Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Pozor na rodičovskou autoškolu! Na první kilometry s tátou už není doba

Zakázané řidičské zkušenosti náctiletých s rodiči v roli instruktorů mohou vyjít po řádně draho. Začínajícího šoféra v našem příběhu to stálo padesát tisíc korun a záznam v registru do konce života.
Zpět na článek
30. 6. 2021 00:49
Autoškola
S tím naprosto souhlasím! Ona ta autoškola je docela dost veliký stres a už jen učení na testy a zkoušky dokáží s člověkem docela dost dobře zamávat... Já jsem si třeba při přezkoušení na autoškolu musel dopomáhat cbd olejem z těchto stránek zde - https://www.cibdol.cz/cbd-olej aby mi z toho nešiblo :D
Avatar - Jerry.Gunman
6. 3. 2021 20:12
Člověka by lákalo ...
Člověka by lákalo říci, že ti policajti jsou tupá vylízaná paka, která se vozí po mladém klukovi, je tu ale několik významných ALE :
- cesta z Pelhřimova do Jihlavy je docela dost frekventovaná okreska, na níž kluk bez papírů FAKT nemá co dělat
- vjeli do centra města
- pod "dozorem táty" oba vjeli do zákazu vjezdu
jak se chovali při kontaktu s těmi policisty, to vědí nejspíše jenom oni čtyři.
Možná ti policisté nemuseli být tak tvrdí -a možná, že (výjimečně) udělali dopravní cajti tu správnou věc


Mám cca půl roku starou zkušenost s podobným typem situace.
Dcera oslavila 18. narozky a protože uvažuje o autoškole, tak jsem jí chtěl dát "dáreček", ať si to odzkouší. Zajeli jsme za kraj města (na okraj lokality, kde je černo i v červenci v pravé poledne) na (již 40 let) zrušené autobusové nádraží. Vyasfaltovaný plac cca 200 x 90 (???) metrů.
Mladou jsem pustil za volant, sedl si vpravo, dal jí základní instrukce, co a jak má dělat -a davaj. Po cca 1,5 hodině kroužení, couvání a kličkování (mladé se to zalíbilo) přijeli cajti. Tak jsem mladé řekl, ať sjede ke kraji, zastaví - a jdu jim vstříc.
Následný rozhovor probíhal zhruba takto
JG: Dobrý den pánové, jak vám mohu pomoci?
Policajt 1: Dobrý den, předložte prosím doklady k vozidlu (předloženo)
Policajt 2: My vás už chvíli pozorujeme, co to tu děláte?
JG: Chtěl jsem trošku potrénovat dceru, aby věděla, do čeho jde, než půjde do autoškoly
P2: doklady vaší dcery prosím (předloženo)
P1: co, kdybychom vám dali dýchnout?
JG: bez problémů. Chcete, aby vám dýchla i dcera?
P2: (po provedené mé dechové zkoušce) - hmmmm, to asi nebude nutné. Jak je to tedy s tou dcerou?
JG: pustil jsem ji za volant, aby si to mohla odzkoušet, než půjde do autoškoly. Sedím vedle ní - a jak vidíte, za ty cca dvě hodiny jsme tu zcela sami. Žádné nebezpečí nehrozí ani náznakem
P1: až odsud pojedete, kdo bude řídit?
JG: já. mám rád svou dceru, své papíry i své auto - a nejsem sebevrah :D
P2: No... tak hodně štěstí.
JG: Díky pánové, vám taky

Slušně, zdvořile a korektně vyřešeno k oboustranné spokojenosti. Mladá z toho byla sice chvíli vyklepaná, ale za 15 minut už zase kroužila a kličkovala :-) :-) :-)

Ale pustit ji do ostrého provozu, jet s ní do centra města a nechat ji vjet do zákazu vjezdu ... :-O :-O :-O
22. 2. 2021 11:05
Re: Srazka blbcu
Ano samozřejmě. Je zatraceně velký rozdíl pocukávat na odlehlém prázdném parkovišti, než se pohybovat v ostrém provozu a na hulváta klidně i ve městě. Sebereflexe tatínka i synátora naprostá nula. A co si budem povidat, 12 let zpátky taky byla jiná doba. Dneska mají poldové v autech kamery, do jejichž záznamu nemůže hlídka zasahovat. Vše se digitálně ukládá. Práce policie a jeji sledování je na úplně jiné úrovni a moc jim to nezávidím.
