Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Nejoblíbenější barva automobilu: Díky firmě Apple je to bílá

Éra stříbrné barvy skončila. Po více než desetiletí, kdy byla celosvětově nejoblíbenější barvou auta, ji vytlačuje bílá.
Zpět na článek
Avatar - grifith
25. 10. 2013 08:58
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Člověk nic nezkouší, ona je to v naprosté většina pravda a když se na to přijde, tak druhý kope jak kůň. To je běžné a normální, nejsi výjimka.
Jsi jeden z mnoha zdejších "psychologů" a myslíš, že jsi požral moudrost světa. Jen vůbec netušíš, jak krutě se pleteš ...
Avatar - white label
25. 10. 2013 00:57
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Bílá barva na tvém odkazu Felicie, je ten absolutně nejmenší problém daného vozu, kdyby byla v nějakém rádoby kreativním odstínu prvních totalitních Favoritů (jako Apolo, nebo Sahara), nevypadala by rozhodně lépe a podobně "bombasticky" by v těchto odstínech vypadala prakticky všechna auta od Trabantu až po to Lambo.
Zřejmě, když jste měli doma tak dlouho tu červenou Apolo, byla to pro tebe "barevná modla" ("bomba") a zjevně dodnes ještě (svým způsobem) je.
Vždycky, když někomu dojdou argumenty, začne se chovat přesně jako ty, zkouší to dětinským poukazováním na věk oponenta, a když už je úplně v háji, tak i na jeho údajný (přání otcem myšlenky) nedostatek intelektu. Je přece pouze na NETu, tak proč by si virtuálně "netroufl"?

Když se objevily první Favority u nás, měl jsem tři roky "starý" řidičák na auto, nevím jestli jsi byl tou dobou na světě, ale hlavně je mi to úplně putna.
Kolik máš let není pro podobné diskuse nijak zvlášť podstatné, horší je to s duševní nevyzrálostí, protože ta se podobně přehlížet nedá...
Co a jak tady píšeš vypovídá (víc, než by sis sám přál) především o tobě samém, a to, že při tom ukazuješ prstem na někoho jiného, na tom nemůže vůbec nic moc změnit, spíš naopak.
Avatar - grifith
24. 10. 2013 22:42
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Nežij v oblacích a snes se na zem, až zítra půjdeš po venku doporučuji se rozhlédnout kolem sebe, jak vypadá místní realita. A nebo si v poklidu žij dál svůj virtuální sen.
Myslím, že jsem použil odkaz nejprodávanějšího vozu z doby, o které se bavíme. Tady vidíš to,o čem jsem zde psal. Díky takové kombinaci nebyla bíla zrovna oblíbenou. Ale fakt už to neřeš, chybí ti na to dostatek intelektu. Chápu, že jsi v té době mohl tahat maximálně kačera na provázku,ale že ti čtvrt století stará událost nedá spát, to už vypadá na pěkný mindráček.
Avatar - white label
24. 10. 2013 22:33
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Když dochází argumenty dá se použít i takový odkaz..., pěkné "tetování" na kapotě, skoro jako u Lamba na zadním blatníku.
Na tu barevnou "bombu" co jste měli tak dlouho doma, to samozřejmě nemá:
[odkaz]
Ono vůbec ta bílá s černou je taková obyčejně laciná, nevzhledná kombinace:
[odkaz]
Jo, taková vínově červená Apollo (nebo rovnou Sahara), to by byla panečku jiná Lambo-bomba. Škoda, že tam nečtou tvé příspěvky na tohle téma. ;-)
24. 10. 2013 22:07
Re: Autor si asi koupil ajfouna
hele nechci se tady do takových debat pouštět, ale já Apple věci mám rád, vlastním je a rád je používám, nicméně bezchybné nejsou a za ceny které se to v ČR prodává, tak je nutnost aby nebyly produkty na špici. Zrovna ta zmíněná absence jakékoliv konektivity skrz USB je velké mínus Apple věcí, i když přináší zase jiná pozitiva. Setkávám se spíš s arogantním a "haters" přístup ze strany uživatelů Apple vůči Androidu, což nechápu. (ale neříkám, že se neděje i opak).

Doména Androidu jsou telefony do 10t Kč, iPhone stojí 2x tolik... Víc asi netřeba dodávat k těmhle nekonečným sporům :-)
Avatar - grifith
24. 10. 2013 22:00
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
[odkaz] - neokoukaná, nesmrtelná a oblíbená kombinace. >:D >:-[] :yes:
Avatar - white label
24. 10. 2013 20:51
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Takže jak to působí na mě není důležité, ale jak to působí na tebe, naopak ano! >:D
Právě kontrast černé a bílé je "nesmrtelná", oblíbená a "neokoukatelná" barevná kombinace, kterou se nedá prakticky"nic" pokazit. Kombinace, která si žije svým vlastním životem, klidně i vedle jiných aktuálních barevných trendů. Samozřejmě to neplatí jen pro auta, viz. názor na BW většiny designerů/módních návrhářů apod. To jsou obecně známé věci, které žádný subjektivní (ani tvůj, ani můj) názor nemůže zásadně změnit. Nemusí s tím souhlasit každý, ale to je tak asi všechno, co se s tím dá dělat.
Avatar - grifith
24. 10. 2013 18:32
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Že se opakuješ je nepodstatné. Právě nejvíce kontrastní barevná kombinace lakované bílé a černých plastů působí vizuálně vůbec nejhůře. Mnohé jiné barevné kombinace tu lacinost černého plastu dokáží zakrýt. Jak to působí na tebe není důležité.

