Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Na českých dálnicích by se mohlo jezdit rychlostí až 150 km/h, ovšem ne všude

Spousta českých řidičů volá po zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnici. Možnost je to reálná, ale pouze v některých úsecích.
Zpět na článek
Avatar - JohnyRnR
12. 4. 2015 20:18
Re: už to mělo být
Že to za to nestojí vám a mně taky spíš ne, ještě neznamená, že to za to nestojí nikomu, tak proč ty, kterým to za to stojí, nenechat jet? Protože bych taky rád jezdil s 4.2 TDI, ale mám jen HTP, tak ať se kapitalisti moc nevytahujou? :-)
Avatar - JohnyRnR
12. 4. 2015 10:13
Rozhodně pro
Jsem pochopitelně pro zvýšení limitu, ale proč třeba D11 až od Kolína, když má stejné parametry (D27,5/120) a je stejného stáří a ve stejném stavu už od Poděbrad?
11. 4. 2015 19:56
Re: není kde
jj a nez ji prestaveli, mela pruhy dva a byla tam neomezena rychlost... kam ten svet speje, ado?
Avatar - Ada je zase tady
11. 4. 2015 18:55
Re: není kde
Na tom kousku za Lipníkem si to klidne zkuste... ;-)

BTW: německá A4 má tak na 50% své délky také 3 pruhy (nekde i 4) a vetšinou je tam limit 120...
11. 4. 2015 00:04
Re: Rychlostní limit v ČR
Na panelkach z 80. let taky nikdo 150 nezavadi. Tykalo by se to urcitych useku a za jasne stanovenych podminek. Takze nevim, proc nadavas, kdyz tvrdis vlastne to same. A ten, kdo by ten vyssi limit vyuzival, tak by logicky jel v levem pruhu, jelikoz v ostatnich pojedou ti pomalejsi.
10. 4. 2015 23:21
Re: Málo
Tolerance 0,24 promile je už dnes, jde o fyziologickou hladinu alkoholu + odchylku Drageru. Ale já bych to sjednotil na 0,5, což je nejčastější tolerance v Evropě, když to může být tam, u nás to může být taky, neměli bychom se tak podceňovat.
10. 4. 2015 23:20
Re: Málo
V Německu je to tak, že při rychlosti nad 130 jde případná nehoda vždy alespoň částečně na triko toho, kdo tak jede, protože se to právě bere tak, že každej nemusí dobře odhadnout jeho rychlost. Právě proto se mi ten systém líbí víc, než povolit 150, protože nutí lidi myslet. Nicméně i 150 je lepší než současný stav, a proto to podporuji.
10. 4. 2015 23:18
Re: Ten navrh je v Cesku zly vtip.
a) toto je rozšířený názor, nicméně ono se to u nás zlepšuje, naopak v západních zemích vlivem přistěhovalectví zhoršuje. Dneska už v tom žádný extra rozdíl nevidím a na dálnicích, o kterých tu jde řeč už vůbec ne.

b) v katastrofálním stavu je D1, kde ještě není modernizace, ještě neopravené úseky D2 a možná kus R7. Jinak je to naprosto ok.

c) se smažkama nemá limit co dělat, řekl bych, že to je to poslední na co myslej, když je napadne ta volovina sednout za volant.
10. 4. 2015 23:14
Re: není kde
Lipník Bělotín jsou tři pruhy a je to momentálně podle mě nejlepší dálniční úsek v ČR.
10. 4. 2015 21:34
Re: není kde
ado, v nemecku jsou tisice kilometru dvoupruhovych dalnic s neomezenou rychlosti a neni to nesmysl. jestli nechces jezdit 150, nejezdi, ale nemusis hned toto zakazovat ostatnim, vis, nejsi zadny adolf hitler...
10. 4. 2015 20:26
Re: Rychlostní limit v ČR
no vidis, takze jsou to blbove, co neumeji ridit ;-). hele, jestlize ta kultura v britanii je dana vysi trestu (kriminal apod.), tak se nejedna o kulturu, ale o teror. ja jsem proti terorismu ;-)
10. 4. 2015 20:22
Re: Rychlostní limit v ČR
to nejde dat limit 150 v levem. kdyz by teoreticky byla dalnice prazdna, tak se musis zaradit doprava a jet 130? To nema vyznam davat to na pruhy.
10. 4. 2015 20:19
Re: Rychlostní limit v ČR
to mas pravdu, ale i tam je to diskutabilni, kdy a jak se deje, ale deje se tak bezne i v nemecku, priznavam, sam jsem tak opoustel ucpanou dalnici k nejblizsimu sjezdu. faktem zustava, ze jsem jel krokem, protoze vnimam, ze se pohybuju v nebezpecnem miste, vubec nechapu strelce, co tam leti kilem, a nesnasim borecky, co timto zpusobem predjizdeji stojici kolonu. tohle o ohleduplnosti, ta spouste lidi chybi, ale nevidim moc velky rozdil mezi cr a okolim...
Avatar - Bazalt
10. 4. 2015 19:33
Re: Rychlostní limit v ČR
Souhlas, dal bych limit 150 v levém pruhu moderních tříproudých dálnic. Na těch našich panelech z osmdesátých let se zatáčkami počítanými na 110km/h fakt ne ;-)
Avatar - Bazalt
10. 4. 2015 19:30
Re: Rychlostní limit v ČR
Jak jsem právě napsal, řekl jsem to špatně. měl jsem na mysli podjetí odstavným pruhem. Děkuji za poznámku.
Kde je rychlost neomezená je neomezená. Kde je daný limit má se dodržovat. Má pointa je v dodržování limitu a kultuře řidičů. V zemích kde jsou některé silnice bez omezení nejezdí řidiči na těch limitovaných o 20-60km/h více jak je bohužel zvykem v Čechách.
Na počasí je jedna značka snižující rychlost... ;-)
No jedno se tu musí přiznat. zejména v jižní Anglii nemají ponětí co je to námraza a sníh. Když se to stane tak bych jim dal limit 15 :-) A těm co sem přišli ze zemí kde znají led jen z mrazáku bych dal zákaz vyjíždění :-)
Avatar - beibej
10. 4. 2015 19:28
Re: Popapulista
no tak to možná od V8 nahoru. Jinak ani náhodou.
Avatar - Bazalt
10. 4. 2015 19:22
Re: Rychlostní limit v ČR
Připomínku přijímám. Vyjádřil jsem se nepřesně. Měl jsem na mysli podjetí odstavným pruhem na dálnici což se bohužel děje a je podle mě jedna z nejnebezpečnějších věcí co někdo může udělat. Ano pokud zůstanu v levém pruhu jsem samozřejmě hovado hovadský :-)
Avatar - KubikCv
10. 4. 2015 18:51
Re: Popapulista
pokud máš auto který má dobrý zrychlení,tak dvě kila dáš i na cílovce v Mostě >:D
10. 4. 2015 18:19
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
10. 4. 2015 18:18
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - AUDIRS6
10. 4. 2015 18:09
Re: Málo
takze ja som zabedneny, ale ty si lietadlo... :-!
No aspon ze tak, to sa mi ulavilo... ;-\
Cakal som, ci sa tu najde niekto, kto mi da taku priamu otazku, ale ze to budes ty, tak to nie. Ok, tvoja vec. Sam ale pises, ze obcas na to dupnes aj ty. Takze moja odpoved je uplne klasicka - to co aj teba a tebe podobnych, ktori viete, ze sa to nesmie, ale aj tak to obcas porusite. No a tym sa dostavam na tvoju uroven ( i ked neviem, ci po precitani si tvojich reakcii na mna to chcem ), ze ked obcas vy, tak aj ja.
Samotny fakt, ze som pisal o mnou preferovanej rychlosti neznamena, ze je to vzdy tak. Ba naopak, cim dalej tym viac sa dostavam na cestach do situacii, kedy mnou preferovane rychlosti nieje vhodne praktikovat.
Si ty ten, ktory by chcel predo mnou svoje jednanie ospravedlnovat, ale za moje pocinanie mna kamenovat ? Mam z tychto tvojich dvojitych metrov cudny pocit.
No a tvoj klinec na zaver - tolerancia 0,2 promile... :-!
Ozzy, tak ako som pozitivne hodnotil vacsinu tvojich prispevkov a prial ti tvoju obhajobu Fordu, tak som sa teraz dostal s tebou do situacie, kde ti musim povedat vyslovne NIE. Jasne, ja niesom zakon, a ani nemam moc velku moznost zakony u nas, alebo u vas ovplyvnit. Mam len moznost ist prikladom pre tych, ktori maju zaujem o trosku ine skusenosti, nez ktore im dala autoskola. Tymto to ani neber ze seba davam do pozicie nejakeho instruktora - svoje schopnisti trenujeme tymovo v kruhu kamaratov, ktori chceme ovladat nase auta proste lepsie a byt pripraveni na nastrahy ciest lepsie, nez zbytok obycajnych ucastnikov cestnej premavky.
Neidem sa tu vykrocovat z priamej odpovede - nikto z nas, teda ani ja ale ani ty - nemame pravo porusovat dopravne predpisy a teda aj mpr-ku.
Otazka je, kto sa k tomu ako postavi - ja sa k tomu staviam tak, ze par instruktorov autoskoly poznam a pytam sa ich, co by to stalo navyse naucit tych kadetov nieco viac, nez len ako pipka presunie svoj zadocek z Auparku do Polusu...
Ospovede su nepotesujuce - love, love, love $$$$$, €€€€€€.... 8-s
A plus - sokujuce - nezaujem !!! - ano - nezaujem vediet viac ! ;-\
Takze "příteli", dobra rada na zaver: Nepytaj sa mna, preco ja...ale seba - preco ty...?
Ja si za svoje jednanie odpovednost nesiem sam. Alebo sa na buduce mam odvolat na teba ? - ze obcas aj ty to trosku prezenies, tak preco by som nemohol aj ja...?
Ked sa nad tymto zamyslis, zistis, ze otazky, na ktore aj ty budes tazko hladat odpovede nieje dobre davat druhym...ono sa to obcas zvykne zvrtnut v tvoj neprospech... :-!
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 17:39
Re: Málo
S tim ridicakem souhlasim, kdyz vidim kamarady, co to dostali na xtej pokus.. nechapu to. A taky bych zakázal Ústečákum a Slovákum vjezd do Prahy >:D Ne, to už přehánim >:D
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 17:38
Re: Málo
Ty jsi zabedněný >:D Mluvíš tu pořád o tom, že ty to umíš... ale chápeš, že to nic neznamená? Já si taky myslim, že jsem nejkrásnější když přijdu do baru a když pak dostanu facku od holky, která nechce, tak na tom asi něco bude >:D

Ještě sem neviděl, že by při 130ti bylo někde něco ucpaného, pokud tam neni problém v podobě překážky.

Ano, jasně že začít od řidičů, to je základ, ale co tě opravňuje k tomu jet rychleji? Přečti si co tu píšeš a odpověz mi pak na mou otázku. Co tebe konkrétně opravňuje jet rychleji, než třeba mne, nebo ty kloboučníky, co jezdou 130 po dálnici?? Co?

A v Německu je to už hafo omezeno na 120tky :-)

Alkohol a drogy za volant neaptří, tam bych to postihoval tvrdě, ale nechal bych toleranci 0,2 promile (já vim, češi by to zneužili. :-( )
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 17:32
Re: Proč?
Ne, ale třeba si to rozmyslíte >:D Odkaz nemam, je v knihovně školy >:D a Někde zahrabaná ve starym kompu >:D
Avatar - Hammunasakra
10. 4. 2015 17:08
Re: Popapulista
To já spíš jo ale s tou první větou naprostej souhlas. Vo tom to je a když se ti chce jet 150 tak jedeš 150 a když 250 tak 250. A jak vidno funguje to
Avatar - Hammunasakra
10. 4. 2015 16:55
Re: limity vs praxe
Jo ego to je problém :-)
Nejen v Německu se nejezdí tak brutálně prasácky jako tady. Poslední dobou mám dojem že se přestaly vyrábět blinkry a kdo dodržuje aspoň minimální odstup je za idiota kterýho je přece nutný předjet žejo
Avatar - Hammunasakra
10. 4. 2015 16:48
Re: (Ne)svoboda dneška
Nemůžeš to soudit jen podle česka který je už vod dob kdy byl Ministrem pro místní rozvoj Paroubek nejhorší v celý EU. Nebo druhý nejhorší nebo kolikátý sme teď ale prostě na abolutnim chvostu.
Vloni sem byl na Maltě a tam to zjevně funguje ;-)
Avatar - Hammunasakra
10. 4. 2015 16:46
Re: autora článku nechápu
Jo to vidim jako absolutně hlavní příčinu všech nehod
Avatar - Hammunasakra
10. 4. 2015 16:45
Re: už to mělo být
Stejně se zabiješ když nabouráš ve 130km/h, těch 20 navíc už je jen taková pojistka že nebudeš do konce života jíst brčkem ;-)
Zvýšení rychlosti neni o úspoře času na tohle téma už proběhlo taky spousta pokusů. Rozdíl ve spotřebě a úspoře času při jízdě jak * a skoro ekonomy run je překvapivě malej. Stejnej fakt ale je že jet z Plzně na hranice 130 km/h je nuda a když na týhle v naprostý většině poloprázdný až těžce prázdný dalnici pojedeš třeba těch 150 bude to v reálu možná i bezpečnější. A kdo nechce může tam jet klidně 110 km/h protože tam někde se láme u většiny aut spotřeba, když chceš šetřit je těch současně povolenejch 130km/h spíš moc
Úspora času bude 5-10 minut vo tý to fakt neni
Jakou rychlostí třeba ty jezdíš v Německu?
10. 4. 2015 16:29
Re: Málo
souhlas, ja si take myslim, ze ridicak by mel byt doklad nejakych schopnosti a ne pravo kazdeho plnoleteho... mnohem vic nez zprisnovat testy by meli dbat na zprisneni ovladani vozu a znalosti fyziky jizdy.... ale to je utopie, na to socialisticke stado nikdy nepristoupi...
Avatar - Aoyagi
10. 4. 2015 14:43
Re: už to mělo být
Děláte mi velkou radost, vůbec bych tady nečekal tolik rozumu :-)
Avatar - Aoyagi
10. 4. 2015 14:25
Re: limity vs praxe
Ano, to je hrozné chtít po někom, aby dodržoval zákon, jako většina ostatních. Jak si to ti lidé mohou dovolit!
Avatar - AUDIRS6
10. 4. 2015 14:11
Re: Málo
kolego, ako vidis nema to zmysel:
V Nemecku s vasimi a nasimi vodicakmi jazdit mozeme, kopec ludi tam aj jazdi, na podobne obiehanie a zaradovanie sa do pruhov teda by mohli byt zvyknuti, ale za to ze je to u vas, alebo u nas, tak je to proste neakceptovatelne... :-!
Proste a jednoducho - ja by som to fakt riesil od korena:
Intenzivnejsia vychova jazdy ako takej a jej techniky v autoskolach, psychotesty, testy reakcnych casov a lek. prehliadky sposobilosti kazdych dajme tomu 5 rokov, nad 50 rokov aj kazde 2-3 roky, atd...
A v pripade, ze by ti adepti potrebne parametre nesplnali, tak proste vodicaky nedavat a brat ! Ak by teda ubudlo takto menej schopnych vodicov, bolo by len dobre:
Bolo by na cestach menej klobucnikov, menej pipiek, ktore v zmetkovani v mensich rychlostiach su nebezpecnejsie nez ja pri 3 nasobnych rychlostiach, teda ubudlo by aut a tym by sa primarne zmnsila moznost stretov danych aut.
Podruzny faktor zvysenia mpr:
Plynulost cestnej premavky! - nech si niekto premudrely vyrata, kolko aut prejde dajme tomu ze 1 pruhom s odstupmi 150m medzi autami za hodinu pri rychlosti 130 km/h po danom useku.
A nech si niekto prerata, kolko aut prejde po tom istom useku pri rychlosti 160 km/h.
A zrazu sa dopracujeme k tomu, ze uplne v pohode a lacnejsie by stat vyslo mat kvalitnejsich soferov, nez stavat milion pruhove dialnice, ktore aj tak upchaju vo vsetkych pruhoch klobucnici a im podobni a plynulost cestnej premavky sa nezvysi.
Proste toto su do luftu a nespravnym sposobom vyhodene peniaze ! Hlavne ze velke firmy maju zakazky a kadejaky hochstapleri sa na nich mozu nabalovat a stavat milionove vily a kupovat jachty... :-!
Takze vidim to tak, ze nas boj je marny. Kulturu na cestach plnych fetakov pre ktorych po davke travicky alebo inych latkach je aj 80-ka 3.kozmicka rychlost, my nezmenime.
Zaroven, ak teda tu niektori vykrikaju po vysokych trestoch - ano: za alkohol a navykove latky by som to riesil ovela tvrdsie !
A zrazu by sa to na tych cestach este viac preriedilo >:-[]
10. 4. 2015 13:34
Re: (Ne)svoboda dneška
No mě to nepovídej já si toho jsem vědom. Naši zákonodárci si to potřebujou uvědomit. 8-s
Avatar - wakantanka
10. 4. 2015 13:11
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Ja by som ťa ešte doplnil. V austrálii mali na najdhšej highway neobmedzenú rýchlosť. Potom tam nejaký mozgog alebo kto zaviedol obmedzenie. Výsledok počet vážnych nehôd narastal geometrickým radom a rýchlo to obmedzenie zrušili. Jasne naše diaľnice nie sú austrálske, ale rýchlosť nie je na vine nehodám. Konieckoncov písal o tom vyššie aj webpaja a tvrdí to už dávno aj Jeremy Clarksson :d
10. 4. 2015 12:58
Re: Málo
Dovolím si nesouhlasit, s tou akceptací druhých v rychlé jízdě. Samozřejmě je diskutabilní, když někdo jede 250 a je to opravdu nečekaný zážitek někoho takového potkat (prostě jeho rychlost těžko odhaduješ), ale i když jedu 130 a řadím se zprava doleva k předjetí, tak samosebou zkontroluju, jestli někdo zezadu nepřijíždí rychleji (a teď je jedno, jestli jede 131 nebo 150) a jsem povinen ho samozřejmě akceptovat (respektovat). Podle pravidel neohrozit/neomezit. Dále technicky vzato ty nesmíš jet víc jak 130, zároveň se máš plně soustředit řízení a nečumět jako blb na necertifikovaný a nepřesný ukazatel rychlosti. To je samo o sobě poměrně diskutabilní záležitost, jak máš zajistit, abys náhodou nejel moc rychle...
10. 4. 2015 12:50
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Zkoušel, je to asi 3x méně než podle Besipu a dalších kecálistů. Ono pokud má někdo reakci 1s na sešlapnuti brzdy a 1s, aby brzda zabrala naplno, tak patří do Bohnic a ne na cestu. Ostatní řidiči, když dávají pozor maji reakční dobu od 0,2 do 0,4s ;-)
10. 4. 2015 12:47
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
V Polsku je to bez keců, značkou, zvednuto na 140km/h. A jak krásné a hladké 3-proudové dálnice mají - můžeme jen závidět. V Itálii se zase jezdí plnou i v tunelech. A nemá to vliv na nic. V Rakousku je 90, protože spí králici, 90v tunelech a tak se tam pořád dokola nebezpečně předjíždí, ti co maji strach jezdí 90/130 podle předpisů a šetřilci (+autobusy a kamióny) jedou furt 110! Kdyby ti úřednící vzali ty značky a předpisy do sběru a potom šli na pracák, tak nám je všem nejlépe.
Avatar - JDM
10. 4. 2015 12:24
Re: limity vs praxe
tak nějak souhlasím s kunym , není to o tom že člověk ví všechno nejlíp a je machr . Když jdete večer po městě na přechodě svítí červená a nikde žádný auto taky čekáte na zelenou protože semafor ví nejlíp kdy máte přecházet? To stejný na silnici , když jedu někde kde je pěkná silnice , nikde nikdo tak si taky přišlápnu , bavíme se o cestách kde jezdím pravidelně a znám to tam jiná situace je silnice kde jedu poprvé a neznám to tam . Příklad jedné silnici tady unás , kvalitní pěknej asfalt , dlouhý přehledný úsek šířka na 3 auta . často tam měří protože často se tam jede přes 100 a ani si to člověk neuvědomí . Když tam jedu navečer nebo o víkendu kdy je tam provoz minimální pálim to tam klidně 150 protože to jde . Naopak ve 3 hodiny odpoledne v týdnu je tam hustej provoz , půlka aut jede přes 100 a půlka 90 a nějací blázni jedou i 80 a míň protože se bojí že tam měří . a jak to na takový silnici vypadá? jak na na závodech , předjíždi se tam jedno auto za druhým , plyn brzda , plyn brzda . Kdyby na tý silnici bylo 110 ti co jedou 80 by se nemuseli bát policajtů a pojedou 100 a všichni by byli spokojení a tolik by se nepředjížděli a hnedka by tam byl bezpečnější a plynulejší provoz .
10. 4. 2015 12:18
Re: autora článku nechápu
Němci? Za hustého deště zpomalí tak na 80-100kmh. samozřejmě na výjimky. Stejně jako za mlhy, či z jakéhokoliv důvodu snížené viditelnosti, tam jim to dokonce nařizuje StWO (vyhláška). Pokud sněžení, déšť nebo mlha sníží viditelnost na méně než 50 metrů, je dovolenou jezdit rychlostí nanejvýš 50 km/h.
Východní jsou pravda trochu větší divočáci, ale ...
10. 4. 2015 12:13
Re: (Ne)svoboda dneška
No vidíš, tohle jsou názorné příklady, kdy přebujelá byrokracie v principu nutí lidí porušovat zákony. V obecné rovině - překračování zákonů/vyhlášek nelze řešit jejich zpřísňováním a zvětšováním represí (to, že lidi natlačím do kouta a opravdu to dělat nebudou, protože jim za to hrozí např. kriminál není přeci řešením; tady nemluvím o kriminálních činech typu vraždění nebo krádeží, tady mluvím obecně třeba o té nemožnosti přistěvět si kůlnu na dvoře, atd.)
10. 4. 2015 12:08
Re: (Ne)svoboda dneška
Nojo, ale současná EU je také hezká utopie, která to táhne od deseti k pěti. Centrálně řízená dotační politika je navíc jen korupční nástroj, ktrý zásadně pokřivuje zdravé tržní prostředí... Mám dojem, že to s EU v dnešní podobě nebude do budoucna vůbec růžové.
10. 4. 2015 12:06
Re: autora článku nechápu
Jj, rozumím Ti, problémem ČR prostě je, že je tu málo mrtvých na silnici. To se pak nedá udělat žádná rozumná studie, která by řekla, co dělat, aby jich ubylo. >:-[]
10. 4. 2015 12:03
Re: limity vs praxe
V daný okamžik vím o sobě, svém voze a daných podmínkách (počasí, provoz, atd.) rozhodně výrazně více než vyhláška se svými 50/90/130.

