Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: MPV hrozí vymření. Podívejte se, které všechny modely mají v blízké budoucnosti skončit

Dacia Lodgy, Renault Scénic nebo Seat Alhambra, všechna tato MPV mají v dohledné době skončit. Konec navíc hrozí i dalším velkoprostorovým modelům.
Zpět na článek
3. 6. 2020 03:09
Re: Jestli padne za Ejropský svaz LODGY tak...
ukaz iny voz v tomto segmente kde sa do tretej rady zmesti 2m clovek bez toho aby sa druha rada musela posuvat dopredu (to tusim ani dacia nevie).
21. 5. 2020 20:32
Re: Pozitívne je...
Musis uviest kde konkretne pisem hluposti a nasledne ich vyvratit, v opacnom pripade je tvoj prispevok uplne zbytocny.
21. 5. 2020 07:12
Re: Pozitívne je...
Neplati pausalne. Do mensieho MPV 3 autosedacky tiez nedas, az pri kompaktoch ako touran, C4 a skoncili sme, lebo dalsie uz nie su. C4 bude nahradena C5, kde 3 sedacky uz vojdu. Mas tam dalej 5008. Oboje do 30k€ porovnatelne s touranom. Alebo nad ak pozadujes vybavu, ale tam budes rovnako aj s touranom. Deckam sa do toho lezie uplne rovnako ako do MPV, vnutorny priestor je porovnatelny, variabilita tiez a taka 5008 ma napriklad aj vyuzitelnejsi kufor nez touran, ktory ho ma sice na papieri vecsi, ale nahana to len vyskou a realna sirka je mensia. Vyhlad je uplne rovnaky.
Tourana ma kolega, ja som zobral po teste 5008. Touran by bol v rovnakej vybave drahsi o 3-3,5k€, menej vykonny, 8st Aisin vs 7st DSG, ktore sa nechova tak ako by som chcel narozdiel od aisinu. Vybava +/- porovnatelna. Priestor je porovnatelny, variabilita tiez. Sedacky ma 5008 lepsie a podvozok tiez lepsie naladeny. Skusal som aj velke MPV alhambru a sharan a jediny rozdiel je, ze v 3tej rade je viac miesta a cenovo ulet.
20. 5. 2020 19:23
Re: Pozitívne je...
Ktoré konkrétne? V rámci hľadania nového približovadla som ich pár preliezol a veľká sláva to teda nie je. V kompaktných vodách už vôbec nie, v MPV, resp. MPV dodávkach v hladinách 18-25 tis. € je výrazne lepšia priestorová ponuka ako v cenovo zodpovedajúcich SUV. Aby sa SUV priestorovo vyrovnali MPVéčkam, treba hľadať o triedu vyššie. Ale tam už sa platia trochu iné ceny.
20. 5. 2020 19:18
Re: Pozitívne je...
Pomer cena-úžitok vyhrávajú SUV? Spadol si z jahody? Práve naopak. Dnešné SUV už často (a najmä kvôli cene) disponujú len predným pohonom (alebo sa v tejto verzii najčastejšie kupujú), a o čosi väčšia svetlá výška je prakticky jedinou prednosťou. Tie terénne schopnosti využije málokto, väčšina SUV sa mimo asfalt ani nepozrie. Priestorovo, usporiadaním a variabilitou sú to bežné autá, ktoré vzhľadom na potreby rodiny nesiahajú MPVéčkam ani po členky. Tri sedačky menšieho SUV nedáš, a väčšie pod 30 tis. € nekúpiš. Akurát ťaháš pár desiatok kíl materiálu naviac, to je celé. Deckám sa do toho horšie lezie, voči vonkajším rozmerom nie je vnútorný priestor žiadna sláva a nakladacia hrana kufra je obvykle o kus vyššie ako je zdravé. Platí, že SUV, aby priestorovo zodpovedalo MPV, musí byť o triedu väčšie (a teda aj drahšie). O výhľade cez stále sa zmenšujúce okná a čoraz vyššie a mohutnejšie predky ani nehovorím.
20. 5. 2020 19:09
Re: Pozitívne je...
Kangoo je už staré, vyrába sa prakticky celých 12 rokov. Komfortné vcelku je , Kangoo zdedilo podvozok po predchádzajúcom Scénicu. Na to nové, čo má prísť na jeseň, som zvedavý. Ale, ak sa podarí, vymením ho za nové Berlingo, bol som si ho včera vyskúšať a voči končiacemu Renaultu je to rozdiel triedy. Ešte uvidím.
20. 5. 2020 18:56
Re: Pozitívne je...
max suhlas...4 clennej rodine staci kombik strednej triedy (som velmi zvedavy na nahradnika lodgy/mcv ze co to bude)