Nechme to plavat, každý na to může mít svůj názor a pohled. :-!
Avatar - white label
24. 10. 2013 18:27
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
O tom už jsme sice psali a zřejmě už si zase zapomněl, co jsem k tomu napsal:
"Nelakované plochy (černý plast), jako třeba celé nárazníky, vypadaly/vypadají lacině k jakémukoli laku. Ztrácí se jen u hodně tmavých laků (zejména černá a temně šedá), naopak u výraznějších pastelových odstínů působí hůře, než u bílé, kdy klasika B/W nikoho neurazí/nepohorší."
Avatar - grifith
24. 10. 2013 18:16
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Jak říkáš, barva je věci osobního vkusu. Určitě jsme za Apollo byli následně rádi, ale jak jsem psal, bylo to o štěstí. V bílé to auto vypadalo prostě obyčejně, červenou jsem na něm vnímal jinak. Mám to jinak než ty.
Jak jsi psal, nic se neděje, ty máš zase problém pochopit, že obliba bílé není způsobena jen aktuálním trendem, ale zároveň je hnána i ekonomickými pohnutkami. O tom, že dříve vypadaly bílé vozy levně díky černým plastovým "doplňkům" jsme se bavily a byl to i jeden z důvodů její menší popularity. :-)
Avatar - white label
24. 10. 2013 18:04
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Tak pokud jste měli objednanou Saharu (proboha proč zrovna Saharu, taky byla podle vás lepší, než bílá?), tak to jste s tou červenou dopadli ještě dobře. Ale s tou červenou "peckou" si mě pobavil! Šílených barevných (nejen Sahara) kreací bylo tehdy na Škodovkách hodně, ale právě ta "obyčejná" bílá k nim nepatřila, ta si na nic nehrála, byla prostě a jednoduše "jen bílá". Dnes jezdí bílých aut mnohem víc a většině lidí to nevadí, naopak, jen další důkaz trendu bílé, bez ohledu na cenu.
Nic se neděje, prostě se v těchto věcech absolutně neshodneme. U barev je to jen velmi rozdílný vkus, ale u trendu bílé máš problém pochopit, že bílá byla bez příplatku i před trendem, takže svádět to na cenu (byť jen částečně) nemá příliš logiku.
Avatar - grifith
24. 10. 2013 17:42
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Mě jej namusíš ukazovat, moc dobře jej znám, také byl doma sedm let a proti té bílé to byla pecka. Ono v té době si člověk barvu příliš nevybíral, do žádosti jsi sice uvedl požadavek na barvu, ten se ovšem s dodaným kusem příliš neshodoval. Objednanou jsme měli "Saharu" a díky bhu na nás vyšla Apollo. Byla to barva, jenž se ukázala v nabídce Škody nově. Bílých, béžových či podobných barevných kreací Š105 či Š120 bylo všude plno...
Já pouze od začátku diskuze tvrdím, že z velké většiny je obliba bílé barvy dána jednak aktuální módností,ale zejména faktorem ceny. Věřím, že kdyby byla u většiny značek bílá za příplatek, takovou oblibu si zcela nepochybně nezíská.
Ale v podstatě si myslím, že se na důvodech plus mínus shodneme :-)
Avatar - white label
24. 10. 2013 17:28
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Měl jsem velmi podobný dojem při tvé původní reakci, proto jsem některé aspekty raději zopakoval.
Tvou větu: "Nikdo netvrdí, že oblíbenost bílé je jen díky ceně", jsem pochopitelně zaregistroval, jenže cenový argument není u bílé nic nového, a proto ho nelze označit ani za významnější důvod trendu k bílé, jde spíš pouze o jakýsi bonus, kdy někdo chce bílou a ještě ušetří, nebo chce barvu bez příplatku a jediná (z nich) bílá je zároveň (aktuálně) trendy.

