Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Tesla Model S dosáhla v Norsku nového prodejního rekordu

Americký elektrický sedan Tesla Model S se drží na nejvyšších příčkách norského trhu s novými auty od loňského září. Nyní zlomil další rekord.
Zpět na článek
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 21:58
Re: Cim to asi bude ...
No a já právě proto že politici sou pokrytci všichni tohle neřešim a koukám jen na věc jako takovou. Co se týče konkrétně Krymu ten by asi nejvíc měl patřit krymskejm tatarum, kterejm se bohužel po pádu SSSR narozdíl od ostatních satisfakce nedostalo. Byť část se jich na Krym vrátila a teď samozřejmě pro návrat pod Rusko nehlasovala.
K tomu 3. odstavci se nechci moc vyjadřovat, vadí mi tam to rozlišování z kterýho tak nějak vyplývá že Janukovič je lepší než Tymošenová a navíc si tam trochu protiřečíš. Pokud totiž fakt chceš aby Ukrajina byl normální samostatnej stát, tak to přece chce spíš EU a USA, zatimco Rusové sou spíš pro rozpad Ukrajiny a její začlenění zpátky pod Rusko. Nebo alespoň některejch jejích částí a tim nemyslim jen Qirim. Možná se s tim nedá nic dělat a Ukrajina je fakt odsouzená k rozpadu jako Jugoslávie což je přesně to co Putinovi a spol. nejspíš udělá radost protože narozdíl vod Jugošky se z těch částí nestanou samostatný státy ale spadnou zpátky pod Rusko. Ale to nemá žádnou souvislost s mym pohledem na nedávný bleskový odtržení Krymu a jeho eště bleskovějši převod zpátky pod Rusko. Teda krom toho že rusové tý situace na Ukrajině využili a tu anexi výborně naplánovali a provedli - neskutečný jak málo stačí pro přesvědčení lidí, třeba slíbit vyšší důchody. To je ostatně to na čem se od začátku neshodnem. Já opětovný zabrání Krymu Ruskem nespojuju s blábolama médií ať ruskejch nebo našich nebo jakejchkoli a už vůbec ne s vnitropolitickou situací na Ukrajině ani s ničim jinym. Je to prostě anexe cizího území
Jo a eště, to že část voličů chce něco a část přesnej vopak je celkem normální a je to tak přece i u nás. S tim že většinou to nebejvá odtržení části území a přechod pod jinej stát. Volič je holt největší problém demokracie. A když je blbej, respektive nezkušenej..
Co řikáš na tenhle pohled na věc [odkaz]
7. 4. 2014 21:37
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 20:36
Re: Cim to asi bude ...
K svržení Janukoviče sem se zatim moc nevyjadřoval, byť obecně mi určitě nevadí. Za zmínku snad stojí jeho aktuální smutnění že Rusy pozval na Krym.
Vono je to nakonec všechno hrozně jednoduchý. Rusové samozřejmě chtěj zpátky všechny území který už jednou dobyli a Evropa, Amerika apod by preferovali aby Ukrajina i další státy co se po rozpadu SSSR zase osamostatnily samostatný zůstaly. K tomu se jednoznačně klonim i já.
Fakt myslíš že Putin a ruská strana nejsou pokrytci? ;-)
7. 4. 2014 14:30
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 4. 2014 14:18
Re: Pokřivený svět dotací
Dobře šílený názor 8-s je vidět, že vymívání mozků naši euroskeptiků zabírá (a přebírání jejich slovníku též).

Jak se žije, v tak zlém a temném světě? Takových lidí je mi, žerty stranou, skutečně líto.