21. 2. 2021 21:24
Re: Srazka blbcu
Koukám, že ty taky rozumíš zákonům jak koza petrželi. K jakým soudům by ho měli tahat?? Ten chlapec se dopustil jen přestupku, takže půjde leda ke správnímu řízení. Policajti při lustraci osoby uvádí důvod lustrace. Lustrace jsou sledovaný a automaticky se ukládají. A pokud jim tam vyskočilo, že frajer nemá řidičák, tak uz v tu dobu měl smůlu. A tu pokutu měli dát jako komu, když ten kluk nemá ještě ani kartu řidiče, tudíž není vedený v systému??? Jeho fotrovi?? Takže by ti policajti vytvořili proti sobě jasný důkaz psaný jejich rukou černý na bílým, ze se chovali protizákonně... Jedinej hlupák jsi ty. Když by chtěli někoho pustit, tak max., ze je ten člověk na místě úplně sám, aby neměl případného dalšího svedka. A možná za drobný přestupek, za který mu hrozí max bloková pokuta. Nemáš o ničem ani páru. A ukaž mi v dnešní době tu většinu policajtů. Zřejmě ty dva blbci narazili na menšinu. :D :D Myslím, ze neznáš ani poldy, ani jejich práci a uz vůbec ne zákony. A pak tu blbě plácáš. Pro cizího hňupa si dnes žádný polda pálit ruce nebude.
15. 2. 2021 18:40
Re: Srazka blbcu
Přesně tak šlo to řešit lidsky..v roce 2008 jsem končil autoškolu, a s tátou jsme chtěl potrenovat na jednom parkovišti které bylo takové odlehlé od mesta..samozřejmě objevila se hlídka, já zůstal stát ve vjezdu na parkoviště..a už to jelo..pane řidiči, jak to stojíte..no skončilo to domluvou s tím že příště už to neprojde..nicméně ,nezapomenu na to nikdy..
Avatar - Stejsn
15. 2. 2021 12:59
Re: Taky mohli argumentovat
To ale v Česku můžeš taky, na aixamy a podobný prdítka.
15. 2. 2021 11:24
Taky mohli argumentovat
Taky mohli argumentovat tím, že v USA může mít řidičák už od 15. No stálo je to nemalou částku, ale naštěstí se nikomu nic nestalo. To by bylo teprve drahé.
Avatar - Mikesus
14. 2. 2021 18:55
Re: Srazka blbcu
Ano, ale taky záleží, jak se chovali na místě. Nicméně za jízdu bez řidičáku ve městě je na místě i ten zákaz řízení a pořádná pokuta. Věřím, že když by je potkali někde na 3.třídě, tak to udělají jak říkáš.
Avatar - curwasportiva
14. 2. 2021 17:15
Re: Srazka blbcu
Stacilo dat peknou pokutu za zakaz vjezdu, zperovat je za to rizeni a nechat to plavat. A ne takhle zbytecne nekoho tahat po soudech. Vetsina policajtu nema s porusovanim zakona problem, stejne jako ti radoby cestni hlupacci z diskuzi jako jsi ty... Ale moralizovat umi kazdy, boze muj...
Avatar - Stejsn
14. 2. 2021 12:14
Re: 20 rokov pozadu
Kamarádi mých rodičů přišli o tříletou dceru. Zabil ji 16letý kluk v autě, které nezvládl na cestě v chatové osadě. Jdi laskavě do riti, ty neovce.
Avatar - abacus
14. 2. 2021 08:27
Re: 20 rokov pozadu
Pokuta za jazdu bez vodičáku bola tuším 100 Kčs, predvolanie pred komisiu DI a pešobus domov.