Zrovna na servilní idioty, co si myslí, že vyhláška ví vše nejlíp, je potřeba si na silnici dát bacha. Ty Tě sejmou například na náledí předpisovou devadesátkou ani nemrkneš. Přeju Ti mnoho kilometrů bez nehod a všem okolo ještě víc.
10. 4. 2015 11:59
Re: Proč?
... No tak jsi mě odkazoval na svou práci, tak jsem čekal, že dáš na ni odkaz ;-), no nic, co teda z toho plyne pro ČR? Chceš říci, že když mě (a AUDIRS6 aspol.) zavřeš do basy, tak bude na našich silnicích bezpečno jako v Británii?
10. 4. 2015 11:56
Re: autora článku nechápu
Ne, to je o tom, že mnozí jezdí jako prasata.
10. 4. 2015 11:52
Re: už to mělo být
Zkusme to matematikou ze základní školy, když pojedu z Brna do Prahy rychlostí 110 km/h a Vy rychlostí 150 km/h, kolik času ušetříte? Řekněme, že je to 200 km.
Já přijedu do Prahy za 1 h 48 minut, Vy za 1 h 20 minut. Ušetříte v ideálním případě, kteryý ovšem nenastane, 28 minut. V reálu to bude tak polovina, nebo ještě míň. K čemu je to dobré? Stojí těch 10-15 minut za spotřebu i o 30% vyšší, víc ničený motor a větší napětí za volantem? O kolik jsou dnešní auta při 150 km bezpečnější jako ty 20 let staré? Řeknu Vám to - prakticky o nic, při takové rychlosti se v nich zabijete stejně.
Avatar - JDM
10. 4. 2015 11:51
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
:yes: :yes:
10. 4. 2015 11:43
Re: rakousko
Nechtějte být mermomocí za blba.
10. 4. 2015 11:41
Re: Proč?
Výborný příspěvek k věci. :yes:
10. 4. 2015 11:39
Re: limity vs praxe
Víte prd. Zrovna pro idioty, co si myslí, že ví vše nejlíp ty limity jsou. Já Vám jen přeju mnoho kilometrů bez nehod. A všem kolem Vás ještě víc.
10. 4. 2015 11:38
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Radarový tempomat nemám, takže tento druh adrenalínu nemôžem pestovať a ani by som to nerobil , ale toto využitie niektorí šoféri objavili a používajú ho.
Strach mám z toho zázraku aj preto, lebo po prvom majiteľovi , ktorý dal za auto plnú cenu, to potom kúpi ďalší, a ešte ďalší až to skončí u niekoho, kto si bude istý, že to v aute má, ale už nebude mať prachy nato, aby išiel do servisu, kde by mu skontrolovali, či to funguje. Pred takým by som sa nechcel s autom ocitnúť...
10. 4. 2015 11:21
Re: (Ne)svoboda dneška
Naprosto tě chápu. Tak přeju pevný nervy. Samozřejmě to chce maximum věcí dělat na černo jinak se zblázníš ;-)
10. 4. 2015 11:20
Re: (Ne)svoboda dneška
uvažuju nad tím. ;-)
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 10:44
Re: autora článku nechápu
Data jsou jen v ČR a na 700 mrtvých Diplomku nebo Disertačku nenapíšeš >:-[] To nemá váhu, bohužel.... a za EU je to strašně nesrovnatelná ta statistika.
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 10:41
Re: Proč?
To nemusíš, už jsem dávno obhájil, bylo to 2011 tuším >:D Od té doby už jsem se profesně zaměřil trochu jinam (a oponenturu sem si taky střihl:D), hlavně ta práce byla spíše statistická, než čistě dopravní :-) To není mé zaměření.

V USA jsem nejezdil, ale u nás se to hodně zlepšilo. Po divokých 90. letech to kleslo :)
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 10:39
Re: (Ne)svoboda dneška
To co píšeš je hezká utopie, ta by se mi také líbila, bohužel, realita funguje jinak, pokud by ses někdy podíval na to z pohledu druhé strany, né úředníka, ale člověka, který to hodnotí, počítá, nebo s lidmi, co se něco snaží udělat, konzultuje, tak těch poctivců je fakt málo ... Bohužel. A ti trpí za ostatní.... a tak to bude vždy.
10. 4. 2015 10:30
Re: (Ne)svoboda dneška
Na vesnici bych to možná taky risknul (kamarád čekal na povolení 3 roky, pak to nevydržel a začal stavět - už má hrubou stavbu pod střechou a povolení stále v nedohlednu), ale ve mestě to opravdu nejde. Lidé jsou bohužel až moc nepřející a škodolibí. Takže raději čekáme na povolení. Nicméně od projektu se asi poměrně výrazně odchýlíme, takže se vyloženě těším na kolaudaci. Trochu mi to připomíná ten problém s ČEZem výše.. co když Vás nepřipojí.. no to je sakra snad můj problém ne? :-) To mě uráží nejvíc - když člověku někdo úmyslně komplikuje život a schovává to za to, že to snad dělá kvůli mě a snaží se mi pomoct a uchránit mě od příkoří v budoucnu. Tohle je to samé.. chceme to mít takhle.. ale tím můžete omezit souseda a může vám dělat problém.. ne, dle zákona to tak být může a sousedovi to navíc nevadí.. no ale stejně to raději nepovolíme.. Když to vidím, tak postavím dům, kolem vysoký plot a zbytek už budu dělat na černo, za ty nervy na úřadě to fakt nestojí.
10. 4. 2015 09:55
Re: Proč?
No tak tu práci pošli, až budu mít čas (tzn. až mi trochu odrostou děti :-)), tak Ti k ní udělám oponenturu ;-)

Jinak v USA jsi někdy jezdil? Víš, co dělají amíci za volantem, aby se nenudili? Mají silnice, na kterých málokdy potkáš auto, provoz je tam v průměru strašně slabý (oproti našemu), všechny tranzitní trasy jsou směrově dělěné víceproudé komunikace, přitom počet mrtvých v přepočtu na počet obyvatel je tam podobný tomu našemu.
10. 4. 2015 09:47
Re: autora článku nechápu
No, třeba u ČR se dá dohledat, že (dejme tomu od roku 1993): Intenzita dopravy výrazně stoupla (rostoucí trend - jak více aut, tak větší kilometrový projezd), vozový park stárne (i tak je "bezpečnější"), jedna povolená rychlost se snížila (v obci), jedna zvýšila (na dálnici) a ještě k tomu se nám (ne všude) celkově zlepšila infrastruktura. Také se u nás zavedl stupidní bodový systém, ale podle mého soudu na trvale sestupném trendu počtu mrtvých nic neudělal.

Já sám mám po 15-ti letech praxe na kontě tři větší karamboly - 1) při couvání na odlehlém parkovišti jsem trefil telegrafní sloup, který jsem přehlédl - rozbil jsem si světlo, trochu počechral blatník a nárazník (moje vina), 2) Spadla mi na čelní sklo za jízdy větev ze stromu (rozbité, střepy v interiéru, ale auto jinak pojízdné; tady to byl jistý prvek náhody, nevím, jestli se dalo rozumně zareagovat a střetu vyhnout), 3) stál jsem na stopce na křižovatce a jeden blb zastavil o mě (rozbil mi zadní světlo a nárzník; tady jsem zcela bez viny). Drobnosti jako sem tam sražený pták, jednou mi na čelní sklo přistál dokonce bažant - to byla normálně sebevražda, prostě do mě přistál, sem tam nějaký ten leticí kamínek a jedna kuriozitka ze sqělého německa - nějakému blbci ulétla tuningová koncovka výfuku a mně skočila na kapotu a ještě se odrazila od čelního skla... Dohromady jsem inkasoval od polišů 5 bodů, ve dvou várkách (obojí za rychlost :-)), teď mám na kontě nulu už celé dva roky. Zatím jsem měl štěstí, nikde jsem nenarazil na blba, který by to do mě opravdu nakouřil, apod. Vnímám, že ne všechno jsem vždy na silnici udělal správně, snažím se z toho vždy poučit. Moje auta jsou vždy zcela nekompromisně v naprostém pořádku z hlediska technického stavu... Co z toho plyne? Už jsem ledasco na silnici viděl, zažil, dnes a denně vídám, co je opravdu nebezpečné a rychlost je nebezpečná pouze za určitých okolností a její plošné nařízení 50/90/130 a nekompromisní vyžadování jejího dodržování se zcela vymyká jakémukoliv zdravému rozumu, který by měl být uplatňován především.

Já si třeba myslím, že rychlé policejní passaty jsou sqělým nástrojem na hledání opravdu nebezpečných řidičů v provozu a jejich potírání - vyblikávání, vybrzďování, lepení, myškování, předjíždění na místech, kde není vidět, apod. To všechno se dá dělat i při zcela legitimních rychlostech a kdyby toto začala policije primárně potírat, bylo by lépe a opravdu by to dávalo smysl.
Avatar - AUDIRS6
10. 4. 2015 09:42
Re: Rychlostní limit v ČR
Ozzy, j€bme uz na to...bud ma chapes, alebo nie...
dopraj mi uz klud, nech sa mozem bavit na ostatnych prispevkoch typu MMI a spol...
>:-[]
10. 4. 2015 09:33
Re: (Ne)svoboda dneška
Dobrý :-) Mno možná bych oveřil zda ten přestavěnej barák nejde aspoň překreslit na katastru.
10. 4. 2015 09:29
Re: (Ne)svoboda dneška
Nešlo ani tak o mne, jen co jsem viděl "kolem sebe". Na základě toho jsem vyslovil hypotézu, že tato omezení mohou (a dle mne to i dělají) zpomalit vývoj a vést dlouhodobě k zániku naší společnosti.
Myslím že obecně se budeme především lišit v tom, že můj názor na řešení ideální tomu blízkému by bylo, že každý může vyrábět a produkovat cokoliv, přičemž zároveň zaručuje konformitu s legislativou. Kontrola úřadem by mohla (ale nemusela) nastat ne před zahájením distribuce, ale kdykoliv po zahájení, nebo v případě jakéhokoliv problému.
Pokud tomu dobře rozumím, tobě vyhovuje stávající, že začít se smí až si člověk vyběhá veškeré "papíry". To je ale řešení drahé a zdlouhavé.
--
Co se týče dotací, ty považuju za zcela špatné řešení.
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 09:13
Re: Málo
Problém jsi ty, když takhle uvažuješ.... Nikdo neni povinnen akceptovat druhého v jízdě nad dálniční limit jen proto, že ten druhý si myslí, že to umí a má silné auto, proto může jet jak magor....

Řidič musí čumět a nevjíždět tam, ty musíš jet 130....
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 09:12
Re: Rychlostní limit v ČR
Ano, podkurim, taky ale netvrdím, že dělám správně a proto, že je to jinak nuda a proto, že to umim a mam silné auto >:D Dělám to, protože se občas rád svezu rychle, ale vím, že činím špatně a že i když se snažím předcházet nebezpečné situaci, tak to nikdy nemohu zcela vyloučit, že se něco stane. Ono je to hrozne hezke jak se hájíš, ale pochop, že je to jen tvuj subjektivní posudek... představ si, že tohle si o sobě řekne nějakej nalitej řidič ve Feldě a vyhodnotí situaci, že to zvládne.... nedejbože někoho zabije. Proto jsou tu ty zákony :-)

Ale za cestného piráta se tu pasuješ ty, protože tvrdíš, že ty to umíš, ty to zvládneš a ty máš na to stroj >:D Nemůžeš, jsi jeden z milionu, takhle uvažovat nelze.... a že to doopravdy zrovna ty zvládneš, tak to je jedině plus pro tebe :-)
10. 4. 2015 09:09
Málo
Limity na dálnici zrušit. Stejně slouží jen k tomu, aby nás policie ještě jednou oholila na pokutách. Rychlost není problém, problém jsou řidiči, co nekoukají do zpětného, když přejíždějí z pruhu do pruhu, kamiony, co si myslí, že dálnice a její dva pruhy v kopci patří jen jim na předjíždění a řidiči z připojovacích pruhů, co prostě hodí blinkr a začnou se napojovat, i když v pravém pruhu jedou auta (ta musí do levého a omezují a ohrožují ty v levém).
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 09:07
Re: autora článku nechápu
No, bohužel nemam čas dělat takovýto průzkum znova:D, pro špatně dostupná data jsem dále v této práci na DP nepokračoval, myslím, že jsem z toho vytřískal maximum a i když jsem podobné práce četl, tak do té doby komplexnější práce zpracována nebyla (ne tak podrobná v rámci ČR). Ale když ti řeknu že statisticky testované změny v zákonech, respektive vyšší postihy se projevily jako významné a to nejen v ČR, tak mi věřit nebudeš že?

Bodový systém - v Německu vedl k snížení (80. léta), pak hodně významné bylo drastické zvýšení pokut za nenošení helmy na motocykl v Řecku a ještě další, bohužel si to nepamatuji :-) Tohle je ale statistika... ČR jsem bohužel nemohl hodnotit, pokles byl, ale myslím, že jsem měl data do 2009 a to bylo sakra krátká doba na zhodnocení, jestli bodový systém funguje :-)

Bezpečnost a její zvyšování bohužel nemůžeš zavést jako skokové pravidlo, protože se to děje průběžně.. to bys všem musel dát nová auta, lepší.

Pokud bych se měl řídit výsledky své BP, tak jediná věc, která funguje je tvrdá ruka zákona a země jako UK mají dlouhodobé tak nízké úmrtnosti na silniční nehody, že už to ani nemá kam klesat a to je stát s opravdu přísnými pravidly na silnici :-)
10. 4. 2015 08:55
Re: Ten navrh je v Cesku zly vtip.
Z poslední věty vyplývá, že v nejbližších letech budeme moci v ČR někde jezdit 150 km/h, ale na Slovensku si ještě min. 100 let počkáte >:-[]
10. 4. 2015 08:37
Re: (Ne)svoboda dneška
Hochu já mám spíš pocit, že nám tý svobody a demokracie čím dál tím víc ubývá. V takových 90tý letech se nám dýchalo mnohem svobodněji.
10. 4. 2015 08:37
Re: (Ne)svoboda dneška
Hele potřeboval jsem taky přistavět kousek baráku (asi 15 metrů čtverečných) aby mě vznikl prostor pro kuchyň a záchod. Na povolení jsem se radši vykašlal, při představě co to bude za byrokracii ;-\ Kamarád takhle přistavěl půl baráku. No na vesnici kde nehrozí, že tě práskne uvědomělý soused se to tak nebere.
10. 4. 2015 08:30
Re: autora článku nechápu
Hele, Když už jsi z toho dělal tu bakalářku, schválně zkus najít, jestli se skokově (nebo jakkoliv jinak) promítli v nedávné historii dvě změny rychlosti: 1) z 60 na 50 ve městě, 2) ze 110 na 130 na dálnici. Mohlo by to být zajímavé vodítko, které by nám řeklo, jestli takovéto skokové změny mají také skokovou odezvu v bezpečnosti. Podle toho by se dalo předpokládat, co udělá ta 150tka (nebo něco podobného), ne?
10. 4. 2015 08:27
Re: limity vs praxe
Hele, bylo mi tehdy 18. Jel jsem posranej abych něco ne***. Téměř jako každý.

