Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Britové před lety zprovoznili chytrou dálnici. Teď zjistili, že je až 20x nebezpečnější než dřív

Před patnácti lety si ve Velké Británii odsouhlasili inteligentní dálnice, které měly ulevit provozu a snížit emise z kolon. Jenže tím vzrostlo i nebezpečí provozu.
Zpět na článek
Avatar - _beta
29. 1. 2020 13:27
Re: Je toho vic
Skvelý doplnok ku článku.
Pre toto mám rád plodné diskusie.
Teda, článok je jasný pokus o clickbajt a až následná diskusia má pridanú informačnú hodnotu.
29. 1. 2020 10:15
Re: prachy
Ted treba opravuji dalnici z londyna do doveru v podstate v cele delce a jedes 80kmh asi 60 kilometru, mozna vic. Huh :/

S temi kamerami je to dvojsecny. Na dalnici je to fakt sporny. Ovsem to, ze dali vyrazne zlute kamery v podstate na vsechna NEBEZPECNA mista, to je podle me pecka. Kazdy tu kameru vidi z 500m a zadny blbec tam rychle nepojede.

Nebezpecne krizovatky - velice to pomuze. U skol? Dokonalost. Proste jedou o tech 10-15kmh rychleji nez je max rychlost stejne jako u nas, ale v tom kritickem miste VSICHNI uberou a tudiz to funguje, o to totiz slo.

Narozdil od CR totiz nejde o to vybirat prachy, ale zpomalit na chvili auta na nebezpecnych mistech.

... a pak jedes tim kopcem v Praze na barandove nebo padesatkou po magistrale a rikas si ... fakt idioti ze to svet nevidel.
29. 1. 2020 01:25
Je toho vic
Ja uz tam nejakou dekadu ziju, takze... ano zprovoznit odstavny pruh se ukazalo byt znacne nebezpecne reseni. Ono to tam obcas sviti “nejezdi tam” ale lidi jsou zvykli tam jet kazdy den, tak si nevsimnou a bum. To jsou celkem smrtaky. Ale zas dalnici nemuseli rozsirovat aby bylo jasno.

Ale je toho vic, anglicani jsou uplne mimo ridici, to byste nerozchodili. 5/10 jich jede normalne, ale pomaleji nez predpisy dovoli. Pak prijde oznaceny (!) radar ale oni nevedi kolik, tak 4/10 radsi o 10 mph uberou (16kmh na dalnici je znat to nedela dobrotu), do toho 1/10 specha jak pomatenej.

A autoskola? Par lekci, na dalnici se s autoskolou NESMI, takze je to nikdo nenauci. Potom jezdi “pod dozorem” dokud nedostanou opravdovy ridicak. To je jako ze se to vlastne cely dedi z otce na syna a z matky na dceru, takze to podle toho vypada.
Uklizet se do leveho pruhu? (Ano leveho, anglican jezdi na druhe strane), to se v podstate nedela a jede se tim prostrednim, pripadne vsichni tim rychlym kdyz uz jsou jen dva.
Ti odvaznejsi roztoci sve petitrove Range Rovery a trilitrove bavoraky na tech 70mph (112kmh) ... rychleji se jet v anglii nesmi. Ale zas trilitr fakt nic nezere, to je taky fakt. Jo a nakladaky muzou rychleji nez u nas (60mph tedy 96kmh) takze je mijite fakt hroooz e pomalu, cimz je dilo dovrseno.

To misto s nejvetsi nehodovosti na M25 dobre znam a je to proto, ze je to nejrusnejsi misto, hromada vyjezdu, tak pridali pruhy, na kazde strane 6-8 (tedy po cesku je to dvanacti az sestnactiprouda dalnice). No a pak nekoho napadne “sakra ja musim odbocit” a protoze je nikdo po dánici neucil jezdit, tak teda pribrzdi, aby ty pruhy prejel(a), klidne na 30kmh, nekolikrat jsem to zazil. No a pak koukas do zrcatka a modlis se.

Znacky? 70% znacek je psany text, jako “use hard shoulder nebo “oncoming vehicle in the middle of the road” a podobne, proc?! Dokonce ted udelali ceduli - nedelam si pr**l - ktera precte SPZ a ten text zobrazi v rodnem jazyce polakovi a bulharovi.
28. 1. 2020 23:05
prachy
No a ze uz propagatori tech dalnic nezmini, ze na kazdem useku jsou speed camery a z kazdy jedny se ocekava rocni vynos 600 000 liber...a kolik ze tech kamer je ze. A v usecich, kde se to stavi, je omezena rychlost na 50 mil za hodinu a ze to jsou useky treba 15-20 mil dlouhy.
Avatar - Mikesus
28. 1. 2020 20:17
Re: To jako vážně?
Nemám problém s chytrou dálnici, ale musí tam být počítáno i s těmito situacemi. A ne že pustí do nějakého pruhu bez ohledu na to, zda mohou detekovat překážku.
To je jako v tom holandsku by pustili do protisměru, ale ten by nechali z druhé strany volný bez uzavření.
28. 1. 2020 15:37
Re: To jako vážně?
V německu bezproblémové řešení. Třeba ten zmiňovaný mnichov. Konkrétně na A9 . Zhoustne doprava, vytvoří z odstavného proměnou značkou další pruh
Ono na dálnici vidíte dost dopředu aby jste mohl zastavit za stojícím vozidlem, pokud tedy vidíte dál než na konec kapoty. Navíc obvykle je to spojené s omezením rychlosti na 60-80kmh ve všech pruzích.
Avatar - WinDiesel
28. 1. 2020 14:23
Re: To jako vážně?
Ale klid Mikeš, kolem Mnichova je to taky na obchvatu a nic se neděje. A v Holandsku Tě klidně navedou do protisměru …
Avatar - Mikesus
28. 1. 2020 14:06
To jako vážně?
To opravdu někdo schválil, že to pustí auta odstavném pruhem aniž by byli schopni detekovat porouchana/odstavena auta v tomto pruhu?
To bych neviděl jako chybu chytre dálnice, jako spíše toho, kdo nedomyslel dopady a udělali ten system jen "napůl "