Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Když auta, tak i chodci: Novela zákona nařídí nošení reflexních vest

Když svítit, tak všichni. Novela zákona Ministerstva dopravy počítá s povinností reflexních vest pro chodce.
Zpět na článek
27. 3. 2014 18:42
27. 3. 2014 20:17
27. 3. 2014 21:12
27. 3. 2014 21:22
28. 3. 2014 14:49
27. 3. 2014 14:07
Až někdo bude remcat
tak si představte svoje dítě v noci jak není vidět na silnici................................. Tohle je jedna z mála věcí poslední dobou, která má hlavu a patu .............

Jo a hlavně bych prosil PéChá, aby nebuzerovali u cedulí jestli někdo nejede 54km/h a vylezli z benzínek v noci a kontrolovali chodce............díky.............
Rozbalit vlákno
35
27. 3. 2014 14:12
Re: Až někdo bude remcat
Jo jenže to tvoje dítě to má dostat od tebe. Že si má zapnout, alespoň mobil a nebo si má vzít pásku z domu, když někam jde. Je asi 1000 000 věcí, které jsou rozumné a pomůžou, ale proč by mi je měl někdo pořád nutit zákonem. Když jdu někde kolem cesty vždy si zapnu na mobilu baterku ( je tam ledka - svítí dobře ) a jdu s tím v ruce, ale pásku sebou nebudu nosit nikdy a už vůbec né proto, že mi to někdo nakáže.
27. 3. 2014 14:15
Re: Až někdo bude remcat
protože je pořád dost ebilů, kteří na to kašlou a radši si koupí cigára nebo lahváče, místo reflexního pásku či lampy pro děti. Já jim to dám - to je jasné, ale právě tihle "svobodomyslní", kteří pak s třema promile křižují silnici - těm to holt někdo nařídit musí...
tohle považuji za prospěšné, jako za nesmyslné třeba považuji úvahy EU odzbrojit občany, páč "jim zajistíme bezpečí"
27. 3. 2014 14:34
Re: Až někdo bude remcat
Když nesmíš řídit opilý, proč nezakázat chodit opilý po ulici? Takový člověk je také nebezpečný. Nechtěl bych nikoho srazit, ale z filosofického hlediska jsem zastánce minima regulace.

Bude zajímavé, až třeba ve městě vypadne proud. >:-[]
Avatar - Dinar
27. 3. 2014 15:14
Re: Až někdo bude remcat
Každý rok se u nás stane několik stovek úrazů způsobených pádem při houpání se na židli. Zákazem houpání na židli a povinným zavedením blokační botičky na nohy židle se docílí výrazného snížení úrazů a tím i výrazné celospolečenské úspory, ročně se totiž na léčení následků těchto úrazů vydá... atd. Hloupost? Ale ne, jen si představte, že se ten úraz na židli stane právě vašemu dítěti.... >:D

Takovýchto absurdit lze vymyslet a rozvíjet do nekonečna nekonečno.
Buď jsme svéprávní lidé a budeme předpokládat, že za své jednání neseme zodpovědnost, v jakémkoliv smyslu toho slova, anebo se uregulujeme, uzákazujeme, uupozorňujeme, upokutujeme... :no:
27. 3. 2014 15:31
Re: Až někdo bude remcat
:yes:
27. 3. 2014 16:10
Re: Až někdo bude remcat
jo to je super argument s tou židlí - jenže, a to mne oprav, pokud se doma houpu na židli a srazím si vaz, tak jsem maximálně za imbecila já a moje rodina. Nevím, kudy jezdíš ty, ale já už pár zážitků s takovými exoty v podvečer či noci mám - nejen chodci, ale i cyklisty - a někdy je to na pampersky. A pokud bych takového exota zahlédl o dvě tři vteřiny dřív díky odrazu reflexů - jenom dobře. Ano - měl bych být zodpovědný řidič, jezdit přiměřeně, měl bych mít dostatečné reakce - byla by to vlastně moje vina, když ho přejedu, jak leží na vozovce..... měl jsem přizpůsobit.
S tou židlí to stavíš schválně na hranu. Ostatně - máš přece šanci - až půjdeš po silnici se navléci do černého sametu a hrát s auty Laternu Magicu.
Já tohle nařízení beru nejen jako ochranu toho chodce, ale i řidiče. Chápu obavu mnohých, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, ale jestli považuješ jeden reflexní pruh či prvek za takové ponížení. Ok - pořád máš šanci ho nenosit....
27. 3. 2014 16:33
Re: Až někdo bude remcat
Po pravdě nevím, jak soudy v minulosti v podobných případech rozhodovaly. Za předpokladu, že řidič jinak dodržel předpisy. Spíš mám strach z psychických následků než právních, možná naivně.
27. 3. 2014 16:39
Re: Až někdo bude remcat
no tak to bych Ti oponoval - možná Tě z toho právník vyseká, ale pokud jsi normální - tak mám za to, že ten okamžik, i když jsi z pohledu práva bez viny, tak ten ti právě zůstane před očima, stejně jako tuny "kdyby". A jestli by tenhle "pitomej" proužek reflexní fíčury měl někoho zachránit právě od těch nočních můr - tak super.....
27. 3. 2014 16:42
Re: Až někdo bude remcat
Proč oponoval? Teď nějak nechápu.
27. 3. 2014 16:48
Re: Až někdo bude remcat
že mi to nepřijde naivní.........proto oponuji. ;-)
27. 3. 2014 18:41
Re: Až někdo bude remcat
To bylo myšleno k těm právním následkům. :-) O psychických nepochybuji, ale možná si naivně myslím, že z právních nemusím mít takový strach.
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:15
Re: Až někdo bude remcat
Dinare, svéprávnost a rozumné chování je rozdíl. Pokud u nás bude fungovat spravedlnost a zdravý rozum, klidně, ale vzhledem k tomu, co vidím v okolí za soudní případy, které dopadly opravdu "spravedlivě", tak bohužel to jinak než zákonem nejde. Tady jde o ochranu i řidiče. Srazíš chodce, protože ho nešlo vidět, byl v černém, opilý se někde v lese motal na silnici... měl reflexní pásku? Ne. Tím pádem polehčující okolnost pro řidiče. Až budeš stát u toho soudu, tak ti bude úplně jedno, co jsi tady napsal za příklad s nesmyslnou absurdní židlí, ale budeš přemýšlet, jak se nedostat do vězení... jen popřemýšlej, jak by tato situace, která se stane během dvou vteřin dokonale změní tvůj život.
Avatar - Dinar
27. 3. 2014 22:30
Re: Až někdo bude remcat
Já vím, ta letitá masáž, že jedině stát je schopen se postarat, abychom "netrpěli" za vlastní neschopnost, neopatrnost nebo bezohlednost, je silná, tvé argumenty bohužel typické. Jenže pláčeš špatně, voláš po svéprávnosti a rozumném chování, a přitom tleskáš něčemu, co proti použití vlastního rozumu přímo jde. Jinými slovy, každé nařízení, regulace či povinnost nějak jednat nebo něco použít v urč. situaci, tuto situaci musí nutně paušalizovat a tím pádem i vyjmout z jednání zapojení vlastního rozumu. Proto např. jezdíme všichni ještě na zimních gumách, protože je rozhodnuto, že zima končí až za týden. Možná, že člověk z Horské Kvildy dnes ráno otloukal námrazu z auta, ale já jsem už odpoledne sekal poprvé trávu, která, jak známo, v zimě neroste. Je ale fajn, že jsme gumově zregulovaní, hned se cítím bezpečněji.