Bolo bezpečnejšie odviezť partiu napitých talošov po ceste 3. triedy z koliby v lese na okraj mesta ako niektorého z nich nechať šoférovať.

Ak by mi niekto za tento čin zakázal na rok pristúpiť ku skúškam, tak to príjmem.
A nebudem hľadať "šmejdov", aby ma v naivnej viere z toho vysekali.
14. 2. 2021 08:17
Re: Pribrzdena legislativa
A proc to do čerta porad porovnavate. Tak dobře. Takže chcete vysoké pokuty jako v Rakousku (2000 euro), vzorek zimních pneumatik pod 4mm se nepovažuje jak zimni pneumatika a pokuta 1000 euro a za škody při havárii platíte všechno vy. Nesmíte telefonovat ani se zabudovanými handsfree to by se vám taky asi líbilo. Omezování rychlosti na dálnici na 80km když jsou ve vzduchu vysoké emise pokuta 2000 euro. Vsichni v Česku co mají motorky chopper a jine by mohli zapomenout na jizdu
kvuli hlucnosti (což mě u nas taky někdy stve). Prosim vas vybíráte jenom to co se vám hodí. Zákony mají být uzpůsobené statu a povaze národa. Není všechno vhodné pro celý svět.
Avatar - Mikesus
14. 2. 2021 07:52
Re: Článek o ničem
Naprosto souhlasím. A ještě jako bonus se chtějí vyměnit v zákazu vjezdu, vzdyt tam přeci jezdi každý.
14. 2. 2021 07:49
Porovnání
Jako článek ok. Ukazuje co se může stát. Ale to nekonečné porovnávání států. No a co ze v Rakousku můžou u nas se to nesmí. Tak jak v Rakousku nesmí jezdit motorky z vyfukem který je hlasitý a tady jezdí tak jak v jiných státech je tolerance alkoholu v krvi do 0,3 nebo 0,5 a u nás není. A kdo je lepší??? Tady proste nesmíte na komunikaci bez dokladu tečka. Ja aktuálně také jezdím s dcerou (18 let) na letišti kde si to zaplatime a ostatní nechávám na autoškole. Hezky den.
14. 2. 2021 06:17
Re: 20 rokov pozadu
Tohle přece nemůžeš myslet vážně...
14. 2. 2021 01:40
Re: Srazka blbcu
A ty seš taky těžkej lumen koukám. Jediný blbci, který se srazili, byli fotr se synkem. Podle tebe by měli ty poldové jednat protizákonně. Takže by se meli úmyslně dopustit trestného činu, aby nějakej trouba neměl v kartě řidiče záznam, který v budoucnu vlastně ani nikoho nezajímá. Bože můj...
14. 2. 2021 01:22
Článek o ničem
Kluk neměl za volantem na veřejné komunikaci co dělat, tečka. Mohl se vozit třeba někde na letišti, jako kazdej jinej, kdo to ma v hlavě trochu v pořádku. Kdyby se ten bezpapírák (bezmozek po fotrovi) stal účastníkem dopravní nehody, treba i nezaviněné, tak by to všechno odnesl s plnou parádou. A to by bylo teprve divení se. A ty hodné kecy, ze se zrovna chtěli vyměnit, těsně před tím, než je zastavila hlídka PČR, jste si taky mohli nechat od cesty. Náhoda jak prase, co. :D :D :D A nevěřím ani tomu, ze ty dva blbce, u vás vlastně oběti, poldové buzerovali. Udělali lustrace, sepsali oznámení a nakonec důkazní foto. Hádám, že půl hodinky jako prd. Teda jít s tímhle příběhem do médií a celostátně se znemožnit, to může udělat jen duchem slabý jedinec. :D :D :D
Avatar - Blue Sun
13. 2. 2021 21:18
Re: Pribrzdena legislativa
Výchova... jo, a kdo o ni má zájem? :-D :-D
13. 2. 2021 18:56
Re: Pribrzdena legislativa
To uz potom otazka, ci je maju zakony reflektovat uroven ludi, alebo zakonmi tu uroven zdvihat. Nechce to nikto moc pocuvat, ale tu je jedina moznost vychova uz od skolskych lavic. A to teraz nemyslim vdelavanie a vychovu generacie, ktorej sa tie zakony maju tykat, ale uz ich rodicov a este lepsie starych rodicov. Komplexny a systemovy pristup je beh na dlhu trat a je to jeden z prejavov vyspelej spolocnosti. U nas sa stale este kladie doraz na rozvoj silovych rezortov, co je chyba.
13. 2. 2021 18:42
Re: Pribrzdena legislativa
Zrovna tento zákon bych nenazýval krávovinou a dle článku i v tom Rakousku jsou na to pravidla a povinnosti. Já zrovna cestu mezi Jihlavou a Pelhřimovem znám a je to dost náročná cesta plná kopců, prudkých zatáček, horizontů apod. Určitě bych tam nechtěl v protisměru potkat tuhle dvojici kdy se mladej po několikaměsíční pauze chystá na zkoušky. Ještě když má za vzor někoho kdo ho navede do zákazu. Taky mě táta učil, ale rozhodně ne takto v provozu...
13. 2. 2021 17:45
Re: Řidičák
a co nechapes na tom ze na to nemas opravneni?
Avatar - curwasportiva
13. 2. 2021 17:26
Re: Řidičák
Myslim ze pokuty za drogy taky zacinaji na 25k. Ale zakonodarci by se na to podivat mohli, to by pak prisli na to, ze legalizace marihuany za volantem by nicemu nevadila...
Avatar - curwasportiva
13. 2. 2021 17:22
Srazka blbcu
To je tak, kdyz se srazi blbci. Otec asi nebude uplny lumen, kdyz veme syna na jizdu do provozu a jeste ho navede do zakazu vjezdu. Tim ze zaplatil 20k aby se vyhnul pokute 25k tomu jen nasadil korunu... A policajti to taky mohli resit lidsteji, ne takhle mlademu udelat kanku na cely zivot. Ale tak uz je to v cr nastavene, za sebenensi preslap dostat poradny policek, idealne vysokou pokutu, ktera cloveka idealne vysle do naruce exekucni mafie...
13. 2. 2021 16:43
Re: a v rakousku
tahle skupina asi ani nevi ze to nema bejt s fotrem nebo brachou
Avatar - xxc
13. 2. 2021 16:29
Re: Rodiče
Najlepsie je, keby tam sli na bicykli. Na ten im netreba ziadny ridicak a tak isto musia dodrziavat pravidla cestnej premavky, davat prednost, stat na cervenej a dokonca tym mozu zrazit aj chodcov. Tym nechcem povedat, ze auto netreba vediet ovladat.
13. 2. 2021 15:39
neměl řp na auto
nevim čemu se diví, jsou v ČR, tady a nyní platí nějaké zákony, neměl na auto řidičský průkaz tak za to neměl lézt.
Avatar - Blue Sun
13. 2. 2021 15:25
Re: Pribrzdena legislativa
Víš, každý zákon vychází z nějaké společenské odpovědnosti a úrovně té které země. A jak je vidět, tak v ČR zatím ta úroveň stále nedosáhla takové výše, aby něco podobného bylo možné.
Pokud rodiče budou utvrzovat své děti v tom, že porušování zákonů je vlastně v pořádku, a ještě se je z toho snažit nějak vysekávat, namísto přiznání vlastní odpovědnosti, ještě dlouho nás zlepšení nečeká.
