Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Jízdní dojmy Renault Scénic a Grand Scénic: Když mégane nestačí a espace je už moc

Od premiéry čtvrté generace Renaultu Scénic uplynulo půl roku a my se s ním konečně svezli. Ve Francii jsme vyzkoušeli krátkou dvanáctistovku, ve verzi Grand pak vrcholný turbodiesel.
Zpět na článek
Avatar - moreczech
26. 9. 2016 19:43
Re: Bravo !!!
Jásne, nad tatrů sa blýská hromy divobijů >:D
24. 9. 2016 18:40
Re: Excelentní
Proč peníze? U Renaultu je normální, že silnější motory přijdou až časem.
Re: Excelentní
Scenic so 160 k benzínovým motorom môže byť okrajový model. ;-)
P.S. Nech je dôvod akýkoľvek, aj tak sú za ním vždy iba peniaze...
Avatar - Emel
23. 9. 2016 21:10
Re: Excelentní
10k€... i 100k€ je naprosto pod rozlišovací schopnost jakékoli automobilky, natož automobilky velikosti Renaultu. Scenic má být okrajový model :-) ?

Větší váhu mají náklady na každé auto, tam 100€ na auto roli hraje. Přesto ale prodávat auto s okny na kličku má důvod ne na straně nákladů, ale na straně výnosů - je to prostě způsob, jak si za ty extras nechat zaplatit. Výrobně by možná byla ta elektrika i levnější.

A konečně rezerva, to má zase úplně jiný důvod - udávaný (ale nakonec i skutečný) objem zavazadlového prostoru a pohotovostní hmotnost.
Re: Variabilita
So zrušením troch samostatných sedadiel v druhom rade to Renault skrátka pokašlal. Možno potreboval ušetriť pár Eur na nákladoch, aby bolo na 20"...
Re: "házení klacků"
Mám kamoša v jednej predajni Renaultu. Nad rozmerom kolies špekulujú aj záujemcovia o Espace...
Re: Excelentní
To by si sa divil, aké sú v tejto branži náklady na hocijakú somarinu, ak treba upravovať konštrukciu... ;-\ Ak by bolo treba nejaký nový plechový výlisok, hoci malý, tak vývoj a výroba nástroja môžu stáť rádovo v desaťtisícoch eur - potrebných úprav a nových vecí môže byť treba viac, a nenájdeš všetky v regáloch firemnej stavebnice... Tým pádom náklady rastú raketovým tempom a pokojne sa môže stať, že to predaje viac-menej okrajového modelu neutiahnu...
Žiadne náklady nie sú pre automobilku nič, inak by sa nepredávali napr. modely s el. otváraním okien iba vpredu, keď cenový rozdiel voči plnej elektrike je pár drobných, rovnako by nedávali do áut sadu na lepenie defektu namiesto rezervy, ktorú si často musíš priplatiť, atď...
Re: Kde autor zobral toto
Ale prd. Rastie rýchlejšie. Záleží na tom, jak je "deravý", ale aj tak. Rozdiel v hmotnosti medzi diskom povedzme 10" a 20" je viac ako 100%, tak ako písal vyššie Emel.
23. 9. 2016 16:30
Re: Variabilita
Z fotek to vypadá, že jsou sedadla širší než v tom starém. Z mého pohledu to je OK. Ale je to dáno asi i tím, že jsem za 6 let, co GS III mám neměl potřebu nějakou sedačku vyndávat (Když jsem ho kupoval, tak jsem byl nadšený, jak to využiju). A když jsem vezl něco hodně velkého (třeba vánoční stromeček, tak jsem nevezl děcka. Lyže vozím na střeše, protože uprostřed je většinou tchýně.
23. 9. 2016 16:03
Re: Variabilita
Jde udělat samozřejmě ledacos, ale rozhodně to nebude lepší než v současném modelu. Pokud Renault tolik zdůrazňuje, že se stále jedná o MPV, pak omezování variability není asi ta správná cesta.
Avatar - Emel
23. 9. 2016 15:46
Re: Variabilita
To by asi šlo, akorát... dáš na ten zbytek dvě dětské sedačky? Z fotek to vypadá, že minimálně isofix na prostředním místě není. Samozřejmě se bude i trošku hůř nastupovat a poutat, ale to už je detail.
23. 9. 2016 15:33
Re: Variabilita
A to nejde sklopit krajní sedačku a dát lyže tam?
Avatar - Emel
23. 9. 2016 13:52
Re: "házení klacků"
Nejprodávanější auta v Evropě jsou:
Golf, Polo, Clio, Fiesta, Corsa, 208, Qashqai, Octavia, Astra, Focus, Passat, Captur, 308, A3, Sandero, Yaris, Panda, C, 2008, Fabia, 500, Tuscon, A4, Sportage, Mokka, Leon, Duster, Tiguan, Rio, C3 (tohle je z focus2move a je v tom i Rusko a Turecko, jiná čísla můžou být mírně odlišná, ale složení bude podobné - dominují malá auta).

