Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Nepovolené předjíždění odhalí policejní vrtulník (video)

Předjíždění na plné čáře je hodně nebezpečný způsob, jak se dostat do cíle cesty o chvilku dříve.
Zpět na článek
27. 4. 2012 11:33
27. 4. 2012 11:39
27. 4. 2012 11:58
27. 4. 2012 12:23
28. 4. 2012 04:31
27. 4. 2012 11:49
27. 4. 2012 12:41
27. 4. 2012 12:14
27. 4. 2012 13:14
27. 4. 2012 17:32
28. 4. 2012 01:53
27. 4. 2012 11:33
piráti
todle video sem viděl včera na novinky.cz, kde tyto řidiče nazývali piráty a diskutující se dušovali jak by všem sebrali papíry a ještě jim dali rok na tvrdo. Což jen ukazuje jak je většina populace zblblá masáží o pirátech na silnicích.
Po shlédnutí videa, tam ale vyloženě nebezpečného předjíždění tolik nebylo.
1) stopka na křížení dvou velkých silnic mimo obec. Místo neznám ,ale zjevně je zde dostatečný pro rozhled i na "dej přednost v jízdě" . Dá se předpokládat že stopka je tu především díky vysokým intenzitám dopravy a "pocitu" těch na vedlejší že jsou na hlavní. S tím jak si řidič "dostatečně" zpomalil, nic tak strašného nespáchal.
2) Další případ už je horší, Plná čára je zde z důvodu podjezdu pod 4pruhem, který omezuje rozhled.
3) řidič začal předjíždět na zebře, pak pokračoval přes plnou čáru. Rozhled měl více než dostatečný. Otázkou je spíše proč je zde tak dlouhá plná čára (od odbočováku může být kratší). I kdyby to bylo z důvodu předjíždění v blízké stykové křižovatky, řidič měl dostatečný rozhled i na provoz na ni. K předjíždění na zebře obecně (šikmé rovnoběžné čáry): pokud se zamyslím selským rozuzem, je to "nejbezpečnější místo" pro předjíždění, bo tam nikoho nepotkáte. A i když je to "prasárna", tak lepší místo pro předjetí třeba pomalého traktoru (pokud máte dostatečný rozhled) težko najít.
4) to samé co výše
5) motořkář v podstatě OK, začal předjíždět na konci plné a rozhled měl dostatečný.
6) tak tohle byla brutální prasečina a předjíždějící musel být slušný magor když si myslel že to stihne.
Tento příklad ve srovnání s předchozími ukazuje, jak je důležité používat rozum. Ti z 3 až 5 videa sice jeli přes plnou, ale předjížděli v podstatě bezpečně a nikoho neohrozili. Tento řidič předjížděl na přerušované, ale zachoval se jako *, riskoval a ohrožoval okolí.
Rozbalit vlákno
8
27. 4. 2012 11:39
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - 4hill
27. 4. 2012 11:58
Re: piráti
Ta plná někde začíná a někde taky musí končit..šlo o vteřinu..to opravdu nemohl už z principu počkat? Deset metrů,dvacet ,třicet ..kdo bude určovat kdy je vhodný přes ní přejet?Prostě tam je..tak co?Závod snad nejel.. :-!
27. 4. 2012 12:23
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - elpsycho
28. 4. 2012 04:31
Re: piráti
Pokud z té plné vidím úplně stejně jako o 20 metrů dál z přerušované, proč bych neměl raději začít i dokončit manévr o těch 20 metrů dřív? Bude to pak s větší rezervou a můžu tím usnadnit předjetí i dalšímu řidiči za mnou. I pokud budeme věřit v neomylnost lidí, kteří umístění plné čáry navrhli, ta musí reflektovat oba směry - například v jednom přijíždíte k horizontu nebo křižovatce, v druhém od těchto kritických míst odjíždíte. Zřídka bývá plná a přerušovaná vedle sebe, ale tím se stejně spíš zohledňuje, že jeden pruh sjíždí a druhý vyjíždí kopec, čímž autor opět přemýšlí za řidiče, kteří by zřejmě jinak nedokázali domyslet, že akcelerace do kopce bude horší. Přemýšlejme raději na silnici sami a nečekejme, že to za nás udělá nějaký úředník či projektant, ten nám nepomůže až půjde do tuhého. A pravděpodobnost že do tuhého půjde poroste, pokud bude přibývat řidičů sledujících pouze značení, semafory a tachometr, méně už ale cestu a provoz kolem sebe.
//EDIT: měla to být reakce na 4hill
Avatar - 4hill
27. 4. 2012 11:49
Re: piráti
Je zbytečný rozebírat kdo se zachoval špatně. Nevidím nejmenší důvod proč pár vteřin nepočkat a nenechat si předjížděcí manévr na lepší místo.Při té rychlosti jsou u křižovatky kde s nima další řidič díky plné čáře nemusí počítat ve vteřině.Ta čára tam není pro nic za nic.Z vrchu vidíš přímku..ale co horizont?Nestojím o to aby to tu vypadalo jako v Rusku kde většina jezdí dle svého uvážení... :no:
27. 4. 2012 12:41
Re: piráti
Leckdy jsou české silnice tak přeplněné, že si nemůžeš moc vybírat kde předjedeš někoho kdo významně brzdí třeba celou kolonu aut. A to je pak lepší začít přejíždět už na plné a tu 1s k dobru získat takhle, než spáchat to co ten v tom šestém videu (třeba právě on je ten kdo těch pár vteřin čekal).
Čímž samozřejmě nenabádám k porušování předpisů, velká většina řidičů není schopná samostatného rozumného uvažovaní a tak je nutné je vést (třeba právě těmi čárami na silnici). Bohužel každá mince má dvě strany a když policajti rozhodují o tom jak někde omezit rychlost, tak velmi často vyjdou z úvahy dáme sem 30km/h, pak tu všichni pojedou 50km/h a vše bude jak má být. Jenže tím se vytváří začarovaný kruh, kdy řidiči podvědomě nechtějí dodržovat nesmylná omezení. Tím se celý systém dopravní značení znevažuje a řidiči pak jezdí přesně jak to tvrdí ti policajti.
Jen jsem chtěl poukázat na tu mediální masáž proti takzvaným pirátům silnic, která se tu rozpoutala a piráty děla téměř ze všech řidičů co poruší předpisy. Nejednou jsem četl nadpis tom jak piráti silnic řádili a v članku sem pak četl jak jeli důchodci k doktorovi, nezvládli svou škodu 110 a skončili ve stromě. Doteď si pamatuji na článek v plátku místní radnice, kde bylo foto špatně zaparkovaného autíčka pro řidiče od 15 let a pod fotkou napsáno, že tento mladý pirát silnic je městské policii dobře znám a to mu ani není 18 let a nemá řidičák na auto. Když už děláme piráty z důchodcu a těch co špatně parkují není v této společnosti něco v pořádku.
Avatar - Mates81
27. 4. 2012 12:14
Re: piráti
Většinu úseků znám velmi dobře.
Ohledně případu číslo 1 - [odkaz] Toto je hodně zajímavé místo, kdo jede z Vyškova (Brna) do Kroměříže (Zlína) po "staré", je toto první přednost, kterou musí řidič dát mimo město!!! Je tady nespočet smrťáků a bouraček. Rozhled je tam luxusní, proto nikdo nechápe proč je tam tolik nehod. Proto je toto místo tak hlídané policií....Jen pro zajímavost -
[odkaz]
Případ 2 - [odkaz] rozhled opravdu mizerný...
Příklad 3 - Dle mého Přerov - Břest, tam je to opravdu hodně mizerně značeno a nesmyslné dlouhé plné čáry....

U ostatních silnic si nejsem úplně stoprocentně jistý...
27. 4. 2012 13:14
Re: piráti
* Presne jak rikas. O sec vystartuje driv, porusi sice pravidlo, ale v konecnym dusledku je predjeti bezpecnejsi, nez kdyby cekal na prerusovanou.

A argument, ze s nim ostatni ridici nemusi pocitat moc nechapu. Pokud tam neni hned dalsi krizovatka, kde by se dalo odbocit vlevo, nebo snad na krajnici cyklista, pak nevim, co by predjizdeny musel udelat za manevr, aby ho predjizdejici omezil, nebo dokonce ohrozil.

* Pardon... spatne jsem kliknul. Mela to byt reakce na xpaju. :-)
Avatar - Matt26
27. 4. 2012 12:51
Technická otázka:
Ako daných vodičov usvedčili? Dosť pochybujem, že kamera umiestnená na vrtulníku dokáže z takej výšky rospoznať evidenčné číslo. :-| Teda aspoň z toho vide nevyplývalo, že by po detekovvaní priestupku vrtulník zamieril k danemu vozidlu a snažil sa zachytiť ŠPZ. A vysielačkou hlásiť pozemným hliadkam tiež asi nie je najlepší nápad. Pokiaľ nie sú v tesnej blízkosti, nemajú podľa mňa šancu.
Apropo k tej akcii: Ani nechcem vedieť, ktoľko taká akcia českých daňových poplatníkov stála :-) . Už lne ten vrtulní a náaklady na pohonné hmoty. Možno ani nevybrali na pokutách toľko aby sa im to aspoň vrátilo :-!
Rozbalit vlákno
2
Avatar - CHerokee
27. 4. 2012 12:54
Re: Technická otázka:
Taky mi to připadájako akce ve stylu buzerovat a mlátit. Kdyby raději více hlídali křižovatky, udělali by lépe.
27. 4. 2012 22:37
Re: Technická otázka:
Ale přesně takhle pracují, koukal jsem na ně pravidelně z okna na tahu mezi Olomoucí a Ostravou, dole jsou přichystaná auta, u nás to byl dokonce Passat, a odebírají "kriminálníky". Dokonce když byl někdo odbojný, tak vrtulníček přistál a policie doprovodila milého pána až do vrtulníku se podívat. Právě tak jsem zjistil, že spolupracuje i Passat, jinak byste si ho nejspíše vůbec nevšimli...

