Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Lexus NX 300h: Jízdní dojmy z Vídně

Nestává se často, že by první jízdní dojmy přišly později, než první redakční test, ale zase jsme mohli současně důkladně porovnat standardní verzi a provedení F-Sport.
Zpět na článek
13. 10. 2014 19:46
Fantastický auťák
V té šedostříbrné barvě je to absolutní nářez (snad jen diodové "hokejky" pod předními světly, ale to je detail) ... z článečku pana Fokty jsem nepochopil co se mu tak moc nelíbí, ale je ztráta času to nějak rozpitvávat, kdyby to byl testík třeba Tiguanu, byla by tu několika stránková ejakulace "pozitiv a technických zázraků". Za mě pro Lexus :yes: , fantastický auťák.
13. 10. 2014 18:41
Re: Pocit z clanku
Vazim si Vasu pracu a postrehy, ale tentoraz sa mi zda, ze ste vlastne nespokojny s tym, co hlada priemerny zakaznik hybridneho SUV Lexus strednej triedy, t.j., prevazne do mesta a okolia, s nizkou spotrebou po meste, s nizkymi emisiami, pohodlny odhlucneny interier. To vsetko auto splnuje. Je o 400kg lahsi ako RX so spotrebou o cca 1 l menej. Do terenu je Land Cruiser.
Pravda je, ze vacsina SUV sa hlavne pouziva v meste/okoli a prave vykonne nehybridy su dost "bezohladne" voci svojmu okoliu vzhladom na emisie motorov, ktorych vykon majitel prakticky nepouziva. Z tohto pohladu sa ine znacky spravaju akoby zili v sklenenej guli.
Za svoju ohladuplnost voci chodcom a okoliu si Lexus zasluzi pochvalu :yes:
Avatar - Hammunasakra
13. 10. 2014 17:21
Re: Ani ryba ani rak,
To že to je jízdně jedno z nejhorších aut co se dá koupit si všimla jen jedna jediná posádka. Asi si přehlíd tenhle jeden nepatrnej ale dost možná hodně důležitej detail ;-)
Avatar - Michal Fokt
13. 10. 2014 16:58
Re: Pocit z clanku
Kdybych věděl, že bude zájem o vydání jízdních dojmů knižně, mohl jsem se do toho pustit. ;-) Už tak mám pocit, že je to na první dojmy zbytečně obsáhlé a zaměřit se ještě na gadgety by bylo spíše kontraproduktivní, zvlášť když si je lze načíst v prospektu, popřípadě na webu automobilky.

"...pohodlně jezdit za 7-8..." - spíš hodně klidně a pokud možno neopouštět město, pak ano. Ke konci testovací trasy, jak se zvyšoval podíl městského provozu, začala spotřeba citelně klesat. Nicméně udělat SUV střední třídy, "specializované" na městský provoz mi přijde poněkud zvláštní. To auto prostě připomíná víc Prius, než GS 450h nebo RX 400h a to by se prémiové značce stávat nemělo. Na druhou stranu - pokud někdo hledá "jen" hybridní SUV s atraktivním, až vyzývavým vzhledem a luxusní kabinou, není důvod mu NX nedoporučit. Lexus však nežije ve skleněné kouli, ale ve velmi konkurenčním segmentu luxusních značek.

V případě hybrudních RX, GS a LS není třeba dělat s ohledem na konkurenci téměř žádné kompromisy, naopak mají v řadě ohledů dokonce navrch. V tomto případě to bohužel neplatí.
Avatar - Michal Fokt
13. 10. 2014 16:50
Re: Prve dojmy
To si to ale hodně zjednodušujete. Jsem naopak velký příznivce hybridních aut a v neposlední řadě i japonských značek, takže o předpojatosti nemůže být řeč. Od NX jsem prostě v kontextu doby očekával víc a věřím, že v případě turboverze dostaneme mnohem lépe sladěný komplet.

Pokud v článku nenacházíta hlavu a patu, může to být buď jazyková bariéra nebo si to zkuste přečíst ještě jednou.
13. 10. 2014 14:41
Re: Prve dojmy
Naprosto souhlasim....vzdy kdyz nekdo na lexus a jine japonske znacky nadava, tak si hned predstavim borce s octavii ci fabii....kazdej ma jinej v kus a me se japonske kary libi a libi i jejich motorizace...komu ne, tak at si jde jinam, ale to predujeti, ze to neni VW koncern, to citi a vidi clovek vsude v CR....
13. 10. 2014 14:11
Re: Pocit z clanku
ad1. "Spojeni se povedlo" pre toho, kto ocakava pohodlnu ekologicku jazdu (pozn. ani zahr. recenzie nepisu o nevhodnom spojeni). Na mna neposobi NX ako "predator", skor ho chapem ako "rovnovahu protikladov". Hybridy od Toyoty by mohli byt "trhaci asfaltu", ale nie su, jednoducho Toyota ma za ciel ekologiu.
ad2. VW je mysleny vseobecne, jeho sucastou je aj premia Audi
ad3. Problem je v tom, ze som ocakaval, ze len prvy odstavec bude pre tych citatelov, ktori hybrida nechcu a dalsie odstavce budu pre tych, ktori preferuju ekologicku a pohodlnu jazdu vratane popisu roznych funkcii a prevadzkovych stavov. Napr. o skutocnej funkcii modu B som sa dozvedel az po precitani diskusnych prispevkov (v predchadzajucej recenzii).
neregistrovaný "Me_Myself_and_I"
13. 10. 2014 13:51
Prve dojmy
Myslim, ze autor venoval napisaniu clanku este menej casu ako autu.