P.S. Tady je ten "vkusný" odstín červené, který tehdy zastínil "obyčejnou" bílou:
[odkaz]
[odkaz]
Avatar - grifith
24. 10. 2013 17:17
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Četl jsi vůbec můj příspěvek? Domnívám se, že ne.
Avatar - white label
24. 10. 2013 17:10
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Časy G IV a prvních Favoritů se poněkud míjejí. Ale, když už si vzpomněl tu za totáče (na Favorita) tolik žádanou uni! vínově červenou a naopak nechtěnou bílou (zejména pro její tehdy vnímanou "obyčejnost"), tak to přesně dokazuje, jak byla vnímána bílá tehdy a jak je vnímána dnes. Zkus dnes jakékoli nové auto nabídnout v podobném vínovém unilaku a k tomu dát jako alternativu bíllou. Zájem by byl přesně opačný, než tehdy. To, že tehdy byla pro většinu obyvatel (včetně tebe) socialistického Československa nemetalická vínově červená atraktivnější, než bílá, jsem osobně velmi vítal, protože třeba pro mě naopak byla bílá naopak jediná slušně vypadající barva, protože nabídka odstínů (výhradně pouze unilaků) na první Favority byla opravdu "tragická" a odpovídala době a maloobchodní nabídce v rámci RVHP obecně. 8-s
Nelakované plochy (černý plast), jako třeba celé nárazníky, vypadaly/vypadají lacině k jakémukoli laky. Ztrácí se jen u hodně tmavých laků (zejména černá a temně šedá), naopak u výraznějších pastelových odstínů působí hůře, než u bílé, kdy klasika B/W nikoho neurazí/nepohorší.
To, že jsou si dnes lidi ochotni připlatit i za uni bílou (viz G7) ber především jako důkaz toho, že jde primárně o trend/popularitu bílé, nikoli o to, že je bílá levnější, protože levnější byla i před trendem, kdy se přesto prodávala mnohem méně.
24. 10. 2013 15:16
Re: Souhlas
Takže chceš říct, že dnes volbu ovlivňují iBooky a iMacy z přelomu tisíciletí? Ano, Apple bílou měl (také jsem to napsal), ale pak ji nahradil hliník a honosnější vzhled. Pravda, lepší volbou by byl asi iPod než iPhone. Jen iPod jsem nikdy nevnímal jako stylovou záležitost. Byla to další bílá krabice. Zasáhl mě až Nano 2G. A ten byl hliníkový. To bylo to období, kdy produkty Applu (omezím se na 21. století) podle mne získaly styl (iBooky/ iMacy se mi líbily, ale byly trochu dětinské, a iPod jsem do té doby nemusel). Návrat bílé později považuji za záležitost trendu.
24. 10. 2013 15:08
Re: Souhlas
Já jen, že Apple měl bílé období před tím rokem 2007, kterým jsi argumentoval. Já pořád nechápu, proč tady všichni spojujete Appel a jeho bílou barvu s prvním iPhonem. Proč by měl jít Apple s dobou? Někdo trendy taky tvoří. To ti nedošlo? :-)
24. 10. 2013 15:04
Re: OPRAVDU APPLE?
Já jen, že Apple měl bílé období dávno před tím než bílá barva přestala být u aut lacinou barvou. To, že pro někoho vznikl Apple až s iPhonem, není můj problém. Bílá barva přišla do Evropy z Ameriky, kde byl a snad ještě je Apple velmi oblíben. A to docela dlouho. A samozřejmě ti asi nemusím vysvětlovat, že oblíben byl hlavně mezi designéry, grafiky,..., kteří pak ty trendy určují. Chce to trochu popřemýšlet a připustit si, že Apple v Americe znamená trochu víc, než u nás doma.
Avatar - grifith
24. 10. 2013 14:50
Re: Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
Nemusíš nám vykládat jak to bylo kdysi dávno, bav se o aktuální realitě. Že si v dobách Favoritů někdo raději "pořídil" červenou Apollo, to bylo jasné, protože auto v ní bylo mnohem hezčí. Další z důvodů výběrubílé barvy zde už někdo jiný zmiňoval, auto v celolaku včetně zrcátek ochranných lišt, zrcátek vypadá jinak, než dříve vypadala vozidla s černými nelakovanými plochami.
Nikdo netvrdí, že oblíbenost bílé je jen díky ceně. Téměř čtvrtina nově registrovaných vozidel bylo bílých a věřím, že velké procento je vedeno právě ekonomickým hlediskem. Za cca 15 tisíc se dá pořídit zajímavá výbava a to je pro mnohé větší argument než metalíza. Příkladem Golfu se dokazuje "obchodní duch" značky, bílá obecně letí, tak ji zpoplatněme a vyděláme. Nic víc, nic míň. A to, že se lidem bílá zdá módní a IN ber jako důvod toho, proč jsou ochotni si za bílou barvu u Golfu připlatit.
24. 10. 2013 14:49
Re: OPRAVDU APPLE?
Přesně tak... bohužel... blb....
Avatar - VL4D
24. 10. 2013 13:25
Re: OPRAVDU APPLE?
Samozrejme, vliv Applu je zcela jasny.

Prvni iPhone byl revolucni telefon, ktery svym HW, ale hlavne mnozstvim funkci za rozumnou cenu zcela urcil dnesni trh s automobily - proto mame i v dnesnich malych autech navigace s velkymi barevnymi dispeji.

Bila auta se kupuji hlavne kvuli tomu, ze Apple pro sve iPhony od 4.generace nabizi bilou variantu.

A co teprv startovani tlacitkem?

Apple mel taky zasadni vliv na to, ze jsem si poridil Nokii.

Takto bych mohl pokracovat..

Precti si neco o modnich trendech v automobilovem svete tady na internetu, www., nebo spise ppp.?
Avatar - white label
24. 10. 2013 12:44
Bílá bez příplatku není argument ke trendu bílé...,
bílá bez příplatku totiž byla i v dobách, kdy byla bílá považována za nejen levnou, ale i "lacinou" barvu a drtivá většina (která chtěla ušetřit příplatek za lak) raději dala přednost jiné "unibarvě" bez příplatku.
Např. u dnešní Octavie můžete mít bez příplatku (kromě bílé Candy) i modoru Pacifik a kolik potkáte nových bílých Octavií a kolik s modrou Pacifik?
A ještě zajímavější je to dnes u Golfu, kde je za příplatek už i uni bílá (Pure), která stojí stejně jako uni červená (Tornado), přitom uni šedá (Urano) je bez příplatku. Takže podle zdejší diskusní "příplatkové" logiky by mělo jezdit nejvíc Golfů v šedé Urano a na druhém místě v poměru cca 1:1 v červené Tornado a bíé Pure. Proč jsem tedy na cestách potkal už tolik bílých Golfů a mnohem méně červených a v šedé Uran zatím ani jednoho.
Přitom, když se tu prodávala III. a IV. g. Golfu, tak si aspoň za červenou připlatila většina lidí i v případě, že si brali auto v základu.
Avatar - kari.laz
24. 10. 2013 12:10
Re: Autor si asi koupil ajfouna
" este som nevidel android hatera na strane applu"
Tak to jsi toho v životě v tom případě neviděl ještě hodně. Podívej se na mobil.cz nebo na mobilmania.cz
24. 10. 2013 11:44
Re: Autor si asi koupil ajfouna
je zaujimave citat v diskusiach tychto apple-haters :))) este som nevidel android hatera na strane applu. Kazdy nech si pouziva co mu vyhovuje, mne iOS pride intuitivny a s konektivitou som nikdy nemal problem. Ani "kustomizacia" mi nechyba, vsetko co potrebujem som poriesil. Skusal som aj Android, ten mi nevyhovoval.