Takže do kytek Ti návštěva nemočí, tak nevím, kdes na to přišel, u mně se to také neděje (světe div se). Co Ty, ještě jsi neodpověděl, jestli kontroluješ to utažení kol než sedneš do auta. Tuhle milou malou povinnost Ti také ukládá vyhláška a tím, že jsi dělal (a udělal) papíry jsi přeci slíbil na svou čest svazáka, že to budeš dělat? Děláš vše jak máš nebo jenom hloupě moralizuješ?
Avatar - Magister
10. 4. 2015 08:27
Re: Ten navrh je v Cesku zly vtip.
A bodech a + b máš pravdu :-)
10. 4. 2015 08:22
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
No to si ještě nejel Roomsterem 1,2 HTP nebo novou Fabií 1,0 >:-[]
10. 4. 2015 08:21
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
To znám. Když v takovým pruhu jedu já, tak vidíš řadu aut nalepených jedno na druhým pak 100-150 metrů díru následovanou mnou a za mnou nalepený hejno aut, který supí proč ten idiot nejede a nechává tam takovou mezeru. >:D
Avatar - Magister
10. 4. 2015 08:19
Re: prosba o radu
Já konvoj alespoň přivítal na benzince na dálnici a stálo to za to! Bolševici dělají ostudu, ale hlavně na internetu. A mimochodem podle zpráv bolševiků měly původně tisíce a měli stavět barikády. Motorky byly super a bylo to důstojné. Migu nesmíš být takový srágora. ;-) ...alespoň, že všichni chlapi ještě nevymřeli.
10. 4. 2015 08:18
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
V UK ať si dělají co chtějí. To mě celkem nezajímá. Nicméně na to aby mohl člověk letět 180 musí mít rozhodně prázdnou dálnici. Není možný takhle jet ve chvíli kdy v pravým pruhu jedou auta u kterých hrozí, že se budou předjíždět. Jelikož z takový rychlosti se už špatně brzdí.
Avatar - Magister
10. 4. 2015 08:16
Re: Rychlostní limit v ČR
A hlavně že ty jsi letadlo. ;-)
10. 4. 2015 08:15
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Taky tak jezdím. Ve chvíli kdy je ale hustý provoz nebo prší to nicméně nejde praktikovat a je potřeba jet tak rychle, aby člověk nebyl výrazně rychlejší než auta kolem a zároveň si byl schopný před sebou nechávat volný prostor na případné nouzové brzdění.
10. 4. 2015 08:13
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Chválím :yes:
10. 4. 2015 08:12
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
1) co dělají v USA, Kanadě a Japonsku je jejich věc.

2) V západní Evropě je ale taky možno jezdit i neomezenou rychlostí na dálnicích a nevšiml jsem si, že by na Německých dálnicích umíralo ročně nějak větší procento řidičů než jinde.

3) To že 150 nikde jinde povolených není nic neznamená. Přijde mi to jako slušný kompromis mezi 130 a neomezeně.

5) Představa, že když je povolených 130 a jezdí se 150 tudíž když povolím 150 bude se jezdit víc je dost úsměvná. Já jezdím do 160 ti, protože nad tuhle rychlost už auto dost výrazně žere. Držet trvalou rychlost 180 představuje velice významný zvýšení spotřeby. Čili podle mě by se nezměnilo nic. Lidi budou jezdit DÁL 150 160 podle stavu silnice a provozu a procento pospíchačů, který jedou 200 bude podobný. Za mě můžu říct, že bych jezdil pořád stejně tak jak jezdím teď.
10. 4. 2015 08:07
Re: autora článku nechápu
Němci? Za hustého deště najednou cela AB jede 80 a pomaleji. Na výjimky pochopitelně.
neregistrovaný "Me_Myself_and_I"
10. 4. 2015 07:56
Re: Rychlostní limit v ČR
Asi tak...

Ale ja som tiez jeden z tych 'blbcov', co zil dlhe roky za hranicami nasich byvalych federalnych dzamahirii...
10. 4. 2015 07:54
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
jasný a možná bysme měli znova zavést praporkovej zákon ne? >:-[]
10. 4. 2015 07:52
Re: Ten navrh je v Cesku zly vtip.
Největší ko/kot Slovenska se dostavil. Vítěz ročníků 2013,2014 a žhavé želízko v ohni pro rok 2015. Druhý takový se těžko najde:)
10. 4. 2015 07:51
Re: prosba o radu
Neodolal jsem a dal ti palec dolů. Sdružování se na motorkách jsem nikdy nechápal, ale budiž. Ale "s kamarády a známými jsme čekali, že pár bolševiků proklepnem" to už je docela diagnóza. Oni jsou zbabělci a vy jste hrdinové, když je vás sto:)))
A provázet americký vojenský konvoj >:-[] >:-[] >:-[]
10. 4. 2015 07:48
Re: Rychlostní limit v ČR
Těch neomezených úseků ubývá, navíc se to tak střídá, že musíš prakticky neustále sledovat značky, nebo jet pořád jako prase... krom toho, jsou tam tři proudy, tam už není prostor pro vyblikávání, vybržďování, tam se prostě jede...
10. 4. 2015 07:36
Re: limity vs praxe
U mne ne, u mne platěj pravidla slušnýho chování. Ale u tebe, kterej pravidla nedodržuje, bych se ani nedivil. A splnils jízdní zkoušku? Taky si jel s komisařem ve městě nad povolenej limit, nebo si jel posranej, abys někde něco ne***?

Jo promiň, já zapomněl, že ty jsi vlastně masér, pro kterýho nějaký zákazy nejsou... ;-)

Koukám, že tady je to samej závodník, co má natrénováno, a jehož kára těch stovosumdesát dává na trojku při nulový spotřebě... Spíš bych to viděl na namachrovanýho uhrovýho puberťáka. Jen doufám, že takovýho vola na silnici nepotkám.
neregistrovaný "Me_Myself_and_I"
10. 4. 2015 07:33
Ten navrh je v Cesku zly vtip.
a) Ceski vodici patria medzi najvacsie prasata na cestach Europy - jazdia nezodpovedne, arogantne, absolutne nedokazu predvidat

b) drviva vacsina usekov ceskych dialnic je v katastrofalnom stave - useky D1 by boli v normalnej krajine davno vyhlasene za nelegalne a zatvorene

c) ceska policia a dalsie organy na vynucovanie prava nemaju potrebne nastroje na to, aby zabranili recidive - vid pravidelne spravy o sfetovanych smazkach so zakazom soferovania za volantom, flagrantne prekracovanie mpr ci neprisposobenie rychlosti atd...

Na 150 km/h musi byt narod kulturny a civilizovany.
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 07:32
Re: Proč?
Je tam nižší úmrtnost na obyvatele v případě silničních nehod ;) Tak mluví statistika, jestli je tam represe, to je vec druhá... asi funguje ;)
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 07:31
Re: Proč?
Mohu tě odkázat na výroční zprávy PČR, nebo na mojí práci ;)

A ano, s represí souhlasím, bohužel je to jediné co plošně lidi vycvičí, přečti si jen ty názory tady.... já nemusim ja mam silny auto a umim to.... ;)
10. 4. 2015 07:28
Re: autora článku nechápu
no, ted to zni jako vtip, pockej az to nejaky socialista zacne prosazovat. na dalnici pak daj 64, protoze tam jsou proudy od sebe oddelene :-). nejak se preci do te civilizace, kde se kolektivne jezdi vlakem nebo autobusem, dostat musime ne?... to pak pujdu cinkat klicema na namesti...
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 07:28
Re: (Ne)svoboda dneška
Není správná, ale je potřebná..... Už ti to tu napsali jiní, co když si na koleni začneš vyrábět motorku, která někoho zabije? Co na to pozůstalí? Já přeci nejsem proti rozvoji a kdyby si se trochu zajímal, dneska je tisíce pobídek, dotací, možností, jak si s tou byrokracií poradit a dokonce na to dostat i peníze, jenže to nesmíš bejt "pepík" z horní dolní, co jen brečí nad EU, ale zvednout zadek a jít něco dělat milej zlatej.... Otevři místo ACZ google a hledej co a jak, možnosti jsou takřka neomezené.

Dnes právě jde všechno (v mezích společneských a mezích zákona), pokud máš dostatek inteligence, nápadu, máš na to peníze i čas, pak potřebuješ jen trpělivost (je to zdlouhavé a o tom že státní úřednik nefunguje nejefektivněji se bavit nemusíme) a snahu to řešit. Koukáš na to jako dítě, kterému někdo zakázal dělat si co se mu zlíbí, ale společnost nejsi ty, jsme to my všichni.....

Dokázali vyrábět jiní, podívej kolik vzniká firem a kolikrát i skvělých nápadů,když na to nemáš ty, můžeš přesvědčit investora, pokud máš tak skvělý nápad, takže to asi půjde, nemyslíš? To, že ty to neumíš, neznamená, že je to všechno špatně... Připomínáš mi brečící zemědělce, že mají nízké dotace a nemeohou proto vyrábět..... ale jaktože to jiní umí a zvládnou ( a to nemyslim Babiše )? Protože chtějí! A umí to! Kdo to neumí, ať jde od válu....

A ano, přirovnávám tvé uvažování k uvažování soudruhů, kdy každý bude spokojen, všechno půjde, všechno bude.....
Avatar - Ada je zase tady
10. 4. 2015 07:22
Re: není kde
žádný z těch úseků nemá tři pruhy a proto si nechte na podobné nesmysly zajít chuť :-!
Avatar - Ozzman
10. 4. 2015 07:20
Re: autora článku nechápu
Mne demografické charakteristiky ČR nemusíš vyprávět, na úmrtnost na silniční nehody jsem psal kdysi BP. Existuje krásná databáze CARE, kde jsou ty úmrtí v EU rozděleny mimo jiné i podle toho, kde se staly a komu se staly. Část tvoří chodci a cyklisté, kteří se samozřejmě do toho počítají při kolizi s automobilem. Hlavně ti cyklisté jsou v posledních 10ti letech (no psal sem to 2011, takže do té doby :D) dost na vzestupu. Tyto nehody se stávají v obydlených oblastech (tuším, že někde ve východní Evropě tento druh úmrtnosti dominoval i na okrskách :D).

Už si to přesně nepamatuji, ale v ČR je ta úmrtnost opravdu již malá, když se podíváš na vývoj a z toho si odečti chodce, cyklisty a motorkáře. Nicméně nám přeci nejde jen o mrtvé, ale i zraněné (definice úmrtí na silnici je jasně dána do 30ti dnů po nehodě na její bezprostřední následky). Takže já jsem pro zvýšení jen někde a možná i někdy.
10. 4. 2015 07:15
Re: limity vs praxe
ridicak jsem dostal, protoze jsem splnil test z pravidel a jizdni zkousku. zadny svazacky slib se neskladal. Jestli pak ty, ty moralisto, si pred kazdou jizdou kontrolujes svetla nebo tlak v gumach? Co dotazeni sroubu? Ja jen jestli ty dodrzujes vsechna pravidla ke kterym jsi se zavazal. Takovy moralisty mam rad, vi o mne prd, ale hned je jim jasne, ze troubim a fakuju policajty... apropos, tobe navstevy chcijou do kytek??
Avatar - Blue Sun
10. 4. 2015 07:11
Re: Rychlostní limit v ČR
Jo, to je hezká představa, ale byl bys okamžitě označen za diktátora a omezovače svobody. Dobrá polovina současných "řidičů" byl takové řidičské zkoušky nesložila, protože by to bylo nad jejich síly a schopnosti. Třeba jen taková banalita jako udržet hodinu a půl stále dokonalou pozornost v mimoměstském provozu, to se v autoškole vůbec nezkouší. Přitom je to dost riziková oblast lidského chování a čím více starostí nebo stresu, tím kratší ta doba pozornosti je. Ano, pak by tebou popsané rychlosti mohly být běžné, protože provoz by zřídnul na polovinu. >:D
10. 4. 2015 06:57
Re: Snad to projde
Nevychytává...za podobnou rychlost se mi to nikdy nestalo.
10. 4. 2015 06:55
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Asi jak kdy ne?
10. 4. 2015 06:52
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Shrnul bych to...svět ovládá zlovůle a přizdis.áčství lidí, kteří dostali mandát od nás...voličů. Neumí pojmenovat věci pravými jmény, lžou a domnívám se, že následně i svým lžím věří.
Problém na nejbezpečnějších druzích silnic, tedy dálnicích není rychlost jako taková, problém je nesprávná jízda, omezování, či ohrožování ostatních.
Není to tedy o rychlosti, ale o schopnosti používat mozek, posuzovat situace a umět řídit.
Celá koncepce výuky řidičů je již špatně. Autoškoly opouštějí lidé, kteří jsou sotva schopni koordinovat základní řidičský požadavky. Pakliže se dostanou na úroveň, kdy bez většího vnímají obládají volant, brzdu, spojku, řazení...přichází pocit neohrozitelnosti.
Poked by se voucher zkvalitnila, znásobil se počet hdin za volantem, policie bude vidět a přestane postihovat pouze tzv. "piráty" za rychlost, ale i další nebezpečný chování...pak není důvod zvednout limity i nad 150km/h. Na dálnici samosebou.
10. 4. 2015 01:03
Re: prosba o radu
Jádro věci v tomto případě ovšem není o zákazech nebo represi, ale o limitech. ;-)
10. 4. 2015 00:57
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Jaros71
10. 4. 2015 00:52
Re: CO2
Já jsem pro 150km/h i u nás , na nových dálnicích to je OK.
Na D1 130 musí zůstat..bohužel jen pár úseků je bezpečných.
V Itálii jezdím dost často a jako 50% místních v levém pruhu , těch 150 tam jede každý , a úhýbá se rychlým Italům co to smaží přes 200.. ;-)
10. 4. 2015 00:51
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Bully_
10. 4. 2015 00:19
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
;-) Diky.
Avatar - AUDIRS6
10. 4. 2015 00:16
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Joooo, no, tak aspon tak... ;-)
Mna uz tiez na cestach stretlo "kadeco", takze ostrazitost musi byt.
Tak prajem vela dalsich stastnych a veselych km cim skor ! :-)
Avatar - Bully_
10. 4. 2015 00:11
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Mne se nestalo vubec nic a tomu autu taky relativne ne, snad to bude v poradku co nejdriv. Zbytek resi dobre (a drahe) pojisteni, bez nej by to provozovat neslo. Obcas je asi to zahrozeni ukazovackem shora potreba :-)
Avatar - AUDIRS6
10. 4. 2015 00:02
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Tak to je horsie ako smutne... :-( ked asi aj viem o aku lasocku a este k tomu cerstvu v tvojom pripade sa jedna... :'-(
A aspon ty si fyzicky OK ?
Na takuto situaciu by ti bola vhodna tiez T 613, jej oprava by ta vysla uplny zlomok, nehovoriac o tom, ze typek v aute oproti by asi tiez nebol nadseny z takeho stretu >:-[]
Avatar - beibej
10. 4. 2015 00:00
Re: Popapulista
vono je to ale jablka a hrušky. I hon a mrd je podobnej ale jinej. ukaž mi kde se na okruhu svezeš nad 220? a s čím.
9. 4. 2015 23:59
Re: prosba o radu
Zdravím kolegu motorkáře :-) Vždycky jsem chtěl choppera, ale bylo mi to kámošem rozmluveno, tak mám teď silničního Triumpha.
Avatar - Bully_
9. 4. 2015 23:55
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Zver za volantem. Pilot v protismeru si zkracoval zatacku jizdou stredem silnice v zatacce, do ktere nebylo videt. S predokolkou, nebo aspon s autem s motorem vpredu by to snad i pri te me rychlosti (nijak vyrazne nepresahujici povoleny limit) uridit slo, ale v nicem takovem jsem bohuzel nesedel.
9. 4. 2015 23:50
Re: autora článku nechápu
no, hele, ve svetle faktu, ze v cr rocne umre nejakych 120 000 lidi, je tech 700 mrtvych na silnicich kapka v mori. z tech 700 bych chtel opravdu znat ty pocty, co se vztahuji k dalnici a za jakych okolnosti...
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 23:46
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
ved joooo, berem... ;-)
bod 2 - zver ? ak ano, tak uprimnu sustrast, ja som takto pred asi 15 rokmi na vasej D1 z Prahy do Brna asi 50 km pred Brnom trafil este vtedy na T 613 srnu ! V rychlosti cca 130 km/h ( dobrzdene z rychlosti mnou preferovanej...)
Doteraz dakujem Najvyssiemu, ze to bolo v T 613, a ze to pre mna s kamaratom neznamenalo nic, nez par otlcenych plechov, rozbita predna plastova maska a vnutorny reflektor, ktory je do hmly/pridavne dialkove svetlo. Takze co sa funkcnosti auta tykalo, nijako nebola obmedzena - lebo ostatne riesil kufor v predu !!!
Takmer hocico ine, s motorom ( vodou chladenym ) v predu, by tam cakalo na odtahovku - o tom som presvedceny. Tatra mi teda zachranila kopec casu vdaka svojej genialnej konstrukcii. To, ze kym prisiel vas polis a spisal 1 papier A4 ako potvrdenie, tak to cele mi zabilo 2 hodiny, to je uz druha vec...
Odvtedy sa mi este viac vyvinulo "radarove" vnimanie okolia a nezrazil som uz ani macku :-)
9. 4. 2015 23:46
Re: anketa
...a cemu by to ublizilo?

odpoví tady někdo z těch palcařů? Mě by t oopravdu zajímalo...
9. 4. 2015 23:37
Re: Rychlostní limit v ČR
A co buranske Nemecko se svymi autobahny? Neomezena rychlost v Australii? Cestovni rychlost v Evrope je obecne mezi 130-160, bez ohledu na limity. V Americe jsem nebyl, ale jsou mista, kde maji limity, jako u nas a ze 160 se tam taky nikdo nepodela. Ono ridit se ve vsem podle te odstrizene Britanie neni uplne relevantni. A tech necelych 120 v zemi, kde porad prsi a fouka, je az kam ;-)
Jinak jestli jedes 90-120 v levo, tak si rikas nejen o podjeti z prava, ale taky o pokutu.
9. 4. 2015 23:35
Re: Rychlostní limit v ČR
jen jestli to nebude spise tim, ze tady vlaky jezdi neskutecne pomalu. v nemecku jsem kdysi na dalnici drtil sluzebni octavku 200 a predjel me vlak. kolega to nevydrzel, zahlasil, ze to je bordel, ze tohle by se nam v cr nestalo ani na normalni silnici.
Avatar - Falco
9. 4. 2015 23:34
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
:yes:
Avatar - Bully_
9. 4. 2015 23:34
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
AUDIRS6:
vtip je v tom, ze i kdybys byl takhle dokonale nachystany, cerstve odpocaty, s nohou na brzdovem pedalu a s dokonalym autem,
1/ nejsi na silnici sam. Nikdy nevis, kdo ti co provede a nemusi jit o zadneho polovodice. Na celodenni ceste z dovolene udela kazdy hned nekolik kravin, co muzou shodou nestastnych nahod typu "testovaci jezdec kategorie GT3 na kufru" skoncit hodne spatne.
2/ krome veci, co predpokladat muzes, urcite na silnicich potkavas i situace, ktere predvidat proste nejdou. Typu zver prebihajici pres cestu, znecisteni vozovky (olej, pisek, ..) apod. . Ta pravdepodobnost je sice nizka, ale at se pak nezaradis mezi ty, co by chteli vratit cas zpatky a bohuzel nemuzou.
Ad bod 2/- od tehle nedele jezdim v normalnim provozu taky jako clovek. Tahle spatna vyhra v loterii padla tentokrat na me a nastesti to skoncilo jenom opravitelnou skodou na mem aute, i kdyz v cene asi vyssi, nez ma vetsina vozu tady na MACZ.
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 23:30
Re: (Ne)svoboda dneška
Svobody a demokracie je třeba si vážit a bránit ji neustále. V naší společnosti je pořád značná část rudých, co mají tendenci ostatní řídit, omezovat a říkat jim, co je a není dobré.
9. 4. 2015 23:30
Re: Proč?
hele, napred bych chtel videt rozbor tech nasich 700 set mrtvych rocne, pak bych delal soudy. zajimalo by me zejmena, kolik z nich jsou pripady z dalnice a jaka tam byla pricinna.

edit: jinak v anglii jsem nikdy nebyl, nemuzu tedy soudit, ale soude podle toho, co jsem zazil v usa (a tam jsem se neco naridil), tak zlate doma. cela ta jejich poslusnost je zalozena jen a poouze na zcela likvidacnich represich (kriminal apod.) a pouze to dokazuje, ze ti lide tam nejezdi podle pravidel, protoze se to slusi a patri, ale protoze jinak by je system semlel.
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 23:25
Re: prosba o radu
Za tvůj příspěvek palec :yes: . Na auto.cz je silná závistivá bolševická lobby. A 130 je pro ně samo max, jejich žiguly to stejně nezvládnou. Ale aspoň by to rádi natřeli těm pracovitějším a úspěšnějším, co by je chtěli nedejbože předjet na dálnici, kterou krvavě platí (známka, daň z pohonných hmot atd.)