ked treba 3 sedacky tak bud osobnu dodavku alebo potom SUVcko, ktore je podobne dost priestranne a aj lacnejsie

proste pomer cena/uzitok vyhravaju SUVcka...fakt preco mam kupovat MPV za 30-40 tisic ked za to mozem mat SUV so stvorkolkou? tie odchadzajuce verzie MPV espacu alebo fordu za 50 tisic su uz totalny ulet
20. 5. 2020 13:54
Re: Pozitívne je...
Nepochopili sme sa uplne. Ja som skoncil u vyhovujuceho SUV prave z dovodu poziadaviek a podobne vybavene MPV by ma vyslo viac a dostal by som horsie auto.
Takze suhlasim, ze pre nenarocnejsich sa otvorila cesta malych dodavok, pre narocnejsich zavisi uz od potrieb a vecsina z nich skonci u SUV - vid ako aj automobilky rozsiruju portfolia o velke 7 miestne SUV. Velka dodavka mi pre 5 clennu rodinu nedava zmysel ziaden. Toboz ak gro najazdi v meste - manevrovanie, parkovanie, len dizel atd.. Cenovo je casto nad SUV ak to chces mat v nejakej vybave.
Avatar - Blue Sun
20. 5. 2020 13:20
Re: Pozitívne je...
Měl jsem na mysli současnou 5008 SUV, ne minulé MPV.
Avatar - mariov8
20. 5. 2020 13:11
Re: Pozitívne je...
Stará 5008 je obecně hodně nedoceněné auto.
Avatar - mariov8
20. 5. 2020 13:10
Re: Pozitívne je...
Tvoje požiadavky určite malé dodávky ani v civilných verziách nesplnia (Full LED a pod.), ale tie posledné dostupné MPV sa v takejto výbave vyhúpnu nepekne vysoko. Mimochodom to Berlingo/Rifter ponúka ako jedno z mála kvalitný klasický automat s meničom točivého momentu, veľmi príjemné! A cena posledných MPV je to, čo niekdajších kupcov stredne veľkých MPV núti nakupovať v segmente malých dodávok. Mimochodom, 5 členná rodina je jasný prestup do segmentu civilizovaných dodávok: Vito Select, VW California alebo aspoň Peugeot Traveller, Citroen Spacetourer. Keď je munícia, aby sa tvoja filozofia dala raziť skutočně bez obmedzenia, prestup do MB triedy V/Multivan segmentu... ale to sme vysoko nad 60 000,- Euro. Bohužiaľ ty ako cieľovka zjavne nie si reprezentant večšiny zákazníkov, lebo potom by výrobcovia tento segment vo veľkom neopúšťali...
Avatar - Barrichello
20. 5. 2020 12:42
Kdo chce velký MPV
kupuje Chrysler Pacifica nebo Dodge Caravan, ale tam výroba letos končí. Zbyde jen Pacifica a Voyager, což je chudší verze Pacificy :-)