Jossalito pisal o pripojeni s autom, kde apple vedie ci sa ti to paci, alebo nie ...
24. 10. 2013 11:39
biela ako biela
no neviem ci prave apple to ovplyvnuje, to rovno mohli prirovnat k zvysujucemu sa poctu svadieb za posledne roky :-) Ja mam iphone cierny a auto biele ... a biele preto, lebo to bola jedina zakladna farba bez 500 Euro priplatku. Auto parkujem pred bytovkou, dost natesno takze cakam rozne skrabance v "idiotovej zone" ... teda na urovni hrany dveri susediaceho auta :-)
24. 10. 2013 10:46
Re: Autor si asi koupil ajfouna
Psal jsem o připojení do auta. ;-)
Avatar - kari.laz
24. 10. 2013 10:41
Re: Autor si asi koupil ajfouna
To se na tomto serveru i očekává. Proto mě zaráží ten nesmyslný žvást o apple v nadpisu a vážně by mě zajímal autorův myšlenkový pochod. Buď je opravdu tak omezený a myslel to vážně, nebo naopak hodně prozíravý a nepříliš zajímavý článek okořenil tak, že diskuze bude opět hodně dlouhá a plamenná (i když se bude ubírat spíše k telefonům).
24. 10. 2013 10:21
Re: Autor si asi koupil ajfouna
Bavím se o autech. ;-)
Avatar - kari.laz
24. 10. 2013 10:16
Re: Autor si asi koupil ajfouna
Ty s telefony moc zkušenost nemáš, co?
Nekompromisní konektivitu? To je snad vtip ne? Ta jejich konektivita je snad to nejhorší, co je charakterizuje. Ještě nedávno neexistoval snad jiný způsob jak ipnohe připojit, než přes "vir" iTunes. A co dnes mají za konektivitu? Bluetooth? Omezeně, Wifi? Omezeně. Připojení k PC? omezeně. Jedné, kde se dá mluvit o jakési konektivitě je mezi zařízeními od apple, ale jakmile to chceš "spojit" s čímkoliv jiným, tak je to problém. Nehledě na ten jejich "úžasný" konektor, bez kterého jsi takříkajíc v ...
Ano, je spoustu lidí, kteří jsou spokojený s tím, co jim iphone dovolí a může jim to dokonale vyhovovat, ale mluvit o něm jako o něčem, co je nejlepší je hodně mimo v dnešní době. V něčem je iphone dobrý a v něčem špatný, ale konkurence je neusnula na vavřínech a to na čem iphone stavěl už je za námi a naopak iphone začíná "zamrzat" na místě.
Avatar - Righ
24. 10. 2013 10:08
Re: Udička
Bodejť, člověk se nechá snadno strhnout, když přijde řeč na kontroverzní témata, a redaktoři to dobře vědí. Můžeme jim to ale vyčítat? Celý je to špatně... Čtenáři chtějí od ACZ co nejkvalitnější, nejaktuálnější a nejširší obsah, což samozřejmě něco stojí, pokud jde o náklady na redaktory a provoz redakce je to v podstatě stejně, jako u tištěných médií. Klasickej zdroj příjmů v podobě prodeje vlastního obsahu čtenářům na rozdíl od tištěných médií přitom nefunguje, takže nezbývá než se uchýlit k zaplnění celýho webu naprosto přebujelou inzercí, která je vkládaná dokonce i mezi články, bulvárem, frenetickym chrlením článků s nulovou výpovědní hodnotou, ale co nejkonfliktnějším titulkem i obsahem, anebo třeba vyráběním "článků" z YT videií... Zkrátka maximalizovat prokliky za každou cenu a úplně přestat sledovat jakýkoliv jiný kritéria.

Řešení? Nenapadá mě nic jinýho, než platit přímo za obsah, což samozřejmě musí jít ruku v ruce s tím, že se negativní prvky popisovaný výše buď úplně eliminují, anebo výrazně utlumí (nejsem například proti tomu, aby i na placenym webu byla nějaká inzerce, v časopisech je ostatně taky). Akorát si nejsem jistej, jestli je tahle myšlenka v ČR uskutečnitelná, jestli by lidi byli opravdu ochotný za kvalitu zaplatit, anebo budou radši hudrat na zhovadilý blafy o celebritách, hlavně když zbytek bude "zadarmo". A kdyby nebyl, přesunou se na jinej web, kde po čase opět budou mezi články o autech "zprávy" o účincích jistýho preparátu na podporu erekce, nebo o akčních slevách na trička. Osobně bych si vsadil, že model placenýho obsahu je v ČR neralizovatelnej, resp. neni schopnej ani zdaleka generovat dostatečný příjmy. Budem se tak s největší pravděpodobností točit pořád dokola, ale co, na světě jsou i horší věci. :-)
24. 10. 2013 09:55
Re: Autor si asi koupil ajfouna
Realita vždycky byla taková, že zrovna Apple (abychom zůstali u aut), nabízel nekompromisní konektivitu svých produktů. Nikdo jiný tohle neměl, neuměl a nenabízel. Jak je to nyní u jiných, netuším, ale Apple si stále drží svůj standard.
24. 10. 2013 09:54
Re: ...
To je problem prvniho majitele (firmy), ne muj >:D
Jediny auto, ktery bych si koupil v bily je Delta Integrale...
Avatar - Jaros71
24. 10. 2013 09:46
Re: ...
Jo to chápu.
A při prodeji to bude o 20 tis. horší.. >:D
Avatar - Jaros71
24. 10. 2013 09:45
Re: Bílá a rez
Stříbrná je jasná volba..proti bílé!
Není na ní vidět špína ani nerezne!
Ale je příplatková.
A lidi šetří.. ;-)
Avatar - kari.laz
24. 10. 2013 09:28
Re: Udička
Je to tak a i já jsem se nechal unést. Jakmile na nějakém serveru o mobilech není v jakémkoliv článku zmíněn apple, je jeho návštěvnost, popřípadě diskuze dost omezená a to samé, jakmile je na autoserverech zmíněna Škoda (nebo aspoň VW) je záruka, že diskuze bude plamenná a dlouhá.
Avatar - Righ
24. 10. 2013 09:26
Udička
A teď si představte, kolik kliků by měl článek o popularitě bílý barvy bez zmínky o Applu v titulku... Asi tolik, kolik test CR-Včka bez poznámky o Yetim. Je to pořád dokola. Mimochodem jako dobrá sondáž do čtenosti jednotlivých článků může sloužit diskuze, jakkoliv se do ni zapojuje jenom zlomek čtenářů. Asi nelze hovořit o přímý úměře mezi počtem kliků a příspěvků, korelace mezi oběma hodnotama ale bude velmi výrazná. Když se vrátim k tomuhle článku o barvách, máme tu v tuto chvíli nějakých 50 příspěvků (snad všechny o Applu), kdyby Apple zmiňován nebyl, bylo by jich tu tak 5. To je poměr 10:1, přičemž se čteností to nebude významně jiný. ;-)
Avatar - kari.laz
24. 10. 2013 09:26
Autor si asi koupil ajfouna
Autor si asi pořídil iphone, nebo jiné těžítko od apple a má pocit, jaký luxus to v kapse nosí a při každé příležitosti ho nezapomene nosit viditelně v ruce, nebo vystavit na obdiv kdekoliv na stole. Jinak si ten výkřik nedovedu představit.
Zkoušel jsem 3G, 3GS, 4, 5 i Ipada, ale kromě toho, že to je absolutně necutomizovatelný a ve spoustě věcí omezený, je například i IP4 (4s) těžký jak těžítko a má tak ostré hrany, že by tím člověk oloupal bramboru. A jejich superhypertruper nápad se sklem byl také vyloženě průkopnický. Se člověk bál to položit na stůl aby to neprasklo.
WP tohle zvládly podstatně lépe za mnohem kratší dobu a kromě toho, aby se mohl člověk plácat po zádech, že má něco, na čem je nakousnuté jablko, nevidím jediný důvod pro pořízení iphonu před jakýmkoli lepším WP, nebo nějakým topmodelem Android Xperia Z, S IV a obzvláště HTC ONE.
Teď mě tu příznivci iBoha Steeva Jobse umínusují, ale realita je prostě krutá ;-)
To, že jsou obchody apple stilizované do bílé má s barvami aut asi tolik společné, že lékárny Dr.Max mají červené logo.
Jsem zvědavý, jestli bude za pár let nejoblíbenější barva auta zlatá, když iPhone vylezl s novou zlatou variantou 5S, která je údajně hodně žádaná.
Avatar - petrumr
24. 10. 2013 08:32
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
24. 10. 2013 08:04
Nikdy mě nenapadlo to spojovat s Applem
Mám MacBook Pro, mám dokonce bílého iPada, ale nikdy mě nenapadlo, že bílá auta se dobře prodávají kvůli Applu a překvapuje mě, že tuto tezi několik lidí v diskusi podporuje. Navíc pro Apple mám zažitou barvu těch jejich hliníků - taková stříbrnošedá.

Já teda nevím, mě se spousta bílých aut líbí, i když neni bílá jako bílá.. Navíc konkrétně v ČR bude jezdit hodně bílých aut, protože je to barva bez příplatku u hodně velkého množství modelů
24. 10. 2013 07:21
Není bílá jako bílá
A hlavně není bílá jako bílá. Jsou různé barvy bílé, ale jen některá auta mají krásnou bílou. Například jeden Bramborák, co stojí u baráku má nádhernou bílou. Když se vedle něho postaví nový Megane, nebo Superb, které taky stojí u baráku, tak jasně vyhrává bílá u toho Bramboráku.
Avatar - KANKUNEN
24. 10. 2013 06:50
Bílé jako pračka
Ano pračka symbol čistoty. Skutečnost je taková, že je to barva levná a dobře se na ni nalepí třeba logo Siemens, ABB, Schneider. A ještě jinak vypadá bílá Fabka v základu a A8 s doplňkama za čtvrt mil.
24. 10. 2013 05:46
Re: Souhlas
Proč proti Applu? Proti tvé představě, že v daném období byla bílá brána jako laciná barva. Bílá auta "lepších" značek se začala rojit ještě před prvním bílým iPhonem. Pokud chce Apple vyrábět stylové produkty, musí jít s dobou. A tuhle vlnu bílé "nevymysleli". Teď mají zlatý, tak uvidíme, jak se mu povede. Možná za pět let budeme mít článek, jak je svět plný zlatých aut. ;-)
24. 10. 2013 05:41
Re: OPRAVDU APPLE?
Trend totiž říká, co je moderní, ne, co je krásné. Dojem luxusu záleží hlavně na provedení. Třeba fialová může být opravdu "luxusní" barva. "Zemské" tóny byly a budou oblíbené. Jinak namíchat dobrou bílou je obtížné. I proto je to v automobilovém průmyslu spíš novější záležitost. A konkrétně Apple přišel s bílou v době, kdy byl běžný počítač neurčitá béžová krabice.
Avatar - white label
24. 10. 2013 00:15
Re: Souhlas
Je, třeba první g. iPhonu (navíc bez možné bílé varianty) byla představena právě v r. 2007, kdy už v "západní" Evropě nějakou dobu frčel trend bílých autolaků.
Avatar - white label
24. 10. 2013 00:03
Re: OPRAVDU APPLE?
Nemám potřebu vyvracet modní trendy, jaký by to mělo mít (podle tebe) smysl?
Co se týče módy a barevných trendů, jde do jisté míry i o jakýsi "kolotoč", jak bílá, tak hnědá není určitě v kurzu poprvé ( nejen u laku automobilů) a zřejmě ani naposledy..., na to aby byla bílá primárně o Applu je tu Apple hodně krátkou dobu. :-)

