Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Subaru zklame tradiční fanoušky: Chce se zbavit manuálu! Důvod může překvapit...

Manuální převodovka k tak sportovně laděným vozům, jakými jsou Subaru, tak nějak patří. Právě japonské „plejády“ se jí ale plánují zcela zbavit.
Zpět na článek
Avatar - JDM
15. 3. 2018 21:40
Re: Svět se v kravskou...
MX5 ,toyobaru a podobně jsou auta svojí koncepcí napodobující ty z devadesátek... to že ti palubní počítač zahlasí že asistenti jsou vypnutý ještě neznamená že tomu tak je ... takový HH bez asistentů by totiž asi nebyl HH protože by ten výkon na silnici ani nepřenesl.... a mercedes AMG a supersporty ty o elektronice byli vždycky ... ale pokud mluvime o autech pro obyčejný lidi ani ten Hyundai N není bez počítače schopný jezdit ... já bych si taky dokázal dneska vybrat .. Megane RS cupovou verzi . s rámem , odlehčenou... 911 GT3 RS ... STI... a mnoho dalších >:D ale sporťáky z 80 a 90 let by měli v mý garáži vždycky místo ... neříkám že dnešní sporťáky nejsou záživný ale srovnej si třeba dnešní Leon Cupra a pak se posaď třeba do civicu SI z roku 89... ten civic z tebe vytřese duši a zalehnout ti bubínky s cuprou bude frajer i tvoje babička ...
14. 3. 2018 17:54
Re: :)
Ano, musí vyrábět a prodávat. Ale je otázkou, kolik toho prodají, až kult Subaru vyprchá.
Avatar - AnGeor
13. 3. 2018 21:24
Re: :)
to ja samozdrejme vim ;) proto jsem tam psal STi a pak WRX ;)
Avatar - AnGeor
13. 3. 2018 21:23
Re: :)
tak ja mam noveho Otika a Rezinku z roku 2000 ;) a promin, ale oni prece musi vyrabet, aby prodavali, z nostalgie toho asi moc nezaplati :-)

a s tim haldexem krajickem jo >:D
Avatar - speedfred
13. 3. 2018 18:57
Re: Svět se v kravskou...
súhlas!! Tak isto si myslím že žijeme v dobe veľmi dobrých,výkonných a vcelku aj spoľahlivých aút. Škála výkonov,pohonov a výberu prevodoviek tu asi ešte nebola.
13. 3. 2018 17:57
Re: :)
Tak jedna věc jsou kupující nového auta. A druhá věc je komunita lidí, co si opečovávají jeté kousky a youngtimery a jezdí s nimi na Subaru srazy. Ti první si přechod na variátory a haldex spojky asi budou pochvalovat. Ale pro ty druhé to asi znamená postupný konec. A tím i konec "kultu" Subaru. Trochu mi to připomíná Hondu, když ze "sportovního" Civica udělala MPVéčko a pak Ufo.
Avatar - Beefcake
13. 3. 2018 14:11
Re: Svět se v kravskou...
Tak si si kopol, vyborne.
A teraz si aspon precitaj, na com je ES zalozeny.
Avatar - Beefcake
13. 3. 2018 14:09
Re: :)
Len pozor, v US rozlisuju medzi WRX a WRX STI .
Vo Foresteri/XV a aj Outbacku automat vyznam ma.
Avatar - JohnyRnR
13. 3. 2018 13:45
Re: Nakonec, proč ne...
Je fakt, že zrovna Fabie není úplně řidičské auto, ale právě díky tomu manuálu v kombinaci s benzínovou atmosférou to mimo obce taky není úplně špatné. Kdybych mohl tu Fabii vyměnit třeba za 2.0 TSI Oktávku s automatem, tak nemám zájem, to se tady u nás líp projedu takhle. Za šestiválcového Superba v automatu bych si výměnu představit uměl, V6 automat už je i pro mě víc, než R4 manuál, ten zvuk ničím nenahradíš :-)
Avatar - AnGeor
13. 3. 2018 13:36
:)
Tak ja jsem posledne napsal email do Subaru of America, jelikoz je to nejvetsi trh Subaru. V US se proda 4% aut s manualem celkove, SoA prodava 9%, takze nadprumer. Manualy podle nich zustanou u sportovnich aut, STi a BRZ... Navic, WRX, ktere se ve statech prodava i s automatem, je v 86% s manualem.... Naproti tomu Forester se, v roce kdy jeste byl dostupny s manualem, prodaval temer vyhradne s automatem (97%).... takze teoretici si pobreci a bychari to nekoupi, ale lidi co rozhoduji svymi penezmi voli celkem jasne ;)
Avatar - Enthusiastic.driver
13. 3. 2018 13:35
Re: Svět se v kravskou...
To co říkáš, je polovina pravdy, u spousty aut jdou asistenti kompletně vypnout a pak to je práce pro chlapy s chlupama na jazyku... ale chápu, nehodí se to do krámu.

MX-5 jezdí pořád jako MX-5, máme Toyobaru, máme z pohledu Evropana zřejmě nejlepšího Mustanga všech dob. Máme Alfu 4C nebo Alpine, které v devadesátkách vůbec nebyly. BMW našlo cestu k oldskůlu, což dokazuje třeba M2 nebo naprosto skvělé M-performance doplňky pro standardní modely. O novém Megane RS se říká, že to je zřejmě nepřetáčivější hot hatch za posledních dvacet let, Hyundai zbořil segment s i30 N, Porsche, Lotus nebo Ferrari mají stále stejně přitažlivá portfolia, F-Type je zvíře, Současné AMG Mercedesy jsou podle všeho jedny z nejlepších v celé historii... Dnešní auta jsou za mě obecně lepší než ta, která vznikala mezi roky 2000 - 2010

Samozřejmě, je mi líto že už nikdy nikdo nevyrobí věci jako třeba S2000 nebo Integra, ale tak to holt bylo vždycky. Já bych si z nových aut vybrat dokázal a vypozoroval jsem, že obecně si na nezáživnost nových aut nejvíce stěžují ti, kteří s nimi mají nejméně zkušeností... ;-)
Avatar - JDM
13. 3. 2018 12:40
Re: Svět se v kravskou...
Dnesni ridicska auta jsou easy for all ...stoupnout na plyn a tocit vse ostatni dela pocitac a to ti prijde uchvatne ? Joo asi je to skvelej zazitek ... Ale ty nejlepsi aita vznikali do konce devadesatek to jsou legendy ktery uz nic neprekona
Avatar - praděda7
13. 3. 2018 12:34
Re: pro blbečky
Přesně! Ale bohužel je jiná doba, jak říká naše pravnučka svojí praprababičce. Ale jak píši někde nahoře. Když bude po manuálu poptávka, tak se určitě někdo najde, který tu poptávku uspokojí.... ;-)
Avatar - praděda7
13. 3. 2018 12:28
Re: WRX STI
Tvůj problém. Odstěhuj se z té possrrané Prahy a budeš v pohodě.... >:D
Avatar - praděda7
13. 3. 2018 12:23
Re: Svět se v kravskou...
Bacha! Já tu nemluvím o nějakém poloautomatu. Já tu mluvím o klasickém manuálu, který využije elektroniky jen pro snažší přestavbu a ovládání. To znamená, že se zachová spojkový pedál, který ale nebude mechanicky spojený se spojkou za motorem a zrovna tak řadička, kterou nebude třeba mechanicky propojit s převodovkou. Řazení bude proto dokonale synchronizováno a možnost poškození agregátů díky špatnému řazení vyloučena. :-!
Avatar - CHerokee
13. 3. 2018 10:43
Re: WRX STI
Jasné, ale hlavní je, ať máme svobodu volby.
13. 3. 2018 09:52
Re: Mě to nevadí.....
Jo, pořádná sekvenčka by se dala. K tomu v katalogu příslušenství hydraulickou ručku. :-)
13. 3. 2018 09:47
Re: Čtu dobře?
BRZ by mi bez manuální převodovky vůbec nedávalo smysl. Nemají tam CVT, ale ten automat je na dvě věci. BRZ a WRX (STI). U toho zbytku je to pro mne spíš otázka ceny.

Jinak v USA myslím prodávají více modelů s manuální převodovkou. I novou Imprezu, pokud mě paměť nešálí. EyeSight, neEyeSight.

Ale mají "automat". :-) V eMkách byly za ty roky různé samočinné převodovky. Nepřijde mi však moc relevantní, co má M5. V menších autech (zatím) manuální převodovky jsou.
13. 3. 2018 09:41
Nakonec, proč ne...
Proč nedávat automaty. Drtivá většina lidí v řazení nevidí zábavu. Zahrádkáři, důchodci, maminy... Navíc automat umožńuje držet volant oběma rukama po celou dobu jízdy. Optimalizuje chod motoru, snižuje hluk atd.