Předpokládám, že pokud většinově příjímaný argument "na uzemi EU nebyla jiz temer 70 let valka" nazýváš "zvasty", je tvé tvrzení podloženo kvalitním vzděláním v oboru novodobých dějin, či alespoň nastudováním spousty pramenů o moderní historii Evropy, knihami počínaje. Prosím, rozveď to. A hlavně prosím neříkat něco ve smyslu "že netřeba být odborníkem, stačí se logicky zamyslet" - píši to předem proto, že většina podobných takto své argumentace končí. A v našem krásném jazyce je úžasné pořekadlo - "jeden myslel, ale h*vno věděl". Nic ve zlém, nemyšleno osobně.
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 14:00
Re: Cim to asi bude ...
Nemyslim si že seš typ co se ve všem plete. Jen seš z mýho pohledu až extrémně benevolentní k celkem bezprecedentnim akcim Putina a spol. A co se týče jednoty OSN tu taky hodně podceňuješ. Oni si totiž uvědomují to co já, z bezpečnostního hlediska neni nic nebezpečnějšího než násilný přebírání území cizích států. Zrovna tak se spíš vyhýbáš problému co dál když se to bude opakovat. Nemyslim že by Rusové zabrali východní část Ukrajiny (ne že by nechtěli) a i když Dugin by určitě vyrazil proti pobaltskejm státum tam to v praxi asi taky nehrozí - sou v NATO, to by muselo vyrazit na obranu a do toho Putin nepujde. Do čeho jo je nějaká další anexe někde kde bude svět zase brblat ale jinak nic = nějakej jihovýchod Ruska, nevim prostě něco co mu zase spíš projde.
Jo a jinak to neni zajímavý, ty děláš zrovna to samý :-)
7. 4. 2014 13:57
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 4. 2014 13:45
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 13:26
Re: Cim to asi bude ...
Opět se pleteš, takhle jednotně proti světový společenství nebylo ani nepamatuju. Ty snad jo?
7. 4. 2014 12:52
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 4. 2014 12:37
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 4. 2014 12:11
Re: Cim to asi bude ...
Pozri, ja NAOZAJ nemôžem za to, že čítanie s chápaním ide tak nejako mimo teba ... >:D
Ako prosťáček si sa nazval SÁM a to presne tu: 6.4.2014 10:58, ja som sa toho iba chytil.
Anexia v tvojom podaní je ale blbosť. Opakujem ti to po niekoľkýkrát: Krymský parlament na základe výsledkov referenda vyhlásil samostatnosť A požiadal o pripojenie k RF. Ak budeš argumentovať ruskými vojskami, v prípade Kosova tam boli dokonca medzinárodné sily.
Medzinárodné zmluvy nedodržiava kde-kto, napríklad aj NATO (viď Kosovo), tak prečo by malo Rusko.
K celosvetovému spoločenstvu - to ti môže byť u zadku, celosvetové spoločenstvo sa negatívne postavilo taktiež k vzniku Severocyperskej tureckej republiky a napriek tomu je Turecko členom NATO. Jednoducho dvojitý meter: západ môže všetko, východ nič.
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 11:44
Re: Cim to asi bude ...
Že si neuvědomujete že anexe území cizích států je to nejhorší a nejnebezpečnější vůbec je mi líto. Že bagatelizujete respektive vůbec neberete v potaz mezinárodní smlouvy který Rusko podepsalo taky je bez komentáře. Vo případnym výraznym nebezpečí když dlouholetej vládce Ruska, což je samo vo sobě špatně bude v podobnejch praktikách pokračovat ani nemluvě. Přitom i vy dva určitě víte jak se k současný anexi Krymu postavilo světový společenství a to včetně komunistický Číny.
A to že si ani nedohledáš kdo s napadánim a uráženim začal (Lovap v 11:24) a automaticky se stavíš na jeho stranu, nechám taky bez komentáře
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 11:35
Re: Cim to asi bude ...
Chápu že se ti líbí že Lovap má podobný názory jako ty ale vybral sis špatnýho parťáka, krom urážek je to taky čistej lhář - viz já dneska 11:32
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 11:32
Re: Cim to asi bude ...
Takže dokonce lhář prolhanej! Jdi po vláknu nahoru a tvuj vstup do diskuze 6.4. 11:24 začíná FAKT SI PROSŤÁČEK..
Tak přestaň trapně kecat! :no: :no: :no:
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 11:25
Re: Cim to asi bude ...
Prosím tě pověz mi pár mých "nekorektních faktů"
7. 4. 2014 10:41
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 4. 2014 10:37
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 4. 2014 09:31
Re: Cim to asi bude ...
Zasa blábolíš do vetru? S prosťáčkem si prišiel ty, nazval si sa tak, ja som to len zopakoval ...
Kosovo: síce to prosťáček ako ty (tvoje slová) asi nepochopí, ale západ v prípade Krymu mlel niečo o územnej celistvosti a o tom, že sa nemôže meniť a podobné bláboly. Ja som len poukázal na to, že to v prípade Kosova akosi nevadilo ... tam sa územná celistvosť meniť mohla ...
Ďalej, žiadne výsledky nehovoria o viac ako 100% účasti - bola to internetová kačica. V Sevastopole, ktorého sa to týkalo, odvolilo 274101 voličov z 306258 registrovaných voličov. Z toho viac ako 100% neurobíš. Teda ty možno áno, to je pravda, nepodceňujme prosťáčkov >:D
A o Američanoch som nepísal nič, prosím ťa nepi už toľko, lezie ti to na mozog a vidíš veci, čo neexistujú >:D
7. 4. 2014 09:21
Re: EKO-HUJERISMUS
Baterie uz se zmensovat zasadne nebudou. Maximalni teoretickou energetickou hustotu chemicke baterie lze snadno spocitat a uz neni radove jinde nez dnesni dosahovana hustota v na trhu dostupnych bateriich.
7. 4. 2014 09:20
Re: Pokřivený svět dotací
Dobry eurohujerismus. Z EU nelze vystoupit o nic snaze nez z Varsavske smlouvy. Jedinym rozdilem je, ze ta druha pouzivala vojensky imperialismus zatimco ta prvni imperialismus ekonomicky.
Nejlepsi jsou ovsem zvasty na tema jak "na uzemi EU nebyla jiz temer 70 let valka" jako kdyby za to snad ta EU mohla. Valka v EU nebyla proto, ze se postupne rozlozili vsechny evropske mocnosti, ktere ty valky vedli. O to horsi masakr nas ceka behem nejakych padesati let a to hodne za prispeni prave te EU.
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2014 22:02
Re: Cim to asi bude ...
Jaký aj ty? S uráženim a prosťáčkama si přišel dneska v 11:24 právě ty! Ty nevíš ani tohle? >:D
Už sis konečně dovymyslel v čem má bejt podobný to Kosovo s ruskejma anexema Krymu a co s tim maj nějaký Američani nebo cos to tam plácal? To se taky v Kosovu vydávali za místní domobranu a pak hlasovali v referendu tak důkladně že se místama zúčastnilo přes 100% obyvatel? A pak do tejdne Kosovo přešlo pod USA nebo jaks to vymyslel? >:-[]
6. 4. 2014 21:43
Re: Cim to asi bude ...
S tebou je fakt sranda - argumenty nemá, ale kecá a kecá ... stále len blbosti. Počuj, vieš ty aj niečo naozaj vyargumentovať? Podložiť to aj nejakými odkazmi? Lebo do prosťáčkou viem nadávať aj ja ... >:D
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2014 20:34
Re: Cim to asi bude ...
:yes: >:D >:D >:D
S tebou je fakt sranda! Pako řikám já tobě ty mě prosťáčku, to v hlavě neudržíš ani tohle? ;-)
A ten tvuj druhej vodstavec je fakt perla, to se hned tak nevidí >:D >:D >:D
6. 4. 2014 18:53
Re: Cim to asi bude ...
Zatiaľ si nevyvrátil žiadne moje tvrdenia, skús to >:D Ale aby to pochopilo aj pako ako ty: žiadne odtrhnutie nebolo čisté - a presne o to ide - ak nebolo čisté odtrhnutie Kosova, tak nech Západ drží hubu v prípade Krymu.
A opäť hovorím, naštuduj si PRESNÚ chronológiu odtrhnutia Krymu: NAJPRV vyhlásili samostatnosť až POTOM požiadali o pričlenenie k RF.
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2014 18:38
Re: EKO-HUJERISMUS
Jj tudy evidentně cesta do budoucnosti a pro ně ke slušnýmu zhodnocení investic :yes: :-)
6. 4. 2014 17:09
Re: EKO-HUJERISMUS
jde to i v mistech kde k tomu nejsou vhodne podminky (tedy prozatim) ale jsou nato finance, kuprikladu Emiraty, mimochodem tamni naftari drzi vetsinu patentu ohledne baterii a sipou do vyvoje ukladani el. energie docela slusny prachy po celem svete, asi moc dobre vedi kde jim pak potecou dalsi penizky :-)
6. 4. 2014 14:19
Re: EKO-HUJERISMUS
Mno nevim...co je na tomhle pokriveny eko-hujerismus. Norsko vyrabi elektrickou energii vyhradne z obnovitelnych zdroju (90 procent voda, zbytek geotermalni a vitr), energie maji nadbytek - proto take casto vidite v Oslu domy, ktere sviti a nikdo tam neni - typicka norska vlastnost. Dokonce nejakou cast "vyvazi", tudiz mi prijde celkem logicke, ze tento druh "levne" energie budou vyuzivat a podporovat. Ostatne kdo by nedal prednost mestu s elektromobily pred naftaky? Jiste trh je pokriven, ale trh je stejne pokriven i bez techto dotaci viz extarnality a dopady (treba tech naftovych motoru) na lokalni urovni jsou meritelne.