P.S. A to, že je (podle toho grafika) hnědá "barva luxusu" má být argument k vysvětlení aktuálního módního trendu. Jako, že před tím trendem naopak nebyla barvou luxusu..., nebo, že až ten trend pomine, tak to zase pro změnu bude barva chudoby/bídy?
23. 10. 2013 23:48
Re: Souhlas
A ten rok 2007 je jako nějaký argument proti Applu. To jsem nějak nepochopil. :-O
23. 10. 2013 23:39
Re: OPRAVDU APPLE?
Pokud nemůžeš racionálně vysvětlit barevné módní trendy, tak je nemůžeš racionálně ani vyvrátit. Bral jsem to podle sebe. Vše od Applu mě nadchlo jako máloco a vydrželo mně to hodně dlouho. Podobných lidí bylo asi víc. Pokud jde o tu hnědou, tak mě nedávno grafik přesvědčoval do hnědé, jako barvě luxusu.
23. 10. 2013 23:28
Re: OPRAVDU APPLE?
A broušený je otrava čistit. Jo, za krásu se platí. ;-) Netrvám na hliníku, ale kovy mám rád. I když nejsou zrovna nejpraktičtější.
23. 10. 2013 23:25
Re: OPRAVDU APPLE?
Tak nějak. Jen mi ten design nepřijde hodný značky. Nevím, jak by tohle prošlo za Jobse.
23. 10. 2013 23:15
Re: OPRAVDU APPLE?
Ale je to kreténský materiál.
Hřeje, studí, je na něm vidět každý škrábanec, snadno se ohne, je náchylný na pitting...
23. 10. 2013 23:14
Re: OPRAVDU APPLE?
iPhone 5C je tak hnusnej proto, aby se prodával lépe 5S.
Neboť i když to zní jako oxymóron, nikdo nebude chtít vypadat jako socka jen s 5C, když za pouhých 129 USD (nebo kolik) navíc může mít pěkný 5S...
23. 10. 2013 23:11
...
Jak už tu bylo zmíněno, v případě mého auta byla bílá o 14 500 hezčí než ostatní. :-)
Avatar - eXp10it
23. 10. 2013 23:09
Bílá a rez
Rozšíření bílé barvy si já osobně spojuji s dobou kdy konečně přestaly rezivět auta. Není jiné barvy na které by šla rez vidět více než na bílé. Jde někdy o konec 90 let + 5 let než si to lidi uvědomili. Jasnou spojitost vidím také mezi kvalitou (neplést se spolehlivostí) značek a bílou barvou. Na japonce nebo korejce by si dal i v dnešní době bílou asi jen hodně velký optimista.
Avatar - Bertold
23. 10. 2013 22:46
Re: OPRAVDU APPLE?
Sedliacky rozum mi vravi, ze biela je oblubena kvoli tomu, ze je zvacsa bez priplatku a zaroven sucasne automobily maju vsetky diely lakovane vo farbe karoserie. Narazniky, zrkadla, klucky dveri. Kompletne biele auto vyzera velmi pekne, na rozdiel od dob Favorita, ked tretina auta bola cierna. A to je cele. Telefony by som do toho ani nahodou netahal.
Inac je usmevne ako na oblubenost bielej zareagovali vyrobcovia. Aby im neutekali peniaze neraz je aj biela priplatkova. VW Golf je bez priplatku len v sedej, Seat Leon ma gratis len cervenu. Vsetko ostatne je za vacsi alebo mensi priplatok.
23. 10. 2013 21:51
Toto je opravdu debilní servr plný lží.
Bílé barva je již na vozech po staletí, a každému vozu sluší neboť ho opticky zvětšuje, byla doba kdy bílé auto bylo neprodejné, opět musím narážet na Němce neboť co oni udělají je svaté a naši ovečky to žerou tak teď všichni budou jezdit v bílé neboť WV , Audi, mercedes mají bílou barvu, ale že před pár roky ji zatracovali to nevadí opravdu ubožáci jsou ty neši lidé !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!…
Avatar - šmoula nešika
23. 10. 2013 21:16
Re: OPRAVDU APPLE?
Jo, bílé 5 s pruhem hliníku boku, linie ostré jak u Vision D... paráda. A ještě líp to funguje. Ale z výrobních a marketingových důvodů ji museli odpískat... :-( ;-\
23. 10. 2013 21:10
Re: Souhlas
Bílá je v kurzu dlouho. Že trendy nesleduješ, ti nemám za zlé. Tak 2007 (doufám, že mě paměť neklame) jsi měl stánky BMW komplet v bílé. A na autosalonu se taková značka rozhodně lacině prezentovat nebude. Tohle není první článek o barvách a oblíbenosti bílé. Člověk by se jen opakoval.
Avatar - šmoula nešika
23. 10. 2013 21:09
Re: OPRAVDU APPLE?
5C sice možná vydrží nějaké to většíření rýpnutí, ale vypadá podstatně laciněji, ačkoli cenově ani hardwarově nemá proti 5 jakoukoli výhodu. Slýchávám od majitelů iPhonů ,že to ujde, ale že za tu cenu byla velmi výhodná koupě pětky. Když nemá být zničená, chce to silikonový kryt, ale jinak... Prostě se něchtělo dodavateli prdlat s povrchovou úpravou hliníku...
23. 10. 2013 21:02
Re: OPRAVDU APPLE?
iPhone je mnohem módnější záležitostí než Mac. Musí tam být nějaký vývoj. Pořád se mi líbí klasický hliník nejvíce. Pak různé černé verze. Třeba černý 5s nepovažuji za zvláště povedený; šedá na černé, nic moc.

Hliníkové šasi prostě působí hodnotně.
23. 10. 2013 20:55
Re: OPRAVDU APPLE?
Také bych řekl, že uvedením bílých verzí jen sledovali trend. "Bílé" období má už Apple za sebou. Mimochodem, iPhone 5c mi nesedl. Nokia zvládla své barevné telefony podle mne lépe.
Avatar - grifith
23. 10. 2013 20:55
Re: OPRAVDU APPLE?
Budu se bavit výhradně o ČR, respektive Evropě. Určitě se bílá jako "exkluzivnější" barva ujala dříve, těžko hledat první vlaštovky, dobře jsi uvedl příklad Golfu GTI. Já mluvil o průlomu v chápání této barvy jako celku, kdy se různé bílé odstíny začaly objevovat na těch nejluxusnějších modelech a bílá tímto rázem přešla do podobné "exkluzivní" pozice jako byla dřívě černá. A to je to vysvětlení, proč tomu tak dříve nebylo. V 80.-90.letech byly módní tmavé odstíny (tmavě šedá, černá) a tyto barvy byly brány jako luxusní. DOba se mění a z výše popsaných důvodů se bílá drží v popředí. A faktor ceny je zcela bez diskuze také podstatným faktorem...
Avatar - šmoula nešika
23. 10. 2013 20:54
Re: OPRAVDU APPLE?
Je to různě namíchané. Ale je fakt, že hliník bývá u jabka sériový, zatímco u iPadu nebo 5/5S iPhonu se volí mezi černou a bílou kolem displeje a tak.
Avatar - salamoon
23. 10. 2013 20:46
Re: "K bílému trendu přispěla firma Apple se svými výhradně
na zaklade toho by som rad vedel,kde je ta pasaz o Apple.... >:D

[odkaz]

alebo priamu u PPG

[odkaz]

alebo uz novinara moze robit uplne hocikto? :-O
Avatar - white label
23. 10. 2013 20:43
Re: OPRAVDU APPLE?
Pokud chceš racionálně vysvětlit konkrétní barevné módní trendy (nejen u laku automobilů), pak je problém především ve tvé naivitě.
A která firma (podle tebe!) může např. za aktuální oblibu hnědé, která ještě před "pár" lety byla realativně OUT? Že by Pražské kanalizace? :*) >:-[]
PPP (Pogo, Proboha, Prober se...) ;-)
Avatar - šmoula nešika
23. 10. 2013 20:43
Re: OPRAVDU APPLE?
To jsem chtěl přesně napsat. Určitá inspirace nadčasovým a propracovaným Apple stylem by se našla, ale v Evropě je zanedbatelná. Hlavní slovo mají rostoucí trhy - třeba ve východní Asii. Tady se hodně chytla právě kvůli HH (včetně tvého :-)). A to zas souvisí s Black & White. Že lidé dříve dávali přednost jiným lakům - se divit nelze - bledly, prorezavěly (což bylo dost vidět), žloutly... U feldy nebyla ještě kupříkladu kdovíco, stejně jako G4, u fabie a G5 super barva i bez metly...
23. 10. 2013 20:38
Re: OPRAVDU APPLE?
Hlavně pro Apple je typičtější stříbrná. Následovala by asi černá a až pak bílá. Jinak bílou nahradila hnědá jako módní trend. Po hnědé by to měly být matné barvy. Uvidíme, jak se chytnou.
23. 10. 2013 20:33
Re: OPRAVDU APPLE?
Jiné rozumné vysvětlení než vliv Applu jsem se od tebe nedozvěděl. Podle mě je vliv Applu zcela jasný.
Avatar - salamoon
23. 10. 2013 20:17
"K bílému trendu přispěla firma Apple se svými výhradně bílý
toto ste tam dali naschval,aby ste vyvolali flame a navstevnost,alebo tomuto nezmyslu ozaj verite?

