Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Jaguar Land Rover pracuje na vodíkovém SUV, projekt se jmenuje Zeus

Zatímco automobilka Hyundai si pro svůj projekt vodíkového náklaďáku zvolila jméno Neptune, britská automobilka Jaguar Land Rover by měla pracovat na elektrickém SUV s označením Zeus.
Zpět na článek
Avatar - kuk
29. 6. 2020 02:16
Dobrej tunel na dotace
Vodíkový auto je naprostá pikačovina. Ti budou vymejšlet i raketu na kliku jen aby mohli prošustrovat ty státní dotace. I u nás vláda bude vyhazovat prachy za debilní vodík. :no:
Avatar - CHerokee
26. 6. 2020 22:09
Re: Pokusy
Já o tom mluvil s výzkumníky z naší technické univerzity. V prvé řadě proto, že chybí poptávka. Dále protože drahé kovy jsou stále dražší, výroba a zvláště skladování elektřiny žádný průlomový objev za 100 let zatím nepřinesly. Vodík je jeden z nejčastějších prvků kolem nás...už jej lze získat třeba i z mořské vody. Ale uvidíme.... Vyhraje ten, kdo se na nic neupne a nechá vybrat skrytou ruku trhu....jen se obávám, že to máme v Evropě smůlu.
Avatar - CICERO
26. 6. 2020 20:34
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
26. 6. 2020 19:04
Re: Pokusy
Podľa čoho usudzuješ, že EV sú slepá cesta? Zdôvodni.
Naopak, vodík je slepá cesta. Treba ho ťažiť alebo vyrábať, preto nie je nijak zvlášť ekologický (menej ako samotná elektrina), výrazne drahší ako elektrina, skladovanie je nákladné, problematické a nebezpečné, podobne tankovanie. Ak nechceš vodík spaľovať pre jeho nízku energetickú hustotu a produkciu emisií NOx, použiješ vodíkové články, ktoré sú podobne ťažké ako baterky aj podobne drahé ako baterky, vozíš vlastne malú elektráreň so sebou, ktorá naviac produkuje veľké množstvo tepla - tým pádom účinnosť tohto systému tiež dosť podstatne klesá. Kde teda vidíš výhody vodíka?
Avatar - Hammunasakra
26. 6. 2020 17:21
Re: Pokusy
To že se designově i jízdně povedenej model i-Pace moc neprodává bych URČITĚ NEbral jako TEN důkaz že elektřina je slepá cesta

Ale vodík by MOHL https://oenergetice.cz/…isty-vodik-svete být zajímavá cesta https://oenergetice.cz/…u-vyrobnu-vodiku dokonce https://www.e15.cz/…z-vodiku-1371008
Avatar - CHerokee
26. 6. 2020 17:10
Pokusy
Vývoj je třeba posouvat dál. EV auta se ukazují jako slepá cesta, dobrý příklad je i auto roku od Jaguaru, které ale skoro nikdo nekupuje. Třeba bude toto rozumnější cesta.