Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Video: Podívejte se, jak v noci vidí Audi A8

Do redakční garáže zavítalo Audi A8, které vedle celé škály luxusních prvků disponovalo také systémem nočního vidění. V přiloženém videu uvidíte, jak to funguje v praxi.
Zpět na článek
31. 3. 2016 20:32
Re: Night vision
Suhlas LED matrix je super vec.
31. 3. 2016 09:53
Re: Night vision
Audi ve skutečnosti používá milimetrovou kameru, IIRC.
31. 3. 2016 08:51
Re: Night vision
Hracka to je to suhlasim ale zrovna infrakamera nie je moc nachylna na vonkajsie vplyvy a znesie aj celkom slusne znecistenie.V kazdom pripade, myslim si ze viac sa oplati investovat do lepsich svetlometov ako do nightvision.
30. 3. 2016 22:45
Re: Night vision
Určitě. Byla totiž doba, kdy sis HUD do A8 koupit nemohl (první ho měla A7 a do A8 se dostal až později), a noční vidění myslím měla od začátku výroby.
30. 3. 2016 22:39
Re: Mimo zorné pole?
Ten pohled s obrazem kamery je pro mne zbytečný - maximálně tak dobrý na to, abych se při stání na semaforech podíval, kolik chodců vlastně normálně v noci nevidím. Chodce to rozpoznává samo a upozorní mě to. Pokud máš světlomety se spotlight funkcí (Matrix to umí), tak na to automaticky zasvítí. Překážku mám hledat venku, ne na displayi.
30. 3. 2016 22:36
Re: Night vision
Existuje :-) Night vision mi al aj tak pride taka hracka. V dazdi a podobnych podmienkach ked by to clovek ocenil najviac to nefunguje. Podobne ako asistent jazdnych pruhov a ostatne systemy co spoliehaju na kamery.
30. 3. 2016 22:34
Re: Rozšíření nočního vidění
S-Klasse to má už roky (měla ho i předchozí generace), stejně tak A8 a 7er. I o třídu níž to mají A6, A7, 5er, 6er i CLS. U E-Klasse nevím, minulou generaci jsem nemusel a tak jsem ji ignoroval, ale když ho mělo CLS... A můžeš si to koupit klidně k základní motorizaci, příplatek je stejný (maximálně si budeš muset připlatit za něco dalšího navrch jako navigaci).

Vzhledem k tvé široké definici slova asistent (viz parkovací kamera) bych přihodil HUD. Šikovná věc.
Avatar - AUDIRS6
30. 3. 2016 09:24
Re: Night vision
Presne. Ved hadam sa dozvieme v teste, ako to bolo s HUD-om tu. Neviem totiz ci existuje fyzicky vyrobena A8 s nightvision bez neho. :-)
30. 3. 2016 09:16
Night vision
Mal som to na A7 a zobrazenie medzi budikmy som vobec nevyuzival kedze zbytocne odvadzalo moju pozornost. Po aktivacii night vision som prepol displej zobrazujuci infra zaber do bezneho modu. Night vision ale ostalo aktivovane a upozornenia na mozne nebezpecenstvo sa mi premietali len na HUD. Osobne si myslim ze ten infra zaber je v spojeni s dnesnymi matrix a laser svetlami uplne zbytocny. V spojeni s infra kamerou snimajucou okolie vedia prebliknut hroziace nebezpecenstvo na ceste a varovat vodica bez toho aby musel sledovat nejaku obrazovku mimo zorneho pola.
29. 3. 2016 22:53
Re: Mimo zorné pole?
Mas pravdu, ano vadi, mam to uz 4 roky v A6. Supr vec, nemit to na HUD, tak se na to v noci fakt koukat moc neda, nez zbliknes, kde je clovek uz bys byl v nem. Mozna v 50 v obci jeste jakz takz, ale v 70 a vyse uz nezareagujes ani nahodou. Ale zase uz to zachranilo cloveka, ktery sel samozrejme po spatne strane v cernem a jeste mne osvitilo auto v protismeru, pravde bylo to v 110 az jsem koukal, ze to v teto rychlosti jeste vubec funguje. Kdyz bys ho chtel "srazit" 3x to toho dotycneho problikne dalkovym, aby o tobe vedel. Sem tam to chytne i cyklisty - neosvetlene - v 80%, take se hodi ;-)
29. 3. 2016 21:15
Rozšíření nočního vidění
Je to za příplatek i v MB S 600 L, se základní cenou zhruba 4,3 milionu, kde už tedy všechny možné příplatky jsou v ceně, ale za toto se také připlácí.

Krokem k rozšíření do mainstreamu bude asi nasazení systému v novém éčku W213. Prý tam má systém být.
Jinak dle mě – jsem konzervativní – jediný "asistent", co má v autě smysl. Pak ještě parkovací kamera a to je tak všechno, to mi z asistentů stačí.
29. 3. 2016 20:06
Re: Mimo zorné pole?
To je věc, která se dá vycvičit. Je to jako sledovat permanentně provoz ve zpětných zrcátkách a situaci na budíkách současně s provozem před autem. Mnohokrát jsem se setkal s řidiči, kteří to neumí, ale jde to a já to pokládám za důležitou dovednost. Jak říkám vycvičit si periferní vidění tak, aby řidič sledoval jak provoz, tak ty ostatní údaje, které potřebuje sledovat. Dnes už to v autoškolách asi nikdo neučí, je to specifická disciplína, kterou je potřeba ze začátku nutné trénovat a stále si jí uvědomovat, později to přejde "do krve" a vůbec není třeba na to myslet, stane se to rutinou.

Mě trénoval otec, pedant, lékař a nadšený motorista a přistupoval k mému výcviku tvrdě a pamatuji si - asi nějaké lékařské - testy periferního vidění, co mi dával. Dál mě trénovala má první auta, kde musel mít člověk "pořád jedno voko" na teploměru. :-)

Asi by mi sledovat i noční vidění nedělalo žádný problém.
Avatar - AUDIRS6
29. 3. 2016 19:59
Re: Mimo zorné pole?
Ahoj, mas SZ. ;-)
...v ktorej som sa zabudol spytat, ci to malo aj HUD. - ja hlava derava ;-\
V tom pripade by sa totiz tie "farebne stvorceky a obdlznicky" zobrazovali aj v nom...
Avatar - Honza Mička
29. 3. 2016 19:45
Re: Mimo zorné pole?
Dobrý den,

máte to podobně jako se sledováním rychlosti na tachometru. Jenom mrknete dolů a pak zase hned na silnici. Obraz displeje je ve skutečnosti o dost kvalitnější než jak je vidět na záznamu, a když hrozí nebezpěčí, informuje o něm dostatečně "razantně", abyste stihnul zaregistrovat silnici i noční vidění.

Jeden známý mi kdysi říkal, že se současným "eskem" projel celou Jižní spojku pouze na noční vidění, ale to bych nedoporučoval. Na noční vidění je třeba si zvyknout a používat ho pouze jako kontrolu, ne s ním prohledávat okolí. Po čase jsem se jej naučil vnímat, aniž bych se na něj musel soustavně dívat a odklánět zrak od silnice.
29. 3. 2016 19:08
Mimo zorné pole?
A nevadí, že je to mimo zorné pole řidiče? Tj. dívám se buď na silnici, nebo na displej, nemůžu na oboje.
To nevadí při parkování (couvací kamery, 360st zobrazení okolí apod.), ale dělat tohle při plné rychlosti na okresce/na dálnici?

Spíš se ptám, protože jsem s tím zatím nejel. A zatím mi jen jeden člověk potvdil mé obavy (má Lexus LS).