Kdo manuál vysloveně chce, určitě bude mít ještě mnoho let možnost si nějakej (alespoň v bazaru) pořídit. Odhaduju, že by to bylo jen třeba 5% zákazníků, gurmánů, kteří chtějí Porsche 911, Toyotu Celicu atd. Ideálně se vzduchem chlazenou atmosférou. To by mi dávalo smysl.

Ale za mě by automat měl bejt standardem u všech nových aut a manuál jen jako volba u modelů, kde to má smysl. Třeba ve Fabiích a podobnejch autech je manuál zbytečnej. Bez zážitku. Lidi ho kupují jen proto, že je k tomu automobilka cenově motivuje slevou i 50tis.
13. 3. 2018 09:39
Re: Čtu dobře?
Titulek hovoří celkem jasně. Že třeba neodpovídá obsahu, není nic nového.
Avatar - kari.laz
13. 3. 2018 09:32
Re: pro blbečky
Často máš celkem kontroverzní názory, ale musím s tebou souhlasit. Stručně, jasně a pravdivě řečené.
Dnešní nová auta pomalu dělají půl "práce" za řidiče. Drží se to v pruhu, samo to brzdí, samo to řadí... Jsem přesvědčen že lidi řidičsky degenerují. Stačí se podívat jak obecně lidstvo svou leností degeneruje, děti si neumí hrát venku, když jednou vyjdou ven, hned se zraní. O dospělých, hlavně městských lidech ani nemluvím.
To je takový problém užívat si čistého řízení a věnovat se za jízdy řízení. Hlídat si kam jedu, jak jedu, koukat kolem sebe, řadit si? To opravdu někoho baví sedět tam jak paša na pastvě a koukat před sebe?
Můžu být rád, že jsem zažil dobu, kdy řízení je řízení a ne sedění v plechovce co mi sama diktuje co a jak.
Avatar - Enthusiastic.driver
13. 3. 2018 08:56
Re: Svět se v kravskou...
Pro lidi, kteří jen čtou sentimentální stesky po starých časech a světonázor si utvářejí za volantem Pola, jsou asi všechny dnešní auta o 'vození se'...

...pak existují jiní lidé, kteří místo 'vození se' raději řídí a ti dobře ví, že dnešní řidičská a zážitková auta jsou úchvatná.

Osobně si myslím, že na desetiletku 2010-2020 se za dvacet let bude vzpomínat jako na zlaté období, během kterého vznikla celá řada legendárních aut. Nabídka a kvalita opravdu zajímavých aut je s ohledem na zpřísňující se podmínky enormní.
Avatar - Hammunasakra
13. 3. 2018 07:32
Re: WRX STI
Když Toybaru apod. = tak eště furt manuál, když teď za chvíli sednout do auta a jet přes Prahu.. neni o čem ;-)
Avatar - Hammunasakra
13. 3. 2018 07:28
Re: pro blbečky
[odkaz] :-)

Pro někoho je příliš moderní automatická převodovka někde [odkaz] ;-)
Avatar - Hammunasakra
13. 3. 2018 07:21
Re: Svět se v kravskou...
A to tam nemá nepostavený dálnice a okruhy měst = za biliony ;-)

Komanč šetřil kde se dalo = od neudrožování infrastruktury po třeba zanedbání tisíců historickejch staveb. Nerealizovaný bilionový investice třeba do zdravotnictví = z rozkazu soudruha každej občas socbloku od Aše až po Kamčatku umřel o roky dřív = ale ušetřilo to fakt hodně. Ono to radši nerozebírat

A ty dálnice a okruhy holt stavět s 50-70 letym zpožděnim. Přes oblíbený plky těhle znalců = průměrnej věk dožití potom co tu nevládne komanč skočil najednou nahoru = už ty léky přístroje sou počet operací se zvýšil o stovky procent atd atp.

Je neuvěřitelný že i 30 let po ekonomickym zhroucení obřího kusu planety kterej komunisti ovládli = a přivedli k bankrotu = sou lidi co si myslej..

Asi moc nemyslej :-)
Avatar - Hammunasakra
13. 3. 2018 07:13
Re: Svět se v kravskou...
No nesmysl-i fakt meleš :-)

Dnešní dluh neni 1,3 [odkaz] ;-)

A přesto je daleko daleko menší = než tehdy jak řikáš socialismu :-)
Avatar - white label
13. 3. 2018 00:37
Re: Svět se v kravskou...
Reálný! státní dluh byl (díky komančům) několikanásobně vyšší, než ten dnešní.
[odkaz]
13. 3. 2018 00:23
Re: Svět se v kravskou...
Tyto přestavby se dělají třeba na Smart Coupe. Super autíčko, ale ta extra pomalá robotizovaná převodovka ho ničí. Navíc spojka v tom automatu vydrží tak 30 tisíc - nevyřazuje na neutrál, když se zastaví, pořád klouže a pálí se. CVT je ta největší kravina už z principu - prokluzující řetěz na discích, to prostě nemůže mít životnost jako klasický nezničitelný manuál. Kamarád ji měl v jinak skvělé Hondě HRV. Neustále nějaké problémy, seřídit ji prakticky nemožné. Raději se toho krámu zbavil. A jsem si jistý, že CVT i dvouspojky budou znamenat vyšší ztrátu hodnoty staršího auta - případné opravy budou někdy tak drahé, že se auto stane neprodejným - oprava klidně převýší hodnotu auta.
Avatar - Beefcake
12. 3. 2018 23:52
Re: Svět se v kravskou...
[odkaz]
[odkaz]

[odkaz]
[odkaz]

A ze si niekto potrebuje robit * za kazdu cenu, je mi ukradnute.
Avatar - CHerokee
12. 3. 2018 22:24
Re: WRX STI
Co je lepší...když mluvíme o zížitku z jízdy, pak manuál. Když jde o cestu z A do B pak automat.
Avatar - CHerokee
12. 3. 2018 22:21
Re: Svět se v kravskou...
Akorát ten státní majetek byl ukradený...
Avatar - wladyk
12. 3. 2018 22:14
Mě to nevadí.....
Když dají do STI sekvenční převodovku tak mi manuál chybět nebude.
Avatar - Blue Sun
12. 3. 2018 22:12
Re: Svět se v kravskou...
Kvůli pár nadšencům udržovat při životě nezajímavou technologii... zbytečné.
Avatar - Blue Sun
12. 3. 2018 22:11
Re: Svět se v kravskou...
Ale co leští v Polu?
12. 3. 2018 22:05
Re: Čtu dobře?
Koukám, že jsem to skutečně prohodil, za chybu se omlouvám. A teď koukám, že dokonce byl dnes změněn i ceník Outbacku. A tam už nově manuál koupit nelze vůbec
12. 3. 2018 21:46
Re: Svět se v kravskou...
To sa mu pritrafilo cestou do showroomu pre atmosferickú kiu >:-[]
Avatar - Đawson
12. 3. 2018 21:29
Re: Svět se v kravskou...
A doma pri tom leští polo >:-[]
Avatar - _Karel_
12. 3. 2018 20:53
Re: Svět se v kravskou...
Tys četl, H/K má vše projeté. "od Dacie po BMW" ;-)
Avatar - Beefcake
12. 3. 2018 20:51
Re: Svět se v kravskou...
A to mi synak ukaz, kde sa to tam pise.
Avatar - Beefcake
12. 3. 2018 20:49
Re: Svět se v kravskou...
Zaujimave, ja som zase cital, ze aktualne posledne WRX STI je prave najzaujimavejsie.
Avatar - Beefcake
12. 3. 2018 20:48
Re: Čtu dobře?
No vidis a zase to vacsina pochopila tak, ze MT nebude, aby sa bolo o com hadat.
Inak "V obou případech je možné ho objednat pro dvoulitrový turbodiesel se 110 kW, u Foresteru je nabízen také pro benzinový dvoulitr se 108 kW." je uplne naopak - benziny su 110kW a sadzomet 108kW.
Avatar - _Karel_
12. 3. 2018 20:46
Re: Svět se v kravskou...
Nechte toho. Je zbytečný se pod Subaru hádat o komárech.
Avatar - Hittman
12. 3. 2018 20:33
Re: Svět se v kravskou...
Jenom to, že meleš opět nesmysli. Nyní žijeme na hodně velký dluh. To jen pro porovnání.
Avatar - praděda7
12. 3. 2018 20:25
Re: Svět se v kravskou...
Arese..No, já bych se nedivil, kdyby se časem objevila nějaká šikovná firma, která by byla schopná nabízet changeover převodovky auto > manuál. Když bude poptávka a budou se tom dát vydělat peníze, tak proč ne, že? Jistě, nebude to služba za hubičku, ale trh by se s tím určitě vypořádal. Velké možnosti dnes nabízí různé elektronické vychytávky jako elektronická funkce pedálu spojky i manuálního řazení převodovky. Tyto technologie již existují a hodně by tento proces usnadnily. :-!
Avatar - 3_diamanty
12. 3. 2018 20:23
Re: WRX STI
dnes frcia SUV .... koho uz zaujima nejaka kusovka wrx
12. 3. 2018 20:07
Re: Svět se v kravskou...
Manual vymenit za vysavacovy automat a eyesight ktory ani nema parksenzory, to je ozaj na hlavu.
Avatar - 3_diamanty
12. 3. 2018 20:04
Re: Svět se v kravskou...
uz pri teste noveho outbacku Rasto tvrdil ze uz to nie je take to ridicske subaru ako kedysi... proste auta su dnes vsetky len o vozeni sa .. od dacie po bmw ;-)
Avatar - Hammunasakra
12. 3. 2018 19:36
Re: Svět se v kravskou...
No popravdě eště mnohem daleko víc = skrytej dluh = to že se nestavěly dálnice obchvaty měst atd. = to je skoro nespočítatelná částka

Další sranda sou dluhy spřátelených socialistických států v čele s rusem [odkaz]
12. 3. 2018 19:25
Re: Svět se v kravskou...
Je to myslím o trochu víc, necelých 1,7 bilionu.
Avatar - Hammunasakra
12. 3. 2018 19:24
Re: Svět se v kravskou...
Jen tak pro zajímavost = a tim autor chtěl říct co? >:D
Avatar - Hittman
12. 3. 2018 19:06
Re: Svět se v kravskou...
Jen pro zajímavost, tehdy byl státní dluh 45 miliard, dnes 1,3 bilionu >:-[]
Avatar - Hammunasakra
12. 3. 2018 18:41
Re: Svět se v kravskou...
Ale neni = jen se zajímavý modely posunuly spíš cenově vejš = a svět se prostě mění

Ale i dneska a i zejtra = jde a pude objednat spousta zajímavejch aut = a přes tuhle realitu = tu bude nejprodávanější nějaká Okta a to i v ojetinách :-)

A těch pár co neteoretizuje = si furt něco zajímavýho najde

Pro starší je asi blbý = že nejlepší roky autoprůmyslu byli za železnou oponou a z rozhodnutí soudruha nesměli = se jet ani podívat >:D

A když soudruh přived stát k bankrotu = zase byli chudý = no chudší sou furt eště a bohužel eště chvíli budem :-|
12. 3. 2018 18:36
Re: Svět se v kravskou...
Přesně, čím dál víc otřesných zpráv dokazuje, že automobilový svět jde do totální pr..ele!!! :-( 8-s 8-s
Avatar - _Karel_
12. 3. 2018 18:36
Čtu dobře?
Ono se někde v článku píše, co bude? Já tam jen čtu, že stále jdou koupit některé (4) modely s manuálem, a jakési názory a "možná" šéfa britského zastoupení. WRX STI s CVT je kravina, ke které (věřím) v Subaru neklesnou.
Podobná kravina jako "když můžou mít automat emková BMW...". Emková BMW nemají CVT.
Informační hodnota článku je 0.
Avatar - JohnyRnR
12. 3. 2018 18:28
Re: WRX STI
Dokud nepřijdou nestandardní podmínky.
12. 3. 2018 18:17
WRX STI
...je přesně jedno z mála aut, kde bych manual zachoval a nechtěl bych to auto v jiným něž manualním řazení. Dalším je třeba i 370Z...Jinak rychlé a kvalitní automaty jsou určitě lepší řešení i pro ostrou,sportovní jízdu i pro denní ježdění. :yes: ;-)
12. 3. 2018 18:11
Svět se v kravskou...
Kvůli nějaké kvazibezpečnostní fíčuře zazdí manuál. Aspoň kdyby to nebylo to pitomé CVTéčko. A nacpat tuhle vymoženost do WRX STI? Subaru is dead! :no: :no: :no: