Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Firma v Přerově zkonstruovala létající vozidlo, poptávka už je

Prototyp létajícího vozidla, které se ve vzduchu vznáší jako vírník a po přistání dokáže jet po silnici jako automobil, zkonstruovala v hangáru na bývalé vrtulníkové základně v Přerově společnost Nirvana Systems.
Zpět na článek
1. 4. 2017 13:23
Je to nezmysel.
Na lietanie slabé, na jazdu úbohé. Nízka rýchlosť vo vzduchu aj na zemi, nulová bezpečnosť. Nebezpečné pre posádku aj pre okolie. Nechcel by som vidieť nehodu na ceste. Na ceste to zrejme pristáť nemôže a neviem si predstaviť pristávanie niekde na parkovisku, odpočívadle alebo súkromnom pozemku niekde mimo cesty. Myslím, že lietadlá patria na letiská, autá na cesty. Toto nie je ani jedno, aj keď sa tvári, že je oboje.
Avatar - Dinar
31. 3. 2017 22:04
Re: dojezd?
Byl jsem si to už prohlídnout, uvedené hodnoty jsou maximálky, tj. reálně to dokáže jet zhruba třicítkou, navíc jízda je velmi nestabilní, komfort jízdy nulový, letecká část je lepší, každopádně cestovní rychlost je 140, a to už je na cestovní letadlo málo. Smysl v tom nevidím, ultralight za stejné peníze dnes nabídne lepší parametry, jako auto je tenhle vírník v reálu stejně nepoužitelný.
1. 4. 2017 18:11
Re: dojezd?
Chceš říct, že je to s vrtulníkem těžší než s vírníkem? Nejde o to to zvládnout. Existují určitá pravidla pro to, kde smíš přistát. Trikem jsem myslel, že to třeba posadí vedle do pole a dotlačí ho, nebo to nanosí v kanystrech. Tedy že nepřistávají přímo na čerpací stanici (respektive přivaděči pro auta). To už je pro mne za hranou. Tedy v tom smyslu, že bych to sám neudělal. Z hlediska předpisů je problém i to pole. Ale to jsem tu nechtěl rozebírat.
1. 4. 2017 12:08
Re: dojezd?
_MT_, keď to vaši zvládnu na helikoptére, tak vírnik je malina:
[odkaz]
31. 3. 2017 22:42
Re: dojezd?
Smysl to má asi ve chvíli, kdy potřebuješ jeho STOL schopnost (třeba to chceš provozovat z domova) a na vrtulník není. Myslím vírníky obecně.

Co se týče použitelnosti jako auto, ani jsem nic jiného nečekal. Obzvláště při téhle vizáži. Bude to mít "letecký" podvozek, na silnici naprosto nevhodné. Ani nechci vidět, jak by to snášelo otřesy provozu. Ale jak jsem napsal, umím si to představit jako pomocný pohon, aby tě to kousek dovezlo od místa přistání ke stanici a pak kousek od ní.
31. 3. 2017 21:01
Re: dojezd?
S vírníky nemám zkušenost, ale maximální vytrvalosti normálně nebývá dosaženo při maximální rychlosti. ;-) Co jsem slyšel, někteří piloti vírníků prý přistávají přímo u čerpacích stanic. Neviděl jsem to na vlastní bulvy, tak nevím. Možná je na to nějaký trik. Mně je ta představa trochu proti srsti. Když to posadíš kousek od stanice, tak ta 40 na těch několik stovek metrů bude stačit. Problém s benzínem z čerpacích stanic pro auta je, že je v něm běžně líh. Na letištích by měl být bez lihu, protože na něj palivové systémy nebývají uzpůsobené.
31. 3. 2017 18:17
dojezd?
bohuzel ten pohyb po silnici jaksi nema moc smysl. jaky je dojezd? 40km/h maximalka taky nepotesi. pokud virnik dokaze letet 180 za hodinu a zustat ve vzduchu 4 hodiny, pak doleti dost daleko a je mnohem lepsi zavolat si taxi s benzinem, ne?
a za maly elektricky moturek s aku a par svetel chtit 300t navic je trochu dost, ne?