Nema to ani hlavu, ani patu. Jedine, co je z clanku jasne, je predpojaty pristup autora.

Skratka - ak auto nema charakteristiky ako nim preferovana konkurencia, tak zle.
Avatar - twistedTSD
13. 10. 2014 13:26
Re: Ani ryba ani rak,
Je to zvláštní, ale predátor-origami design mě nějak přitahuje a přinejmenším jde o velmi originální tvary. Možná jej ale mohli ještě více "zaostřit" - když už, tak už.

Jediná věc, která mi vyloženě vadí je přední nárazník (ty nesmysly nad mlhovkami), který vypadá doslova jakoby designérovi na nákresu ujela ruka a nešťastnou náhodou se to celé dostalo až do výroby. Nebo jde možná o výsledek zoufalé snahy rozbít velké plochy...Tak či tak, do predátor-origami konceptu mi to vůbec nesedí.
Avatar - Dinar
13. 10. 2014 12:58
Re: Pocit z clanku
Je to trochu jinak, Toyota je bezesporu průkopníkem v hybridech, proto také ta vysoká očekávání, ale modely osazené touto 300h motorizací jsou prostě špatné všechny, právě pro ten pohon. 450h je super, jenže spojení čtyřválce, cvt a elektromotoru v 300h se nepovedlo. A s VW bych nesrovnával, pohon v lexusu musí snést měřítko s prémiovou konkurencí.
13. 10. 2014 12:30
Pocit z clanku
Nic v zlom, ale neviem sa ubranit pocitu, ze ak by napr. VW prisiel na trh s pokrocilym hybridom a tzv. nepřeberným množstvím „gadgetů“, tak by tieto clanky boli o niecom inom. Minimalne by "gadgety" zabrali viac priestoru ako jedna veta ;-)
NX treba osobne vyskusat v showroome, niekomu sa paci, niekomu nie, ale som presvedceny, ze sa s nim da pohodlne jazdit za 7-8 l pri minimalnych emisiach, navyse, pri Lexuse vodic nie je z auta unaveny ani pri dlhych cestach.
13. 10. 2014 10:51
Trochu zklamání
Od Lexe jsem čekal především pohodlné, spolehlivé auto s jistými vlastnostmi a robustní konstrukcí. Dodnes si pamatuju, když jsem byl na dovolené astrou a jakžtakž jsem stíhal v zatáčkách RX, kterým jela mamka s dětmi (!).

Jestliže ona jistota průjezdu zatáček společně s vazbou odešla bůhví kam a jako přídavkem ssebou vzaly navíc onu příslovečnou pohodlnost Lexusů, tak to vidím jako velké selhání.

I když jako fanda lexusů, nemohu jinak . :no:
A ten "nový" designový směr je také šílený. :no:
Avatar - Uživatel_5340709
13. 10. 2014 10:50
Kritika patrně oprávněná,
ale tyhle věci SUVéčkař stejně neřeší. Tak jak si vymyslel báchorky o vyšší bezpečnosti, větším objemu kufru, dokonce někteří se snaží tvrdit, že i v zatáčkách sedí stejně dobře jako mx5, tak si časem vymyslí, proč mít tohle. Stejně skoro všichni jezdí převážně ve městě, kde by právě hybrid mohl být ekonomický a uplatnit svoje přednosti.
13. 10. 2014 10:02
Re: Ani ryba ani rak,
Jo, design je hodně roztříštěnej a nevím, na koho tohle vlastně míří. Přijde mi to asi tak rozporuplné, jako gay, kterej se zkouší tvářit fakt drsně a ukazuje naleštěné svaly, které ovšem nemá... Mě se auto na fotkách nelíbí ani trochu, ale třeba bude dojem naživo lepší a někoho si to najde. Je mi líto, že Toyota při svých možnostech nevyrobí dotaženější auto po všech stránkách a klidně to může být i hybrid, ale hybrid, který nebude jen sumou vlastních nevýhod. Takhle to jako zajímavou alternativu k D3 bohužel nevidím.
13. 10. 2014 09:35
Bezdrátové nabíjení
Snad jste nečekali, že bude fungovat s telefony, které ho nepodporují. Není chybou automobilky, že je to většina. Ono totiž přidává na rozměrech, hmotnosti i ceně (což je asi ten nejmenší problém u nejvyšších řad). Jsem za to rád. Snad se časem více rozšíří.
Avatar - Dinar
13. 10. 2014 08:40
Ani ryba ani rak,
auto, které neví, čím chce být, to z těch jízdních dojmů čtu. Nezatáčí, nejede, a přitom nekomfortní, no hlavně že má G-meter :-O A navíc design "predátor origami", kterým můžou strašit děti na přechodech. Výsledkem bude v Evropě prodej v řádu desítek kusů. :no: