Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: BMW M6 úspěšně absolvovalo výměnu V10 za šestirotorový Wankel

BMW M6 generace E63 se pyšnilo úchvatným atmosférickým desetiválcem, ale Jihoafričan Zweli Petse jej nechal nahradit extrémním šestirotorovým motorem Wankel.
Zpět na článek
12. 10. 2017 08:47
Re: Tak výměna motoru se podařila,
Wankel je ukázkový příklad, jak se na geniální nápad (zde rotační píst) nalepuje spouta "smetí", jejichž vyřešení je neméně geniální jako nápad sám. A tak zde vedle známého problému s těsněním rohových lišt je i základní problém velké chladicí plochy splalovacího prosotoru a tím horší tepelná účinnost.
Avatar - Bubáq
10. 10. 2017 11:19
Tak výměna motoru se podařila,
teď ještě aby to jezdilo.
Dříve narození, kteří vědí, že Evropským Automobilem roku 1969 byl vůz NSU Ro80, už jistojistě tuší, že BMW s implantovaným rotačním srdcem nedojede pravděpodobně dál, než do příští zatáčky.
I když vynález pana Wankela, resp. jeho princip je skvělý, kromě Mazdy se nikdo další nevěnoval potřebnému vylepšení použitých materiálů pro zvýšení jejich životnosti. Škoda, protože právě tento motor by byl principiálně nejvhodnějším pro hybridy (malé rozměry, váha, bez vibrační provoz...). Opravdu škoda.... že ani Mazda na nic opravdu nového nepřišla.