Sranda byla ale teď při průjezdu US Army. Velká slova o zátarasech atd. S kamarády a známými jsme v necelé stovce harleyů doprovázeli Amíky (Bohumín - Vyškov) a čekali, že pár bolševiků proklepnem....a světe div se oni nikde. Zbabělci. Nicméně na internetu, to jsou hrdinové, co nařizovali, zakazovali atp. :-)
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 23:20
Re: zvýšení limitu
Možná spíše ubyde, jak se ukázalo třeba v Americe...
9. 4. 2015 23:17
Re: Popapulista
Můj postřeh z jízd do Německa je ten, že mám mnohem více času věnovat se provozu aniž bych musel hlídat, jestli někde není nějaký aktivní pomahač a chránič. Výsledkem je jednoznačně bezpečnější jízda, víc než 160 jezdím zřídkakdy i tam.
Avatar - Bully_
9. 4. 2015 23:15
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
To je s prominutim dost nebezpecna zabava. Kdyz ti v te mlze vjede nekdo pred auto pri 80 km/h, tak i kdyz to do nej mozna narves, stacis aspon zbrzdit na nejaky slusny rozdil vasich vzajemnych rychlosti. Ve 170 mozna zacne radarovy tempomat reagovat rychleji nez clovek, ale fyziku neprekeca. Brzdna draha s rychlosti neroste linearne, ale exponencialne.
9. 4. 2015 23:11
prosba o radu
Vážení zakazovači a přátelé represe. Vzhledem k tomu, že přesně víte jak rychle mají ostatní jezdit, čím mají jezdit, co mají ostatní jíst, kupovat atd., poradíte prosím i kdy a jak často a v jaké míře se chodit defekovat (vysr..)?
Doporučujete zavedení zákona o ranní defekaci? To víte kdyby to mělo zachránit jediný život...
Avatar - Jenik3
9. 4. 2015 23:11
neplest si svobodu a anarchii
Tyto dva pojmy nejsou zamenne!
Anarchie je zivot bez pravidel (treba bez vlastnickych prav), zatimco svoboda je dostatecny prostor na kreativni a inovativni chovani v ramci pravidel.
Pokud dalnici vlastni stat, tak urcuje pravidla stat. Az ji bude vlastnit/provozovat nekdo jiny nez stat, bude pravidla urcovat tento subjekt.

I v pravidlech je potreba konkurence, aby se ukazalo, ktera pravidla lepe vyhovuji vetsine uzivatelu.
Avatar - Jenik3
9. 4. 2015 23:06
Re: Popapulista
Belgickych 120 je opravdu pro smich. Prejedes hranici do DE a najednou neni zakazane to, co zakazane bylo. A na dalnicnim provozu se nic nezmenilo. 120 tam jezdi jen i10, protoze vic to nejede.
Vetsina CD aut se prohani bezpecnych 130-150.
9. 4. 2015 23:03
Re: limity vs praxe
Až zase nějaký zákon zakáže poslouchat zahraniční rozhlas, nebo v dnešní době možná surfovat po netu mimo státem schválených webů, taky budete bečet, že je to zákon, a ten se musí dodržovat?

A nádavkem se ještě ujistím zda, když jste tak posedlý těmi zákony, máte doma veškerý SW na počítači legálně. A pozor, nelegální SW je třeba i prošlý shareware, kde uplynula trial period dle licence...
9. 4. 2015 22:56
Re: (Ne)svoboda dneška
Prošel jsem si tím samým, taky jsem stavěl. Taky byly problémy s povolením, ale já s tím dopředu počítal. Mě trval boj s úředními parazity celý rok. Přitom domek mám dle projektu z katalogu, pozemek bez právních vad, inženýrské sítě přímo před barákem. Jenže úřednice řekla: Jo máte sice potvrzení od ČEZu že vás připojí, ale co když to pak neudělají... Říkal jsem jí: no ale ten kabel vede podél mého pozemku a potvrzení mám. Ona však trvala na svém. Nepřipojí vás a co pak? Kdepak povolení nebude. Leda nejdřív elektriku a pak vám dám povolení. Tak jsem šel na ČEZ. Tam mi řekli, že nemám stavební povolení, tam mi nemohou tu přípojku udělat. Prostě kruh se uzavřel. Roční boj!
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 22:56
Re: Rychlostní limit v ČR
Kde pisem, ze ja nieco viem najlepsie, alebo mam najlepsiu techniku ?
Mam len ku svojim autam kladny vztah, preto su technicky OK, a jazdu mam rad.
No a kedze pri "obycajnej" 130-ke sa vo vacsine okolnosti nudim ( pokial je noc a prazdna dialnica, tak to je fakt na : "Kitt, vezmi to za mna" >:D ) tak pri trosku vyssej rychlosti uz situacia vyzaduje viac pozornosti a viac si cestu uzivam.
Aj ty si tusim pisal, ze obcas tomu podkuris...ci ? ;-)
A ked si vyhladas, ake podmienky som popisoval, ze musia splnene, aby som isiel "lehce nad povoleny limit" tak uz ma hadam prestanes kamenovat a robit zo mna cestneho pirata ;-)
...to uz davno niesom >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
9. 4. 2015 22:54
Re: Proč?
V Británii rozhodně NENÍ lépe než v Německu. Na jednu stranu se tam tvrdošíjně držej té vmax 70 mph a loňský pokus o zvýšení na závratných 80 odmítli s vidinou hromad mrtvol, nicméně těch 70 platí i na starých čtyřproudovkách, kde jsou úrovňový křižovatky, kde pravý odbočení (tj. přes protisměr a rychlejší pruh) je teda solidně nebezpečný. Troufnu si tvrdit, že podstatně víc, než 150 na moderní oplocený dálnici za světla a sucha.

Angličani vždycky musí mít něco extra, takže se tomu nedá divit. A o radarech na každým rohu taky radši nemluvím, i když je fakt, že jsou téměř vždy zřetelně označeny.
9. 4. 2015 22:50
Re: CO2
Polsko a Bulharsko mají 140, v Itálii zákon umožňuje až 150, v praxi to ale zatím není nikde povoleno.
Avatar - PlumJelinek
9. 4. 2015 22:48
Re: limity vs praxe
Podle toho, co jsi napsal, tě tipuju na jednoho z těch, kterej se drží svojí stotřicítky v levým pruhu s tím, že takhle je to správně a nikdo ho nemá co předjíždět a proto před sebe ani nikoho nepustí.
Samozřejmě tyhle řeči ohledně poloměrů zatáček, délku vyjížděcích/připojovacích pruhů a dalších blábolů, kterých se na podobné bázi dá najít jistě ještě hromada, to jsou jen takový berličky, pomocí kterých dostat do ruky nějaký správný argument proti zvyšování rychlostních limitů, případně pro jejich snižování. Samozřejmě je taky hloupost, že naše dálnice nejsou pro vyšší rychlost stavěný. Je až směšně trapné, že až doposud jsou zachovávány rychlostní limity několik desítek let staré, ba se dokonce snižují, a to i přesto, že automobilový vývoj prošel mílovými kroky ve všech oblastech. Zatímco kdysi polovina prodávaných aut onu zmiňovanou rychlost nebyla schopna vůbec dosáhnout, dnes je situace ohledně jízdních výkonů i bezpečnosti na hony vzdálená době, ve které se tyto limity zaváděly.
9. 4. 2015 22:47
Re: není kde
Tak D5 určitě, D11 na těch nových úsecích zcela jistě, zrovna tak D8 než začne stoupat do kopců za Lovosicema, D3, nové úseky R48, ostatně i na té D1 by se něco našlo - přinejmenším třeba Lipník - Bělotín.
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 22:45
Re: Rychlostní limit v ČR
Ale notak... ted se fakt chováš jako arogantní * >:D Já mam výcvik a techniku, já to vím nejlip a proto může... NEMŮŽEŠ! >:D Ani Schumacher nemuže! Nejsi totiž na té silnici SÁM i kdybys byl papež >:D Chápeš? :-) A to s veškerým respektem k tomu, jestli opravdu umíš to, co píšeš :-)
9. 4. 2015 22:44
Re: (Ne)svoboda dneška
Společného to podle mne naopak má hodně. Lidé jako mozgog žijí pro to, aby ostatním vysvětlili, že právě oni ví lépe, co by ostatní měli jíst, čím a jak rychle by měli jezdit atd.
Vážím si osobně každého, kdo má odvahu těmto mozgogům jasně a rázně říct "nasr.t!". Svobodných lidí je den ode dne míň.
9. 4. 2015 22:36
Re: (Ne)svoboda dneška
Takže úřední buzerace je správná, protože by mne stejně buzeroval někdo jinej. Úředník mi tedy podle tede v podstatě dělá službu. Mno, to je bravurní konstrukce! :-)
Co se týče konstrukce té vlastní motorky, tak to byl jen příklad. Každopádně v době, kdy ještě byla v Československu nějaká svoboda, tak vznikly firmy jako Jawa, Čezeta atd. Dnes by Jawa vzniknout nemohla lidé jako ty by si nepřáli aby si někdo jen tak něco vyvíjel a stavěl. Kdepak dnes něco založit a vyrábět. Nejde. Nedá se. Škoda.
A ten závěr, to nechápu ani trochu. Takže svět kde všechno jde a je vše dosažitelné zavání Leninem? Tywoe....
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 22:36
Re: Proč?
A proč je v Británii lépe jak v Německu?
9. 4. 2015 22:19
Re: limity vs praxe
Škoda, že jsi tohle nepovídal v autoškole. Něco mi říká, že bys u zkoušek ani jízd neuspěl, a dnes bys jezdil tím vlakem. Napadlo tě, že řidičák máš pro to, že ses zavázal dodržovat pravidla? Návštěva ti taky doma močí do květináče, nebo je u tebe doma pravidlem chodit na WC?

Takový hrdiny mám nejraději. Před policajtem posranej, ale hned jak ho minu, tak troubím, ukazuju fakáče a plnej knedlík pryč... ;-)
9. 4. 2015 22:18
Re: Rychlostní limit v ČR
hele, jestli te nekdo podjizdi zprava, je to tim, ze jsi hovado a nezaradil ses doprava, jak mas. ok?
9. 4. 2015 22:14
není kde
..tak jezdit. Po D1 je o hubu i 130, modernizace nemodernizace, kopce a zatáčky jsou tam docela brutál i na 130 a co teprve v úseku smrti u humpolce na mokru.....

Jediné, kde by se to dalo jet, je plzeňská D5 a tím končíme.....
9. 4. 2015 22:09
Re: limity vs praxe
ja treba ne. u meho auta je na kvalitni dalnici cestovni rychlost tachometrovych160-170 a rychleji s nim proste jezdit nebudu. to uz je na krev.

edit: a jak jsem psal nahore, kdyz bude limit 160, nbude to znamenat, ze pojedu vzdy minimalne 160. to v zadnem pripade. kdyz je pekne, vetsinu aut predjizdim, jakmile spadne hodne vody, mlha nebo snih, vetsina aut predjizdi me...
Avatar - 1975ak
9. 4. 2015 22:06
zvýšení limitu
zvýšení limitu povede jen k tomu, že přibude nehod, zase jeden krok politiků aby se zalíbili před voliči
9. 4. 2015 22:05
Re: Proč?
takze na jednu steanu tu mas studie, ktere konstatovaly snizeni nehodovosti pri zvysenem limitu, zpochybniis je tim, ze je delali na turcich zijicich na zapade a proto jsou k nam neprenositelne. to bych cele chapal jako nejaka argumentace kdy muzes trvat na tom, ze je to neprokazane, ale ne, ty rovnou reknes, ze je to blbost, ale pak dodas, ze bys to zkusil tady na vychode. super jen do toho. ja jsem take studoval a vim, ze nejnebezpecnejsi situace vznikaji kdyz ridici nedavaji pozor na to, co maji, tzn. na jizdu. kdyz vsechny poskladas do jedne rychlostni kategorie, pojedou ve vlacku, budou se rozptylovat blbostmi, klesne jejich pozornost - nejnebezpecnejsi mozna kombinace. nech ridice jet prirozene, treba jako v nemecku, bude lepe, uvidis.
9. 4. 2015 21:52
Re: limity vs praxe
Souhlas máš pravdu a takto by to měl vnímat každej. Jen dodám, že k limitu 130 si přidám 30 a když to de tak jedu. Jak to zvednou na 150 tak si zase přidám 30 a pojedu >:D
9. 4. 2015 21:51
Re: autora článku nechápu
jako vsiml sis, kdyz jsou silnice ucpane a jede se krokem, ze "vetsina to tam pere hlava nehlava", proc by to tak melo byt? ja chci jezdit primerene, to je nekdy klidne i 180 pro moje auto. vetsinou je to do 160, nekdy je to mene, kdyz se neda jinak jedu 120. doprcic, vzdyt je to uplne normalni, navic jsem si fakt nevsiml, ze by kultura jezdeni v nemecku byla jina nez u nas.
9. 4. 2015 21:46
Re: limity vs praxe
spatne to ctes. represe je existence limitu a jejich vymahani pokutami v okamziku, kdy jsem sice nikomu nic neudelal, ale shodou okolnosti me zmerili.
9. 4. 2015 21:45
Re: limity vs praxe
ale nepovidej, ja sam vim nejlepe jakou rychlosti kde jet. je to kombinace pocasi, denni doby, provozu, auta a ridice. zkus si projet devadesatkou jakoukoliv horskou klikatici. ten limit potrebuje jen idiot. takze velmi casto jezdim vyrazne pomaleji, nez stanovuji limity, stejne tak velmi casto jezdim rychleji. proc? protoze ty rychlostni limity jsou zcela nesmyslne koncipovany.
9. 4. 2015 21:42
Re: limity vs praxe
pokud neni ridic schopen reagovat na dalnici na auto jedouci 150km/hod, tak at vrati ridicak a jezdi vlakem... ale bacha, Pendolino vynechat
9. 4. 2015 21:39
Re: Snad to projde
... no a kde pisu, ze to jde za vsech okolnosti? samozrejme je nadnesene tvrdit, ze: "...da se... pokud jsi sam...", poopravil bych to ze staci kdy je dobre pocasi a slaby provoz a to da se bych zmenil na to ze se tak jede zcela na pohodu... a pochopitelne nemluvim o vylagrovane felicii. a pochopitelne tim nemyslim, ze nikdy nezpomalym a vsechny vyblikam, abych tim dokazal, ze to jde... takze se neboj, ja jezdim zasadne tak, abych dojel a abych nezpusoboval kolizni situace. jen jeste pro poradek dodam, ze velmi nebezpecne situace vznikaji pri plizivem predjizdeni a pri jizde v kolonach. proto je potreba podporovat jistou diverzifikaci rychlosti jednotlivych ucastniku provozu a ne se snazit vsechny sesikovat do jednoho vlacku, v kterem vsichni znudene chrapou.
9. 4. 2015 21:33
Re: Rychlostní limit v ČR
Hezky napsáno, mám úplně stejný názor a vždycky mě fascinuje, kolik se tady v ČR najde lidí, speciálně na těhle stránkách, kteří to vidí opačně.
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 21:32
Re: rakousko
Já na ně jezdím pořád, sklopí se mi samy a postupně. Pro moderní auta je tak provozní běžná a bezpečná rychost mezi 150 - 180.
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 21:31
Re: Rychlostní limit v ČR
Tak to si mi dal ! >:D :yes: Diky... :-!
Nie, takto:
Ucelom mojich prispevkov nebolo vyzdvihovat veci v suvislosti so mnou, ber to skor ako take moje povzdychnutie si nad tym, ze ono naucit ludi premiestnit sa z bodu A do bodu B je jedna vec, ale naucit ich viac by bolo krajsie... Ovela radsej by som bol, keby som vedel, ze aj ti druhi maju vycvik v zvladani krizovych situacii, ze v pripade brzdenia sa baba nezlakne ze jej zacalo ABS kopat do nohy, a ze nepusti ten brzdovy pedal, ale ze ho este viac prislapne, ze v pripade vybehnuti chodca na vozovku mimo oznaceny prechod vodic vdaka treningu ma reakcny cas taky, ktory pomoze minimalizovat stretovu rychlost a da tak tomu chodcovi vacsiu sancu...atd...
Proste tymto smerom smeruje moje myslenie - pomoct vycvikom beznym soferom.
Potom budu aj pre nich mnou obhajovane rychlosti za bezne a budu vediet spravne reagovat. Myslim, ze uz aj u vas funguju "skoly smyku" a podobne veci. Zaradit to do standardneho vycviku v autoskole, k tomu jazdu na okruhu roznymi autami - RWD, FWD, AWD, SUV, Dodavka... - nech su fakt pripraveni na zivot za volantom... ;-)
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 21:30
Re: Rychlostní limit v ČR
Pokud jezdíš vlakem, tak co děláš tady? Naposled, když jsme jel do Prahy, jsme si zablokoval páteř. Už to neudělám :-)
9. 4. 2015 21:28
Re: rakousko
Stanjura není pražák, přitáhl sem odněkud z Moravy ...
9. 4. 2015 21:27
Re: Rychlostní limit v ČR
Podle mě ty doby, kdy se závodilo jsou už tak nejméně 5 let pryč a ani tenkrát se to netýkalo dálnic, na nichž se podle mě u nás jezdí stejně jako všude jinde. Ostatně, ono když to v DE trošku zhoustne, tak se najednou objeví úplně stejné nešvary jako u nás, le***, co si myslí, že se plná dálnice před nima vznese do vzduchu, aby mohli projet, auta bezdůvodně užívající prostřední či levý pruh, i když v pravým je volno atd.