Za eko hujerismus bych povazoval zemi, ktera bude podporovat el auta navzdory svym prirodnim podminkach. Tedy zeme, ktere by el energii produkovaly z fosilnich paliv a soucasne mely stedry dotacni system na "eko el auta".

Model Norska neni pouzitelny pro cely svet ani pro evropu, je pouzitelny jenom pro zeme s podobnymi moznostmi.
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2014 12:58
Re: Cim to asi bude ...
Tak se ukaž a vyvrať moje tvrzení ;-)
Ale pokud ti utíká tak obrovská podstata jako sou odtržení části státu a převzetí části cizího státu jinym, tak.. >:-[]
Aby to pochopilo i pako jako ty, tak odtržení Kosova fakt nebylo čítankový, zato ruský anexe Krymu nebo čínská Tibetu jo ;-)
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2014 12:57
Re: Cim to asi bude ...
Ty si fakt stojíš na vedení >:D
Stalin aby moh zdecimovat celej národ, teda krymský tatary tak je nařknul. Aby to pochopilo takový pako jako si ty byla to záminka! Že tataři kterejm rusové sebrali jejich Qirim je moc nemilujou je celkem logický, že se na stranu Stalina dneska staví obyvatel státu EU už tolik ne. Tak si ty génie zjisti kolik set tisíc krymskej tatarů Stalin zrušil, vyhnal atd. a kolik se jich přidalo za 2. světový k boji proti rusku. V čemž je narozdíl vod tebe docela chápu.
Ty evidentně nechápeš význam slova záminka, což je to samý co teď použil Putin. Víš to tak diktátoři atd. dělaj když páchaj svý hnusárny. Pro ty naivnější trouby jako budeš asi ty tu svou čuňárnu jako ospravedlněj nějakou bajkou. Že dou třeba zachraňovat utiskovanou ruskou menšinu, což jim jako dává právo zabrat území cizejch států nebo třeba pošlapat a zdevastovat nějakou národní identitu a podobný perly.
Jo a to svý přirovnávání si nech pro sobě rovný naivky, mě to až příliš připomíná ty dětský výmluvy kdyžs přišel domu s koulí a vomlouval to tim že i další dostali čtyřky a pětky. Anexe Krymu stejně jako Stalinova genocida byly prostě prasárny a že to někomu i dneska nedochází je smutný, ale jeho problém a ne můj
Avatar - jozephko
6. 4. 2014 12:54
Držím Tesle palce
Nie som ekologický nadšenec, ale si ani nemyslím, že fosílne palivá pre pohon áut tu budú navždy. Niekto musí skúšať, či nová cesta je schodná alebo je to len slepá ulička. Spravidla takýmito prikopníkmi pri každej novej technológii sú bohatí ľudia. Stačí si spomenúť na automobily, leteckú dopravu, počítače, DVD prehrávače, mobilné telefóny...
Nórov považujem za najbohatších Európanov - ešte pred Luxemburčanmi (tam je vysoké HDP na obyvateľa spôsobené cezpoľnými zamestnancami). Nóri majú toľko peňazí, že nevedia čo s nimi - peniaze za plyn si odkladajú do fondov a majú ich toľko, že by niekoľko rokov nemuseli robiť vôbec nič - len žiť z nasporených peňazí.
Ak sa elektromobily v Nórsku osvedčia, bude to super. Ak sa však dlhodobo neuchytia ani v Nórsku, tak potom už asi nikde na svete...
6. 4. 2014 12:54
Re: Cim to asi bude ...
Fakt si iba prosťáček - namiesto vyvrátenia mojich tvrdení, len blábolíš do vetru. A s Kosovom zasa kecáš - súvislosť to, samozrejme, má - zmena hraníc bez dovolenia sa "materského" štátu.
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2014 12:37
Re: Cim to asi bude ...
Takže jen tak dál Vladimire Vladimiroviči, baštěj ti to i s navijákem :yes: >:D
Fakt bych nevěřil že se ve sporu Stalin vs skoro kdokoli najdou lidi co bodou stát za Stalinem a v anexi Krymu za Putinem. Fakt sem asi prosťáček. Jo a sem rád že si aspoň uznal že Kosovo s dřívějšíma i současnejma agresema Ruska vůči sousednim státum nemá žádnou souvislost ;-)
6. 4. 2014 12:25
Re: Pokřivený svět dotací
Stefiči, souhlasím s tebou.

Dotace deformují trh. Stejně jako ta "slavná" Zelená úsporám, do které se mě snažil navrtat projektant. Málem jsem se smíchy neudržel, když mlel něco o penězích zadarmo. >:D

Ale vážně, přece nebudu brát někomu jinému peníze na svoje bydlení. To co na stavbě chci nebo nechci je přece jen moje věc. A cpát na střechu nějaké kolektory nebo spešl mega kotle jen abych dosáhl na dotaci je zvrácené.

V bruseli ty peníze nerostou jen tak na stromech, ale nejdřív je musí někomu vzít. Hlavně že jsou zadarmo 8-s
6. 4. 2014 12:00
Re: Cim to asi bude ...
A mimochodom, ešte k tvojej "dvojí anexi": žiadna anexia sa nekonala, lebo Abcházsko a J. Osetsko sú samostatné štáty, nie sú súčasťou Ruskej federácie. Iste, uznalo ich iba pár štátov, ale to NIE JE na prekážku, keď si uvedomíš fakt, že Severocyperská turecká republika bola uznaná iba Tureckom >:D
6. 4. 2014 11:49
Re: Cim to asi bude ...
Tatárov akosi nikto nemusel so spolupráce s Nemcami "nařknout", lebo to bola jaksi realita >:D V 1942 v čase, keď Krym ovládali Nemci vytvorili Krymský chanát, spolupracujúci s Nemeckom. Tatárska légia ti nevraví asi nič, že - pritom to boli pomocné zbory SS. Prosto si prosťáček ... radšej sa uč.
Kosovo je tam spomenuté preto aby prosťáček tvojho rangu pochopil: aj Krym najprv vyhlásil nezávislosť na Ukrajine a vzápätí dal požiadavku k Rusku o pričlenenie. Že to bolo v rámci jedného dňa nie je podstatné, právne je to v poriadku.
A aby si pochopil, čo ale nepredpokladám, že maslo na hlave má aj Západ. Srbsku bola rezolúciou OSN, na základe prijatia ktorej stiahlo Srbsko vojská z Kosova, zaručená územná celistvosť - a to vrátane Kosova. Prosťáček, povedz mi, je Kosovo srbské? Neporušili náhodou štáty, ktoré samostatné Kosovo uznali rezolúciu OSN, za ktorú sami hlasovali? >:D
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2014 11:32
Re: Cim to asi bude ...
Hele chytráčku zkus na chvilku použít to co bys měl mít v tý bouli na krku. Řek sem že z historickýho hlediska Krym patří spíš Tatarum než Rusum. A když si sbíral znalosti vo tatíčkovi Stalinovi a krymskejch tatarech nevypadlo ti tam náhodou jedno slovo? Nápověda: v rusku doteď hodně populární, jeden z nějvětších masovejch vrahů historie tatíček Stalin krymský tatary "nařknul" >:-[]
A nějak nevim proč zmiňuješ Kosovo, von ho někdo během 14 dní přiřadil ke svýmu území? A kdo? Myslel sem že tyhle bleskovky dneska dělaj už jen Rusové :-)
Hele chytráku, mám to chápat tak že ty teda patříš k těm co řikaj: Jen tak dál Vladimire Vladimiroviči?
6. 4. 2014 11:24
Re: Cim to asi bude ...
Fakt si prosťáček ... Ad Tatári: Tatári boli Stalinom odsunutí na základe toho, že za WWII kolaborovali s Nemcami. Na rozdiel od vašich sudetských Nemcov sa ale mohli v 80 rokoch na Krym vrátiť, že ... Vy ste ich odsunuli tak nejako definitívne ...
Ad anexia. na tú ti defekuje Biely Tesák: celý západ skákal ako opice na gume, že zmena hraníc a de fakto osamostatnenie je možné iba so súhlasom centrálnej vlády a referenda na celom území. Akosi zabudli na Kosovo, že ...
6. 4. 2014 11:09
EKO-HUJERISMUS
Nějak na diskusi postrádám tradiční výsměšné slogany o tom, že jde stejně jen v drtivé převaze o firemní nákupy a že tedy koupě mají příchuť všeho, jen ne odraz kvality auta... Příznačná diskusní adorace. Postradá ovšem (taktéž tradičně) rozměr reality a především rozměr objektivity. Prvotní a principiálně nepřijatelná skutečnost se koncentruje do nepřehlédnutelné favorizace majitelů - cena očištěná od DPH, zdarma parkování, dálnice či trajekty, a jízda ve speciálních jízdních pruzích, to vše činí z daného produktu (z daných produktů, předpokládám že předmětné "výsady" poživají i další e-auta) především trpkou oběť pokřiveného eko-hujerismu.

Samotné auto, především tedy jeho technika, je ovšem jistě na zřetelnou pochvalu. Je to (spolu s dalšími, viz příkladmo e-golf, e-Up!) ledoborec, který proráží velmi náročnou cestu, cestu do budoucnosti. Nevím, zda víme, že právě tato cesta je cestou jedinou, resp. optimální. Při svém rozhledu se však domnívám, že vývoj tohoto druhu aut bude obdobný jako to bylo v případě mobilních telefonů. Však znáš ten fór z počátku devadesátých let - máš pěkný mobilní telefon, a co to sakra vláčíš v těch dvou kufrech? To jsou baterie...

Uběhne čtvrstoletí a baterie do telefonu má takřka rozměr knoflíku od kabátu. Můžeme-li tedy čekat v garáži obdobnou realitu, pak je na co se těšit. Zatím ovšem v garáži kloktám a dlouho ještě kloktat budu výhradně fosilní bourbon... :-!
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2014 10:58
Re: Cim to asi bude ...
Bude asi bezva mít naprosto ve všem jasno, ale tohohle bodu sem zatim bohužel nedosáh ;-)
K čemu sem zvlád dojít je fakt že dvojí anexe území cizích států během pěti let je hodně špatně a pokud navíc předtim mezinárodní smlouvou potvrdim že přesně tohle neudělám je to už hnus. A v naší karetní hře tohle považuju za eso kterýho neni čim přebýt.
Pokud by ti šlo vo nějakou vyšší spravedlnost z historickýho hlediska konkrétně Krym by asi měl patřit Tatarum. Těm bohužel v průběhu staletí Rusové fakt uškodili. Nejdřív násilim zabrali jejich Qirim (Krym), vo století pozdějš jejich zbytky brutalně rozprášil a hlásit se k jejich vlastní identitě jim zakázal tatíček Stalin, v nedávno konaný celostátní Ruský anketě jejich 3.největší [odkaz] historická osobnost. No a i když to nerad slyšíš člen KSSS, agent KGB, pozdějš šéf tajnejch služeb FSB a pak už až doteď jen vládce Ruska Putin ho během necelejch 3 tejdnů přiřadil po vzoru svejch předchůdců zase k Rusku. A sou tací co řikaj: Výborně a jen tak dál Vladimire Vladimiroviči >:-[]
No a já prosťáček pod vlivem masmédií řikám: Ne takhle rozhodně ne, tohle je z celkovýho hlediska to nejhorší a nejbezpečnější vůbec.
6. 4. 2014 10:06
Re: Pokřivený svět dotací
Tak se odstěhuj...třeba do Ruska, Ukrajinci ti vysvětlí detaily. Nebo Čína, tam je taky moc hezky, slyšel jsem že hlavně Tibet je super destinace.

Vono se to krásně kritizuje, když je jasné že tě za sebevětší žvásty nezavřou, nevyhodí z práce, tvoje děti v klidu budou moci studovat školu kterou si zvolí a - voilá - pokud v té "blbé" EU nebudeme chtít být, tak z ní prostě vystoupíme. A že z některých svazků je poměrně těžké vystoupit, zejména když jim šéfují jistí naši slovanští bratři, s tím máme osobní, dosti bolestnou, zkušenost.

Ps.: Jen poznámka - na území EU nebyla již téměř 70 let válka!
Pps.: Lidi, to jste neměli ve škole dějepis?
Ppps.: A největší vtip na závěr - Norské království není, opakuji není a nikdy nebylo, členem EU. Zeměpis taky nic?
6. 4. 2014 09:48
Re: Norska Tesla
Toho bych se neobával. Myslím, že výrobci nezávislého topení na naftu budou mít v Norsku žně :-)
6. 4. 2014 09:11
Re: Nesnáším Teslu
>:D Kilometry také nedám. Tyhle věci vím, protože se chovám celkem konzistentně, dělám to samé znovu a znovu. Pořád mohu na něco zapomenout, proto mají piloti checklisty.

Je zajímavé, když se pak něco změní, nebo se stane něco neobvyklého. Typicky na automatiku pracuješ rychleji, než mozek zvládá zpracovávat informace. Takže se velmi snadno může stát, že uděláš chybu, protože nezvládneš zohlednit nastalou situaci.

Vezmu ta tvá světla. I bez automatiky jsem s tím neměl problém. Měl jsem naučenou sadu pohybů (opět, neučil jsem se ji cíleně, prostě jsem pokaždé dělal to samé, takže jsem to začal dělat automaticky, asi jako rozsvěcení světel, když vejdu do místnosti), která začala otočením klíčku v zapalování. Takže jsem vždy světla rozsvítil. Těch pár případů, kdy jsem na světla zapomněl, bylo výsledkem nestandardních situací. V jednom případě šlo o to, že jsem zastavil, vypnul světla, ale nechal motor běžet. A pak jsem odjel. Na světla jsem zapomněl, protože světla zapínám automaticky po nastartování motoru. Když jsem u světel, v jednom autě, už nevím v čem to bylo (ovládání světel bylo na páčce blinkru), jsem preferoval kontrolu rozsvícení světel po hmatu - místo pohledu na přístrojový štít.

Další zajímavá vlastnost automatiky je, že máš problém si vzpomenout, jestli jsi to v konkrétním případě udělal, nebo ne. To je tím (alespoň částečně), že to děláš podvědomě. Určitě to znáš například se zamykáním dveří. Což vede k potřebě kontrolovat a to se vztahuje k těm světlům výše.
6. 4. 2014 06:14
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2014 00:00
Re: prosba
Na žití jednoznačně Dánsko. Ani nevim přesně proč ale tam sem se cejtil snad nejlíp z celý týhle planety vůbec :yes: :yes: :yes:
Avatar - pumpkin
5. 4. 2014 23:45
Re: prosba
To bez debaty. :-)
Ale žiť asi radšej vo Švédsku alebo Dánsku.
Avatar - pumpkin
5. 4. 2014 23:42
Re: Pokřivený svět dotací
Toto napíšeš po 10. rokoch v EU?
Avatar - Hammunasakra
5. 4. 2014 23:35
Re: prosba
Ale jinak je tam fakt pěkně :yes: :-)
Avatar - pumpkin
5. 4. 2014 23:30
Re: prosba
Pri kúpe za auto neplatíš DPH ani ďalšie poplatky, máš zadarmo parkovanie v meste, môžeš využívať BUS pruhy, neplatíš mýto a trajekty sú tiež zadarmo.
To všetko do limitu 50 000 predaných elektromobilov, potom výhody končia (neviem či aj tým čo si dovtedy stihli kúpiť el. auto)

Musí sa to tam sakra oplatiť, lebo prognózy boli, že 50tis. sa predá do roku 2018 ale momentálne to vyzerá už na tento rok. Ale nečudujem sa im. Dodnes ma mrazí pri spomienke na BigMac menu za cca 15 eur. >:D
Avatar - Hammunasakra
5. 4. 2014 23:04
Re: Nesnáším Teslu
Navrhuješ abysme svět zakonzervovali v úrovni vývoje tři dva jedna teď? ;-)
Avatar - Hammunasakra
5. 4. 2014 23:02
Re: Cim to asi bude ...
Máš pravdu, a prosim tě hlídej si to, eště kousek a tvuj pohled málem víc souzní s tim co píěou ruský média :-) Mimochodem kde v mainstreamovejch médiích psali vo Duginovi?
Ale vážnějš. Jak už sem napsal ty médiim přisuzuješ naprosto nepřiměřenou důležitost. Je totiž úplně fuk že ruský média za stejnou věc Putina veleběj a popularita mu tam stoupá a za to samý ho zbytek světa kritizuje a popularita mu padá. Důležitý co je správně a špatně a v tom mám fakt jasno. Rusko byl agresor a nejen na Krymu dávno předtim než sme se narodili. Potom co se po svym ekonomicko politickym krachu pod logem Sovětský svaz musel všech anexovanejch území vzdát, teď je zase zkouší zabrat. Sem zvědavej jestli změníš názor až po Jižní Osetii a Krymu zabere další území. Samozřejmě taky s nějakou pohádkou vo tom jak tim ochraňujou práva ruský menšiny nebo něco podobnýho.
Předání Krymu Ukrajině v ´54 je zrovnatak nedůležitý a přikládáš mu až absurdní důležitost. A vytrháváš to z řetězce souvislostí. Mimochodem mrkni na mapu kde Krym je, jeho příslušenství k Ukrajině je daleko logičtější než k Rusku který ho historicky obsadilo už podruhý a navíc tam mezitim jak černá ruka řádil Stalin a domácí obyvatelstvo vyhladil. Chápu že se ti vo tom přestává chtít diskutovat, mám v záloze fakta který se blbě vysvětlujou, nicméně začal si ty ;-)
Avatar - pumpkin
5. 4. 2014 22:49
Re: v Norsku
Prečo hneď globalizuješ?
Je smutné, že si asi ani nevieš predstaviť ako približne žijú ľudia na severe a západe Európy. To že Teslu automaticky staviaš do slovenských podmienok len dokazuje, že si odtiaľto asi nikdy nevystrčil päty, ale aj napriek tomu patríš k tým čo všade boli a všetko videli.
Zase vidíš len to čo chceš vidieť.
5. 4. 2014 21:27
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 4. 2014 21:26
Re: Cim to asi bude ...
Spíše s tebou nesouhlasím, ale proboha raději nezačínejme politickou diskusi, páč bychom zažehli nekonečný flejm :-) .
5. 4. 2014 21:10
Re: Nesnáším Teslu
Čo som hovoril, hotový Rain Man ... Nemyslím to ale nijak zle. Ja prosto používam auto inak - netuším koľko klikov mám na palubnom PC jednotlivé položky (ani jednu, aby som sa priznal) a teda so zadným stieračom to taktiež mám inak: ak ho zabudnem pri zaparkovaní vypnúť, vždy ma pri naštartovaní prekvapí, že je pustený. Ešte šťastie, ža aspoň svetlá mám automatické >:D
Avatar - Stefič
5. 4. 2014 20:44
Pokřivený svět dotací
Už mě nebaví sledovat, jak jedinou motivací lidí v dnešní EU, jak zvednout zadek je natažená ruka po dotacích.

Co se dnes staví, rekonstruuje nebo upravuje? Nic, pokud není EU dotace. Zemědelci bez dotací nevyprodukují ani vejce, města neopraví ani metr chodníku a v některých zemích se už dotují i "ekologická" auta.

Kdo sakra potřebuje dotace? No jenom ten, jehož produkt je na běžném trhu prakticky neprodejný. Jako třeba Tesla S. Za skoro 2 mega? Nesmysl. Návratnost? Nikdy. Ekologie? Pochybná. Dotace? Bohatá.

F*U*C*K* Evropo, jdeš do (_l_)
5. 4. 2014 20:30
Re: Nesnáším Teslu
Konkrétně nastavení proudění vzduchu moc neměním. Používám prakticky výhradně nepřímý ofuk. Bral jsem to obecně, s tímhle způsobem ovládání se člověk setká na různých místech.

Vem si palubní počítač (jednoduchý s tlačítkem pro listování mezi údaji). Když budeš často chodit například z rychloměru na spotřebu a zpět, tak se tvůj mozek časem naučí, že se na spotřebu dostaneš dvěma stisky a zpět čtyřmi. Dále potřebuješ vědět, kde jsi, což musíš dát z paměti, pokud se bavíme o ovládání poslepu. Tady záleží na konkrétní situaci - jak se to zařízení chová a jak ho používáš. Vím, co zobrazuje palubní počítač, protože ho používám a jeho použití se řídí nějakými pravidly a potřebami. Stejně tak vím, jestli má auto například zapnutý, nebo vypnutý zadní stěrač, pokud ho tedy vůbec má - nebo se snad musíš dívat do zrcátka, abys to zjistil (pomíjím, že bys stěrač mohl slyšet)? Když se chci podívat na spotřebu, tak nemusím palubní počítač sledovat během listování (a obrazovku se spotřebou hledat), ale připravím si ho poslepu.

Jsou tu další problémy. Ověření, jestli jsi udělal, co jsi udělat chtěl. Dost často je potřeba vizuální kontrola. A samotná orientace v ovládacích prvcích a jejich lokalizace, což je hodně otázka návrhu samotného rozhraní (orientační body).

Pokud jde o manuální klimatizace, první nastavení dělám před odjezdem, takže vím, v jakém je stavu. Není to něco, na co bych se musel soustředit, nastavení je dané počasím. Nemusím se snažit si to pamatovat, vidím, jaké je počasí, a pokaždé udělám to samé. Jak říkám, záleží i na tom, jak danou věc používáš. Rozhodně nejsem "normální," ale paměť nemám nějak zázračnou.
5. 4. 2014 18:43
Bodejt by to nekupovali
Nevim jak v Norsku, ale treba v Kalifornii je to tak, ze pokud s autem fungujete v rezimu kdy dokazete dobre vyuzit statni a municipalni dotace, tak v nejlepsim pripade dostanete v kombinaci na dotacich vice penez nez kolik ta Tesla S stoji. Je to takovy zajimavy zpusob podpory mene nez 1% populace vetsinovou populaci, protoze chudi Kalifornane se vlastne skladaji na ty nejbohatsi spoluobcany, kteri si mohou dovolit vysolit za auto 63.000USD, coz je pro vetsinove Amiky nepredstavitelna castka. Druha vec, ktera pri prodejich samozrejme pomaha je, ze Kalifornane jsou divni lide. :-!
Avatar - Hammunasakra
5. 4. 2014 18:40
Re: Cim to asi bude ...
Historický zkušenosti a znalosti - a když na ně zapomeneme sme donucený si je zvopakovat. Což bych dost nerad
Kdyby byl tak by to až tak nevadilo. Problém a velkej je že je. Minimálně ve svý hlavě a chovánim. A neni to jen problém je to velkej problém.
Doma máme neskutečný množství mistu a poslední dobou se jim daří až nečekaně dobře, ale ani všichni dohromady nejaou schopný spáchat to co jeden Putin s jednim Duginem. Naštěstí..
A klidně v tý naší původní diskuzi můžeme pokračovat v SZ jestli chceš
Avatar - Hammunasakra
5. 4. 2014 18:37
Re: Cim to asi bude ...
:yes: >:D
Jinak pro mě je Putin černej jak to jen de a Obama bude takovej nějakej flekatej. Jo a svět je samozřejmě černobílej ;-)
5. 4. 2014 18:32
Re: Nesnáším Teslu
Nechcem sa tu s tebou nejako hádať, ale neverím ti. Neverím, že po nastúpení do auta, bez toho aby si sa pozrel na nejaký displej, mi povieš, že kam si mal nasmerované výduchy a akú si mal nastavenú rýchlosť a teplotu. A hodne divné mi prijde aby som si musel pamätať pri vystupovaní z auta,"aha, tak mám to nastavené na okno - aby som si zapamätal na zajtra". Podľa mňa je to blbosť. Alebo budeš nejaký Rain Man ... Ja jazdím denne, denne tam niečo štelujem, lebo nemám automatiku a bez toho aby som sa pozrel na ovládanie netuším čo mám nastavené.
5. 4. 2014 17:32
Re: Nesnáším Teslu
Jde. Prostě si pamatuji, v jakém pořadí režimy jdou a jaký je aktuálně nastavený. Pokud to děláš dostatečně často, tak to vůbec není problém. Když ne, tak musíš mít dobrou paměť.
5. 4. 2014 17:13
Re: Nesnáším Teslu
Píši snad někde, že Tesla používá něco jiného? Nemám ani ponětí, co používá Tesla. Audi ale rozhodně nemá dotykové ovládání. To ty tvrdíš, že budou mít stejně řešené ovládání a podporuješ to tím, že prý používají stejný SW a HW.

Nevím, jestli modul s procesorem dodává přímo Nvidia, ale je to jen jedna z komponent. A systém prý dnes dodává BlackBerry (BB koupilo QNX, který používá Audi, ale prý je jejich spolupráce rozsáhlejší).
5. 4. 2014 17:04
Přestaňte už remcat
Tesla je podle všeho hodně dobrá první elektrická vlaštovka.

A ať už prodeje v Norsku jsou hlavně kvůli dotacím nebo ne…není od věci, že jsou.
A pořád mi přijde lepší dotovat něco pro normální lidi, než u nás hrstku hrstku vyvolených ve stavebních firmách napojených na stavby dálnic apod.
5. 4. 2014 16:34
Re: Nesnáším Teslu
Nejde to. Príklad: máš "dobře udělané" tlačítko, čo mení smer prúdenia vzduchu (častý príklad u klím) - ako vieš koľkokrát ho treba stlačiť aby si nastavil smer napr. na nohy? Iný príklad - môj Megane: má kruhové ovládače, ale napriek tomu sa musím pozrieť kam mi to má fúkať (poslepu viem iba to, že krajné polohy so: nohy a okno a stredné výduchy), rýchlosť ventilátora odhadujem podľa sluchu a na teplotu sa musím pozrieť aj tak. JEDINÉ ovládanie, ktoré sa dá ovládať poslepu (aspoň smer prúdenia vzduchu) má Volvo, kde je štylizovaná poslava a vieš nahmatať hlavu, telo a nohy.
5. 4. 2014 16:15
Re: Nesnáším Teslu
a co myslis ze je v Tesle S? zeby taky Tegra 3? MMi je pouze to co vidis, ten zaklad dodava spolu s Tegrou jako celej modul vcetne systemu Nvidia
5. 4. 2014 16:12
Re: Nesnáším Teslu
Jde to. Problém bývá, že to neděláš tak často, abys to zvládl automaticky. U mechanických tlačítek hmat dává informaci o tom, jak přesně jsi prst umístil a u pořádně udělaného tlačítka i jestli jsi ho dostatečně stiskl.
5. 4. 2014 16:11
Nuž Nóri sú dosť bohatí ....
Tí si môžu dovoliť dotovať takéto experimenty ... my zatiaľ ostaňme pri zdravom rozume ....i keď EÚ nám už chce nanútiť výstavbu nabíjačiek pre elektromobily ...