Řidiči bručící v žaláři za srážku opilce, co se motal neosvětlený v noci po silnici, jsou mnohem víc urban legends než realitou, ale pokud máš pocit, a další s tebou, že je u nás řidičům v podobných situacích soudy dáváno automaticky zavinění, pak proti tomu bojuj, ukaž svou občanskou nespokojenost, a s těmi dalšími diskusními plačkami svou sílu. Tady je správný terč, bojuj za používání rozumu státem a jeho institucemi, a ne za to, aby si stát zjednodušoval svou pozici tím, že ti nařídí vestu, a když půjdeš po tmě tři kroky se smetím, bdělý policajt ti mohl vyměřit pokutu. Absurdní? Ale kdeže, podobně jako ten můj náhodný příklad s židlí, totiž zdůvodnit si prospěšnost nějakého paušalizujícího nařízení společenskou poptávkou, bojem proti pirátům nebo třeba ochranou před nespravedlivými soudy jde vždycky, najít "logické" a "rozumné" důvody jde v tomto směru pro cokoliv. ;-)
Avatar - white label
28. 3. 2014 00:27
Re: Až někdo bude remcat
Pokud to napíšeš takhle, má to samozřejmě svou logiku, jenže to konkrétní o co jde v článku tím (místy) poměrně zásadně zkresluješ. Páska na ruce má řešit chodce, kteří jdou po !neosvětlené vozovce za snížené viditelnosti! (což považuji pro další diskusi na tohle téma za naprosto zásadní věc), takže argumentace jak jdeš někam tři kroky k popelnici se smetím je opět (viz houpání doma na židli) docela mimo, nevím o tom, že by měli lidi běžně úmístěny popelnice na krajnici neosvětlené vozovky. Každý člověk, který se pohybuje po vozovce za snížené viditelnosti by měl být logicky dobře vidět (a pouhý reflekní prvek nepovažuju, v tomto ohledu, za nepřiměřenou buzeraci) a je realtivně jedno jestli jede v autě, s bagrem, na kole, na koni..., nebo jde prostě pěšky. Přitom je ale snad i z článku zřejmé, že se u chodců nejedná o případy, kdy jdou po chodníku, nebo po osvětlené části města/obce apod.

P.S. Zimní gumy za opravdu jarního počasí být nemusí. Je to na každém, jak si to vyřeší/"riskne", ale pokutu za to může dostane jen tehdy, pokud počasí/aktuální lokální podmínky špatně "odhadne"/podcení. I tady pod horami znám poměrně dost lidí co letos! jezdili velkou část zimy na letních, takže bych to úplně nepaušalizoval. Sám jsem měl jedno auto na zimních a druhé na letních, protože je najednou v zimním období obvykle nepoužívám a můžu si tak vybrat podle aktuálních podmínek. Ostatně takovou mírnou zimu tady nepamatuje snad nikdo, ani z těch nejstarších, ještě žijících. Koupil jsem loni na podzim frézu a ani jednou ji za celou "zimu" nepoužil, kdyby mi to někdo tvrdil před zimou, tak se mu s přehledem vysměju. :-)
Avatar - Ronault.
29. 3. 2014 09:29
Re: Až někdo bude remcat
:yes:

Já už jezdím na letních od začátku března, protože můžu, zákon mi to nezakazuje, jak tady mylně Dinar udává.
Avatar - white label
27. 3. 2014 17:32
Re: Až někdo bude remcat
V principu ano, ovšem je zásadní rozdíl v tom, co kdo dělá doma apod. a co dělá na veřejné komunikaci, když se bude někdo (neosvětlený) houpat na židli na krajnici a sejmeš ho autem, máš následně zbytečné velké problémy i ty, jako řidč a majitel vozu.
27. 3. 2014 14:52
Re: Až někdo bude remcat
plně souhlasím s ozawasanem :yes:
27. 3. 2014 15:07
Re: Až někdo bude remcat
Je tolik lidí co kouří namísto toho, aby šli běhat. Je tolik lidí co provozují nechráněný sex. Je tolik lidí co pijí alkohol. Vůbec na světě je tolik lidí co dělají nebezpečné a nebo nezodpovědné věci, že by jsi mohl postihnout za něco snad každého. Ale musí být každá blbost nařízena zákonem ? Já už si fakt připadám jak v nějakém špatném sci - fi filmu.
27. 3. 2014 16:28
Re: Až někdo bude remcat
To jste opravdu tak zabědnění? Nejde o to chránit ty chodce. Jde o to chránit řidiče!! Pokud se budu houpat na židli, rozbiju si hubu sám a sám za to ponesu zodpovědnost. ale pokud budu blbec a půjdu v noci v černejch hadrech po špatné straně silnice a srazí mě auto, kdo myslíš, že to odnese?!! Už konečně vidíte ten rozdíl? Ano, pokud jsem blbec a nemám rozum, holt mi to musí někdo nařídit zákonem.
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:17
Re: Až někdo bude remcat
Ano musí, nejde o ocharnu kuřáků, ale těch, kdo nejsou kuřáci a jsou ohrožení kouřením druhého.
27. 3. 2014 17:27
Re: Až někdo bude remcat
Bože můj kdy se z vás staly takový másla ... Ještě před 30 lety v civilizovaných zemích člověk mohl kouřit v letadlech, v kinech všude. V autech bylo 5 !!! popelníků. Každému bylo nějaké kouření úplně u zadnice a teď se z toho může každý pos...t.
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:31
Re: Až někdo bude remcat
Před 30 lety ještě kouření nebylo považováno za škodlivé, protože tabákové společnosti uplácely politiky a vědce aby to nevyšlo najevo. A není nic špatného na tom, když někdo chce žít zdravě. Kdo to nechápe, ať se postaví před rozjetý rychlík, je to pro něj rychlejší cesta tam, kam směřuje.
27. 3. 2014 17:59
Re: Až někdo bude remcat
Musíš být šťastný člověk... takhle jednoduché vnímání světa musí být skutečně osvobozující 8-s
Avatar - white label
27. 3. 2014 17:40
Re: Až někdo bude remcat
Takže co navrhuješ naopak ty, ať si každý kouří co chce a kde chce a klidně ať po drogách třeba i řídí, ať může mít každý betztrestně nechráněný sex i v případě, že ví že je HIV pozitivní apod.? Nezakazujme nic a netrestejme nikoho za nic, včetně zlodějů, vrahů..., to bude hotový ráj!
Diskusní svobodomyslní hrdinové tvého typy obvykle "končí" v případě, kdy se ta "svoboda" ostatních jakkoli negativně dotkne jich samotných, nebo jejich rodiny.
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:45
Re: Až někdo bude remcat
Přesně tak :yes:
27. 3. 2014 17:57
Re: Až někdo bude remcat
:yes:
27. 3. 2014 18:00
Re: Až někdo bude remcat
No já ti nevím, ale mě by třeba od vraždy odradil spíše pomsta rodiny zabitého, než 20 let ve vězení. Ale to je na delší diskuzi. Nejsem žádný anarchista a rozhodně je důležité mít zákony. Ale zákony takové, aby jim běžný člověk mohl porozumět. Ty momentální nikoho neochrání. Když tě bude chtít někdo zabít, tak tě v dnešním systému prostě zabije. U dalšího ani nemluvě. Krádež čehokoliv je tady běžnou praxí ... evidentně to moc nepomáhá co ? Kamarád například jde za měsíc k soudu. Místní feťáci tady obsadili jednu budovu a kradou po okolí, potom co mu vykradli dům se sebral a šel tam hned jak to zjistil. S plynovou/poplašnou pistolí ( jako psychologická pojistka )a násadou od koštěte. Pár jich tam přetáhl po zádech, vystřelil do vzduchu a pobral si všechny věci co se mu ztratili. Hrozí mu 3 - 9 let. Ti co chtějí zákony obcházet obejdou každý zákon a nakonec na to doplatíš ty, až ti jednou srazí děcko nějakej magor co pojede 130 po neosvětlené obci a nic za to nedostane, protože nemělo na ruce pásku jako za protektorátu, protože si ji zapomělo nasadit. Zákony v praxi nic neřeší a jejich složitost a tupost je překážkou pouze pro ty, kteří se jimi chtějí řídit.

P.s: to s tím dítětem to není přání jen příklad. .. aby to někdo blbě neotočil
Avatar - white label
27. 3. 2014 18:44
Re: Až někdo bude remcat
Tak to máš velmi "inteligentního" kamaráda. Vzít si "plynovou/poplašnou pistoli (jako psychologickou pojistku) a násadu od koštěte, nemůže racionálně uvažujícího člověka snad ani napadnout. Kdyby ho tam ti feťáci sejmuli, nebo rovnou zastřelili, tak by jim tím hlavně poskytl důkaz o tom, že to od nich bylo vlastně v sebeobraně. 8-s
Kdo je ochoten riskovat, logicky může zkusit zákony obejít, ale pokud by přitom neriskoval vůbec nic, bude to brát jako něco "normálního"/beztrestného, což by bylo samozřejmě zásadně špatně.
Pokud se chodec, za snížené viditelnosti, pohybuje na vozovce (v případě nemožnosti použít chodník) nevidím žadný důvod k tomu, aby nebyl "označen" alespoň reflexní páskou. Když jede někdo na kole, musí mít dokonce dvojí osvětlení (ani odrazky nestačí), takže reflexní pásku považuji u chodců na vozovce za logické a zcela racionální minimum.
28. 3. 2014 08:40
Re: Až někdo bude remcat
Jedna věc je, jestli zákony někoho ochrání, druhá věc je, že tvůj kámoš je neumí používat, a ještě k tomu je taky sám porušuje.
Pokud magorovi dokážou, že jel na padesátce víc než devadesát (v obci) nebo víc než sto na padesátce (mimo obec), pak udělá papírům pá pá, a ani nemusí nikoho ohrozit.
Pokud jedeš normálně a někdo ti vběhne do jízdní dráhy a ten dotyčný není moc vidět, pak s tím nic moc neuděláš.
Jo, a dá se jezdit i mezi auty, která potmě nesvítí, sám jsem takové stmívání za volantem zažil v Tunisku - nikdo nesvítil, jenom pro sichr troubili. Bouračku jsem tam neviděl, byli v klidu, ale nějaká jízda vpravo a podobná buzerace jim nic moc neříkala. No, přežil jsem to a auto v pořádku vrátil do půjčovny, ale podruhé bych to zažít nechtěl. A s tou viditelností chodců to máte podobně.
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:12
Re: Až někdo bude remcat
Protože tím stejným zákonem. který už existuje, tě pak oni budou žalovat, když šli v černém v noci v nepřehledném místě uprostřed silnice. I já jako řidič chci být proti těmto hlupákům chráněný.
27. 3. 2014 18:03
Re: Až někdo bude remcat
A jak budeš chráněný ? Jednou si tu debilní pásku nevezmeš a člověk zvyklý jet bez toho aniž by se díval po lidech ( protože ti přece musí mít pásku ) tě sejme. Je to jako s přechodem, dnešní děcka zvyklé na přednost chodců už se ani nedívají jestli něco nejede ....
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 18:26
Re: Až někdo bude remcat
Děti se na přechodu nedívaly odjakživa, protože to jsou děti.
Teorie, že teď budeš jako řidič koukat jen na světelkující pásky si nech do pohádek, tohle je reálný provoz.
Avatar - ManInBlack
27. 3. 2014 14:28
Re: Až někdo bude remcat
Ano. Aby se zachránilo cca. 50 lidí ročně (z toho 5 dětí), tak budou VŠICHNI chodci muset kupovat všelijaké reflexní ***čandy. To je správný socialistický závazek!
zdroj: [odkaz]
Avatar - Stejsn
27. 3. 2014 14:59
Re: Až někdo bude remcat
Jenže to není jen ochrana těch nezodpovědných chodců, ale i zodpovědných řidičů. Až v noci sestřelíš nějakýho neviditelnýho vožralu, s velkou pravděpodobností to soud vyhodnotí jako tvojí vinu.
Avatar - 4hill
27. 3. 2014 16:39
Re: Až někdo bude remcat
Páč nějakej kamarád kamaráda má firmu která s vestama kšeftuje..Nic víc v tom není. Jsme v Čechách.
Avatar - DawQa
27. 3. 2014 14:08
neosvětlená místa
lidé kteří jsi váží svého života a pohybují se v temných místech s provozem už dávno něco reflexního nosí..
Ti co se do takových míst dostanou 1 za rok, jsi nic kupovat nebudou a když ano, tak to při nejlepším nechaji doma, zrovna když by se jim to hodilo..
Rozbalit vlákno
2
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:18
Re: neosvětlená místa
Mě je v podstatě jedno, jestli to nechají doma, tím lépe, já ho srazím a u soudu bude on ten, co se motal bez reflexního pruhu po silnici... co asi čekal?
Avatar - Nerez
27. 3. 2014 21:00
Re: neosvětlená místa
Souhlasím s tebou prakticky ve všem co jsi napsal.
Ty dementy co jedou na kole nebo jdou po silnici bez světel nebo odrazek bych liskal na potkání. Cokoliv pomůže ochránit řidiče, který takové neohleduplné hovado srazí je v mých očích vítané řešení.
A nechápu lidi, co taková řešení odsuzují...
Avatar - Barrichello
27. 3. 2014 14:47
Ještě chybí
povinná helma pro chodce a blikátka nebo majáček >:D >:D
Rozbalit vlákno
2
28. 3. 2014 06:54
Re: Ještě chybí
este si zabudol zvukovu sirenu a laserovy luc smerom dohora (co keby bola prekazka pred chodcom?)
Avatar - Barrichello
28. 3. 2014 08:55
Re: Ještě chybí
A kdo má víc jak 190 cm bude muset mít na hlavě červené světlo jako výškové budovy, aby do něj nevrazila letadla a vrtulníky >:D >:D
27. 3. 2014 14:50
Úhel pohledu
Většina z nás, kteří chodíme na tyto stránky, předpokládám, že řídí auto. Pak zároveň předpokládám, že jsou natolik rozumní, že "něco" pro to, aby byli vidět, by udělali zcela automaticky. Nechápu tedy, proč se teď rozčilují, proč jim zákon má nařizovat a buzerovat je, aby v noci nosili vestu, pás, nebo třeba baterku. Existuje ale hodně nezodpovědných lidí, kteří možná nikdy neminuli neosvětleného chodce či cyklistu. A právě na tyto lidi musí být navrhovaný zákon směřován.
Jsem jednoznačně pro zavedení tohoto návrhu! Uvědomte si, že až někde při blbé souhře náhod přejedete "neviditelného" chodce, vy se půjdete zpovídat před soud a vy přijdete o řidičák. Tento zákon je v zájmu nás řidičů !!! :yes:
Rozbalit vlákno
1
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:19
Re: Úhel pohledu
V lepším případě příjdeš o řidičák...
Avatar - Stejsn
27. 3. 2014 14:56
Když A, tak i B. A případně i C.
Já rozhodně jsem pro to, aby to bylo (kór mezi vesnicemi, kde se v noci toulají po silnici nalití násoskové) povinné. Když se svojí inteligencí nejsou schopní na to přijít sami, tak se jim to musí nařídit. To je to A. Druhá věc je, že to ale někdo musí taky nějakým způsobem aspoň občas kontrolovat. To je to B, což je ovšem problém. Policajti v noci jezdí především po osvětlených městech s chodníky. Pakliže ale v noci srazím chodce bez reflexního prvku, jednoznačně to pro NĚJ musí znamenat vyšší míru zavinění. No a za C - reflexní pásek na pravém rukávu je určitě fajn, ale je potřeba připomenout (spíš připomínat, dnes a denně), že na silnici bez chodníku má chodec jít VLEVO, aby viděl přijíždějící auto. Osvěta je potřeba, na tohle by měla být dlouhodobá kampaň.
Rozbalit vlákno
0
Avatar - curwasportiva
27. 3. 2014 14:59
Pokuty a sikana
Koukma na ze na vybirani penez za rychlost uz se tolik nevydelava, tak prisel cas zacit ryzovat i na chodcich, opravdu pekne...