Je tu QQ na #7, další SUV je až Tuscon #22. Třeba ten QQ má 19" až v nejvyšší výbavě, jinak se objednat nedají, pro Tuscon jsou v paketu Premium dostupném za 70k také jen v nejvyšší výbavě.

Když se na to takhle podívám, tak je vyloučené, aby na celém trhu tvořily 19" víc než jednotky procent. Jestli dodáváte primárně BMW a Jaguaru, tak třeba jo, ale pokud bych měl tipnout celý trh, tak bych řekl třeba 2% nových aut z výroby na 19" letos a třeba 3% do pár let :-)
23. 9. 2016 13:40
Re: Kde autor zobral toto
195/50 R20 bys měl porovnávat s 215/50 R17. Cena stejná
23. 9. 2016 13:39
Re: Variabilita
Ja občas tiež vozím lyže v aute, ale truhlu považujem za bezpečnejšiu na dlhšie cesty. Oproti nosiču nie sú lyže na očiach a navyše mi na ne po ceste nehádže bordel.
No a ver mi, že keď ti lyže preletia prístrojovkou ťa to bude menej štvať ako keď sa vydaju smerom k niekomu z posádky. Len máloktorý náraz je úplne v priamom smere a upevňovacie oka v kufri väčšiny aut vo mne nebudili veľkú dôveru. Dokonca som počul, že Rakušania lyže v aute pokutujú, ale nepreveroval som si to.
23. 9. 2016 13:37
Re: "házení klacků"
Drtivá většina jsou a budou SUVčka - otázka je co je pro tebe "lepší značka". Je to kompletní spektrum bez rozdílu (koukni na konfugurátory a pochopíš - 225/45 R19 je taková líbivá klasika dnešních rádoby SUV). Poslední 15" právě končí... Nejmenšími budou za chvíli 17" (nové projekty) a vše míří k 19" a 20". Podívej se na Kodiaka a velikosti pneu - na 17" vypadá vážně děsivě...
23. 9. 2016 13:24
Re: Variabilita
Spis jde o to, ze v aute je neni tak videt a nelakaji poberty k jejich "zprivatizovani". Vetsina dnesnich nosicu ma sice taky zamek, ale preci jen se (predpokladam, vlastnich zkusenosti nemaje) snaz krade z nosice vne auta, nez zevnitr.

Ohledne upevneni - mam vevnitr "gurtnu", kterou je utahuji, aby nelitaly. Ale pri celnim narazu by nejspis stejne proletly palubovkou / celnim sklem. 8-s
23. 9. 2016 12:23
Re: Excelentní
Ta poslední věta je ale hodně hloupá :no:
23. 9. 2016 11:18
Re: Variabilita
Väčšinu tvojich argumentov chápem. Ale v čom sú lyže v aute bezpečne? Ak nie sú fakt perfektne upevnené, tak aj slabý náraz môže byť fatálny. Poznám taky prípad z blízkeho okolia.
23. 9. 2016 10:58
Re: Variabilita
Presne! Tohle muzu podepsat. Pristi rok bych chtel soucasneho GS3 vymenit za novejsi auto, a tesil jsem se na GS4, ale chybejici samostatna sedadla ve treti rade mne pravdepodobne donuti zmenit znacku (jestli nenasetrim na Espace, coz je o dost jina cenova kategorie).

Jeden z mych nejcastejsich "use case" je sklopit/vyhodit prostredni sedacku, doprostred narvat lyze, na krajni sedacky decka v detskych sedackach, v kufru kolem lyzi zbytek batoziny, a jedeme na hory. Tohle v nove verzi nepujde, takze bych musel koupit nosic na strechu, coz ma spoustu nevyhod (aerodynamika, manipulace, bezpecnost, ...).