V ČR toho jezdí přes šedý dovoz desítky kusů a počty pořád stoupaj
20. 5. 2020 12:41
Re: Pozitívne je...
Som cielovka, 3 autosedacky potrebujem a rovnako vyzadujem aj vybavu aj komfort - razim filozofiu jedneho poriadneho rodinneho auta. Do aut typu berlingo sa neda dat vybava typu full LED a par dalsich drobnosti ako mozno iny motor ci automat - resp nevyhovujuca kombinacia. Odhlucnenie tiez nebyva nic moc, kedze stale je to dodavka. Podvozok standardne tvrdy - z rovnakeho dovodu. Takze posudzujes to podla svojho nazoru ako sa k tomu stavaju realni zakaznici, ale je to len dojem. Vzdy to bude individualne.
Caddy je na tom lepsie len z hladiska moznosti kongfiguracii, ale ze by slo o vecsi komfort ani zdaleka nie. Treti rad sedadiel cista katastrofa - ci uz na manipulaciu alebo skladovanie. Naviac caddy v mnou akceptovatelnej konfiguracii vychadzala cez 30k € a to je cisty nezmysel. Takze ak sa tieto mensie dodavky viac budu orientovat na komfort a vybavu vidim ich prinos. V opacnom pripade musis ist do velkych dodavok, kde bude komfort sedenia aj vybava na inej urovni, ale cenovo predbehnu aj SUV.
Avatar - wakantanka
20. 5. 2020 12:13
Re: Vítěz bere trh
Niro nemôže byť ani čiastočnou náhradou keďže 7 sedadiel do neho nenarveš. :) Smutné je, že majú Sedonu dokonca aj s 2,2 CRDi a do Európy ju neposlali a nepošlú.
Avatar - Ozzman
20. 5. 2020 11:50
Re: Pozitívne je...
Já četl kangoo, jsem si to pomichal, o něm se bavili výše :D
Avatar - Blue Sun
20. 5. 2020 11:21
Re: Pozitívne je...
Tři dětské sedačky se vejdou třeba do Peugeotu 5008, ale pak jsme cenově podstatně jinde, než u Berlinga nebo Rifteru.
Avatar - Blue Sun
20. 5. 2020 11:20
Re: Pozitívne je...
Berlingo je Renault? A odkdy?
Fakt je, že nová generace Rifter/Berlingo je v komfortu opravdu o velký kus dále oproti té minulé. Už to není tupě poskakující dodávka, to auto se dost zklidnilo. S-Max asi nenahradí řidičsky, aby s tím člověk vymetal zatáčky pod plynem, ale od toho taky prostě MPV nejsou (a zjevně ani ten S-Max nikoho jiného neinspiroval k podobnému modelu). Ale říci, že je nekomfortní? To fakt ne.
Avatar - Ozzman
20. 5. 2020 10:30
Re: Pozitívne je...
Všechna čest Renaultu, ale Smax má podvozek z Mondea, nic lepšíh v Mainstreamu nenajdeš a u Renaultu tuplem.
20. 5. 2020 10:23
Re: Pozitívne je...
Tak si sadni do nového Berlinga a vyskúšaj si ho, aké je nekomfortné a tupé... :no:
20. 5. 2020 09:56
Re: Pozitívne je...
Jsme peticlenna rodina, aktualne jezdime SMaxem. Ukaz mi SUV, ktere nabizi stejny prosotr jak uvnitr, tak v kufru. Berlingo, Caddy jsou jako rodinne auto nepouzitelne - strasne nekomfortni a ridicsky tupe.
Avatar - mariov8
20. 5. 2020 09:56
Re: Pozitívne je...
Tyto středně velká MPV opravdu lidi nahradili malými dodávkami. Této cílovce je úplně u zadele, že to auto má levnější podvozek. Důležitější pro ně je zda dají nebo nedají dozadu 3 dětské sedačky vedle sebe. Cílovce je i nabídka technológií mírně putna, jsou citlivější na cenu, i v západní Evropě. A variabilita je také důležitá, tihle lidé do SUV nejspíše nenaskáčou, není v tom pořád místo, 3 dětské sedačky vzadu jsou většinou jenom snem, paletu vzadu neodvezeš a ta variabilita se omezuje na sklopení zadních sedaček... Berlingo v poslední generaci také vypadá jinak, než na počátku tisíciletí. Caddy bude na tom ještě lépe, pravda, cena bude jako obvykle v segmentu nejvyšší. Ve Sportsvanu, když ho náhodou potkám, vidím spíše lidi důchodového věku a obvykle z Německa. Tenhle model jsem nepochopil, také nechápu novou třídu B (zde cílovka asi uhne do GLB), přidaná hodnota pouze ve zvedlé střeše?! A to dost málo i na usazování potomka do dětské sedačky... Sportovní (jak?) rodinné auto bez kufru?
20. 5. 2020 06:52
Re: Vítěz bere trh
Já bych řekl že v tomto segmentu nakupují auta lidé mimořádně praktičtí a zajímají se o věci typu servisní náklady, ceny náhradních dílů apod...no a to je u Korejců ten největší kámen úrazu
Avatar - CICERO
19. 5. 2020 22:02
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
19. 5. 2020 21:44
Touran
se neprodává až tak špatně. Narozdíl od Šarkézyho, kterýho vykousal. Když je dobrá cena. Prej bude model jeden, který nahradí Sporťáka i Turáka. Uvidíme.
MPV každopádně dává větší smysl než SUV.
19. 5. 2020 21:43
Re: Pozitívne je...
Berlingo je skvělý...jako simulátor jízdy v kýblu na ledě nebo kostitřas nebo lodsovačka kvaltů? Prosímtě.
Jen člověk, co je absolutní řidičský ignoranz může nazvat Caddy náhradou za Sportsvan.
Vím, že jsem agresivní a pokud možno bychchtěl, abys to nebral osobně...ale fakt si tohle všechno v rozporu s tvými názory myslím.
19. 5. 2020 21:36
Pozitívne je...
...že hoci MPV prakticky vymrú (aj malé kombi), tak automobilky venujú dosť úsilia do zlepšenia malých aj stredne veľkých dodávok.

Berlingo a spol. sú skvelé autá, teraz ešte pridá Caddy (čudujem sa, že v článku nezaznelo, že práve on je náhrada za Sportsvan, ktorý končí) a koncom roka má prísť aj Kangoo. V lacnej verzii to bude Dacia Dokker, v luxusnejšej Renault.

Čo sa týka trendu SUV, už prestáva platiť, že sú zvnútra malé. Dnes už majú navyše aj slušnú variabilitu, hoci teda tri samostatné sedadlá vzadu nie sú samozrejmosť, ale aspoň sa dajú posúvať a operadlo spolujazdca je sklopné.
19. 5. 2020 21:25
Re: Vítěz bere trh
Už sa im to asi neoplatí. Jedine, že by sa rozhodli tlačiť úžitkové vozidlá, ako to teraz robí Toyota. Kedysi boli na cestách pomerne rozšírené dodávky H1 aj Besta, ale to je preč. Najdivnejšie je, že napríklad Hyundai vrazil peniaze do H350 a zrejme väčšina ľudí ani nevie, že sa to u nás potichu predáva.
No a takého Carensu je škoda, ale asi má byť čiastočnou náhradou Niro, hoci je o dosť drahšie.
Avatar - CICERO
19. 5. 2020 21:15
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - xxc
19. 5. 2020 21:12
Re: Espace
A nie je to jedno? Sam vyrobca planuje zrusit vyrobu, ale mozno fakt to bude predajny hit a rozmysli si to :-) Ale spravna pripomienka.

Aky bol kratky Scenic mpv? Svetlu vysku mal 17 cm, 20 palcove kolesa, sedelo sa vysoko a dozadu nevosla autosedacka (zatial co do stareho Capturu ano).

Svetla vyska nikdy nie je na skodu (mozno na dialnici ano). Dnes som chcel poziadat manzelku, ked sme schadzali takym schodom, nech na chvilu vystupi, aby sme nesuchli baterky v podlahe na Citigu. Ale asi by sa urazila, tak som to riskol (a nastastie nesuchol).
19. 5. 2020 20:55
Re: Vítěz bere trh
A čo ponúka Hyundai/KIA v tomto segmente? Nič typu Berlingo neponúkajú a MPV už tiež zarezali.
19. 5. 2020 20:46
Vítěz bere trh
Tak jsou samé pesimistické zprávy. Vypadá to kdo zůstane vyhraje a bere trh mpv...hahaha. Nevěřím totiž že to zabalí výrobci úplně. Počítám ze maximálně zúži nabidku ze 2-3 modelů udelaji jednoho nástupce což dává určitě smysl. VW..minimalni jeden nastupce pro Sharan/Touran bude...doufam že kazdopadne prijde ten ID elektrobusík jehož konceptem nas namlsali par let zpatky a taky něco dalšího se spalovákem. Renault/Dacia potřebuje o hodně praktičtější a jednodušší Espace a/nebo lepší Lodgy. Ford nevim ten je nevyzpytatelný. Ostatní to maji pokryté uzitkacema ala Berlingo a Spacetourer oboje o 2 delkovych variantach coz je možná az zbytečně rozsáhlá nabídka. Neříkejte mi ze se automobilky vzdaji početných rodin co potřebují velké a levné auta-ano u nas tyto rodiny na nove auto casto nemaji ale to neznamena ze tomu tak je v cele Evrope. Suv to vše nespasi - případně zbachrati a postupne opet zdegeneruji v MVP ( čímž by Renault Espace opět předběhl dobu :)
19. 5. 2020 20:28
Espace
Nerikam, ze Espace je prodejni hit, ale tato informace je silne zavadejici:

“Prodejním hitem se ale nestala, pouhopouhých 371 registrovaných kusů Espace v Evropě od ledna do března 2020 je vše říkajícím číslem.”

Ty cisla jsou registrace poslednich skladovek/predvadecek z prvni poloviny roku 2019. Espace se totiz od leta nevyrabi a az ted najizdi vyroba faceliftovane verze. Realny cisla prodeju tak budou pravdepodobne jinde...
Avatar - CICERO
19. 5. 2020 19:48
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.