Problém u nás dřív býval hlavně na státovkách a okreskách, ale dneska se to často šine rychlostí kamionů a o nějakým závodění tudíž nelze mluvit. Ano, blbec co to musí předjet za každou cenu se vždycky najde, ale podle mého názoru je takových o dost méně než před 10 lety.
9. 4. 2015 21:23
krok správným směrem
Podle mě je tento návrh krokem správným směrem. Podle mě se v důsledku toho změní akorát to, že satrapčíci na těchto přehledných a moderních úsecích nebudou moci tak snadno buzerovat a kasírovat.

Toho, že pak lidi budou jezdit 180 bych se nebál, jednak těch aut, kde by to bylo dlouhodobě příjemné zase tolik není, na palivu si taky něco vezmou, navíc 150+ jezdí naprostá menšina aut i v Německu, kde se to smí.

A v neposlední řadě, nikdo nikoho nenutí touto rychlostí jezdit.

Na těchto diskusích mě nicméně fascinuje jedna věc - ten argument, který je podle mě nejhlavnější - dá se shrnout do německého "Freie Fahrt für freie Bürger" - v diskusích v podstatě nezaznívá. Místo toho se řeší pytloviny.
9. 4. 2015 21:21
Re: (Ne)svoboda dneška
to co popisujete, se "svobodou" nemá společného nic ... je to spíš dětský pohled na svět + takový ten osobní pocit, že jste něco vyjímečného, takže pro vás nemusí platit žádná pravidla
9. 4. 2015 21:17
Re: Je to blbost"
Jo , ale Vyškov - Kroměříž je téměř prázdná a dá se jet klidně 220. >:D >:D >:D
9. 4. 2015 21:14
Re: Rychlostní limit v ČR
V Čechách se hodně závodí a já myslím, že je to tím, že jsme dostali do rukou výkonné auta, které třeba v sousedním Rakousku mají už dávno, a že si to chcem užít. Fakt je ten, že když potkám třeba supersport v Rakousku nebo v Německu, tak s tím většinou nikdo moc nezávodí... asi v tom budem tak trochu křupani.
9. 4. 2015 21:13
Re: Rychlostní limit v ČR
Až mě vlak doveze před barák , budu taky jezdit vlakem. >:D
9. 4. 2015 21:11
Re: anketa
Proč chceš snížit body ? Proč řidičák od 18 ? Body bych zrušil a řidičák dal od 16.
9. 4. 2015 21:11
Re: limity vs praxe
Omezení rychlosti není "represe", ale naopak prvek zvýšení bezpečnosti pro ty normální.
9. 4. 2015 21:08
Re: limity vs praxe
Tak doufám, že vás na silnici nepotkám. :no:
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 21:05
Re: Rychlostní limit v ČR
Vím, že v dobrém, ale argument je to dost nebezpečný. Pohled je to totiž jen tvůj, navíc to dost podporuje právě velké sebevědomí. Vybavila se mi k tomu scéna z Vyhlídky na věčnost od Kulhánka, kdy takhle jeden Amík vybuduje bunkr, vybaví si ho, trvale ho udržuje a když si myslí, že má vše a je neporazitelný, smrt ho zastihne na záchodě...
Avatar - petrumr
9. 4. 2015 21:04
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - petrumr
9. 4. 2015 20:54
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
9. 4. 2015 20:54
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
1) V zemích jako USA, Kanada, Japonsko ... kde jsou lidé kultivovanější a mají větší respekt k právnímu řádu + jsou kvalitnější silnice i většina aut, je maximální rychlost na dálnicích 100 km/hod (USA ± několik kilometrů)

2) V západní Evropě je maximálka zhruba od 110 do 130 km/hod (asi jsou i vyjímky, ale v naprosté většině je to těch 110 až 130 km/hod)

3) Nevím, kde je povolená maximálka 150 km/hodinu, tipnul bych, že v nějaké rozvojové zemi slonovinové Afriky, nebo něco podobného

4) Takže věřím zkušenostem z vyspělejších, bohatších, civilizovanějších západních zemí, věřím tomu, že nejvíc nebezpečných situací vyvolávají řidiči, kteří nedodržují předpisy, a maximální rychlost. Řeči o tom, že ta vyšší rychlost je dobrá proti únavě, mikrospánku, jsou nesmysl (vlastní zkušenost).

5) V ČR je povolená maximálka na dálnicích 130, jezdí se 150, když bude povolených 150, bude se nakonec jezdit 180 km/hod.

6) Lidé typu Stanjury a spol. nás, ze svých osobních pohnutek, stále směřují někam na Balkán, kde místo zákonů a předpisů platí právo "silnějšího".

7) Žádný reálný skutečný důvod pro neustálé zvyšování maximální rychlosti není. I trend ve světě je opačný.Časová úspora bude dělat pár minut a zvýšenému riziku absolutně neodpovídá. Kdo má nějaké vnitřní svrbění a pocit uspokojení z rychlosti, ať si jde na okruh.
Avatar - petrumr
9. 4. 2015 20:52
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - petrumr
9. 4. 2015 20:48
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 20:48
Re: Rychlostní limit v ČR
bolo to myslene v dobrom:
Tak, ze nie kazdy ma na svojom aute kvalitne gumy s min. 5mm dezenom, vzdy v dobrom stave a celkovo podvozok a auto ako take...
A moj vycvik, nebyt toho ze sa stale trenujem a skusam svoje limity na bezpecnych miestach, tak si tych cca 60-80% schopnosti svojich a svojho auta nedovolim vyuzivat. ;-)
Avatar - petrumr
9. 4. 2015 20:47
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
9. 4. 2015 20:46
Re: Rychlostní limit v ČR
Kdo to říká ten to je, tomu se to rýmuje!

Snažně vás prosím, hlavně se z toho Kingdom of Condom nevracejte.
Avatar - Bazalt
9. 4. 2015 20:45
Re: Rychlostní limit v ČR
Pokud se to na tebe nevztahuje tak se nemusíš ozývat ;-)
"Za sebou techniku a výcvik jako já"... známý jezdil půl života u policie. Zásahy přes linku 158-ještě než to přeorganizovali. Když jsem si udělal řidičák tak mi řekl jednu věc.
"Pokud se ti někdy stane že tě napadne si říct že už fakt umíš řídit, rozhodně líp než ostatní tak okamžitě zahoď klíčky než se zabiješ."
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:44
Re: Rychlostní limit v ČR
Takže taky máš velké ego... Moc se oháníš svým výcvikem a technikou, ale zapomínáš, že svět se neřídí podle tebe...
Avatar - Bazalt
9. 4. 2015 20:37
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
K brzdné dráze. Máš opět pravdu. Pokud jezdíš tak že máš při své rychlosti před sebou 100-200 m volného prostoru (plus předvídáš že ten kamion fakt může vybočit jak to s oblibou dělají) tak není žádný problém. To co ale vidím na českých (nejen) dálnicích je levý pruh plný aut s rychlostí víc jak 160 km/h s rozestupy sotva tři až pět metrů.
9. 4. 2015 20:36
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Niektori nemci v lepsich autach s radarovym tempomatom jazdia v noci a aj v hmle az po maximalku pri ktorej to este funguje. Na Lexuse LS600H v hmle 170 kmh ( vraj mal este 10 kmh rezervu do limitu ) . Ani s talianom, ktory mal v sebe 4 vodky, som sa na jeho XC70 te tak nebal. Pravdu mal nemcur vtom, ze to auto prekazku uvidi skor a zareguje rychlejse a hlavne poriadne ( brzdilo dobre ). Odvtedy mam trosku bavu, aby ten radar tym za mnou fungoval...
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 20:36
Re: Rychlostní limit v ČR
S tym "HOVADOM" sa pohybujes na tensiom lade nez ja po dialnici mnou preferovanymi za najlepsich okolnosti popisanymi rychlostami... :-! Tak opatrne, nech sa ten lad pod tebou bud nerostopi, alebo neprebori.
Povrchnostou vpred - tvoj pristup. Kyby si podrobne precital moje prispevky, tak to takto na mna nevztahujes, nakolko ja vyzyvam vestkych, nech dodrzuju pravidla cestnej premavky. Nie kazdy ma k dispozicii techniku a vycvik, ktory mam za sebou ja. :-!
A uz sa ani neunuvaj na mna reagovat. ukazal si svoju zaslepenost, viac sa s tebou nemam o xom bavit. Za moje spravanie sa na cestach si nesiem zodpovednost sam a len moja vyssia rychlost nikdy !!!!! tebe a ani nikomu z vas ujmu nesposobi. Tak ostan v klidku. :-!
Avatar - Ada je zase tady
9. 4. 2015 20:36
Re: Je to blbost"
No, všechny vyjmenované úseky (až na kousek za Lipníkem) - jsou, pokud se nemýlím, dvoupruhové... :no:
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:32
Re: Rychlostní limit v ČR
Ano, přesně kvůli takovým lidem, jak ukazuješ ty, nepatříme stále do vyspělé Evropy, ale na východ.
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:31
Re: Je to blbost"
Tím pádem to bude zase jen kolem Prahy. >:D Tam klidně, tam nelezu. >:D
Avatar - Bazalt
9. 4. 2015 20:30
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Řekl jsi to naprosto přesně, v Německu jsou na to zvyklí. Jinde ne. Přes Německo jezdím. A nikdy jsem si nevšiml že by někdo porušoval limit na silnicích kde je uveden.
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 20:30
Re: Je to blbost"
Však o nich je zejména řeč.
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 20:30
Re: Rychlostní limit v ČR
Vlak je záležitost 19. století. Ale jako retro zážitek občas proč ne...
Avatar - Ada je zase tady
9. 4. 2015 20:29
Je to blbost"
Pokud se na dvouprodové dálnici potkávají kamiony vážící 30+ tun jedoucí rychlostí 80kmph a osobní auta, fakticky jedoucí rychlostí jen chlup pod 140kmph, je to na pováženou. :no:

Proto bych výše uvedený populistický návrh uvedeného modrosoudruha podpořil jedině v tom případě, že by se týkal výhradně tříproudových dálnic. I takové máme ;-)
9. 4. 2015 20:28
Re: (Ne)svoboda dneška
Souhlas ve všech bodech. My se zrovna snažíme začít stavět barák a je neskutečné pozorovat, jak člověk, kterého platím ze svých daní, má upřímnou radost z toho, když mi může stavbu zkomplikovat, protáhnout, vyměřit mi další poplatky (některé protiprávně, ale hádat se nemá smysl), zakázat mi některé prvky.. tak mě napadají ty samé myšlenky.. proč se mám sakra někoho, kdo se kolem mého domu nikdy neprojde, ptát a dovolovat se, co si můžu za své peníze na svém pozemku postavit.. tak jsem si řekl, že si zatím alespoň vykopu díru na vodoměrnou šachtu. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že na svém pozemku nesmím ani kopnout krumpáčem, aniž by mi to rada inteligentů nedovolila.. no už konečně chápu, proč movití staví kolem domů vysoké zdi..
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 20:28
Re: rakousko
Anarchií... vždyť se jedná jen o jiný předpis na rychlost. A i porušování předpisů a nesení si za ně následky je věcí svobody.

130 už je archaická hodnota na zmíněných úsecích.
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:25
Re: Rychlostní limit v ČR
Stoprocentní souhlas, vše je v lidech. Hlavně - na delší cestu nemá ani angličan, ani američan problém sednout do vlaku a jet vlakem, u nás by to egoisti nepřenesli přes srdce...
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:22
Re: anketa
Ani jedno z toho nepomůže, základem je výchova už v rodinách a tu nijak nevyřešíš. Je jedno, jestli v autoškole budou učit osmnáctiletého nafoukaného fracka, nebo dvacetiletého nafoukaného fracka, výsledek bude stejný. Dokud se zásadně nezmění myšlení lidí od "já" na "my", není šance k nápravě. Ale tohle může změnit až další generace, tím pádem máš pořád na cestách dost pitomců, před kterými je třeba nějak ochránit ty rozumnější.
Avatar - Bazalt
9. 4. 2015 20:21
Rychlostní limit v ČR
Koukám že opět někoho napadlo navrhnout zvýšení povolené rychlosti. tentokrát na 150 km/h. Před časem to bylo dokonce 160 km/h. Jako vždy se to setkalo s obrovským nadšením protože "se stejně jezdí rychleji tak co", "dnešní auta jsou rychlejší tak proč jet pomalu", "pomalá jízda je nuda a uspává, rychleji to utíká a je zábava". A podobné úžasné důvody. zajímaví kolik lidí se rychle přizná a ještě vychloubá tím že jezdí většinou 160-180, když to jde a mám dobré auto tak klidně víc. Úžasné, asi jako jako tuhle jsem někoho okradl, zmlátil, podvedl. Porušování zákonů je vlastně normální a ti co to nedělají jsou blbci co mě zdržují. Tím jsou myšleni ti hlupáci co jezdí podle předpisů. Velmi dlouho už žiji v zahraničí, konkrétně ve Velké Británii. rychlá jízda je zde trestný čin. Vysoké pokuty, zabavení řidičáku, vězení. Na dálnici maximálka necelých 120 km/h. Až na pár vyjímek nikdo nejede rychleji. Ty vyjímky jedou chvilku až (!) 130. ve městě nikdo nejezdí stovkou jak je v Čechách zvykem. za 180 na dálnici by šel do vězení. za 120 na okresce také. Jak to že v Rakousku jedou všichni spořádaně, s rozestupy a nikdo to nehoní k 200 jako v Čechách? Na Velikonoce jsem byl doma a jezdil. To co okolo mě lítalo byla prostě HOVADA! Za roky v Anglii a po desítkách tisíc mil na tohle fakt nejsem už zvyklý. Argument že je to z Moravy do Čech daleko a 130 je pomalá nuda je kravina. Z Moravy do Čech je to na Anglické poměry a vzdálenosti kousek. A co třeba USA? Auta s motory do kterých by se vešly dva až tři čecháčské "závoďáky". tak proto jezdí na dálnicích napříč kontinentem sotva stovkou? Před necelým měsícem jsem najezdil přes dva tisíce kilometrů po Yukatánu. Dálnice bez zatáčky a bez kopce 400km rovně s povrchem že si o tom můžou ty české jen znát. maximální rychlost? 110. Když jsem jel v noci 120 připadal jsem si jako zločinec a nikdo mě nepředjížděl. tak jsem se raději vrátil na 110. V Čechách mě berou borci ve vesnici tak 80, na okresce lehce ke 120 a dálnice je o život. Když někdo jede mezi 90-120 říká si o podjetí z prava.
Jeden vzkaz pro všechny namachrované řidiče co jim 130 nestačí a mají pocit že jsou mistři světa a hájí si svou 160-180.
Jste prostě HOVADA.
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:20
Re: rakousko
Pleteš si svobodu s anarchií, což je v dnešní společnosti poměrně častý jev.
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:19
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Netipnul, já v takových podmínkách nejradši ani nevylezu. >:D Ale víceméně jsem popisoval sebe, tak předpokládám, že s tvými schopnostmi budeš tak shodně se mnou, tedy radši opatrně a nikam se nehnat. Já přeci jen jsem ještě mládě, které si tenhle svět chce užít co nejvíce. Pořád je spousta věcí, které chci vidět, spousta závodů, které chci odběhat a odjet, spousta práce, která na mě čeká, abych ji udělal...
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 20:19
Re: rakousko
Pokud chceš jezdit pomaleji nikdo ti v tom nebrání. Nebraň těm, c chtějí jet rychleji...o tom je svoboda.
Avatar - petrumr
9. 4. 2015 20:17
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
9. 4. 2015 20:14
Nezájem
Mě je to jedno. 150 jezdím zcela běžně. Samozřejmě že s adekvátním autem. S fábií su rád, že můžu 130 a předjíždění plánuju do kalendáře. :-!
Avatar - CHerokee
9. 4. 2015 20:13
už to mělo být
Jsem rozhodně pro. Limit 130 byl stanoven v době, kdy byla auta mnohem méně stabilní a bezpečná než je tomu dnes. A proto snad ty dálnice krvavě platíme, aby to na nich rychle ubíhalo.
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 20:13
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Brzdna draha - aj to mas v mojom dalsiom prispevku - treba citat vsetko... ;-)
Este raz aj pre teba osobitne - nech mojich 160-180 teba netrapi a ani nech to nikto nebere ako priklad pre svoju jazdu.Cestne ti tu hovorim, ze moja rychlost nebude pre teba nikde na ceste dovod, tvojej fyzickej alebo majetkovej ujmy. Mozno len psychickej - ale pokial toto niesi schopny akceptovat, potom by si nemal jazdit do Nemecka. Tam ta kludne na dialnici obehnu 2-nasobnou rychlostou. A teraz co...? Nakladies do gati a pojdes sa sudit za sposobenu materialnu a psychicku ujmu ? >:-[]
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:12
Re: (Ne)svoboda dneška
Stejná Evropa, jiní lidé. To by mělo vysvětlit vše, ale pro egoisty to na pochopení nestačí.
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:11
Re: (Ne)svoboda dneška
Naprosto špatně, zase vše řešené přes "já". Jenže svět nejsi jen "ty", ale svět je společnost, každý člověk má odpovědnost nejen za sebe, ale i za ty ostatní. Povolení jsou k tomu, aby bylo zajištěno, že svým chováním nikoho neohrozíš, nebo aby ta ohrožení minimalizovala.
Před druhou světovou válkou se spousta věcí neřešila. Nebyli právníci v takovém rozsahu, aby žalovali za všechno a všechny. Udělej dneska drobnou blbost, která někomu ublíží a máš žalobu na krku hned. Stačí i blbá facka. O tom, že by tvá klobáska způsobila něčí nemoc nebo tvá motorka zabila dítě, ani nemluvím. Ty si pak sice řekneš, že se z toho klidně zodpovíš, ale co ten, kterému se něco stalo? Bude mu to taky tak jedno, že jsi mu třeba zabil dítě? Asi ne, že? Nebo kdyby někdo zabil takovým způsobem to tvé...
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 20:06
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
absolutny suhlas ! :yes:
Som zvedavy, ci by si si spravne tipol moju rychlost za takych okolnosti... ;-)
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:05
Re: autora článku nechápu
Revize vydaných řidičáků, psychotesty, pravidelná školení (třeba po pěti letech - kdo z dnešních padesátníků sleduje všechny změny v zákoně?)... jenže to by zase bylo řevu o buzeraci a policejním státu.
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 20:00
Re: limity vs praxe
Mě z toho vychází to, že Němci jsou obezřetnější a vychovanější, co se provozu týká. To o lidech v ČR, jejichž ego přesahuje všechny limity, říci nelze. Ostatně to dokazuješ zrovna sám, což bych u tak rozumného člověka moc nečekal...
Avatar - petrumr
9. 4. 2015 20:00
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 19:58
Re: limity vs praxe
Jezdí přes obec devadesát? Jezdí a rádi, stačí rovná obec bez zatáček. Vídám to pokaždé, když jedu na návštěvu k rodičům...
Avatar - KubikCv
9. 4. 2015 19:56
Re: Proč?
a když dojedeš na první křížení nebo světla...zjistíš,že ten co jsi ho předjel tě dojede za minutu a fous....
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 19:56
Re: Snad to projde
Dá se projet, pokud tam jsi sám... V typickém provozu ani náhodou, ale to ega rychlíků nikdy neuvidí. Sice si řeknou, že pro ně je to bezpečné, ale zamyslí se někdy nad tím, zda je to bezpečné i pro okolí?
Avatar - Bazalt
9. 4. 2015 19:55
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
160-180 jako standart? Tohle je v UK hodnocené jako trestný čin nebezpečné řízení. kromě obrovské pokuty, zabavením řidičáku na několik let je běžné i vězení. A to jsou v Anglii většinou lepší dálnice a rozhodně větší vzdálenosti. Počítal jsi někdy jaké je bezpečná vzdálenost na zastavení tvého úžasně kvalitního auta?
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 19:54
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
"A ako som uz pisal v prvom komente: 160-180 podla okolnosti: kvalita cesty, jej profil, premavka, svetelne podmienky...XY dalsich faktorov..." To ale předpokládá přemýšlející a vychované řidiče a ne tu sběř d€mentů, která se prohání po českých silnicích jak na Divokém západě. Typické příklady: mlha, že vidíš stěží na vůz před sebou, ale v levém pruhu střelci lítají stodvacet, stotřicet. Silný déšť či sníh, teplota kolem nuly a s devadesátkou brzdíš i kamióny. Večerní soumrak, není pořádně vidět ani bez světel ani s nimi, auta v levém asi řídí počítače, protože jezdí jako za slunného dne...
Avatar - Bazalt
9. 4. 2015 19:53
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
160-180 jako standart? Tohle je v UK hodnocené jako trestný čin nebezpečné řízení. kromě obrovské pokuty, zabavením řidičáku na několik let je běžné i vězení. A to jsou v Anglii většinou lepší dálnice a rozhodně větší vzdálenosti. Počítal jsi někdy jaké je bezpečná vzdálenost na zastavení tvého úžasně kvalitního auta?
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 19:52
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
takze este raz a naposledy, lebo mi pripadas ako ti nasi madari v Komarnanskych obchodoch, ze ked si nieco po Slovensky pytam, tak je to same "nemtudom", ale v momente ked sa vytiahne preukaz ŠOI ( štátna obchodná inšpekcia ), alebo hocijaky podobny, tak zrazu sa aj dohovorite >:-[]
Z 200 na 0 som pisal, odratal zo 100 na 0, priratal reakcny cas...uz si v reale ? alebo NEMTUDOM ? >:-[]
...10 hodin za volantom bez prestavky ? alebo ako...? Lebo sice som uz za den odjazdil aj 1350 km, ale aj prestavky boli. ;-)
Co sa rezervy na dialnici tyka: Zase vypichovanie z kontextu - kde mas moje "specificke okolnosti" uz ich ani vypisovat neidem, pokial si tak inteligentny, ze si trufas ma kritizovat, najdes si ich sam.
Zaver:
Nemienim obhajovat svoju "sviznu" jazdu pred zakonom - boli situacie, za ktore som si niesol plnu zodpovednost ( cca 4 pokuty za rychlost za celu dobu ;-) ), samozrejme, ze najvacsia chyba sa stava uz pri vychove vodicov v autoskolach. Sposob ich treningu tu ani neidem rozpisovat, bol by sice poucny, ale dlhsi nez Sochorove clanky o dizajne >:-[] Tiez nechcem, aby moj priklad niekto nasledoval v domneni, ze aj on ma podobne kvalitne auto a "domnene" podobne reakcne casy a jazdecke schopnosti... Preto prajem vam a vasim cestam vela uvedomelych soferov a vasmu ale i nasmu ministrovi dopravy dostatok odvahy zmenit vychovu v autoskolach, nech to, co z nich vychadza niesu len taki "auto-premiestnovaci" ale ludia, ktori vedia vsetko to, co treba vediet, aby bolo na cestach bezpecnejsie.
K tomu nam dopomahaj Pan... ;-)
Avatar - Blue Sun
9. 4. 2015 19:49
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Zákaz předjíždění kamiónů je u nás zbytečný kus plechu u silnice. I v úsecích, kde je daný, na to kašlou a předjíždí zvesela sem a zase tam. A čím větší Maďar, tím častěji. Takže u nás máš výsledek takového zvýšení zcela jasný...
S rychlostí spíš bude problém u těch, kteří mají pocit, že je všichni a všechno zdržuje, takže kde se jezdilo cca 150 při dnešních limitech, pojede se 180 při zvýšeném...Budou to spíš extrémisti, jenže o to nebezpečnější budou pro ty pomalejší.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 19:41
Re: autora článku nechápu
Jo taky si myslim že to je základ. Otázka je co s nima žejo :-)
Avatar - poterienko
9. 4. 2015 19:39
Re: Proč?
Já když jedu rychleji, tak nemyslím na to, kolik minut naženu, ale to, že já budu už v cíli zatímco ten, kterého jsem předjel, se ještě někde plahočí.
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 19:37
Re: autora článku nechápu
Viz níže... je to v lidech a Němci jsou disciplinovanější a doma se policie a přestupků bojí, jen se podívej jak se chovají na silnici i třeba ve městech "na Pražáka" tam jsi jednoznačně největší dobytek, tak tam skoro nikdo nejezdí :-) Ještě větší beránci jsou ale Irové (taky mají jednu z nejnižších úmrtnosti v EU, potažmu na světě)
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 19:35
Re: autora článku nechápu
Ano, a měli bychom začít od řidičů.... to je základ :-)
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 19:34
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Jistě že je to tím, jak se tomu věnují a tím se vrátím k mému prapůvodnímu příspěvku, že nehoda je způsobena kombinací nepřizpůsobením stylu a rychlosti jídy a dalšího faktoru (mezi které patří především to, že nedavaji pozor, nebo to, jak vypadá vozovka, mráz, déšť).

Četl jsem i studii, že zavedení GPS v USA zvýšilo nehodovost, pro nedbání pozornosti.

Rychlost 160-180 je v normálním dnešním voze nižší střední a střední třídy neni problém.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 19:31
Re: Proč?
Jj vobčas se na tamní kompilace autonehod podívám [odkaz] >:-[]
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 19:29
Re: autora článku nechápu
To zase neni vo rychlosti ale o kvalitě pneu. A ty budou mít v průměru Němci asi lepší než tady. I když tohle fakt jen tipuju :-)
Rozhodně měli a maj nižší nehodovost takže my bysme spíš měli napodobovat je ;-)
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 19:25
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Nojo no :-)

Kamiony sou fakt problém a blby co přes striktní zákaz vjížděj i na 3proudovejch dálnicích do levýho bych za jízdy vytahoval. Už to tu padlo ale zdůraznim: V úsecích kde se zkoušelo 160km/h byl vždycky zákaz předjíždění kamionů

Nemyslim že by se při povolenejch 150 km/h jezdilo automaticky o 20 km víc. To je ta věc co tu zmínil AUDIRS6. I se slušnym autem je limit pro pohodovou jízdu nějakejch 160 maximálně 180 km/h. A jak vobčas rád zdůrazní je to auto s V8. Pro průměrný český auto bude tak pohodová rychlost nižší. Na tohle nemám praktický zkušenosti ale myslim že pro běžný auto jezdících po českejch dálnicích je těch 150 km/h až dost a proto ani dneska nejezděj nějak zásadně rychlejš. Rozhodně nevěřim že by automaticky začali jezdit třeba 180km/h

Jo samozřejmě co to je jít na brzdy vim, jednu z mála pokut za rychlost mám vod poldy co si za Plzní stoupnul v levym doprosřed vozovky a narušil mý poklidný brouzdání 160ti kilometrovou rychlostí :-)
Ne vážně to sem bohužel zažil mockrát a v Německu i z vyšších rychlostí. To podle mě taky neni až tak o rychlosti ale soustředění. Prostě když jedu 160 a víc tak je nutný se soustředit. Pokud tuhle problematiku sleduješ víš že zásadní problém začíná bejt to čemu všemu se řidiči za jízdy věnujou. Zdaleka to neni jen telefonování a psaní sms dneska neni výjímkou ani koukání na filmy. Jídlo a pití je taky zdroj slušnýho rozptýlení. Paradoxně tohle dohromady v reálu nadělá víc problémů než na kvalitní dálnici o 20 km vyšší rychlost
9. 4. 2015 19:25
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
psal jsi brzdna draha, tedy brzdna draha.
navíc nemuzes si byt 100% jistej, ze ten před tebou nenarazi do stojici prekazky, tady mas na to jen tech 150 resp 250 metru. to mam s vlastní zkusenosti.
a po 10 hodinách nudny jizdy po dalnici kdy budes ladit radyjo, koukat na navigaci a kricet na deti aby byly sticha budes rad za tu 1 sec.

psal jsi z 200km/h na 0, tak to neokecávej
"Vies aka je brzdna draha kvalitneho auta z 200 na 0 Km.h-1 ? cca 150 et+ metrov"
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 19:20
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
bl som aj testovaci jazdec aut kategorie GT3... ;-) a tie casi boli realne odmerane ;-)
Mechanicka "prodleva" serioveho auta moze byt a je nepatrne vacsia nez u auta zavodneho, to mi je tiez jasne...
Ale nezaratal si fakt, ze za dobu mojho brzdenia, ti predomnou prejdu tiez nejaky ten usek cesty ;-) Takze aj tych 150 m je viac ako v pohode, ale moja rezerva zvykne byt vacsia.
A bavime sa o brzdeni z 200 na 100, nie na 0. Pritom realne situacie vyzadovali u mna povacsinou zo 180 na 120 a to bolo absolutne v poriadku a ani to neboli "plne brzdy".
A piloti F1 maju realny "mechanicky" reakcny cas s prehladom pod 0,3 s hadam vsetci. ;-)
9. 4. 2015 19:14
Dialnica
Zvysit rychlost z 130km/h na dialnici na vyssiu bez zakazu predbiehania aut nad 3,5t je nezmysel. Celkovo podla mna je nezmysel zvysovat rychlost na dialnici. Ja sam jazdim vacsinou tempomat 120km/h. Usetreny cas je prd, stacia v najblizsom meste dve cervene na semafore a usetrene nic.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 19:07
Re: autora článku nechápu
Myslim že i starší auto se dá udržovat v rozumnym stavu. Že to tak zřejmě z finančních důvodu často neni je jiná věc. To ale podle mě taky nemá co dělat s rychlostí. Vůz v se špatnejma brzdama nedobrzdí ani ze 130 a dokonce ani z 90km/h na okresce
Tu D5 bych zjednodušil na vod Plzně dál. Mezi Prahou a Plzní sou slušný úseky a bez problémů se tam dá jet i vyšší rychlostí ale bejvá tam přece jen provoz. Naopak za Plzní je buď malej nebo eště menší :-)
9. 4. 2015 19:06
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
reakcni cas 0.23sec??? plácáš nesmysly, tolik nemá ani pilot formule 1.
mozna na kompu to dosahnes, ale v realnym provozu ani nahodou. když se budes 100% soustředit jen na to kdo ti před auto vlitne, tak budes rad za 0.5sec a takhle to moc dlouho nevydrzis.
brzdna draha z 200km na nulu při zpomaleni 10m/s2 je 154m, k tomu draha ujeta za reakcni dobu 1sec 55 metru (1s je v beznem provozu kdy neocekavas pruser hodne dobra hodnota) .
takze jsi minimalne na 210 metrech + technicka prodleva brzd 0.1sec, tedy 215 metru. budes rad když zastavis na 250 metrech se slusnym autem.
10m/s2 zpomaleni - to musíš mit hodne dobry brzdy a je otázka, kolik aut takovy brzdy ba aby vydrzely brzdit s timhle zpomalenim do zastaveni z 200km/h
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 19:03
Re: Proč?
Já bych to zkusil někde na východě.... kde jsou jiné vstupní podmínky ;)
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 19:03
Re: autora článku nechápu
Že jsem si nevšiml, že by většina v dešti jela pod limit >:-[] >:-[]
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 19:02
Re: autora článku nechápu
Je to i příčinou, taková auta mají třeba v žalostném stavu, horší brzdy a podobně. D5 jsem psal dole, tam souhlasím, ale ne všude.
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 19:01
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Hezkej příspěvek, ale vůbec nereaguje na to, co jsem psal >:-[]
9. 4. 2015 19:01
Re: (Ne)svoboda dneška
Tehdy šlo opravdu spíš o kontrolu obyvatelstva, možná aby necítili přílišnou svobodu, anebo se neměli příliš dobře. Nevím, jestli se to podobně dělá i dnes, ale má to spíš smysl jako tehdy.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:59
Re: autora článku nechápu
To stáří je bez diskuzí, skoro 15 let je fakt katastrofa. To má ale vliv hlavně na důsledky těch nehod. Příčinou nehody to spíš neni. Kvalitní vozovka a nejen povrchem je hodně důležitá to jo a proto bych povolil vyšší rychlost taky jen někde. Dobrej příklad je ta D5 vod Plzně až na hranice
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:59
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Chápeš že nejde o tebe? Ale o ty zbylé stovky tisíc motoristů? Řetěz je stejně silný, jako jeho nejslabší článek, sorry, můžeš si myslet o sobě, jak jsi dobrý řidič (a třeba jsi), ale to si může myslet každý, kdo má silné auto, ale i ten, kdo má slabé.... a proto tu jsou nějaké limity :-) To je celé... zákony a omezení nejsou nastaveny na jednoho jedince, ale na celou společnost, snad mi rozumíš a to, že se snažíš svá rizika omezit tě jen šlěchtí :-) Taky jezdim občas rychleji 160-180, nemyslím, že mam plečku co nebrzdí, ale jsem si vědom, že tak činím nelegálně a že se to nemá a kdyby to dělali všichni, tak to bohužel vypadá na dálnicích hůře.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:57
Re: autora článku nechápu
Určitě je. Máme nižší rychlost na dálnici i okresce vyšší nehodovost tam i tam :-)
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:56
Re: Proč?
Tohle je letama a opakovanejma testama prověřenej fakt. Co pamatuju zkoušelo se to třeba i v Rakousku a teď naposledy někde ve Skandinávii, snad v Dánsku?
Vždycky stejný výsledky
9. 4. 2015 18:56
Re: limity vs praxe
Nezavedení vyšší maximálky je represe? :-O
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:55
Re: autora článku nechápu
Lepší infrastruktura je alfou a omegou, vychovanost řidičů a bezpečnější auta (podívej na průměr stáří vozového parku)
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:54
Re: autora článku nechápu
A v ČR je to jiné? >:D
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:54
Re: autora článku nechápu
Jak si vysvětluješ jejich historicky výrazně nižší nehodovost než máme my? :-)
9. 4. 2015 18:54
Re: autora článku nechápu
to je uplna blbost co pises.

naraz ve 150km/h do kaminou jedoucího 80km/h je dvakrát tak velka rana proti narazu 90km/h do stojícího kamionu.

z 90 na 0 zastavis na 31 metrech, ze 150 na 80 zbrzdis na 62 metrech.
když budes mit auto s hodne dobrejma brzdama.
a to do toho nepocitam reakcni cas a technickou prodlevu brzd, takze si v prvním pripade pripocti 30 metru a v druhem 60 metru.
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:54
Re: Proč?
S tou nízkou rychlostí je to spíše paradox, ale říct, že na dálnici je 130 více nebezpečných, než 160 je blbost...
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:53
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Rozumná minimální brzdná dráha je asi 2 s vod auta před tebou. Nedodržuje to skoro nikdo. Jednou za čas projíždim Blavou takže co vim ani u vás ;-)
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 18:50
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Vies aka je brzdna draha kvalitneho auta z 200 na 0 Km.h-1 ? cca 150 et+ metrov.
Odratas si brzdnu drahu z 100 na 0 ( dajme tomu 33 metrov ) a vyjde ti cca 120 metrov.
K tomu reakcny cas vodica ( moj cca 0,23 - 0,34 sek. ) a vyjde ti pri 200ke potrebny rozhlad na cca 150 metrov pred tebou, v pripade, ze ides 200 a hrozi riziko, ze niekto sa v 100 km/h rozhodne objehat kamion iduci cca 90.
Myslis si, ze by som bol taky dement, nemat prehlad aspon tych 150 metrov dopredu ?????
A to sa neidem rozpisovat o tom, ze 200 povazujem uz fakt za malo realne aj v nasich podmienkach, ale v Nemecku je to normalne mozna rychlost, a aj tam musim byt na podobne situacie pripraveny.
Otazka znie - tam som pripraveny, tu nemam byt ? Zato ze som Slovak ?!
Rad s kamaratmi robime testovacie jazdy, nacvik krizovych situacii na ceste, ktore ja sam davam ako prikladove a potom ich trenujeme, ze ktora varianta na jej zvladnutie je lepsia ( napr. ci plne brzdy, alebo pokus o vyhybaci manever ...) plus reakcne casy ( v pripade ze ti vbehne chodec na cestu mimo prechod na 4-prudovke v meste kde je 80-ka ... !!!
A ako som uz pisal v prvom komente: 160-180 podla okolnosti: kvalita cesty, jej profil, premavka, svetelne podmienky...XY dalsich faktorov...
Takze prosim ta nepausalizovat. ;-)
PS: Ten Passat co ma v noci "capil" ...vtedy som bol na C´eede 1.G 1.6 CRDi 85 kW.... :-) ( a v Nemecku som z neho vymackol 205 GPS ;-) )
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:49
Re: Proč?
To nebyl vtip a pokud si tuhle problematiku fakt studoval tak bys to měl vědět! ;-)
Stejně tak vtip nebylo ani to s tou příliš nízkou rychlostí která přinesla zvýšenou nehodovost. Tak to prostě je :-)
Avatar - eLzyx
9. 4. 2015 18:49
Re: autora článku nechápu
Němci právě moc uvědomělí nejsou. Za sucha sice valí pohodových 130, ale za hustého deště taky. A to mi nepřijde moc bezpečné.
9. 4. 2015 18:49
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
OK, v pohodě ;-)
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:48
Re: limity vs praxe
Tohle se tě netýká. Ty ve svym věku seš asi rád když jedeš 130 za hodinu. Samozřejmě myslim za slabýho provozu na dlouhym rovnym úseku žejo ;-)
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:48
Re: Proč?
Tak lítej letadlem, když se ti to nelíbí >:D Nuda to je, ale kecy o tom, že je 160 méně nebezpečné, než 130 si nech od cesty ;) Tady výjmečně souhlasím, že tam ta dálnice je většinou poloprázdná, ale ne celý kus je uplně rovný...
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:46
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
No už tou první větou řikáš to je hlavně a předevšim vo blbci za volantem. Nikdo nechce povolovat vyšší rychlost na děsivejch nezrenovovanejch trasách jako je děsný brambořiště někde u Vyškova jestli teda už neni vopravený atd. I u nás sou ale dálnice kde by vyšší rychlost nebyla problém a adekvátnim autem je myslim klidně už Okta ;-)

Brzdná dráha je dobrá připomínka ale to zase neni vo rychlosti ale odstupu. Tuhle sem viděl v bedně že konečně i u nás se na to policajti zaměřej. Je smutnou realitou že když si nechám odstup kterej je spíš kriticky malej i ten 9 z 10 řidičů za mnou vyhodnotí jako pokyn k předjetí - když se do tý díry vejdou žejo >:-[]
To že v městskym provozu při poskakování v koloně si ten samej chytrák před sebou nechává větší díru než ve 130km/h na dálnici je už jen třešnička na debilnosti jeho řízení. Ale to taky nemá co dělat s rychlostí. Malej odstup si tenhle blb nechá v jakýkoli rychlosti. Je možný že v těch 150-160 by ho zvětšil :-)
9. 4. 2015 18:45
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - KubikCv
9. 4. 2015 18:45
Re: Proč?
teď už ježdění flákám...ale když jsem ještě pracovně jezdil hodně často,tak byly krásně vidět dopady "krize" a nedostatku financí. Většina těch co dojíždějí za prací jezdili těžce na spotřebu a bylo to vidět nejen na E446 ale i na rychlostkách a dálnicích.
Vyšší rychlost nemá až takovej vliv na finální dojezdovej čas,ale k tomu musí každej dospět sám. Jasně,když pojedu přes půl Německa,tak ve 170ti čas uspořím...ale na těch našich pár kilometrech dálnic to je zbytečnost >:D Zrovna včera jsem poslouchal o převedení rychlostek na dálnice a zvýšení rychlosti na 110 u silnic 1. třídy se dvěma pruhy. Je to sice hezký,ale na úseku kolem LBC to teoreticky uspoří 2 minuty >:D
S klidem bych zvýšil maximálku na okresce z 90 na 100 km/h,ale zároveň nechal udělat audit na podélné i svislé dopravní značení... jelikož to je u nás v tristním stavu. A od věci by nebylo v nočních hodinách tolerovat vyšší rychlost,dejme tomu +15 - 20 km/h. Není nic horšího,než když na hradecký dálnici po půlnoci buzeruje policejní passat za 145 km/h...
Máme silniční síť v katastrofálním stavu a pořád budeme řešit prkotiny?
9. 4. 2015 18:45
CO2
eu kvici kvůli každému gramu CO2, a protože spotřeba roste s druhou mocninou rychlosti, spis nas ceka do budoucna omezeni na 120 nebo 110. nikde v evrope krome nemecka se nejezdi vic jak 130, takze tohle je jen vystrik do tmy.
jestliže ve 130 auto bere 7 litru benzinu, ve 150 bere o 1/3 vic, tedy přes 9 litru a obdobny je i narust CO2.
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:45
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Jo ja reagoval na to vlákno :-) Nemyslel jsem to na tebe konkrétně :-) Jen sem nechtěl zakládat vlastní vlákno >:D
9. 4. 2015 18:44
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:42
Re: (Ne)svoboda dneška
Protože když nařízení a zákony nebudou, tak pak někdo přijde a taky ti ten stánek násilně zavře, protože prostě chce a má na to dost odvahy, nebo prostředků, nebo jen proto, že se mu tvé podnikání nelíbí. Proč nemůžš postavit motorku? Protože když to poděláš a někde ti upadne za jízdy třeba kolo, tak můžeš zranit nejen sebe, ale i ostatní... proto........ Všichni na tohle nadávají, ale tihle lidé si neuvědomují, že i když je to složité, tak tahle pravidla jsou od toho, aby je co nejmíň lidí nemohlo zneužít. Na silnici je to snad očividné... kdo má prachy na silné auto, pojede, ostatní ať se zblázní. Krásný případ je třeba složitost různých dotací a podpor, podívejte se, proč je to tak složité? Aby to nezneužil každý druhý pepík a s tím, jak to lidé zneužívají, tak se podmínky a složitosti holt zpřísňují... Nikdy to neni dokonalé, ale bohužel si za to můžeme my sami lidé, protože žít v takovém světě, kde všechno jde a všechno je dosažitelné, to mi začíná smrdět Vladimírem Iljičem... a to v praxi moc nefungovalo ;)
9. 4. 2015 18:42
Re: limity vs praxe
Legálně jezdit nad povolený limit... Co to je? Legální je to do tý doby, než tě chytnou a solíš eura. A zkus jim pak vysvětlit,žes vlastně jel legálně rychlejc, jelikož jsi závodník, co jako přece tu svojí nadupanou káru vovládá s prstem v pr.eli.... :-)
9. 4. 2015 18:42
Re: Proč?
No v podstatě nižší rychlost na dálnici popírá její smysl - tj rychle a bez omezení se přesunout z bodu A do bodu B ;-)
Avatar - twistedTSD
9. 4. 2015 18:40
Re: Snad to projde
Tři pruhy mají při větším provozu význam celkem zásadní - když si jedeš svých 110 v nevýkonném voze, každou chvíli potřebuješ předjíždět kamion táhnoucí se 90 a vlevo lítají střelci 150+, moc bezpečné ani příjemné to není....Koneckonců tak nějak to na D1 vypadá už teď. :-)
9. 4. 2015 18:37
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Počkej Ozzy, nepíšu nic o 180, ale o 160km/h. To zvládne dneska kdejaký auto s rozumným motorem a to i v malých autech... Tj jak píšeš v poslední větě, povolit 150km/h na přehledných úsecích - jsem pro ;-)
Avatar - KubikCv
9. 4. 2015 18:36
Re: Popapulista
Každej má tu možnost se svýzt na okruhu...ostatně je to daleko lepší zábava než tupě dupat na plyn na dlouhým rovným úseku :-)
Projedeš si půl Evropy a vždycky na 100% poznáš že jsi v ČR...jelikož se ti kdejakej jouda lepí na zadek.
Belgičan si zajede do Spa nebo kousek vedle na Nürburgring... Na Nürburgringu je celkem dost jízd pro veřejnost stejně jako u nás v Mostě nebo v Brně...tam většina dálničních lepičů a vyblikávačů nezabloudí.
Šlapat na to na dálnici..to je něco jako onanie...kdežto projet se po okruhu,to je prostě pořádnej mrd :yes:
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:35
Re: limity vs praxe
Na okreskách v Německu je omezení 100km/h a bourá se na nich míň než u nás. Na dálnicích je neomezeno s tim že v okolí velkejch měst kde je víc sjezdů je dneska skoro bez výjímky těch 120. Úseků kde se dáj jet i hodně dlouhý úseky bez omezení je furt dost a dost.
Věnuješ se ale nepodstatnejm detailum: Podstata je že se tam odvždycky na dálnicích i okreskách jezdí legálně rychlejš než tady a odvždycky tam byla nižší nehodovost. Mě z toho vychází hádej co ;-)
Že nehodovost je v přímý souvislosti s rychlostí je prostě klišé. Ale my pozemšťani klišé rádi :-)
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:35
Re: autora článku nechápu
Jenže je jedna věc jet 180 za nulového provozu a nebo dát 160 na úsek dálnice, takže většina to tam bude prát hlava nehlava kdykoliv, nebo jsou snad všichni tak uvědomělí, že pojedou jen za nulového provozu tou maximální rychlostí? Podívej se v Německu, tam je neomezená a stejně jezdí 90% lidí 130 když je provoz a někdy ani to ne... Na to češi nejsou vychovaní....
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:31
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Četl jsem studie z USA i EU, vyšší rychlost není nebezpečná, pokud máš adekvántní auto a adekvátní silnici a hlavně! hlavně vychované řidiče! Německo je na tom lépe, ale podívej se také na jejich infrastrukturu, na druhou stranu, Velká Británie má velké omezení a úmrtnost je tam ještě nižší, dlouhodobě i nižší než v Německu...

Je přeci logické, že při vyšší rychlosti je brzdná dráha větší, doba nutná k reakci se snižuje. Do toho už rozdíl mezi tebou a jedoucím kamionem není 30km/h, ale 60, co je 2x tolik.. Tvrdit, že rychlost nemá s nehodovostí moc společného je asi stejné jako říct, že cigarety nepomáhají vzniku rakoviny....

A to nemluvím o faktoru, který níže napsal Futurista, že dnes, když je 130, tak každý jezdí 140-150.. Když bude 160, tak budou jezdit také lehce nad limit... 180 a podobně. Musels někdy i ze 140ti na brzdy, kdyz ti tam vjel řidič v nějakém větším provozu, třeba z řady kamionu? Pak možná pochopíš o čem mluvím... na silnici nejsi jen ty.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:29
Re: Proč?
Jj přesně. Většinu dne sou D3 a D5 za Plzní tak málo vytížený že jet tam tempomatovejch 130km/h je možná nebezpečnější než těch 150-160 kdy už se člověk musí trochu soustředit
9. 4. 2015 18:26
Re: limity vs praxe
Překvapivě tam jsem dost často. A na rozdíl od tebe si netroufám napsat, že německo je rychlostně neomezený... Asi jsi tam dlouho nebyl. Ono úseků s neomezenou rychlostí už moc není, všude se objevuje omezení na 120... A že by byly neomezený okresky?

Pro tebe asi platí jediný omezení. Ty sám. :-) Chápej jak chceš. ;-)
Avatar - poterienko
9. 4. 2015 18:22
Re: Proč?
To je samozřejmě druhá strana věci - legilizovat aktuální stav. Ono i na D1 se dá jet 160 a poměrně plynule, D3 to samé, ta je docela "mrtvá".

Je pravda, že třeba jihočeský e55 passat prý měří až od 110km/h, což jsem si náhodou na vlastní kůži vyzkoušel, když jsem ho minul po předjíždění.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:20
Re: Proč?
Jj jet z Plzně na hranice po poloprázdný dálnici tempomatovejch 135 km/h je fakt těžká nuda :-)
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:19
Re: Popapulista
Stejně jako Rakušáci se těšej do Německa. Ostatně kdo z nás tady ne :-)
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 18:18
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Nevim co si studoval ale rychlost nemá s nehodovostí moc společnýho. Teda krom toho že to u nás policajti rádi píšou jako příčinu. Nebavíme se vo mládeži co jede v neděli nad ránem ze zábavy ale o jízdě po tříproudejch dálnicích. A na tohle téma proběhly v mnoha státech praktický studie a při dočasně povolenym vyššim limitu většinou šlo vo 160 km/h se nehodovost snížila. Sousední Německo kde sme asi všichni párkrát byli jasně ukazuje že vo rychlosti to neni. Co pamatuju vždycky tam byla nižší nehodovost než u nás. Na dálnici i na okreskách. Že se tam jezdí rychlejš je prostě fakt. Takže v rychlosti to neni
Britskej fór co je realita že v místech kde snížili rychlost se nehodovost dokonce zvýšila [odkaz] možná znáš sám :-)
9. 4. 2015 18:15
Re: Popapulista
No jenom jestli jsi se těch Belgičanů ptal.Je krásně vidět když Holanďan opouští svou zemi rád pritlaci plyn na podlahu.
9. 4. 2015 18:12
Re: Proč?
Nejde o to, jestli je to nutné, ale jestli je to možné ;-) Na vybraných úsecích proti tomu nic nemám - třeba D11 od cca 40km bez problémů nebo D5 od Plzně k německých hranicím. V podstatě by se tak legalizoval současný stav na českých dálnicích. Reálná rychlost v levém pruhu se pohybuje právě kolem těch 150km/h ...

A jak říkáš, Policejní Superb se dá poznat celkem lehce a přizpůsobit rychlost jízdy. Navíc v podstatě pod 140km/h reálné rychlosti nikoho stavět nebudou.
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:10
Re: limity vs praxe
Ale v podstatě má Futurista pravdu...
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:09
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Nehodovost a úmrtnost na silnicích jsem studoval.... přečetl jsem dost studií a vždy se uvádělo, že viníkem nehod je nepřizpůsobení rychlosti společně s dalším faktorem (provoz, stav vozovky, viditelnost).... něco na tom bude, nemyslíš? Na té dálnici totiž nejsi jen ty se svou prémiovkou...
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:06
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Každé auto dnes jede víc, jak 130.....
Avatar - Ozzman
9. 4. 2015 18:05
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Ale ne na české přecpané D1..... V noci za dobré viditelnosti ok, 180 je už docela fofr, když potkáváš kamiony a to nemluvím o špatně přehledném úseku, kde se přiřítíš 180 za dva předjíždějící se kamiony či kloboukáře...

Nejsem proti zvýšení na 150km/h na určitých úsecích, ale řeči majitelů silných aut, že jezdit 180 je proti únavě je kec... když jsi unaven, tak pospáváš i ve 180 (vlastní zkušenost a mimo prudkého brzdění při vjezdu nějakého experta do levého mne nic neprobere). Je zajímavé, že je normální vysoká rychlost pro každého takového, kdo sedlá silný stroj. Proč to nehlásí majitelé slabších vozů? 180 dnes jede každé auto a nemá problém kdejaká Oktávka udržet i do kopce... Diskriminace dle finanční situace je opravdu nepřijatelná, proto kdo jezdí rychle, ať je tvrdě potrestán... není to totiž jen o něm a jeho autě n silnici..... a rychlost do 150-160km/h na rovných úsecích zvýšit.
9. 4. 2015 18:00
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Ano, 160km/h je příjemná cestovní rychlost, kdy cesta odsýpá. Řekl bych tak akorát ;-)
Avatar - poterienko
9. 4. 2015 18:00
Proč?
Je to opravdu nutné? Často když jedu tempomatových 133km/h (130 real), tak mne za 100km předjede řekněme 20 aut, ale takových 90 předjedu já. Ikdyby se limit zvedl, tak nebudu jezdit rychleji, naopak občas jedu třeba jen 120 pohodičku.
Navíc ti, co nyní chtějí jet více, než je limit, tak tak prostě pojedou, protože nejsou tupouni a poznají Superba se 4 výfuky, co má uvnitř dva borce v košili s čelním sklem oblepeným elektronikou. A kolikrát se dá po dálnici ujet 300km a ani jednu takovou stíhačku člověk nepotká.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 17:57
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Vtipnej a nápaditej jako vždy :yes: >:-[]
9. 4. 2015 17:54
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 17:54
Re: limity vs praxe
Tys eště nikdy nebyl v Německu? Zkus tam někdy zajet :-)
9. 4. 2015 17:51
Re: (Ne)svoboda dneška
Krásný a správný názor.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 17:51
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Nevnucuj se
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 17:47
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Těch 160-180 je rozumnej standard pro každýho. Když máš trochu použitelný auto je to přesně rychlost kdy se eště nemusíš nějak extrémně soustředit a přitom to docela vodsejpá :yes:
9. 4. 2015 17:47
Re: limity vs praxe
A v De ten rozdíl není.?? Co je to za argument? Prostě musíš jet tak, aby jsi ubrzdil.
9. 4. 2015 17:46
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
9. 4. 2015 17:44
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Hammunasakra
9. 4. 2015 17:43
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Odborníci vědi že na světě proběhlo už mraky zkoušek vyšší rychlosti a všechny dopadly paradoxně přesně vobráceně než si troubové představujou = vyšší rychlost přinesla nižší nehodovost ;-)
A radši nejezdi do rychlostně neomezenýho Německa kde se rychlejš jezdí i na okrskách, je tam výrazně nižší nehodovost než u nás >:-[]
9. 4. 2015 17:42
Re: Snad to projde
To je ale blbé vysvětlení.
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 17:32
Re: autora článku nechápu
ze 2x32=64 = Crash test OK, teda OK >:D >:D >:D >:D
:yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
tak to bol najbrutaaaaaal !!!! :-)
9. 4. 2015 17:28
Re: limity vs praxe
Jak jsi přišel na to, že všichni co jezdí ted 150 pak pojedou 180? Ono totiž dost těch co jezdí 150 ma maximálku 190-200 takže by se jenom zvedla spotřeba a hluk, ale reálná rychlost moc ne z toho důvodu nemá cenu jet rychleji(otázka jestli tak přemýšlí i ostatní)

v reálu by se toho na rychlosti aut asi moc nezměnilo jenom některé servery by nemohli psát o vrazích jedoucích 150.
Avatar - KubikCv
9. 4. 2015 17:24
Popapulista
Zvýšení rychlosti na 150 bez zákazu předjíždění kamionů je naprostá imbecilita a populismus...
V reálu by to stejně znamenalo jen pár desítek kilometrů na našich dálnicích,takže je to jen takovej blábol...
Místo jednání o urychlený dostavbě D8 nebo R7 se řeší tyhle hovadiny. Až budeme mít dálniční síť hustou a kvalitní jako v říši a řidiči se na silnicích budou chovat jako evropani a ne jako bulhaři pak ať se maximálka zvedne.
V Belgii je striktních 120 a nikomu to nevadí...
9. 4. 2015 17:23
Re: limity vs praxe
No vyhláška rozhodně ne. Jde o Zákon, a ten je jasně danej. A omezení rychlosti není represí, ale pravidlem, který ses rozhodl respektovat ve chvíli, kdy jsi dostal ŘP. To, že pro někoho pravidla neplatěj, jelikož si mylně myslí, že je demokracie, je bohužel, každý den vidět v televizi. ;-)

Bohužel, body ani pokuty s takovuma lidma nic nezmůžou. Ale napíšu to znova. Každej by měl začít u sebe. Pak klidně zrušme limity, ale jakmile je průser s jasným viníkem, pak tvrdě potrestat bez možnosti odvolání a nějakých známostních pomocí...
Avatar - eLzyx
9. 4. 2015 17:20
Re: autora článku nechápu
pokud někoho rozhodí, že jej někdo jiný předjede rozdílovou rychlostí kolem 100km/h, měl by vrátit papíry. Cyklisté tyhle rychlosti běžně zvládají.
Avatar - AUDIRS6
9. 4. 2015 17:19
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
opisal si moj jazdny styl ! :yes:
Pre mna je standard nieco medzi 160-180, podla okolnosti, hustoty premavky, kvality cesty atd...Tiez nehovorim ze toto je moj jediny interval od 1.1. do 31.12., nakolko obcas vieme ako tie cesty vyzeraju, ze... ;-\
Raz, vdaka mojej "zaspavavosti", kedze som isiel v noci s kamaratom pre jeho sestru na letisko a po dialnici som isiel striktne 130, a kamarat si vsimol ze je to pre mna mucenie, tak sa ma spytal, ze co by mi pomohlo - ja ze trosku muziky a plynu... >:-[]
No a zrazu vsetko bolo v poradecku...az kym sa mi v spätnom zrkadle nezablyskalo >:D
neskoro som si vsimol toho Passata zamaskovaneho v krikoch ( cierny, v tme na vyjazde z odpocivadla ) tak som ubrzdil co to bolo mozne, zmenil pruh na lavy nech mu to meranie este ztazim...tak pomohlo ciastocne...
Cakal som, kedy pani prijdu, ale asi sa moc neponahlali, spomalil som az na 90 a potom som ich konecne uvidel v spätnom, automaticky dal vystrazne, zastavil a isiel "na debatu". A tento dovod - ze aby som sa neunudil k smrti a nezaspal, som pouzil ako vysvetlenie - ved polisom sa nema klamat, vsak ? Ze vraj mam stastie, ze mam kvalitny voz a hovorim pravdu, aj ked taky dovod este nepoculi >:D
Navrhol som "dobru cenu", oni prikyvli a islo sa dalej ;-)
9. 4. 2015 17:17
Re: limity vs praxe
A co mám jako chápat? Magor se zabije v jakémkoliv autě. Magoři se zabíjeli i v Trabantech. A zabijou se bez ohledu na pravidla. Proč? Protože to jsou magoři. Proč já smím legálně jet 160 od Rozvadova směrem na západ na klikaté úzké dálnici a od Rozvadova směrem na východ, kde je dálnice širší, rovnější a lépe trasírovaná už je to nelegální? Co mám na tom chápat?
9. 4. 2015 17:17
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Soudruhu raději se podívej kolik lidí na těch dálnicích umřelo, takže tou statistikou asi dost zahýbal ten co uhořel, když ho honil Passat :-! O Velikonocích bylo nejvíc mrtvých v 2hodiny ráno zakáže noc a Velikonoce >:D čímž ušetřítme určitě víc životů než, když pojedeme po dálnici 110 :no:

150km/h je podle mě dobrý kompromis a ti co se bojí, že se v té rychlosti zabijou můžou jet pomaleji v PRAVÉM pruhu a pokud se bojíte těch ostatních tak nikdo nikoho nenutí jet po dálnici, ale můžete klidně po okresce on je nikdo nesboural.
9. 4. 2015 17:11
Re: (Ne)svoboda dneška
Asi moc nerozumím v čem měla komu registrace vlastní domácí zabijačky pro svou vlastní potřebu pomoct (šlo o 50 léta minulého století).
S těmi různými předpisy v rámci jedné EU souhlasím. Setkal jsem se s tím, že v ČR spousta věcí nešlo, přitom s tím samým nebyl ve francii či německu problém.
9. 4. 2015 17:11
Re: limity vs praxe
No vidíš, a to si řekne každej střelec v octávce... Ono totiž ta auta řídí člověk, a ten, s pocitem bezpečnýho auta, bude nebezpečnější než ten, co pojede pomaleji ve starším autě... A o tom píšu. Nejde o limity, ale o lidi. A bum, ty hned napíšeš, že vlastně proč by nemohli jezdit rychlejc, když maj bezpečný auto. To je nejrychlejší cesta k průseru. Už chápeš?
9. 4. 2015 17:10
Re: autora článku nechápu
Jako a co se děje, když na obyčejné silnici jede auto 90 km/h a za zatáčkou někdo stojí? Je to mnohem větší rozdíl než 150 vs. 80. A ještě k tomu na silnici panují mnohem horší rozhledové podmínky. Dále všiml sis, že na silnici se legálně auta míjejí rozdílovou rychlostí 180 km/h? Nelegálně rozdílovou rychlostí často hodně přes 200 km/h. Co s tím? jezdit 32, protože 64 km/h u moderního auta je testováno v crash testu a je vyhodnoceno jako OK?
9. 4. 2015 17:10
Re: (Ne)svoboda dneška
Ano. Pokaždé se najde vůl, co se právě Unií ohání. Nemusí to být docela pravdu, souhlas, naproti tomu bez větru se lístek nepohne. Nebýt EU nebylo by mnoho byrokrace.
9. 4. 2015 17:07
Re: limity vs praxe
Všiml sis, že ty tzv. nevychované řidiče vyhláška v podstatě nijak neomezuje? Ty opravdu nevychované řidiče neomezuje ani to, že třeba nemají řidičák. Represe vychovaných řidičů nepomáhá vychovávat nevychované... Je to takový základní omyl při uplatňování většiny represí, včetně rychlostního omezení.
9. 4. 2015 17:07
Re: (Ne)svoboda dneška
Jo, mnoho věcí bylo na hlavu. I když třeba ta registrace zabijačky má svůj důvod, zejména ve dnešní době parazitů, virů, salmonel a podobných potvor. Ale vše jde dělat s rozumem.
Známy ze Slovenska chtěl stavět někde v intravilánu Bratislavy, nakonec postavil v Rakousku. Proč? Protože tam je menší byrokracie, a proto pozemky lacinější a veškerá agenda mnohem jednodušší. Na stavbu je ohlašovací povinost, není třeba mít předem povolení. Ohlášením se zavazuješ plnit příslušné předpisy, nařízení a zákony a tím to hasne. SMutné je, že je to prej stejná Evropa jako na Slovensku nebo třeba u nás. Bohužel, neplatí stejný metr pro všechny. V ničem.
9. 4. 2015 17:06
Re: (Ne)svoboda dneška
Nesvalujme vše na EU. Tyhle nařízení si většinou vymýšlíme sami. A když nějaké z té EU už přijde tak ho ještě "vylepšíme".
9. 4. 2015 17:05
Re: limity vs praxe
Ty podmínky jsou a sice na některých úsecích nových dálnic. Argumentace, že tam lidi potom pojedou 180 je blbost. Když totiž pojedou, hrozí jim vysoká pokuta a body.
9. 4. 2015 17:05
Re: limity vs praxe
Jj, to by bylo dobré se zamyslet, hlavně se zamysli, jaká v té době byla auta, jak seděla na silnici, jak brzdila a jak byla za jízdy stabilní. Podle toho bys možná mohl odtušit, že jestli někdo před čtyřiceti mluvil o návrhové rychlosti 120 km/h podle Škody 1000MB, tak úplně jiná rychlost je bezpečná pro současné vozy.
9. 4. 2015 17:03
Re: limity vs praxe
Ještě jednou. Jde pouze o nové dálnice. Ne ty staré, nevyhovující. Argument že lidi nesundají nohu z plynu je mylný. Cožpak jezdí lidé přes obec 90? Nejezdí? No asi tu nohu z plynu po vjezdu do obce sundávají. Stejně tak by to bylo na dálnicích.
9. 4. 2015 17:01
Re: (Ne)svoboda dneška
A to vše nám zajistila naše drahá milovaná Evropská unie. Buď jí za to dík.
9. 4. 2015 16:59
Re: Snad to projde
Nevím, proč tam dával tříproudé a rovné... Až na pár úseků se u nás každé eRko dá bezpečně projet stošedesátkou. Záleží pouze na provozu/počasí/autě. O zatáčkách nebo třech pruzích to fakt není. Takže já bych dal klidně 160, plošně a místně bych to snižoval (třeba R46 bez odstavných pruhů bych ponechal 130, v místě nedodělaných připojovacích pruhů méně podle současné praxe, atd.)... Třeba D5 z Plzně na Rozvadov je ve 130ti na usnutí, tam si to o 160 samo říká...
9. 4. 2015 16:59
Re: limity vs praxe
Pravda ale bude spíš taková, že podmínky na 150 km/h nejsou nikde - právě kvůli tomu, co píše výš Futurista. Jedna věc jsou technické možnosti dálnice a jejího vybavení a druhá možnosti a schopnosti řidičů. I dneska by mnozí na dálnici neměli jezdit více než třeba 110, protože při vyšších rychlostech jsou svému okolí nebezpeční. Bohužel, limity překračují hlavně ti, co na to maj prachy, ne rozum a schopnosti. Velké množství řidičů jezdí kolem stovky prostě proto, že pak se rapidně zvedá spotřeba a těch ušetřených patnáct minut jim za ty peníze nestojí.Podle mě není problém třeba 150 km/h, problém je nedostatečná výchova řidičů. Taky může být problém rozdíl v rychlosti mezi rychlými a pomalejšími vozy - mezi 90 a 130 je rozdíl v reálu mnohem menší jako mezi 90 a 150. Když 150 uzákoní, bude mnoho řidičů, co dnes jezdí cca 130 jezdit 150 - ti co jeli 150 doteď, to zvednou na 180, a ti co jezdí 90, budou jezdit pořád 90. Vidím v tom riziko.
9. 4. 2015 16:57
Re: limity vs praxe
Možná by se chtělo zamyslet, jak a kdy vznikaly parametry pro stavbubdálnic, a z toho vyjít. Pokud vím, takhle by se jednalo o maximálně pár kilometrů dálnic. Ono ani nejde o limity, ale o ochotu sundat nohu z plynu tam, kde to zvýšení skončí...
9. 4. 2015 16:57
Re: (Ne)svoboda dneška
Díky. ;-) Tak nějak to vidím a moc mne nenapadá co s tím. Jediné co je pozitivní, že bývala doba, kdy to bylo i horší.
Nedávno mi otec vyprávěl, jak si můj děda chtěl v 50tých letech udělat doma zabijačku. U sebe doma, vlastní prase. Vše se muselo hlásit. Bez povolení úřadu se nesmělo sežrat ani vlastní prase. Úředníkům se muselo i část prasete odevzdat. Došlo k tomu, že zabijačka proběhla z nějakých důvodů o týden dříve, než byl úřadu hlášený termín. Týden po zabijačce se však dostavili úředníci na kotrolu (asi chtěli výslužku). Když zjistili, že jdou o týden později, udělali protokol o překročení zákona a začaly se dít věci. Děda byl předvolán a byl poslán na týden do kriminálu. Kriminál za to, že zabil a snědl vlastní prase o týden dřív.
Ve světle tohoto příběhu mi dnešní omezovači přijdou o něco snesitelnější.
9. 4. 2015 16:54
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
To bys hodně rychle vybil baterky. >:D
9. 4. 2015 16:53
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Jak jsi přišel na to, že je to nebezpečné a že to stojí (bude stát) životy? projdi si černou kroniku a koukni se, co nejčastěji zabíjí lidi na silnicích...
9. 4. 2015 16:45
Re: limity vs praxe
Možná by si chtělo pro začátek přečíst článek. Nejde o povolení 150 všude. Jen tam kde to podmínkdy dovolují, takže argumentace nevhodnými poloměry zatáček je mylná.
9. 4. 2015 16:45
Re: (Ne)svoboda dneška
Moc pěkně napsáno.
9. 4. 2015 16:44
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
jj
TO JE HROZNÝ V TÝDLE ZEMI, NENÍ KDE PROTÁHNOUT ELEKTROMOTORY [odkaz] NEJLEPŠÍM Z NEJLEPŠÍCH [odkaz] s maximálkou 250km/h [odkaz] [odkaz] jako prd A POŘÁDNĚ ZKALIBROVAT JEJICH BATERKY [odkaz]
>:D
>:D >:D
>:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D :yes:
9. 4. 2015 16:42
Re: limity vs praxe
Ono jde spíš o to, že dost masérů za volantem svý nadupaný škodovky RS 1,9TDI (nebrat tak vážně :-) ) si řekne, že limit je 130, a když pojedu 150, nic se nestane. No a když limit bude 150, nebude vadit 180...

O tom, že na stopadesátku není naše dálnice stavěná, nemá cenu diskutovat. Od poloměru zatáček, přes pevnost a výšku svodidel, až po délku vyjížděcích pruhů.

Nebyl bych proti, kdyby lidi jezdili podle předpisů, a pokud jedou rychle, pak ať ale nesou následky v podobě pokut jako chlapi, a ne se vymlouvat a hrát si na hrdinu se známým na úřadě. A to my bohužel neumíme.

Hlavně by si ti maséři měli uvědomit, že okolo nich jezděj i nováčci a víkenďáci, co prostě předjedou kamion, ale nepojedou ani kilo... Hrdinů za volantem zařve každej víkend dost... A za to nemůžou ani auta, ani limity, ale jen debilita a blbost namyšlených frajerů, pro který zákon neplatí...

Já nejsem proti, ale dokud nezačne každej sám u sebe, pak se nic nezlepší.
9. 4. 2015 16:32
Re: Snad to projde
To ano, ale když už existují, tak se děje co? No naše policie na nich vychytává řidiče co tam jedou právě těch 150. Takle by se přestalo kriminalizovat jednání které není nebezpečné.
Avatar - Dinar
9. 4. 2015 16:31
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
>:D >:D Máš to v té hlavičce ale polepené. Soudruzi se zaklínají heslem rovnosti, v jejíž jménu regulují, omezují, protože oni nejlépe vědí, jak má kdo žít a kolik může jet. Takže jakýkoliv návrh na zvětšení prostoru pro vlastní rozhodnutí, jímž zvýšení limitu bezpochyby je, nemůže vzniknout v hlavě soudruha. Z toho, co píšeš, je zřejmé, kdo je tady soudruh, i když možná zatím spíš svázák.
Avatar - IbizaFR
9. 4. 2015 16:28
Re: Snad to projde
Bohužel tebou zmiňované "nové, rovné, tříproudé úseky" aby člověk v pravý poledne baterkou hledal ;-\
9. 4. 2015 16:25
(Ne)svoboda dneška
Sice se mnou nebude většina lidí souhlasit, ale nedá mi to abych nezhodnotil dnešní (ne)svobodu. Žijeme v době, kdy ne vy sami, ale ostatní lidé, které ani neznáte a kteří neznají vás určují co budete jíst, kolik vydělaných peněz odevzdáte, čím se budete přepravovat a jakou rychlostí se budete přepravovat.
Co nechápu, je ta touha po omezení ostatních. Proč? Závidíte ostatním svobodu volby? Chcete mít alespoň v něčem moc nad ostatními?
Zkuste si dneska otevřít stánek s rychlým občerstvením. Tři * povolení a úředních razítek s tím, že úředníkovi jakoby dělalo radost, že vám něco může nepovolit. Jenže proč se musíme ptát nějakých úřednických parazitů, zda můžeme svobodně prodávat něco na ulici (jídlo, pití, atp.)
Zkuste dnes sami postavit třeba motorku a pak ji provozovat. Nejde? Úředník by to nepovolil, že? A proč se do pr..le máme potřebu nějakého úředníka dovolovat.
Přitom ještě v né tak dávné historii (před II. sv. válkou) by realizace jednoho či druhého byla bezproblémová. Dnes nelze. Nic nelze. Vše je zakázáno. Samozřejmě pro naše "dobro". Jenže tento stav, kdy se nic nesmí a kdy čím dál tím míň lidí něco dělá podle mne vede jen k spomalení vývoje a následně k zániku naší společnost.
Kolik vy sami znáte lidí co něco (cokoliv) vlastníma rukama dělají a vytváří ? Moc jich asi nebude. Většina lidí jen čeká. Čeká doma u TV na dávky, čeká v práci až bude výplata, atp. Ono totiž kdyby se někdo rozhodl začít něco samostatně rukama dělat, tak by rychle zjistil, že se to vlastně nesmí.
Avatar - twistedTSD
9. 4. 2015 16:21
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Rychlost zabíjí?
9. 4. 2015 16:20
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Já myslím,že soudruh jsi ty a jezdíš v nějaké popelnici,která víc jak 130 nejede.
Avatar - eLzyx
9. 4. 2015 16:17
autora článku nechápu
"co ale v případě, když se v jednom pruhu potkají dva vozy, první překračující maximální rychlost, a druhý jedoucí minimálním tempem 80 km/h? I na tyto případy by měl silniční zákon myslet. "
Co tím máte na mysli? Vždyť je to jasné - ten překračující rychlost má dvě resp. ultimativně čtyři volby. První - zpomalit. Druhou - pomalejší vozidlo předjet. Třetí - všimnou si jej výběrčí rychlostní daně a pak musí zaplatit. Čtvrtou - nabourat jej.
Na všechny volby onoho silničního piráta silniční zákon myslí.
A co má znamenat to minimální tempo? Pokud vím, tak na dálnici mohu jet třeba 30km/h, pokud je to nutné. Patrně si to pletete s minimální konstrukční rychlostí vozidla, kterému je povolen vjezd na dálnici. To ale neznamená, že tu rychlost musí vždy dodržet.
Avatar - Covenant
9. 4. 2015 16:16
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Zkus si jed delší trasu např. z Moravy do Prahy 130 nedej bože 110.....mě taková jízda spíš uspává, jsem víc nepozorný a naopak trochu svižnější mě udržuje pořád ve střehu...nelepím se nikomu na kufr, neproblikávám když dojedu někoho kdo striktně dodržuje a počkám až dopředjíždí třeba kamion, ale když to provoz umožňuje tak to přišlápnu.
Avatar - rokyta.p
9. 4. 2015 16:14
limity vs praxe
Samotný teoretický limit je celkem jedno. Problém je spíše v tom, že jej lidé vnímají jako dogma a v husté mlze drží 130 hlava nehlava a myslí jsi jak jsou svatí a nadávají na ty co jedou 140 za pěkného počasí a malém provozu. Důležitější než sveřepě dodržovat limit je jezdit hlavou, předvídat a udržovat si rozestupy a nelepit se na pofiderné existence. Má cesta je: Mlha + tma, klidně 90. Slušené auto a prádzná cesta, 160 na pohodu. Jestli je limit tak nebo onak, ale pche.
9. 4. 2015 16:05
Re: Snad to projde
Takže nevím proč s tím nesouhlasit. Prostě se legalizuje stávající stav. Zbytečný návrh to není. Za překročení rychlosti o 20km/h je solidní pokutička a body.
9. 4. 2015 16:02
Re: Snad to projde
Vzdyt na tech triproudych a rovnych usecich stejne kazdy jezdi vic, nez 130 a pokud vylozene neprasi, tak ho policie necha, takze zbytecny navrh.
9. 4. 2015 16:00
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
Velmi těžko se postihuje nesprávný způsob jízdy a omezení ostatních účastníků silničního provozu, což je nešvar právě kamioňáků...
Soustředit se na to by znamenalo zvýšený úsilí a asi i náklady pro PČR. Přesto si myslím, že by se to v konečným důsledku vyplatilo.
To je jedna z primárních věcí k řešení, pokud chceme zvýšit dálniční limity.
9. 4. 2015 15:56
Re: JSEM PRO ZAVEDENÍ : DÁLNIČNÍ LEVÝ PRUH 200km/h / PRAVÝ 1
zkušenosti ze světa spíš mluví přesně opačně než si myslíte, a to že tam kde se rychlost zvýšila se zvýšila i bezpečnost, naopak ve státech kde rychlosti snížili se bezpečnost také snižila, pokud to bude rozumně řízeno tak 150 na dálnici rozhodně není žádný problém, ještě by to chtělo vytlačit pomalé kamiony na koleje a bylo by to ideální
9. 4. 2015 15:49
Re: Zásadně nesouhlasím s návrhem soudruha Stanjury
Z jakýho důvodu tak míníš? Bavíme se o nejvyšší povolený rychlosti, ne povinný pro všechna auta. 150km/h mi přijde jako povedenej kompromis.
9. 4. 2015 15:48
Snad to projde
Jestli ten návrh projde, tak začnu malinko veřit v to, že náš národ se neskládá jen z omezovacích magorů.
Proč by nemělo být na NĚKTERÝCH, nových, rovných, 3 proudových úsecích možné jet maximální rychlostí 150? Je jiná doba, už není čas Š120 a žigulíků.
Nikdo nikoho nenutí jet tak rychle, pokud se necítí. Zdá se vám to moc? Jeďte pomaleji, ale nesnažte se omezovat ostatní.
9. 4. 2015 15:41
Zásadně nesouhlasím s návrhem soudruha Stanjury
Jsem naprosto zásadně proti zvýšení rychlosti ze současných 130 km/hod. Naopak uvítal bych snížení ze 130 na původních 110 km/hod. Populistický návrh soudruha Stanjury zaplatí životy nevinní řidiči. Pan Stanjura by měl být vděčný osudu, že ho zatím nevyšetřovala Policie ČR, a že ani neskončil ve vazbě. Starosti o dopravu ať nechá na odbornících.