Sorry, Renault, jestli brzy nebude "facelift", a do druhe rady se nevrati samostatne sedacky, budu muset po 15 letech odejit (nejspis ke "koncernu"). 8-s
23. 9. 2016 10:48
Re: Kde autor zobral toto
Ano cena tých gum je vysoká 16 palcov je dnes v úplne iných cenách. Ale 17-18 obúvané na mnohé SUV už stoja podobne. Takže je naozaj otázka s čim to lúdia porovnávajú. SUV sú práve auta ktoré sa predávajú stále viac a problém so zotrvačnými hmotami je tam tiež a trh to nerieši.
Ja by som to nevidel až tak čierne. Životnosť bude problém, len ak by sa za každú cenu snažili šetriť hmotnosť. No a nevýhody tam sú ale predávajú sa pri určitých situáciach - jazda v meste a veľmi zle cesty. Zle cesty sa na západ od ČR vyskytujú oveľa menej a pri jazde po diaľnici väčší priemer pohne spotrebu skôr smelom dole. A možno aj pri jazde v meste. Myslím, že inžinieri v BMW strávili par minút počítaním kým i3 obuli na tie gumy ktoré tam sú. Viem, že tie gumy sú užšie, ale aj tak sú ťažšie ako 205/55R16 a ešte aj väčším priemerom, takže s momentom hybnosti to určite pohlo.
23. 9. 2016 08:49
Variabilita
Jako majitel současné a předtím předchozí varianty GS jsem se hodně těšil na tu novou. Po designové stránce exteriéru i interiéru jsem nadšený. Co je pro mne ale absolutně nepochopitelné je omezení variability vnitřního uspořádání. Nejsem žádný stěhovák a auto mám na převážení rodiny, ale nezřídka používám možnost sklopení a vyjmutí zadních sedadel, především toho středového. Vozím dvě děti a příležitostně i tři a v současném uspořádání se na zadní sedadla vejdou bez větších obtíží tři dětské sedačky. To že nová varianta má dělení zadních sedadel takto omezené je tragické. Ani se neobtěžovali dát Isofix na prostřední sedadlo, protože nyní bez možnosti samostaného posunu jednotlivých sedadel se tam zřejmě ani nevejde. Ve svém optimismu jsem doufal, že bude možné dělení po třetinách alespoň za příplatek, ale zatím tomu nic nenasvědčuje. To že ve středním sedadle není ani tunýlek na lyže, který má třeba i nová Astra v combi, je jen smutnou tečkou. Budu doufat že nebudu sám s takto negativní reakcí a že se tato možnost objeví třeba za dva roky při faceliftu. Jinak se při výběru příštího auta budu muset nerad poohlédnout jinde.
Avatar - speedfred
23. 9. 2016 08:47
Re: Díky
áno,ten GS je najpohľadnejší zo všetkých,ale krátky mi príde "športovejší".
No, kto potrebuje plnohodnotných 7 miest priestor pôjde do veľkých MPV,pretože toho priestoru je tam neskutočne a je to paráda.
Rozmýšľal som aj nad Espace-im,ale ten ich adapt. tempomat ma naßral.
23. 9. 2016 08:42
Re: Kde autor zobral toto
Ano, není to moc. Souhlasím.
Ale jde o to, že dvě přepravky s pivem vezeš v kufru jednou za měsíc, zatímco Scénic bude roztáčet a zpomalovat ta kola každý den.
A zhruba jednou za dva roky se budou muset pneumatiky 195/50 R20 vyměnit, což bude stát 14 tisíc Kč (zatímco u Méganu s 205/55 R16 to stojí polovinu). Ano, to to taky není moc.
Otázkou taky je, jak ty velké disky budou dlouhodobě zvládat přežít naše děravé silnice. Renault není RR, takže disky určitě nebudou vyrobeny z nejpevnějších dostupných slitin.
Ale když to všechno sečteš, tak závěr prostě je, že to tam dali jen kvůli tomu designu, z praktického hlediska převažují spíše nevýhody.
23. 9. 2016 08:24
Re: jedomet 1.6dci/160k
autobusem jedu tak jednou za rok, na kole po silinici nejezdim
budes muset s tim svym jedometem nekam na do prirody dobytku
23. 9. 2016 08:22
Re: jedomet 1.6dci/160k
vypnuti cisteni emisi pri teplote nizsi nez 17C, tedy teplote, kdy auto urcite neni v laboratori neni podvodem?
vypnuti cisteni emisi kdyz se toci vsechny 4 kola, tedy kdy auto urcite neni v laboratori neni podvodem?

vw mel algoritmus, ktery zjistoval, jestli se emise testuji a v tom pripade sel v rezimu, ktery zajistoval min emisi, jinak sel v normalu.

renault zjistuje kdy se emise netestuji a cisteni pak vypina uplne.

1 renault vyprodukuje tolik jedovateho NOx jako 7 vw

oba systemy jsou nelegalni, system ala renealt je zrudnejsi v tom, ze cisteni emisi vypina uplne.
Avatar - Emel
23. 9. 2016 08:19
Re: "házení klacků"
Ze statistik registrací v Evropě. Pokud máte 50% 19", tak asi dodáváte víc pro lepší značky / modely. Můžeš napsat co je to za firmu?
23. 9. 2016 07:49
Re: "házení klacků"
Já vycházím z plánu výroby u nás ve firmě (kapacita 2M kol). Z čeho ty?
Avatar - Blue Sun
23. 9. 2016 07:33
Re: Excelentní
Zjevně si u Renaultu spočítali, že zisk z okrajové motorizace nevyváží vývojové náklady. A nejen tady, dělají to u všech modelů.
To zkrátka nejsou auta pro papírové slintaly.
23. 9. 2016 07:07
Re: Kde autor zobral toto
4% rozdiel a tam boli ešte aj širšie gumy. Takže v praxi rozdiel asi ako keď hodíš do kufra dve prepravky piva.

Hmotnosť som nastrelil, ale ďaleko od reality asi nebude.
23. 9. 2016 06:53
Re: Kde autor zobral toto
Rovnaký profil máju na niektorých modeloch aj na 21, ale je jasne, ze pri cenách aké si RR účtuje si mohli dovoliť ten disk vyrobiť podstatne ľahší ako podobne veľký disk v aute za 15000 EUR.
No a s runfletmy si zjavne poradili lepšie ako iné značky, nepočul som o sťažnostiach na nedostatok komfortu.
23. 9. 2016 06:43
Re: Kde autor zobral toto
Hmotnosť disku určite rastie pomalšie ako lineárne. Pri penu je to opačne. Ale v globále máš asi pravdu. Každopádne stále platí, že niektoré značky si tým pomáhajúcu k vyššiemu komfortu, len bol s neodpruženou hmotou asi nebude lacný.
Avatar - Emel
22. 9. 2016 23:40
Re: "házení klacků"
Druzí majitelé třeba jo, pro ty první by to neměl být zásadní problém... Když ji miluješ.. ;-)
Avatar - Emel
22. 9. 2016 23:38
Re: Excelentní
Renault používá modulární platformy, ty jsou záměrně navržené jako skládačka. Jasně že i tak to jsou týdny práce, ale z perspektivy automobilky je to jako nic.
Avatar - Emel
22. 9. 2016 23:32
Re: "házení klacků"
To s těma 19" je nesmysl... Podívej se na nejprodávanější auta v Evropě, samý subkompakt, k tomu Golf, nejčastěji v základu.. 19" nemůžou být víc než 10% prvovýroby.
Re: "házení klacků"
Nemyslím si, že tak bude uvažovať každý...
Re: "házení klacků"
Cenu pneumatík riešim rovnako pri manželkinej Toyotke za 10.000,-€ ako pri mojom aute za 18.000,-€. Ešte raz - nákupná cena auta a prevádzkové náklady sú dve odlišné veci. Áno, priplatím si za to, čo chcem, pri nákupe auta, ale nie som ochotný platiť viac ako je zdravé počas jeho prevádzky. Gumy mením podľa potreby, nie som ochotný jazdiť na 5-ročných pneu s 2 mm dezénom a praskajúcim povrchom. Pokiaľ medzi 16" a 20" kolesami nemá byť rozdiel vo vlastnostiach v prospech dvadsaťpalcových, a ich cena je povedzme o 30% vyššia, potom je na mojom uvážení, či mi ten cenový rozdiel za vraj lepší vzhľad auta za tú cenu stojí.
Re: Zastaralost Touranu
Ale len trošku. Podstatu veci vystihol.
Re: Excelentní
To je možné, že vlezie do Clia, akurát u Scenica sa dá počítať s trochu inými priestorovými parametrami a konštrukciou prednej časti. Predsa nečakáš, že všetky motory jednej značky sú zavesené na rovnakých silentblokoch v zhodných pozíciách, majú presne rovnako vyvedené výfukové potrubie, umiestnené turbo, atď...? Za ponukou každého jedného motora naviac je kus konštruktérskej práce, hodiny testovania a príprav - teda ďalšie investície a čas. Neexistuje "stačí ho dať do ponuky", musia si vopred spočítať, či sa vynaložené náklady vrátia; pokiaľ má tak silný motor tvoriť nejaké mizivé percento predajov, tak sa nedivím, že s tým neprišli alebo neponáhľajú. Pokojne sa môže stať, že so silnejším agregátom od začiatku nepočítali a nemajú ho v aute zabudovaný ani na papieri (resp. dnes už skôr v 3D dátach)... Či sa vojde alebo nevojde do iného, aj keď menšieho modelu, nemá s týmto žiadny súvis.
Avatar - Ronault.
22. 9. 2016 23:03
Re: Zastaralost Touranu
Co dodat? Že trošku prehanis ;-)
Avatar - Ronault.
22. 9. 2016 23:01
Re: jedomet 1.6dci/160k
Já doufám, že je to alespoň třiceti násobek a vždy když predjizdim toptena jedoucího v autobuse nebo na kole, tak to ohulim na max 8-s
22. 9. 2016 23:00
Re: "házení klacků"
kecy, kecy, kecičky

Cena této gumy je prakticky stejná se stejně kvalitní 215/50 R17 W95 XL, kterou mám na svém Grandu.