Dokazu si predstavit, ze by treba PCR nafasovala do kazdeho auta krabici fluoresencnich pasku a treba prvnich par mesicu, by je rozdavala chodcum a upozornovala je na novy zakon a tim by opravdu prispivala k bezpecnosti provozu. Ale jak znam ty nase k, tak hned prvni noc po setmeni uz budou nadrzene korzovat ulice s nachystanym blockem...
Rozbalit vlákno
5
27. 3. 2014 15:40
Re: Pokuty a sikana
Hlavně tyto nesmyslná nařízení akorát budou znevažovat činnost policie. Několikrát jsem zažil situaci, kdy na hory přijeli policisté a jali se dávat dýchat lyžařům. Po asi 10ti poslání do někam, se sbalili a odešli. Všichni se jim vysmáli a ti chudáci neměli v tu chvíli ani špetku respektu. Vidím úplně přesně jak to dopadne, když půjde jarin z hospody mezi horní a dolní a zastaví ho místní policista, že nemá na ruce pásek.
27. 3. 2014 15:44
Re: Pokuty a sikana
Chudáci?!
To si děláš srandu?
Ti chudáci si tohle zaměstnání vybrali, když to chtějí dělat, ať to dělají, že jsou za ko.ko.ty je to jejich volba, vůbec celá image policie ČR stojí a padá na přístupu té bandy flákačských šmejdů, kteří ani nepomáhají, ani nechrání, ale jen buze.rují a škodí.
Lopaty do ruky, ať jsou dělat jarní úklid, aspoň pár dní v roce by byli užiteční.
Avatar - 4hill
27. 3. 2014 16:42
Re: Pokuty a sikana
Jaký národ taková policie..
27. 3. 2014 17:56
Re: Pokuty a sikana
Někdo to dělat musí... a když orgánu, který má chránit demokracii a svobodu této země hází neustále někdo klacky pod nohy - zrovna třeba naši mafiánští zákonodárci, tak se není čemu divit. Proto tam nikdo s rozumem nechce jít a nabírají se vesměs netáhla, která ve službě chrápou, nebo si hrají na polobohy... ten kdo tam jde se zápalem pro věc, většinou brzy odchází ;-\

V téhle zemi je smutné téměř všechno... ale jo, můžeme si po "česku" říct, že to může být ještě horší a strčit, ostatně jako vždy, kebule do písku.
27. 3. 2014 15:40
Není to málo?
Ještě by chodci měli mít s sebou lékárničku, zimní boty (pokud je na chodníku souvislá vrstva sněhu a ledu, nebo se dá její přítomnost předpokládat) a v plánu jsou i blinkry.

WTF?! 8-s
Rozbalit vlákno
5
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:22
Re: Není to málo?
Trochu se zamysli, pokud vím, tak na autě nějaká světla máš a určitě jsi už někdy v noci jel. Já těch sražených lidí autem viděl dost a to ne za tak dlouhou dobu... a vždy si říkám, co bude s tím řidičem, který určitě ne záměrně srazil člověka motajícího se po silnici...
28. 3. 2014 16:24
Re: Není to málo?
Rone, máme zákon na to, aby se jezdilo nějakou konkrétní rychlostí, a stejně ji všichni překračujem, máme zákona na to, aby se na červenou stálo, aby se přecházelo jen po přechodu, aby se nejzdilo v jednosměrce, aby cyklisti jezdili za sebou...a co? Každý druhý to porušuje. Takže s řidičem se stane obvykle to, že policie s větší, či menší liknavostí jí vlastní zajistí / nechá zmizet důkazy a soud rozhodne dle okolností, za kterých k nehodě došlo. Nevěř tomu, že řidič má nějak "automaticky" danou vinu, či spoluvinu.
Avatar - Ronault.
29. 3. 2014 09:32
Re: Není to málo?
Nevšiml jsem si, když jsem těpotkal, že máš tak omezený rozhled. Tady přece nejde o to, jestli se zákony dodržují nebo ne. Zákony tě mají chránit před těmi, kteří je nedodržují. U soudu nemá slovo jen policie, představa, že tam dojde policista a řekne, že takhle se to stalo a soudce podle toho rozhodne, je lichá... asi jsi nikdy u soudu nebyl.
1. 4. 2014 08:03
Re: Není to málo?
Však jsem nic takového nepsal ani náznakem.
Píšu, že soud rozhoduje na základě hromady důkazů a výpovědí, které musí jako celek dávat smysluplný obraz o tom, co se (pravděpodobně) stalo.
Případně rozhoduje na zakázku, jako třeba v případě "piráta" Laciny, tam pak rozhodují "znalci" a "experti" ála * Huml, kteří můžou plácnout sebevětší hovadinu a vždy to bude pravda, ale to jsem mimo téma.
Jde mi o to, že nařízení o nošení vest, či reflexních pásek, nepovede apriori ke snížení počtu nehod, ale jen k další buzeraci.
Příklad?
Stavěli mně policajti minulý týden - venku +15, sucho, sluníčko pralo jak na Etně - a kde prej mám zimní gumy a jestli jsem si nevšim, že Duben je až za týden?! Co kdyby prý začlo najednou sněžit?

Analogicky (v případě policajtů anállogicky) si odvoď vypatlané tele v uniformě, které tě zastaví uprostřed dne na pěší zóně a dá ti dvě kila pokutu, neboť nemáš u sebe reflexní pásku. Teď je sice den, ale co kdybys teď zahučel do hospy, lopal tam až do tmy a pak šel po neosvětlené silnici v tmavém svetru? No co tomu aktivnímu telátku řekneš?
Avatar - white label
29. 3. 2014 11:36
Re: Není to málo?
Zákony jsou základ a efektivní vymáhání jejich dodržování je další důležitou věcí.
Ale ani ne zcela důsledné vymáhání nemůžeí být důvodem k úplné/obecné rezignaci na zákony jako takové, to by byla cesta tím nejhorším směrem.
27. 3. 2014 17:01
Ta naše "SVOBODA" česká...
Tady je to zase jak na sletu anarchistů.

Proč to nebrat také z té druhé stránky? Jako že ten zákon by mohl mít pozitivní dopad na řidiče.

Když si * nevezme v noci vestu a já ho svezu na kapotě, tak by policie pravděpodobně měla podle této úpravy říct, že nebyl označen dle zákona a pravděpodobně by mě pak nikdo nemusel popotahovat :-!
Rozbalit vlákno
3
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:23
Re: Ta naše "SVOBODA" česká...
Popotahovaný určitě budeš, ale jinak se na to bude koukat, když sejmeš někoho ve vestě a jinak, když byl celý v černém... a vo to jde.
27. 3. 2014 17:49
Re: Ta naše "SVOBODA" česká...
A o to jde... takže typicky liché výplody místních demokratů (anarchistů) jsou mimo ;-)
Avatar - Nerez
27. 3. 2014 21:07
Re: Ta naše "SVOBODA" česká...
Bohužel popotahován budeš. Ono je to stejné, když sundáš neosvětleného cyklistu, ač ten má ze zákona povinnost být osvětlen. Je to na hlavu postavená věc.
Je sice zákonem dáno i to, že musíš jet takovou rychlostí aby jsi byl schopen zastavit na takovou vzdálenost, na kterou máš rozhled, ale jako řidič i cyklista bych dal více zákonných pák na stranu řidičů, aby při těhle nehodách byli více v právu.
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 17:29
Rozumný zákon pro zodpovědné
Nevím jak vy, ale já už se štěstím minul tolik neosvětlených chodců a kolařů, že tohle vidím jako jednu z dalších možností, jak se bránit před těmito sebevrahy.

Ano, já když někam jdu nebo jedu na kole po setmění, mám odrazky, případně si svítím mobilem, když jedu auto atd. Ale kolik takových je? Málo? Taktéž jako řídíč jedu v noci opatrněji (už jsem vyrostl z doby, kdy jsem noc bral jako výhodu, že je menší provoz a o to více to může sešlápnout), snížím rychlost a snažím se vytipovat riziková místa. Tak proč bych měl být svým zodpovědným chováním popotahován po soudech, proč by ten nezodpovědný neosvětlený chodec neměl nést o to větší část viny? Nechci kvůli nim chodit k soudu, natož být odsouzen, nemluvě o výčitkách svědomí, chci mít klid.

Já toto vítám, protože jej již teď dodržuji, ale nebudu nést zodpovědnost za ty, co jej nedodržují a je jim to jedno. O nic více nejde.
Rozbalit vlákno
2
27. 3. 2014 17:47
Re: Rozumný zákon pro zodpovědné
Taky jsem pro. Je to rozumný nápad. :yes: Jenže to zase bude remců že ta reflexní vesta není v souladu s módníma trendama, že je to staršně drahý a podobně. Já těch vest mám v autě asi už 5 >:D jednou jsem ji dostal zdarma na benzince a asi dvakrát od pojišťovny, jednou byla součástí lékárničky a tu pátou už jsem asi dostal s autem nebo nevím kde. >:D
Já jako vozíčkář mám například na invalidním vozíčku kromě odrazek ještě přední kolečka které při pohybu blikají... no jsem jak cirkusák, ale při tom jak lidi jezdí toaspoň trochu přidá na klidu.
Lidi mějte rozum, važte si zdraví protože odmítnutí investice pár korun za reflexní pásek vás může stát zdraví a v horším případě život. ;-)
Avatar - Nerez
27. 3. 2014 21:09
Re: Rozumný zákon pro zodpovědné
Za oba vaše názory kluci :yes: :yes: :yes:
27. 3. 2014 18:42
Ja fakt čumím
Jsem docela zděšený z názorů v této diskuzi! Takové věci nemá nařizovat zákon! Argumentace, že tím chrání nás, řidiče, je jen částečně správná. Samozřejmě, že by to bylo pro řidiče plus. Nechte lidi dýchat a rozhodovat se samostatně. Nemáš pásku (vesta to už by byl opravdu úlet >:D ) Tvůj problém. V případě, že někdo půjde v noci v černém, po špatné straně nebo nedej bože ožralý po středu cesty nemám obavy o osud řidiče z pohledu práva. Psychika je jiná věc...s tím souhlasím.
Prostě to jde špatným směrem. Co uzákoní příště? V zimě povinně nosit pokrývku hlavy, protože pokud jsi nezodpovědný a nemáš ji, tak se můžeš nachladit a nás všechny to bude stát peníze?
Rozbalit vlákno
11
27. 3. 2014 18:54
Re: Ja fakt čumím
Můžu se zeptat jaký máš názor na povinné zimní pneu? Povinnost jezdit co dva roky na STK? Platit povinné ručení... co zrušit všechny tyto zákonem dané povinnosti a nechat to na lidech ať se rozhodují samostatně. On se ten návrh zdá absurdní, ale jen proto, že jej považují za zbytečnost. Někteří považují za zbytečné i používání zimních pneu.
Osobně bych nenařizoval reflexní stejnokroje. Pouze bych v případě autonehody při zhoršených podmínkách znevýhodnil ty kdož nemají žádný reflexní prvek. Opilce padající pod kola aut bych vůbec neřešil a rovnou bych to ohodnotil jako sebevraždu protože řidič kterému takový idiot padne pod kola je potrestaný až dost (psychicky).
Avatar - curwasportiva
27. 3. 2014 23:59
Re: Ja fakt čumím
Ja treba povinne zimni pneu za zbytecnost povazuji. Ziju na Jizni Morave, kde mame snih asi 2 tydny do roka, takze mi to opravdu prijde jako nesmysl. Na druhou stranu jsem pro prisnejsi postih, pro cloveka, ktery potom na letnich pneu boura. To same s rychlosti. Jezdis rychle, klidne si rychle jezdi, pokud si myslis, ze na to mas, rozbijes to - pujdes sedet a to se da prenest i dal na noseni reflexnich pasku atd...

Nemyslim si ze je potreba zakona na kazdou chujovinu, nechal bych to na rozmyslu jedince s tim, ze si za to ponese adekvatni nasledky...
28. 3. 2014 00:27
Re: Ja fakt čumím
Taky jsem jihomoravák a i když tady nejsme zasypaní hromadou sněhu tak přezouvám na zimní vždy. Letní gumy v teplotách pod nulou i když je sucho jsou strašná tragédie. Já povinné zimní pneu schvaluji a myslím, že i legislativa je nastavena celkem tolerantně, že pokud není sníh tak můžeš na letních. Takže pokud se podobně nastaví i ta legislativa týkající se reflexních prvků pak není problém. Nemusíš nosit když nechceš ale počítej s tím, že pokud nebudeš nosit a něco se ti stane pak se s tebou bude jednat jinak než s člověkem který nějaký ten reflexní prvek nosí.
28. 3. 2014 09:55
Re: Ja fakt čumím
Zimní pneu...souhlas, STK...souhlas. Mně jde jen o to, že v dnešní době se úředníci snaží lidi chránit před nimi samými...a to je opravdu špatně! Viz. jaká limonáda a v jakém balení (objem) se může prodávat v NY.
Za chvíli nám nakáží co můžem jíst a co ne atd. atd. Vlastně už to dělají: viz. Maďarsko a Dánsko...daň na tučné věci (hranolky a tak).
Mně jde prostě jen o princip.
Argument, že tím chrání řidiče je fajn a částečně i pravda, ale nedělají to kvůli řidičům. To mi věř. Dělají to kvůli prachům!
Avatar - Ronault.
27. 3. 2014 20:54
Re: Ja fakt čumím
nevím jak ty, ale já pracuji s lidma, často právě s těmi, kteří chodí neosvětlení po krajnici, jezdí na kole, často v opilosti, nezodpovědně pracují s rotačním nářadím atd... a můžu říct, že nechat lidi rozhodovat samostatně v mnoha případech je ohrožením života ostatních.
28. 3. 2014 09:56
Re: Ja fakt čumím
Já myslím, že Kim Čong Un by Tě bral >:D
Avatar - Ronault.
29. 3. 2014 09:34
Re: Ja fakt čumím
Píšu někde, že vždy?
Avatar - Dinar
27. 3. 2014 22:35
Re: Ja fakt čumím
Hřebík na hlavičku. ;-) :yes:
28. 3. 2014 07:51
Re: Ja fakt čumím
V článku o HMCC píšeš že zaměstnáváš lidi a tady sympatizuješ s anarchií... to bych chtěl vidět, jak bys byl schopen bez nějakého rámce/pravidel (v případě této diskuse "zákonů") řídit lidi... :-! Viz. Comprs v diskusi o HMCC.

"Nechte lidi dýchat" by v Čechystánu jistojistě znamenalo totální anarchii a dovedu si představit i různé pogromy vedené proti různým skupinám obyvatel 8-s
27. 3. 2014 20:17
blbost
V Čechách to nejde uplatnit. Zde se nedodržují zákony všeobecně ani ten o sil. provozu a hlavně ani cyklisti. Věřím tomu, že 90 procent cyklistů jak na silničce tak na horákovi nemá předepsanou výbavu a tak i 90 procent chodců nebude dodržovat toto pravidlo.

Tak schválně kdo to má na kole :

[odkaz]
Rozbalit vlákno
4
Avatar - Nerez
27. 3. 2014 21:12
Re: blbost
Kromě přední a zadní odrazky mám na MTB vše. Ty bohužel nemám kam dát. Ale na dresu mám spoustu reflexních prvků a navíc mám na noze reflexní pásek.

Bohužel móda horských kol velí, mít toho co nejmíň, protože všechno jsou gramy navíc.
27. 3. 2014 21:22
Re: blbost
Tak to jsi jeden z mála, protože když jezdím tak jak říkáš móda je někde jinde. Takhle by to dopadlo i s tímto novým nařízením.
Avatar - Blue Sun
28. 3. 2014 14:49
Re: blbost
Rozumný bajker má kolo olepené reflexkami na vidlici, na zadní stavbě nebo na ráfcích... potkávám jich dost a dost. Další reflexy jsou na botách, oblečení, helmě... to všechno splňuje zákon a tak klasické odrazky šly do kytek. Sám jsem je jako první demontoval, zabíraly místo pro výkonná světla.
Horší jsou žiletkáři, ti nevozí nic.
Avatar - curwasportiva
28. 3. 2014 00:05
Re: blbost
Tak samozrejme nic z toho na kole nemam, protoze by mi to po jednom sjezdu opadalo....

Ale na druhou stranu, jsem dojizdel na MTBcku do prace, pres cele Brno, stim ze jsem jezdil bud na 6 ranni a nebo jsem koncil v 10 vecer a protoze nejsem sebevrah mel sem predni svetlo, zadni blikacku velky reflexni pruh pres batoh a jeste reflexni pruh na leve pazi a ani tak jsem se necitil 2x bezpecne... Aby taky jo, kdyz me kazdy tyden malem nekdo sundal i za bileho dne, takze pochybuji ze reflexni pruhy pro chodce neco zmeni, kdyz imbecilni ridici maji co delat za bileho dne...
27. 3. 2014 21:09
vesta nic neresi
protože několikrát do roka skoro prejedu nejakyho neviditelného chodce (zrovna včera nejakou babku, která se odkudsi zjevila), tak když jdu nekolikart v roce v noci domu cca 10km, chodim uz několik let zasadne ve veste, blikackou a paskou na ruce.
maximalne 10% ridicu da blinkr a prejede na druhou polovinu vozovky. tak tretina prejede do druhy poloviny bez blinkru. tretina da blinkr a uhne maximalne o metr i když proti nic nejede. a zbytek se neobtezuje uhnout vůbec i když proti nic nejede. nejzodpovednejsi jsou ridici kamionu, ti davaj blinkr a uhejbaj skoro vždycky.
Rozbalit vlákno
1
27. 3. 2014 22:21
Re: vesta nic neresi
Bohužel…podobná zkušenost (hlavně páteční a sobotní večery).
27. 3. 2014 22:20
Nemám rád "policejní stát"
Nemám rád, když mi pořád někdo něco nařizuje.
Nemám rád, když mi někdo říká (obzvláště když před tím dělal mašinfíru:) apod.) jak mám žít
Nemám rád…mno vlastně hodně věcí, ale fakt je ten, že občas i já někdy v noci jdu někudy, kde není vidět a sám od sebe intuitivně hledám cokoliv reflexního…

Tohle po dlouhý době neberu jako záměr papalášů si hrát na důležitý, ale jako snaha donutit nějaké hazardéry a pomoc těm, které ti hazardéři ohrožují.
Rozbalit vlákno
0
28. 3. 2014 08:59
Jak bych to viděl já
Pokud to chtějí nařídit, asi jim v tom nic nezabrání.
A vycházím-li z předpokladu (mnohokrát ověřeného praxí), že lidi jsou mnohdy ještě mnohem blbější, než bych si dokázal představit, pak ta povinnost není od věci.
Z věcného hlediska nějaký ten reflexní prvek na oblečení není špatná věc, zejména pokud člověk chodí někde, kde jezdí auta a kde není chodník.
Ale spíš než zákon by to chtělo kampaň - TV, ve školách přece taky existuje něco jako dopravní výchova a především ty pásky aby byly za nějakých deset-dvacet korun viditelně ke koupení v každé trafice a u každé pumpy.
Rozbalit vlákno
0
28. 3. 2014 10:06
Článek hodný vydavatele Blesku
Nadpis: "... Novela zákona nařídí nošení reflexních vest"
Obsah článku "... Podle šéfa dopravní police Tomáše Lercha by mělo ke splnění povinnosti stačit, aby měl chodec na pravé ruce viditelně umístěný reflexní pásek..." ;-\
Zřejmě nějaký externista ze sesterského Blesku či modrého blesku (Reflex)
Rozbalit vlákno
0
28. 3. 2014 12:58
nesmyslný nadpis článku
klasicky provokativní nadpis, přitom o vestách není řeč, ale o reflexních prvcích. Vzhledem k tomu, že reflexní páska stojí 40 Kč a vejde se do kapsy i s mobilem, které nosí všichni, tak je to nejužitečnější nápad na zlepšení bezpečnosti v posledních 100 let. Navíc 90% lidí nechodí za tmy po neosvětlených silnicích, takže většiny lidi by tento předpis vůbec netýkal.A co se týká svobody rozhodnutí? Až bude platit, že kdo si způsobí zranění vlastní blbostí bude sám hradit veškeré náklady na léčení, tak klidně ať se sám rozhoduje o své bezpečnosti. Nemíním ze zdravotního pojištění doplácet na potenciální sebevrahy.
Rozbalit vlákno
0