A samozřejmě pochybuji, že by ta kamera nezvládla větší rozlišení / přiblížení, takže nejspíše zaznamenávají i takto přímo...
Avatar - CHerokee
27. 4. 2012 12:53
Ukaž na piráty
Stejná masáž jako na Novinky.cz. Každy, aneb kdo předjíždí, je pirát, kdo je pirát měl by za mříže. Fakt hrozné. Krom posledního videa tam žádný pirát nevystupuje! Vůbec slovo pirát je příšerné!
Rozbalit vlákno
0
Avatar - lordlord
27. 4. 2012 17:32
.
trasa sjezd z D1 na ČB - široká silnice plná čára, trasa Lásenice do JH dříve několik míst s přerušovanou čárou, po položení nového povrchu plná čára, na spoustě úseků je plná čára protažená zbytečně moc daleko
Rozbalit vlákno
0
27. 4. 2012 17:44
čára není zeď
Nedávno jsem jezdil v itálii(miláno a aglomerace) a místní doprava mi vyhovuje úplně na 100%. Lidé tam kašlou na veškerá pravidla (snad až na rychlost na dálnici) a policisté si kromě dálnice ani jejich dodržování nekontrolují nějakými hlídkami. Lidé tam totiž jezdí mozkem. Nikdo neproletí červenou jen tak, ale přibrzdí a pak jede. Tak mi to vyhovuje na 100% .A pak jsem se vrátil po nějaké době do čech a říkám si jaké by to bylo, kdybych jezdil jako oni tam. No neriskl jsem to, protože by mě pravděpodobně kolemjdoucí společně s řidiči a policisty ukřižovali .... No a pak jsem zhlédl tohle video a hlavně komentáře k němu. A vzpoměl si na dobu kdy jsem se proháněl po milánských ulicích ... žijeme fakt ve strašné zemi :'-(
Rozbalit vlákno
0
Avatar - Enthusiastic.driver
27. 4. 2012 19:09
plná vs. přerušovaná
Soulas s výše napsaným - krom posledního individua nikdo nikoho neohrozil, neomezil, pouze došlo k prostému porušení zákona...

na podobných případech mě vytáčejí dvě věci:

1. na nespočtu míst v ČR je vodorovné značení dementní - rovinka plná, před horizontem nebo zatáčkou přerušovaná. Logika nepřítomna...
2. Všiml jsem si zajímavého trendu - s novými silnicemi nám přibývá plné čáry. Už na třech opravovaných cestách v okolí se táhne (naprosto nesmyslně) plná čára tam, kde dříve bývala přerušovaná...

Všude se píše o zklidňování dopravy, mi však přijde, že se orgány snaží spíš o frustraci řidičů :-(

závěrem snad zbývá jen ocitovat B.Franklina: He who sacrifices freedom for security deserves neither.
Rozbalit vlákno
0
28. 4. 2012 00:20
Provoz vrtulníku
je velmi drahý, jedna letová hodina stojí podle typu od 20 do 90 tisíc. Štve mě, že tyhle nesmyslné "propagační" akce musíme platit. A je smutné, k čemu jsou záběry následně použity. Z myslících řidičů, porušujících nesmyslné značení se vyrábí piráti a je další důvod pro utažení šroubů.
Mimochodem, zrekonstruované silnice jsou opravdu něco hrozného. Tam, kde dřív žádná čára třeba ani nebyla je dnes plná. A někdy zcela zbytečně. Třeba v Brně mezi Kývalkou a Popůvkami: Do kopce dva pruhy, z kopce jeden a celou cestu plná. Na větší části cesty perfektní rozhled, ještě když to byla dlážděná dvouproudovka, předjíždělo se tu bez problémů. Jakoby tvůrci nechápali, že tady taky může jet traktor nebo mopedauto, čehož jsem byl vícekrát svědkem. Tyhle stroje jsou na zklidnění dopravy naprosto dokonalé...
Rozbalit vlákno
0
Avatar - salamoon
28. 4. 2012 01:53
no
az na toho blbca v 1:10sec to bolo bez ohrozenia seba ci ostatnych....

video prezentuje nie prevenciu,ale represiu.to,ze ich natocili nijak nezlepsilo situaciu na sledovanych usekoch(je to rovnake,ako ked sa poskryvaju za ploty,stromy atd,a o par sto metrov inkasuju).a este obcania zacvakali peknu sumu za letovu hodinu...
Rozbalit vlákno
0