Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Jawy v Národním technickém muzeu: Neznámé prototypy a závoďáky

Národní technické muzeum láká návštěvníky na nepříliš známé prototypy a závodní motorky Jawa, které se obvykle ukrývají v depozitáři nebo soukromých sbírkách. Řadu z nich lze spatřit úplně poprvé!
Zpět na článek
12. 7. 2020 09:45
Nestor
No tak nostalgie je zde asi na miste. Tedy pro nas, kteri to zazili. Ti ostatni to prozivat nebudou. A na Frantiska vzpominame casto, radi a s hrdosti. :*)
12. 7. 2020 09:39
Re: Super galerie!
Nemyslím si, že je potřeba se omlouvat za příjemný příspěvek. Můj názor je, že naše oddělení od západních trhů možná "zachránilo" náš velkomotocyklový průmysl od osudu anglických, italských a jiných evropských výrobců, kteří byly naprosto vyzmizíkování úžasnými stroji všech možných konstrukcí a vybavených všemi typy motorů od japonských výrobců. Na jednu stranu bylo opravdu mnoho různých prototypů, ale vše bylo podřízeno ekonomice a snadnosti výroby, protože odbyt byl zajištěn. V každé rodině byl nějaký ten fichtl a kejvačka, ale mým snem a mnoha mých vrstevníků byla japonská čtyřválcová motorka a jsem rád, že jsem si jich více než dost užil ještě v dobách, kdy na silnicích bylo o hodně méně aut.
12. 7. 2020 09:01
Super galerie!
Díky za popisky, pane Slováčku!
Teď jsem galerii dokoukal a trvalo mi to přes hodinu. Skvělý zážitek.
Zároveň mě přepadá smutek z toho, kolik talentu a práce bylo za socialismu promarněno. Tolik krásných čtyřdobých konstrukcí a výsledkem je ve výrobě "nesmrtelná" dvoudobá příšera otravující vzduch celá desetiletí téměř bez konstrukční změny.
Na druhou stranu mě rozveselila vzpomínka na Frankieho Stastneho: génius za řídítky, věčně skvěle naladěný, s nemizícím úsměvem. Tenkrát závodili opravdoví gentlemani!
(Prosím omluvte mou nostalgii :-) )