40 se zdá, že asi mají zároveň obsazené i výrobní kapacity na vyšší motory. Práskat šampiko můžou, jestli - až Evropa (a dost možná taky Obamova americká pokusná střelnice) proleze druhým kolem krize - a HKAG bude ještě furt dělat tempa v první pětce a nebude mít smrt na jazyku. Kdo zná trochu historii Hyundaie, ví, že cesta od prodeje rýže a opravování bicyklů v americké zóně k čebolu a k průmyslové superskupině nebyla vždy jen success story o správných rozhodnutích. Ale je taky fakt, že automobilovému podniku Hyundaie se v posledních 10-15 letech daří náramně a v zásadě se jim daří, na co sáhnou.
Avatar - R32
16. 7. 2011 21:24
Re: renault a nissan
Veď ja s tebou súhlasím a vlastne som sa pridal k tebe... ;-)
16. 7. 2011 21:16
Re: renault a nissan
nene, to bolo kamenp-ovi... ale v žiadnom prípade to neni myslené jak urážka... je to len na zlepšenie nálady... :-)
Avatar - white label
16. 7. 2011 21:12
Re: renault a nissan
Ale já jsem se z korejců nesmál, jen jsem citoval z příspěvku na který jsem reagoval...
Avatar - Righ
16. 7. 2011 21:11
Re: Oslava minerálkou
V podstate souhlas, Saab je v ramci svedsky ekonomiky skutecne kapkou v mori, v ramci tebou definovany "severni ekonomicky oblasti" uz tuplem. Naopak Fiat podle nekterych zdroju ( [odkaz] ) vytvari az 10% HDP Italie, coz je vzhledem k velikosti jeji ekonomiky naprosto sokujici udaj a domnivam se, ze v rozvinutym svete neni druha ekonomika, ktera by byla tak zavisla na jedny soukromy spolecnosti (a to ani CR na Skode). Faktem zaroven je, ze tzv. jizni kridlo EU, obligatne nazyvany PIGS (Por, It, Gr, Sp), jde dlouhodobe do kopru a rozhodne se nejedna o perspektivni oblast ani z hlediska automobilismu.

Beztak bych ovsem Fiat nezatracoval, porad ma podle me potencial stavet dobry a uspesny modely v malych tridach (A a B), pri vypjeti vsech sil snad i mezi kompakty. To pritom neni malo, neb tyhle tridy tvorej majoritni cast prodeju uplne vsude v Evrope. Navic muzou prekvapit i nektery "adoptovany" modely od Chrysleru ve vyssich tridach, viz treba dnesni clanek o Freemontu. A propos Chrysler se nakonec muze ukazat jako klicovym prvek pro uspech italskyho koncernu, neb dnes uz je pevne v rukou Fiatu (ma 52%) a US trh se pritom mocne zotavuje (byt Chrysler je stale priblizne na pulce predkrizovych prodeju - misto cca dvou milionu prodava cca jeden). Fiat ma rovnez i Alfu, znacku ohromnyho jmena s konecne alespon dvema prodejnymi modely, a Ferrari, ktery je sice trpaslikem co do prodeju, ale obrem co do zisku. Zminujes pritom konkurenci v podobe korejcu, dnes automobilek na nepochybne vyssi technicky i kvalitativni urovni nez Italove. Ale jen se podivej, jak ty jejich auta vypadaj! Vzdyt je to absolutni anti-Evropa. Navic maji nekteri Evropani stale jeste aspon zbytky pudu sebezachovy a daji vzdy prednost evropskymu autu pred korejskym.

A jeste jedna poznamka - v definici evropsky "jizni zony" bych zustal u zminovanych ctyr zemi, Francie, kterou tam radis ty, totiz sice stoji jednou nohou na "jihu", ale druhou pevne na "zapade". To se dobre odrazi i na urovni jejiho automobilovyho prumyslu, konec koncu pogo26 narazel vyse (patrne) prave na to, ze jeste nedavno byl na evropskym vrcholu Renault. Na rozdil od Fiatu si dokazu prinejmensim predstavit, ze tomu tak nekdy v budoucnu opet bude.
Avatar - Ham.
16. 7. 2011 20:37
Re: Oslava minerálkou
U té generační obměny Fiatu jde jenom o to aby nebyla pozdě, minus 20% stačí zopakovat dvě nebo tři pololetí za sebou a nebude co porovnávat protože z nuly umí navýšit produkci i somálský zemědělec. Severní křídlo a Saab, ano Saab je již mrtev ale propad Saabu je pro severní křídlo kapka v moři, propad Fiatu který svého času společně s Itálií jako takovou byl kandidát na celoevropskou průmyslovou špičku znamená prohlubování problémů, snižování produkce a útlum jižního křídla jako takového. Moje vidění světa/Evropy je jižní křídlo (Fr, Sp, P, I), severní křídlo (D, B, NL, A, S, FIN, N, DK), křídlo UK (Irsko, Island) a nudle v bandě (PL, CZ, SK, HUN, ROM, BL, CRO, SLO, SRB). Takže dotazy na Irsko a Island prosím posílat na Downingstr. 10.
Avatar - Emel
16. 7. 2011 20:11
Re: Oslava minerálkou
Jaké trendy jsou trvalé v horizontu 20 let?

Severní křídlo - to myslíš třeba Saab, který zápasí o holou existenci? Nebo Irsko a Island pokud mluvíme o státech? Právě Irsko může být pěkným příkladem toho, jak zavádějící ty trendy mohou být.

Co se Fiatu týče, má teď poměrně dobrou technologickou základnu (zejména v oblasti motorů). Klíčové modely už mají svá léta (Panda + Punto), po generační obměně lze očekávat vzestup prodejů.
Avatar - R32
16. 7. 2011 19:57
Re: renault a nissan
A ešte by som pridal, že sú to výsledky v EU, ak by sa bral celkový predaj asi by si sa z Kórejcov nesmial... :-) Potešujúce pre nich môže byť aj to, že ich predaje neklesajú, tak neviem čo je vlastne väčšia výhra. :-!
Avatar - Ham.
16. 7. 2011 19:36
Re: Oslava minerálkou
Ale kdyby byly v pr..ryby nebyly by rybniky. Dva roky nic nezmění, stačí se podívat na vývoj posledních 20 let a je jasné, že některé trendy jsou trvalé, občas se něco lehce pohoupe ale je celkem jasné, že severní křídlo jde up a jižní down a to nejen ve výrobě aut ale analogicky si stojí celé státy. Takže já bych zázraky nečekal. Že jsou jiní kandidáti na vrchol než VW o tom žádná ale v jižní Evropě bych je nehledal ani náhodou....
16. 7. 2011 19:20
Re: Oslava minerálkou
Dva nebo tři roky a situace se může zase výrazně změnit. VW se dostal během pár let na vrchol a je možné, že se to samé podaří i někomu jinému. Třeba Fiat se může výrazně zvednot. Pro začátek by stačilo nové Bravo. Alfa ukazuje, co dokáže jeden povedený model.
Avatar - Ham.
16. 7. 2011 18:19
Re: Oslava minerálkou
Podstatný je výsledek koncernu HUKI protože dosažení růstu 4,2% je velmi slušný v době kdy lepších výsledků růstu dosahují jen německé koncerny a zbytek EU zvláště ten jižní jde do kopru. Dva nebo tři roky a HUKI převezme pozice Fiatu. Situace se velmi rychle polarizuje na velké vítěze kteří nemusí oslavovat minerálkou ale rovnou šampaňským a na ty co brzo nebudou mít ani na tu minerálku....
16. 7. 2011 17:33
Oslava minerálkou
U Hyundaie Europe jde všechno podle letošního plánu, který pro Evropu stanoví na 2011 cca 400 000 prodaných kusů (loni asi 358 000). Za půlrok prodali 200 000, čili přesně akorát. Kia Europe sebou bude muset trochu hodit: naplánováno pro Evropu na 2011 mají 300 000 (+15 %), ale za první půlrok prodali 135 000, takže mají maňasa. Nepochybně doufají, že zpomalení prodejů při ukončování předchozí generace Picanta a Ria si teď ve druhém pololetí vynahradí na nové generaci.
16. 7. 2011 16:29
Alfa Romeo
Pri Alfe je krásne vidno, čo dokáže urobiť jeden úspešný model. Drvivú časť na raste 48% má jednoznačne Giulietta, ktorá sa predáva nad očakávania dobre. MiTo má stabilne výborné predaje, ak dokážu uspieť as j nástupcom modelu 159 a v priebehu 2 rokov uvedú na trh SUV a malý športiak, myslím, že Alfa má najhoršie za sebou.
neregistrovaný "kamenp"
16. 7. 2011 14:55
Re: renault a nissan
šmudla omluvu přijímá
Avatar - white label
16. 7. 2011 14:54
Re: renault a nissan
Předpokládám, že to "smudlo", ale ani to "sorry" nebylo určeno mně...
16. 7. 2011 14:48
Re: renault a nissan
ok, to som zas ja nevedel... uz som nasiel... do renault group patri renault, dacia, samsung a ostatne sluzby ponukajuce firmy... nissan je teda v aliancii... ok, sorry smudlo... :-)
Avatar - white label
16. 7. 2011 12:49
Re: renault a nissan
Jednak Nissan nepatří do Renault Group (jedná se pouze o alianci), ale hlavně když si sečteš už samotný Renault + Nissan, tak je to znatelně víc, než Renault Group jako celek.
16. 7. 2011 12:42
Re: renault a nissan
a to vieš ako, že renault je tam bez nissanu?
16. 7. 2011 12:17
Re: renault a nissan
Ty šmudlo umíš asi trochu číst, ale s chápáním už je to horší. V tamulce koncernů je samozřejmě Renault bez Nissanu. >:-[] Jinak za poklesem Renaultu a menším růstem Nissanu hledejme hlavně důsledky zemětřesení v Japonsku. Renault nemá motory dCi a další součástky z Japonska - např. rádia s BT - a kdo si dnes koupí auto bez BT.
Avatar - white label
16. 7. 2011 10:41
Re: renault a nissan
Fiat sice má o necelých 200 tis. víc, ale trend je ve srovnání s Fiatem (ale i jinými "neněmeckými" automobilkami) důrazně ve prospěch těch "pleček Nošo-Žili"..., bohužel.
Avatar - Guttalax
16. 7. 2011 10:01
Re: renault a nissan
Tá koncernová je velmi zajímavá.Expanze šikmookých vykořistovatelů je nepřehlednutelná >:D >:D To bylo řečí ,že Fiat paběrkuje a při tom prodá o 200tis vozů víc než Plečkomanufaktůra Nošo-Žili >:D >:D Čechy je tam malý piditrh,že je dssnad zajímavý jen pro 3-5 výrobců dle prodeje. Ostatní jen ukusují z krajíce a nudí se v autosalonech :-!
16. 7. 2011 09:54
Re: renault a nissan
prvú máš tabuľku značiek, pod tým tabuľku koncernov... čítaj šmudlo... ;-)
neregistrovaný "kamenp"
16. 7. 2011 09:04
renault a nissan
neměli by se náhodou počítat prodeje renaultu společně s nissanem, když jsou v alianci? nebo jak to je..?