ked uz ani jedno z toho,a spravu ste iba prebali z CTK,tak ste to mohli aspon editovat.... 8-s
na bulvar su ine stranky....(a rovnako aj na uzasne clanky auta slavnych,ze)
Avatar - white label
23. 10. 2013 20:12
Re: OPRAVDU APPLE?
"Móda"/obliba bílých aut je např. (a nejen) v Japonsku tradiční záležitost, takže o nějakém novodobějším vkrádání můžeme "hovořit" spíš/hlavně tady v Evropě, ovšem zpětný horizont pouhých 4-5 let odpovídá tak ČR, nikoli Evropě jako celku. Novodobější vlna bílých vozů začala třeba v Německu už před nějakými cca 9 lety, kdy se začala bílá (po poměrně dlouhé době) nabízet i na sportovnější mutace vozů. Např. BMW k M-paketům začalo nabízet bílý lak, nebo Golf GTI přišel s možností bílé právě ve své páté generaci 2004/2005, přčemž v předchozích dvou generacích to možné nebylo. A další hh se s nabídkou bílé postupně přidávaly. Dlouho to trvalo třeba CTR, která se sice v Japonsku v bílé nabízela, ale pro Evropu nikoli.
Argument, že je bílá bez příplatku, těžko obstojí, protože bez příplatku byla v Evropě i v 80/90tých letech a přesto ani zdaleka! tehdy tak populární nebyla a byla spíš falešným symbolem určité "lacinosti". Většina lidí si vzala raději jinou unibarvu bez příplatku, než by si vzala bílou. Vzpomeňte (kdo může) třeba i na Favority, kdy bílá byla velmi málo žádanou barvou, přitom jiné uni barvy/odstíny byly na první Favority tak tragické, že ta bílá byla ve finále relativně nejlepší volbou.
Pouze částečný vliv Applu (ovšem zejména na US trhu) připustit lze, ale rozhodně bych jej zbytečně nepřeceňoval (zvlášť tady v Evropě ne).
Avatar - Midlosek
23. 10. 2013 19:40
Re: Souhlas
No přece stříbrnou a černou teď taky >:D
Avatar - Blue Sun
23. 10. 2013 19:36
Re: Ach jo
Proč, vždyť je to tu horší bulvár, než Blesk.
Avatar - grifith
23. 10. 2013 19:35
Re: OPRAVDU APPLE?
Věř nebo ne, ale Amerika je mi zcela putna, zde je český článek s nějakou globální analýzou.
Každopádně mi to vysvětli hlouběji, Američan si tedy auto objednává v bílé proto, že má bilej iPad nebo iPhone?
Avatar - Midlosek
23. 10. 2013 19:34
Ráno to bylo na iděsu
a teď tu kravinu někdo opíše sem 8-s. Pokud by dnes bylo 1.4., tak bych to asi kousnul, ale tohle...

Apple včera uvedl nové produkty, že by nějaká souvislost?
Avatar - 3_diamanty
23. 10. 2013 19:29
biela farba je hitom
vo svete uz nejaky ten piatok.... a ziadny apple sa o to nikdy nepricinil ;-)

tento clanok je akoze skutocne uplne --- 0 bodov...
23. 10. 2013 19:12
Re: OPRAVDU APPLE?
Trochu přemýšlej. Někdo to asi někde vykoumal, z nějakého zahraničního plátku. V americe asi nešpekulovali nad barvou auta s příplatkem a nebo bez ( jako tady franta - mámo býlá je zadarmo, berem ) a bílá barva tam moc populární nebyla. V americe je populární apple - velmi - každý má nějaký apple produkt. V americe začla být populární bílá barva ... UŽ ???
Avatar - grifith
23. 10. 2013 19:03
Re: Souhlas
zajímala by mě anketa, kolik lidí kupujících si vozy bílé barvy ví,jakou barvu mají produkt nakousnutého jablka... >:D
Avatar - Rojin
23. 10. 2013 19:00
Ach jo
Sorry, ale to je blaf dne >:D Podobné teorie prosím přenechejte jiným médiím.. :no:
23. 10. 2013 18:58
Souhlas
Díky Aplle přestala být bílá barva vnímána jako levná. Pokud je dnes na autech bílá barva nejoblíbenější, tak mě jiný důvod než Apple nenapadá.
Avatar - Snooob
23. 10. 2013 18:45
Re: OPRAVDU APPLE?
Yep! Písal to blb...

BTW: farbu našej práčky sme tiež vyberali podľa obchodov a produktov značky Jablko
Avatar - dr.biker
23. 10. 2013 18:44
Re: OPRAVDU APPLE?
Také si myslím, že nakousnuté jablko nemá vliv na výběr barvy na nové auto. Nebo si někdo vybírá barvu auta podle barvy svého telefonu? To jako aby auto ladilo s mobilem? To snad ne. Jinak k té bílé, nechápu, proč ji volí tolik zákazníků. Je to asi k vůli tomu, že je bez příplatku. Protože bílá nesluší každému autu, auto musí mít opravdu povedený design, aby mu slušela i bílá základní barva.
Avatar - grifith
23. 10. 2013 18:21
OPRAVDU APPLE?
Nejoblíbenější barvou aktuálně prodávaných vozů je bílá. Ale že by na této skutečnosti měla nějakou zásluhu firma Apple se mi až tak nezdá. Bílou barvu volí zákazníci zejména pro to, že je jako jedna z mála barev v základu bez příplatku (nebavím se o perleti apod.) a velké procento vozů v této barvě vypadá důstojně. Tak proč toto spojovat s firmou Apple? Myslím,že zde nepřipadá v úvahu ani podprahové vnímání značky jako takové a v návaznosti na to barvy jejich produktů. Móda bílých vozů se začala postupně vkrádat před 4-5 lety na mnoha světových autosalonech a tento směr je stále aktuální...Jsem sám zvědav na další nové barevné odstíny u běžně prodávaných vozů, zde se mi velmi líbí nabídka domácí Škody, která je opravdu fantastická. ;-)