Co se týče disku - OK, je pravda že plecháč nepořídíš, takže zřejmě přezouvat léto/zima - ale to už je často trend napříč segmenty. Vždyť objem 19" kol v prvovýrobě napříč značkami dosahuje 50% produkce...
Avatar - 3_diamanty
22. 9. 2016 22:36
Re: Zastaralost Touranu
vsetko ma svoje pre a proti.... touran bude bodovat zase v inych veciach ... ale inak chapem co chces povedat ;-)
Avatar - Emel
22. 9. 2016 22:00
Re: Excelentní
1.6TCe EDC se vleze i do Clia...
Avatar - Emel
22. 9. 2016 22:00
Re: Díky
Tenhle GS by šel... dokonce si říkám, že Espace bude mít trošku problém. On to byl vlastně důvod, proč velká MPV skončila... tak uvidíme, jestli krok stranou Espacu pomůže.
Avatar - Emel
22. 9. 2016 21:55
Re: Díky
Pravděpodobně jen s automatem... ale to by nakonec u MPV vadit nemuselo.
Avatar - Emel
22. 9. 2016 21:50
Re: "házení klacků"
Samozřejmě že ten atyp bude dražší, než za kolik najdeš klasické 17" na Heurece... taky domluva je s těmi lepšími výrobci. Ale auto díky tomu vypadá dobře, když dáš 15 za metlu tak dáš taky pár tisíc jednou za čtyři roky za gumy.
Avatar - aproximus
22. 9. 2016 21:44
designová pecka
tohle se francouzům vážně povedlo. co se týče interiéru, tak palubní desky nových renaultů mi sice příliš nesedí, ale exteriér je naopak na 1* a ty sedačky taky nevypadají špatně :yes:
22. 9. 2016 21:41
Re: Excelentní
Proč by se tam nevlezl? Myslíš, že nafta zabere míň místa?
22. 9. 2016 21:39
Re: "házení klacků"
Těch 10 000,- jsem bral za celou dobu, co to auto budu mít. Samozřejmě, že pokud bude cena stejná jako za sedmnáctky, tak to znamená, že bude stejná jako doporučená cena sedmnáctek. Tedy vyšší než výprodeje na netu se kterými to bude každý srovnávat.
Re: Lidi si myslí, že je rendlík auto
Z toho si nič nerob. Aj o tebe si možno niektorí myslia, že máš v hlave okrem sračiek aj niečo iné...
Re: Excelentní
A si si istý, že taký motor len tak na šup pod tú malú kapotu vlezie? Predstavuješ si to jak Hurvínek válku...
22. 9. 2016 21:36
Re: "házení klacků"
Takže u nového auta si klidně za jinou značku připlatíš třeba 50 000,- a pak budeš řešit pětistovku na jedné gumě? Kolik těch gum koupíš?
22. 9. 2016 21:33
Re: "házení klacků"
spíš mi šlo o tu velkou snahu vytvářet dojem že žádných "10 000" navíc dávat nebudete

navíc když si to někdo za pár let koupí jako ojetinu tak i tohle bude hrát roli

když většinou pak máte letní a zimní sadu a jestli tam bude třeba ještě "živit" senzory na měření tlaku tak to znát bude
Re: "házení klacků"
Asi hej, ale zbytočným predražením by zákazníka skôr odradili, a boli by padnutí na hlavu, keby to nevedeli. Skôr si myslím, že Renault bude mať aj vďaka spolupráci na vývoji na tieto pneu dosť dobrú cenu, lebo ich bude brať jak do prvovýroby, tak na predaj a odbyt si v tomto prípade vedia vopred dosť presne zrátať...
Re: "házení klacků"
To má cenu u každého mainstreamového auta. Jedna vec je nákupná cena a druhá prevádzkové náklady.
22. 9. 2016 21:24
7 míst a třetí řada -funkčnost ?
škoda že v článku není fotka jak je řešený přístup na třetí řadu u sedmimístné verze

co ale beru za velký minus je že druhá řada nemá tři samostatná sedadla - patrně to bude jediné MPV / (7 místné auto) které to takto řeší

určitě se dá nastoupit přes to levé (menší) ale to znamená vystupovat do ulice (bezpečnost nadevše)

pokud to vůbec jde zprava (od chodníku) tak musíte nejdříve vysadit oba případné pasažéry.

takže za to :no:
22. 9. 2016 21:17
Re: "házení klacků"
A má cenu řešit u auta za 500 000,- nějakých 10 000,- za gumy?
22. 9. 2016 21:13
"házení klacků"
k "nehází řidičům klacky pod nohy při nákupu atypického obutí"

celé je to s těmi 20 koly podezřelé

marketing je chtěl na autě mít a marketing se snaží mírnit oprávněné obavy že si za to připlatíte

To kolo je prostě atyp který na jiném autě neuvidíte - což znamená ale znamená že bude menší výběr jak vy typech tak kde koupit . I to že se jich nebude vyrábět tolik znamená vyšší cenu.

Samozřejmě že si jak disky tak pneu budete koupit u Renaultu ale určitě ta cena bude vyšší -co tlačí cenu dolu je konkurenční prostředí ale tady to spíše vypadá na malý monopol.
22. 9. 2016 21:05
Re: Excelentní
Tady ale není co vymýšlet. Tady stačí ho jen dát do nabídky. Jak už jsem psal, asi půjde jen o výrobní kapacitu. Stejně to bylo s motorem 1.6 dCi, který se nestíhal vyrábět. Jak je u aliance, zvykem, tak se silnější motor časem objeví. A pokud by o motor nebyl zájem, tak by se nedělala nová motorárna pro 1.6 TCe, atmo 2.0 a prý i 1.8 TCe.
Avatar - donPedro
22. 9. 2016 20:36
Re: Redakci!
Pravda pravda, blýská se nám tu poslední dobou na můj vkus už až přespříliš. Pro příklad: nemám ánung kolik tak asi zhruba přibližně tu poslední dobou chodí puberťáků (redakce snad možná ano), ať už věkem či zastydljech, ale toto [odkaz] snad nemůže zajímat ani je .......
Avatar - lamal
22. 9. 2016 20:33
scéno
vyzera dobre, rozhodne menej hnusne ako captur... povedal by som, ze na pomery triedy nevadi ani trocha viac priestoru v designe ala france, picaso uz ludi dost vycvicilo takze nejaky ten ulet a nie skatula ala sharan potesi... dobra praca
Avatar - Blue Sun
22. 9. 2016 20:32
Re: Excelentní
Otázkou je, kolik lidí by se ten 160 k benzín koupilo... Pokud to udělá čtyři, pět procent prodejů, nemá to smysl vůbec vymýšlet.
22. 9. 2016 19:53
Re: Kde autor zobral toto
RR má u svých 255/50 R19 výšku běhounu 127 mm, což je víc, než mají "balóny z Oktávky" 195/65 R15. Nový Scénic má 107 mm. Samozřejmě, je otázkou, jak u RR zhoršují komfort runflatové pneumatiky.
22. 9. 2016 19:47
Re: Kde autor zobral toto
To ano. Výška běhounu té 195/50 R20 je 107 mm, což sice není balón, ale rozhodně ani "nízká guma".
22. 9. 2016 19:36
Re: Kde autor zobral toto
Samozřejmě, že se to neprojeví výrazně, ale naměřit se to dá. Když budu citovat jeden článek, tak zrychlení Vw Golf 2.5 na 96 km/h a na 161 km/h bylo 7,6s a 22,3s při obutí 195/65 R15 a 7,9s a 23,3s při obuzí 225/40 R18. Kola mají stejný průměr, ale to druhé je těžší (18 vs 23 kg) a má "průměrnou hmotu" dále od středu otáčení.

Odhaduju, že z těch 1500 kg Scenicu jsou 100 kg kola s pneumatikami.
22. 9. 2016 19:34
Redakci!
Proč novější článek s poměrně důležitým autem pro evropský trh tak rychle padá z hlavní stránky dolů a TT RS si drží v zásadě pozici? Tyto dva články jsou to o čem by mělo ACZ být a místo toho jsou nad nimi až okurkové "plácky"!

Dvakrát měř, jednou řež...ale toho, kdo má toto hlídat bych řezal aspoň třikrát do hodiny. ;-)
22. 9. 2016 18:25
Re: Díky
No s 1.6TCe by se o něm už uvažovat dalo ...
22. 9. 2016 17:56
Re: jedomet 1.6dci/160k
Už víc než rok čekám, kdy se najde nějaký další podvodník a pořád nic. Jen blábolající topten.
Avatar - donPedro
22. 9. 2016 17:53
Renault.cz?
Tož ezliva u "Diamantů" něco umí, jsou to právě MPVčka. A nový Scénic jest toho důkazem. Jen jsem ho jaksi nešel tuto: [odkaz] a přitom třeba tuto je: [odkaz] Budíček Renault.cz ;-) Tož tak.
Avatar - speedfred
22. 9. 2016 17:41
Re: Díky
Tiež som uvažoval,ze stavajúci Scenic vymením tento nový,ale dorastajúce 3 deti + slušná ponuka na Galaxy...(skončil doma).
Grand Scenarik sa mi nepáči v žiadnej generácii.
Lidi si myslí, že je rendlík auto
ale ve skutečnosti je to jen hromada barevných sra8ek. :no: :no: :no:
22. 9. 2016 17:23
Re: Díky
Údajně bylo upřednostněno pohodlí. A dle různých testů to tak v rámci třídy opravdu je. Pokud jde o motor, tak je to dle mě nedostatkem výrobních kapacit. Teď se dělá nová motorárna v Korei, kde se bude dělat i 1.6 TCe. I proto čekám, že se silnější benzín do Scénicu dostane.
22. 9. 2016 17:23
Re: jedomet 1.6dci/160k
Já ti nevím, nebude to tím, že srovnávají motory s euro 6 ;-)
22. 9. 2016 17:22
Re: jedomet 1.6dci/160k
me vic zajima kolik jedu auta vypoustej na ulici nez kolik jich nevypoustej v laboratori.
a i stary motory vw z toho vychazeji lepe nez ostatní znacky.

ty katastrofalni emise jedovatého NOx u renaulta v realnym provozu maj zaklad v tom, ze renault vypina systémy na snizovani jedu NOx při vnejsi teplote nižší nez 17C, protože při tehle teplotách neprobiha laboratorni test, pricemz prumerna rocni teplota v evrope je 8C...
to mi jako uplne OK neprijde.
lidi jako ty temhle podvodum ale vylozene fandi
22. 9. 2016 17:06
Re: Excelentní
MPV je pro rodinu samozřejmě lepší než SUV, hlavně kvuli prostoru uvnitř a zvlášť pokud má rodina 3 děti ;-)

A Francouzi MPV prostě stále umí. Jen ten slušný benzín kolem 160k tomu chybí ;-)
Avatar - Emel
22. 9. 2016 17:00
Re: Díky
Však já taky neříkám, že je neorve... :-)
22. 9. 2016 16:59
Re: Excelentní
5* samozřejmě nedostane, nicméně skutečně ukazuje směr.
I když je tu (pro mně nesmyslná) módní vlna SUV, MPV nebo tento jeho derivát pořád nabídne více drtivé většině uživatelů. SUV je prostě menší, resp. zavalitější auto, které ve městě zabírá více místa a do kterého se i hůře nastupuje.
Francouzi prostě vždy byli novátoři. :yes:
22. 9. 2016 16:59
Re: Díky
Ta moje umí orvat u 16" 215/55 >:D Holt v Praze jsou někde vysoký obrubníky :yes:
Avatar - Emel
22. 9. 2016 16:58
Re: Díky
Kola mají vcelku normální výšku gumy, takže je manželka orve úplně stejně, jako 17" na jiném MPV.
22. 9. 2016 16:55
Re: Díky
Přesně to mě napadá, kde je silnější benzinový motor? Navíc, když slušnou 1.6 turbo v portfoliu mají?