Nech si ich platia distritúbori elektromobilov ... nevidím dôvod sa skladať na milionárske "hračky" ....
5. 4. 2014 16:03
Re: Nesnáším Teslu
Audi používá, pokud vím, Tegru 3 s QNX (v principu to samé jako telefon/ tablet) a MMI pro ně vyráběl Harman Becker (nevím, jestli tomu tak pořád je). Teď mi ukaž Audi s dotykovým displayem.
5. 4. 2014 15:59
Re: Nesnáším Teslu
Od čoho máš tie tlačítka na volante Tesly? Že by na ovládanie?
A mimochodom - ovládanie čohokoľvek čo len trochu sofistikovanejšieho než je vypínač vyžaduje pozornosť. Aj na mojom Megane II, kde je obyčajná mechanická klíma, sa na niektoré veci prosto musím pozrieť, nedá sa to robiť poslepu. Už ťa vidím ako v nejakom aute s automatickou klímou meníš poslepu smer prúdenia vzduchu, alebo presne nastavuješ teplotu ...
5. 4. 2014 15:58
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 4. 2014 15:53
Re: Tesla Live
No tak to je pre teba ako stvorené, nie?
5. 4. 2014 15:53
Re: Norska Tesla
Vieš, ono by to aj vtipné bolo, keby v tom bolo zrnko pravdy. Ale nie je, kupodivu >:D
5. 4. 2014 15:43
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 4. 2014 15:38
Re: Nesnáším Teslu
no v tom pripade asi budes muset sahnout po nejakem veteranovi z bazaru, jako gramofon v aute je super to ne ze ne :-!
Avatar - flyboyeda
5. 4. 2014 15:30
Re: Nesnáším Teslu
a co když budeš nachlazený či budeš mít jinou hlasovou poruchu a auto ti nebude rozumět, nebo co lidi co celý den mluví a chtějí prostě něco nastavit bez mluvení, hlasové ovládání je otravné a hloupé
Avatar - flyboyeda
5. 4. 2014 15:28
Re: Tesla Live
Souhlasím z dálky to vypadá jako Jaguár a zblízka příjde zklamání, je to divné auto pro divné lidi, Tesla je auto pro Pošuky
5. 4. 2014 15:11
Re: Cim to asi bude ...
Putin je bílej, Obama je černej, takže svět je černobílý >:D
5. 4. 2014 15:11
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 4. 2014 15:06
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 4. 2014 15:06
Re: Nesnáším Teslu
kdys pomineme ze je tam vetsina veci ovladana hlasove, tak schvalne co napises v dobe kdy mozna sjede z linek Audi Nanuk a bude mit ovladani resene podobne (jen dodam takovou malou nepodstatnou informaci, Tesla S a novejsi Audi maji pro tyto komfortni systemy stejneho dodavatele SW a HW, takze Nanuk pokud bude bude mit pravdepodobne totez)
5. 4. 2014 15:06
Re: Nesnáším Teslu
Orientace a manipulace s dotykovou obrazovkou vyžaduje nesrovnatelně víc pozornosti, než varianta s tlačítkem, páčkou nebo otočným knoflíkem, které po krátkém seznámení řidič ovládá zcela "poslepu" aniž by si to uvědomoval. Nejsem proti obrazovkám, ale dotykem ovládat intuitivně, bez použití zraku, prakticky nejde. Proto také preferuji systémy, kde ovládání obrazovkou, když už to musí být, se omezí jen na systémy, které není třeba řešit za jízdy nebo často.

V tomto ohledu s tebou lze souhlasit. Nestává se to zase až tak často. :-)
Avatar - flyboyeda
5. 4. 2014 15:03
Re: Nesnáším Teslu
a co když si nachlazený a auto ti nerozumí, třeba budeš mít rýmu, zakašleš auto ti prostě a jednoduš nebude rozumět, ovládání tlačítky a benzín, to je budoucnost a ne pošahaný elektromobily s pošahanýma obrazovkama
Avatar - Hammunasakra
5. 4. 2014 14:54
Re: Nesnáším Teslu
Kdepak tlačítka, ať žije hlasový ovládání :yes: ;-)
Avatar - Hammunasakra
5. 4. 2014 14:47
Re: Cim to asi bude ...
To nejsou, snad jen ten soudruh agent Putin a jeho kámoš Dugin sou z pohledu nás přiměřeně normálních a slušnejch evropanů černočerný jak noc bez hvězd ;-)
Avatar - flyboyeda
5. 4. 2014 14:43
Nesnáším Teslu
Nechápu jak může někdo uznat tohle auto bezpečným když má skoro všchno co se na tom autě ovládá tu de-bilní beztlačítkovou obrazovku, když chci pustit rádio , nebo cokoliv jinýho, musím do menu, přes několik složek než se tam dostanu a když se tam dostanu tak už budu mrtvej omotanje kolem stromu

kde jsou ty časy kdy na to byl jeden knoflík, ať žijou tlačítka, smrt beztlačítkovému ovládání
Avatar - fOE
5. 4. 2014 14:32
Planovane prodeje BMW i3
BMW i3 je sice v Norsku az desate, ale jestli mi pamet slouzi BMW planovalo rocni produkci v poctu 10tis kusu tohoto elektromobilu (s tim ze predpokladam pujde navysit kdyz bude zajem) a podle toho co se prodalo jen v Norsku by se dal odhadnout rocni prodej 4tis kusu i3 jen tam. >:D Kdo by to byl tipnul, ze 40% planovane produkce i3 skonci v tak male zemicce, se snad o ty zbyvajici kusy americani s nemci, japonci atd. poperou :-)
5. 4. 2014 14:21
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 4. 2014 14:18
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - WinDiesel
5. 4. 2014 13:50
Re: Cim to asi bude ...
Jistě, věci jsou pouze bílé a černé. Tak jednoduché to je. >:-[]
Avatar - WinDiesel
5. 4. 2014 13:49
Re: dotácie
Ale to mu musely být opravdu "riadné dotácie" ... >:D
Avatar - WinDiesel
5. 4. 2014 13:48
Re: Norska Tesla
Za to ty po všem jen štěkáš. Chtělo by to veselejší mysl. :-)
5. 4. 2014 13:37
Re: v Norsku
myslím

že je nutné pro všechny EXTERNISTY uvést ve zkratce věci do správných čísel, aby nezasvěcení nezískali mylný dojem z účelových keců v této diskuzi

TAKŽE DOJEZD TESLA MODEL S [odkaz] je 300 až 400 km standartního provozu mimojiné :-)

VIVÁ LAS TESLAS >:-[]
5. 4. 2014 13:06
prosba
Prosim muze sem nekdo fundovany napsat, jake vsechny vyhody lze v severskych zemich cwerpat nakupem elektromobilu ?
Avatar - Hammunasakra
5. 4. 2014 12:17
Re: v Norsku
Kdo by chtěl jet novym luxusnim tichym sedanem vod Tesly když může jet tvym starym chrochtákem >:D >:-[]
Asi ten samej co považuje život tady za jasně lepší než v Norsku :-)
Avatar - Ji/Ri
5. 4. 2014 12:03
Tesla Live
Auto jsem viděl ve městě, kde žiju na živáka.... ano, zaujmulo, protože je jediné. Pocit z toho byl: co je to s tím jaguárem? ...pak naživo a zblízka.... to auto nějak nemá charakter...
Avatar - Ji/Ri
5. 4. 2014 12:00
Re: Cim to asi bude ...
...ano... tak jednoduchá celá věc je... :yes:
5. 4. 2014 11:55
Re: v Norsku
aha ty kazdy den jezdis do prace autem trasu prez 450km, a tu o Karkulce nam budes vypravet taky? >:D nebo si tu 5 hodinovou jizdu spis jen predstavujes abys zabil to kazdodenni posedavani v "kulturni" mistnosti v ustavu ?

"v Norsku
je mnohem levnější elektřina, než kdekoli jinde." mimochodem tohle je nesmysl, Norove maji v soucasnosti v prumeru elektrinu cca o 20-30% drazsi nez treba Cesi ;-) z tech 38 lokalit ktere se ohledne energetiky v EU pocitaji je Norsko na 11 miste co se tyce nejdrazsi elektriny za 1kWh, kdy prumerna cena za 1kW je v Norsku na prumerne urovni 0.191 eura
5. 4. 2014 11:51
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 4. 2014 11:45
Norska Tesla
V clanku nebyla zminena technicka zajimavost. Pro tento narocny seversky trh s extremnimi klimatickymi podminkami Tesla dodava specialni edici pod nazvem Fire, ktera je vybavena funkci tzv. krizoveho topeni.

Jak ale ukazuji zkusenosti, tato sice dokaze i v arktickem klimatu ridice i posadku velmi rychle zahrat (spise rozpalit), ale zaroven jsou zde i jiste nevyhody, na jejichz odstraneni musi Tesla jeste zapracovat.

Jako nejvetsi problemy se jevi:
1) Funkce se aktivuje nahodne a nezavisle na vuli ridice
2) Vydej energie je pri tomto neregulovatelny
3) Jiz po prvni aktivace funkce se auto stava nepojizdnym, resp. v nekterych pripadech dokonce prestava existovat
5. 4. 2014 11:39
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 4. 2014 11:36
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - stegi
5. 4. 2014 11:31
Re: dotácie
a Nóri jazdili na lokomotívach a nie Tesle
;-\
Avatar - stegi
5. 4. 2014 11:30
dotácie
keby v Nórsku dotovali elektrické lokomotívy, tak by Škoda Plzeň s ich lokomotívami bola najväčším exportérom do Nórska
;-)
5. 4. 2014 11:30
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - WinDiesel
5. 4. 2014 11:20
Re: Cim to asi bude ...
To bude radosti az jim vsechny ty vyhody vezmou
Avatar - wakantanka
5. 4. 2014 11:15
Cim to asi bude ...
...ze sa el.autam v Norsku tak dari? Deformovany trh statnymi subvenciami. Bez tychto bonusov by tie predaje ani nestali za zmienku a vsetci vieme preco. Nazor na to ci sa v Norsku vybrali spravnou cestou si spravi kazdy sam.
5. 4. 2014 10:58
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 4. 2014 10:41
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - 3_diamanty
5. 4. 2014 10:38
Re: v Norsku
priklad...... ked chodis raz za mesiac niekde dalej tak sa hadam nemusis hned stahovat... ja chodim do tatier na turistiku snad kazdy druhy kazdy mesiac priemerne do roka a v lete aj castejsie a na vikendy ale hadam sa kvoli tomu tam nebudem z kosic stahovat.... rozmyslaj trosku.... ada ma tentokrat pravdu... ak nebude elektormobil schopny prejst aspon 400-500km svojpomocne tak je na jazdu mimo husteho rusneho mestskeho centra uplne k nicomu.... dobijanie pol dna kdesi po ceste nic neriesi.... lebo to uz aj pesi by si tam bol skor kde chces ist.... ak ide o to rypnut si do adu tak places nad nespravnym hrobom.... nevyslo to.... ma pravdu.... dojazd elektromobilov je zatial zalostny a mimo mesta su k nicomu ... ada ma pravdu.... bat sa ci dojdem do ciela to nie je dobry pocit.... natankuj si 5litrov benzinu do prazdnej nadrze a jazdi s tym po meste, zapni si klimu... nezdrzuj premavku... a uvidis ako prijemne sa ti bude jazdit, vyskusaj si ten pocit... rypat do kazdeho tu vie kazdy.... konstruktivne reagovat a pisat k veci len malokto.... adu sa vseobecne nezastavam ale tento jeho prispevok je pravdivy bez ohladu na to ake sympatie/antipatie k nemu clovek ma....... takze skusme byt objektivni..... hned bude diskusia vyzerat lepsie
5. 4. 2014 10:21
Re: v Norsku
Možná by bylo lepší se pomalu přestěhovat. To dojíždění z Ostravy do Plzně by ti mohlo vlízt na mozek.
Avatar - Ada je zase tady
5. 4. 2014 09:51
v Norsku
je mnohem levnější elektřina, než kdekoli jinde. Nicméně k čemu je auto, které je schopno ujet jen pár desítek km. :no: :no: :no:

Jakmile elektroauto bude schopno ujet trasu Plzeň - Ostrava - Plzeň, a to i v zimě, kdy je nutno v autě topit, nemá náhrada dieselu žádný smysl. Nechci každý den při jízdě do práce a zpět šetřit a v zimě se třást strachy, zda dojedu do cíle...