Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Opravy silnic se letos opět nestihnou, může za to ŘSD

Opravy výtluků letos opět připadnou na zimní období. Může za to Ředitelství silnic a dálnic.
Zpět na článek
5. 12. 2013 08:49
Re: rsd
ale může, když se již několik let opakuje stejná situace. co takhle vypsat výběrové řízení s dostatečným předstihem a opravy lépe plánovat?
ale chápu, že toto je pro většinu úředníků složité.
článek je sice bulvár, ale většina úředníků se nepohne, dokud do nich někdo opakovaně nekopne
Avatar - Blue Sun
4. 12. 2013 18:50
Re: rsd
Vztah soukromé firmy s jinou soukromou firmou se snad nemusí řídit zákonem o veřejných zakázkách, ne? Ten se týká veřejného a státního sektoru. Pro firemní vztahy (zatím) platí obchodní zákoník. Horší to bude asi od nového roku, to si nedovedu moc představit.
4. 12. 2013 16:14
Re: rsd
Jenže v tomto případě je zákon o veřejných zakázkách spíš překážka, která hlavně zdržuje právě v těchto případech, kdy je něco potřeba udělat rychle. Kontrolních nástrojů, jak stavět za soutěžní ceny, je i bez zákona dost, pořád to je a bude o lidech,kteří můžou zákon nezákon s cenou dělat cokoliv, nějaký zákon toto opravdu nevyřeší, není samospásny a v určitých věcech je na škodu.

Čerpat dotace můžeš, pokud stavíš podle předpokladu - pokud nestihneš v daném roce kopnout do země, peníze ti propadnou a nemáš nic, proto se často ani nezačne a peníze jdou jinam, protože se to prostě kvůli byrokracii nestihne
4. 12. 2013 15:26
Re: rsd
Jasně že máme zákony, zákon o veřejných zakázkách platí pro každého. Tohle je prostě alibismsus, ono to už dnes ani není od jara do podzimu, ty silnice jsou rozbité už roky. A fakt se to samo nezlepší. Jo a k zákonům... jejich autorem je povětšinou státní správa... O čerpání dotací z EU to rozhodně není, protože jiné země čerpají v pohodě...
4. 12. 2013 14:19
Re: rsd
nene, ve firmě nemáte zákony o výběrových řízeních (které musí být jak na projektanta, tak na zhotovitele) a kvůli špatným firemním zákonům nemusíte dělat na každé rozhodnutí o čerpání peněz 3 měsíční schvalovací řízení od úřadů - to je ten problém. Můžu ti říct, že něco naprojektovat a postavit trvá v souhrnu 3 měsíce, ta byrokracie okolo ale minimálně půl roku a to je ten problém, že když začneš na jaře, ne vlastní vinou to prostě nestihneš...
4. 12. 2013 13:46
Re: rsd
problém je ve fungování státní správy, to že nejdou peníze převádět je normální. Ve firmě máme taky budget na rok, když se nevyčerpá, další rok se jede podle nového, nikdo nic nepřevede, takže co se nevyčerpalo, padne zpět do rozpočtu, obvykle ve formě rezervy. Ta se buď čerpá nebo se v dalším období vrátí zpět do rozpočtu.
Takže pokud na něco chceme prostředky, zažádáme si do budgetu. Ale když se na to vykvajznem a nevypíšeme zakázky včas a ono se to nestihne, tak příští rok už to prostě nebude. Tak to prostě funguje, jen banda líných struktur na ŘSD to není schopná pochopit. A pak jen zírám na cestách, kdy do půl října se nic neděje a teď je rozkopaný půl republiky... a po zimě budou ty opravy vypadat, jako by se ani nedělaly.
4. 12. 2013 13:07
Re: rsd
A vina je i ve špatných zákonech resp novelách, kdy díky byrokratickým průtahům nejde stihnout stavba rychleji než do půl roku od rozhodnutí stavět, toto je taky trsistní problém, za který ŘSD nemůže.

Tento článek je prachsprostý bulvár a typicky česká příležitost, jak si na někoho plivnout, ubohost...
4. 12. 2013 12:58
rsd
Ono je to primárně o tom, že peníze co mají na letošek nemůžou použít v příštím roce. A tento nešvar panuje všude, takže jak na ŘSD, tak na SŽDC, SÚS apod. A to, že není možné peníze převádět do dalšího roku opravdu není vinou těchto institucí.
Snad jedině kdyby fiskalní rok končil k 31.8. To by pak opravovali silnic nejvíc v létě kdy je nejmenší provoz a vhodné klima.