Auto vypadá pěkně, jen mi vadí ty obrovská kola - během prvního dne by je manželka někde odrbala (ryze praktická věc) a druhá praktická věc - zadní sedadlo dělené 60/40, proč tam sakra nejsou 3 samostatné sedačky? Že by malá vnitřní šířka nebo jen úspora nákladů? ... ;-\
Avatar - rohYpnol
22. 9. 2016 16:41
Zastaralost Touranu
Touran a Golf Plus ukazují obraz MPV jako auta z nutnosti, Scénic a Grand Scénic ukazují obraz MPV jako nádherného kousku automobilového průmyslu. Co dodat?
Avatar - Emel
22. 9. 2016 16:39
Re: Kde autor zobral toto
Tuhle matiku nějak nedávám. Obvod je 2.P.r, obsah kruhu je P.r.r, objem válce je P.r.r.š

Objem roste s druhou mocninou, tj. zvětšení kola dvakrát povede ke zvětšení obvodu taky dvakrát a zvětšení hmotnosti kola čtyřikrát - za předpokladu, že bys bral kolo jako plný válec.
Kolo plný válec není, takže to nebude s druhou mocninou, ale i tak si troufám tipnout, že hmotnost kola poroste víc než lineárně vůči průměru / obvodu.

Zkus si představit, jaký by byl rozdíl v hmotnosti mezi 15" a 30" kolem... bylo by 30" jen dvakrát těžší?
Avatar - rohYpnol
22. 9. 2016 16:36
Excelentní
Renault odvedl excelentní práci :yes: MPV posunul přesně tam, kam potřebovalo. Rázem zmizelo mamacar, a upřímně působí auto o řád chlapáčtěji než 3/4 všech SVUček :yes: :yes: :yes:

A autor odvedl také excelentní práci, dozvěděli jsme se víc než ve 3/4 všech "testů"... :yes: :yes: :yes:

Jestli v testu nedostane 5*, tak podrž koště... >:-[] ;-)
22. 9. 2016 16:12
Re: Kde autor zobral toto
Voči priemeru kolesa asi áno, voči obvodu zase nie. Záleží na uhle pohľadu.
22. 9. 2016 16:02
Re: jedomet 1.6dci/160k
Nějak jsi do té tabulky zapomněl dát ty podvodnické průserové motory. VW o svém průseru věděl tak dlouho, že samozřejmě stačil zareagovat. Teď už jen stačí, aby dal do pořádku těch pár miliónů starých motorů. Je až odporné, jak se někteří jedinci snaží z obrovského podvodu a průseru udělat výhodu.
22. 9. 2016 15:57
Re: Díky
Já bych si motor nevybral a proto si na Scénic počkám. Doufám, že za rok už bude nějaký silnější benzín s EDC.
22. 9. 2016 15:53
Re: Kde autor zobral toto
Renaullt všude po světě uvádí, že kromě designu je to ještě lepší aerodynamika, tišší provoz a menší valivý odpor. Stejné je to třeba u i3 od BMW.
22. 9. 2016 15:52
Re: jedomet 1.6dci/160k
presne to jsem mel na mysli :yes:
Avatar - Emel
22. 9. 2016 15:41
Re: Díky
GT stojí trošku bokem, Life je ta "cena již od" jen se dvěma motory, Intens ten zlatý střed... a bezpečnostní systémy jsou volitelně v paketu, to je optimální.

Pro automat musíš až do Intens, naopak GT bude jen s dvouspojkou... to optimální není, ale zase žádná tragédie.
22. 9. 2016 15:31
znovuzrodenie mpv
renoltu sa podaril parádny kúsok, ukázal, že aj mpv môže byť sexi. Za odvahu s tými 20 si zaslúžia pochvalu. Koľkokrát sme počúvali, že mpv už z princípu nemôže byť sexi a zrazu to ide. Mne vadí len tá autobusová šaltpáka.
Avatar - Emel
22. 9. 2016 15:31
Re: Kde autor zobral toto
Ne, roste rychleji než lineárně...
Avatar - Blue Sun
22. 9. 2016 15:29
Re: Díky
Ten ceník je prostě zmatený. Zbytečně moc stupňů výbavy, základní Life v podstatě o ničem a ty zbylé se liší pitomostmi. Bezpečnostní systémy za příplatek všude, ke všemu spousty výjimek. To docela odradí, no...

Stejné SCe jako má Mégane? Nepřemýšlím a beru...
22. 9. 2016 15:25
jedomet 1.6dci/160k
stále v realu chrli 15 násobek laboratorního limitu NOx, nebo se to podarilo snížit "jen" na desetinásobek??
zlocinnej folcvaagen je v realu na dvojnasobku laboratorního limitu a mezi dyzly je mezi temi, co vypousti nejmene jedovatého NOx...
22. 9. 2016 15:24
Re: Kde autor zobral toto
Ale hmotnosť nerastie rovnomerne s obvodom. A napríklad RR si týmto pomáha už dlho. Z hľadiska ekonomiky prevádzky si to zas spočítali v Mníchove pri i3.
22. 9. 2016 15:22
Re: Kde autor zobral toto
Tieto veci sú mi jasne, ale to ta obmedzuje tak možno v meste. Na diaľnici ťa časte roztáčanie kolesa netrápi. Väčší obvod ľahšie odvaľuje a užšia pneu môže pomôcť celkovej aerodynamike(aj keď mizivo)
No a nižšia dynamika. Teoreticky áno, ale tak na úrovni chyby merania. O par percent viac hmoty na o 15% väčšej páke niečo spravy ale hmotnosť kolies je celkovo nízka. Daj to do porovnania so silou ktorú potrebuješ na rozhýbanie 1500kg ťažkého auta pri zrýchlení 3ms-1 co dá dnes skoro každé auto. Koleso ti na 10 otáčok za sekundu roztoči aj vyvažovačka s výkonom motora par stoviek wattov.
Avatar - Emel
22. 9. 2016 15:12
Re: Kde autor zobral toto
S komfortem to není tak jednoduché. Větší kolo samozřejmě tak snadno nespadne do díry a snáz se překulí přes nerovnost, na druhou stranu ale má podvozek větší práci takové kolo utlumit a udržet v kontaktu se silnicí díky vyšší hmotnosti. Takhle těžko říct, který vliv v reálu převáží...
22. 9. 2016 15:08
Re: Díky
Za mně taky velký kandidát jako náhrada za současný vůz (Ford Grand C-Max). Chybí snad jen posuvné dveře... Při neexistenci velkého dieselu pak asi jeden z 1.6 dCi
Avatar - Emel
22. 9. 2016 15:06
Re: Díky
V čem je chaos? Jsou tam nějaké pakety zdarma, ale jinak nic zvláštního, ne?

PS: a kdyby bylo SCe do Grandu ;-) ?
Avatar - Verny_2013
22. 9. 2016 15:06
Re: Díky
V tom je právě potíž, chybí mi tam benzínový turbomotor s výkonem 150-160K a krouťákem kolem 250 Nm. Ten dnes nabízejí téměř všichni. 1,5EB, 1,4 TSi, 1,6 THP atd.
Avatar - Verny_2013
22. 9. 2016 15:03
Re: Kde autor zobral toto
Ale jsou i výhody, velké kolo ( obvod ) přirozeně zajistí na rozbité silnici i lepší komfort než menší kolo. Za předpokladu stejné výšky běhounu. A při jízdě setrvačností s vyhozeným kvaltem dojede dál.
Avatar - Blue Sun
22. 9. 2016 14:53
Re: Kde autor zobral toto
Spíš bych řekl, že to marketing prostě neřeší... To, co popisuješ je spíš bonus ke vzhledu, než primární cíl.
Avatar - Blue Sun
22. 9. 2016 14:52
Re: Díky
Já nejsem místní honorace, mně nabízená paleta motorů stačí. Klidně základní 110 koní TCe. Spíš bude otázka, jak naskládají výbavy, aby z toho nebyl chaos jako u Méganu.
22. 9. 2016 14:48
Re: Kde autor zobral toto
Tak to si bud marketaci neuvedomili tento potencial, ale si myslia, ze predáva len dizajn.
22. 9. 2016 14:46
Re: Kde autor zobral toto
Těch nevýhod je víc. Větší obvod znamená větší moment setrvačnosti, čili na roztočení i zastavení kol potřebuješ více energie, čili nižší dynamika, vyšší spotřeba a vyšší nároky na brzdový systém.
Avatar - Emel
22. 9. 2016 14:24
Re: Díky
Vypadá hodně dobře. Pokud si vybereš motor, tak proč ne.
Avatar - Blue Sun
22. 9. 2016 14:23
Díky
Díky za článek, tohle auto vypadá moc zajímavě. :-)
Trošku jsem se bál, jestli nesklouzne moc směrem k Espace a Capturu, naštěstí si Francouzi zachovali zdravý rozum. Tak že by náhrada současného vozu?
Avatar - Honza Mička
22. 9. 2016 13:59
Re: Kde autor zobral toto
Dobrý den,

zaznělo to přímo na mezinárodní prezentaci.
22. 9. 2016 13:48
Kde autor zobral toto
"tak velký rozměr automobilka zvolila čistě kvůli designu" ???
Toto nie sú nizkoprofilové gumy, tu rástol obvod. Väčší obvod zaručí ľahšie odvaľovanie a ľahšie prekonávanie nerovnosti. Okrem toho na zachovanie rovnakej stičnej plochy s vozovkou stačia užšie pneu, čo ma opäť výhodu v spotrebe.
Nevýhoda je väčšia neodpužená hmota a viac zabraného priestoru.