13. 2. 2021 15:24
Řidičák
České zákony jsou kolikrát byzardni já mám zkušenost takovou že když jsem potřeboval prevezd prázdný vozík za osobakem o váze 610kg. Tak se stalo že mne zastavila hlídka policie a nastalo točo hned sem byl odsouzen policistou jak ten největší pirát silnic a jako kdyby jsem někoho zabil. Byl jsem obvynen zneopravněného řízení vozidla protože u nás se počítá maximální zatížení vozidel já je prázdný takže celková hodnota činila pod 3.5t. Dopadlo to tak že jsem dostal 25000,-pokutu a zákaz na jeden rok řízení motorových vozidel. Je i jedno divné že člověk který řídí pod vlivem drog a alkoholu má menší postih jak třeba já. Nad tímto by se měli spíš zabybat naší zákonodárci co větší přestupek jízda s rodičem nebo pod vlivem omamných látek.
13. 2. 2021 15:22
V Rumunsku
Podobné je to v Rumunsku. Pokud jako dospělý chlap přefikne 17-letou holku, tak jde sedět. Jak říkala moje kolegyně z práce - děti si mohou dělat co chtějí.
13. 2. 2021 14:22
Já jsem poprvé řídil...
... ve 14, když mi strejda na opuštěné polní cestě na chvíli půjčil svůj Fiat 600. :*) Byl to jeden z mých nejúžasnějších zážitků a jsem mu za to dodnes vděčný. Obě svoje děti jsem před autoškolou učil řidičské základy na opuštěných plochách na venkově a začátek autoškoly jim to velice usnadnilo. :-) :yes: Ale pustit někoho bez řidičáku na veřejnou silnici je hazard a nechat ho jet do města idiocie... :-O :-( :no:
13. 2. 2021 14:21
Re: Pribrzdena legislativa
Jasne ze nedava pravo cokolvek porusovat. Poukazoval som na ten rozdiel. Klidek
13. 2. 2021 14:20
Re: a v rakousku
Tak zrovna tato skupina obyvatelstva o tom limite asi ani nevie. Je jedno ci u nas alebo u vas.
13. 2. 2021 14:18
Re: Pribrzdena legislativa
Dal som ti za pravdu vyssie. Suhlasim, ze ist takto po meste je blbost a vojst do zakazu uz bola tresnicka. A ja neobhajujem tento kokretny pripad, komentoval som to systemovo.
Avatar - Blue Sun
13. 2. 2021 14:17
Re: Pribrzdena legislativa
Porušil zákon, který platí, a má nějaký důvod. To, že rakouská úprava je jiná, nedává přeci Čechům právo porušovat naše zákony.
Extrémní případ (který se naštěstí nestal) - co kdyby ten kluk někoho srazil nebo zabil?
13. 2. 2021 14:14
Re: 20 rokov pozadu
To s tebou suhlasim. Nieco ine je 3jka cesta medzi obcami a centrum mesta zakaz vjazdu...
Avatar - Mikesus
13. 2. 2021 14:03
Re: Pribrzdena legislativa
I špatné zákony se musí dodržovat, dokud se nezmění. A tady nevidím problém v tom, ze ho tam pustil, ale kde ho nechal řídit. A pak jako vrchol ho nechat jet do zákazu vjezdu. Podle toho, jak je tu obhajuješ, nebyl jsi to ty?
Avatar - Mikesus
13. 2. 2021 14:00
Re: Rodiče
Naprostý souhlas. Bez řidičáku minimalne rok by měli být oba na předních sedadlech. Chápu, že to projedou na nejake 3.tride, ale cpát se do města nemají.
13. 2. 2021 13:59
Re: a v rakousku
u vas nevim. tam uz cigny tahaj v patnacti dva parchanty kolem sebe a tretiho v pupku
Avatar - Mikesus
13. 2. 2021 13:59
Re: 20 rokov pozadu
Bůh ví jak se chovali na místě. Kdzy pak o tom ještě nepřišli článek.
Ale upřímně, bez řidičáku vjet do cebtra města, to je ukázka inteligence. Takze tady bych se vůbec nedivil, ze policajt už opravdu neměl vůbec chuť už se s nimi dohadovat.
Avatar - Ozzman
13. 2. 2021 13:59
Re: 20 rokov pozadu
Ale prd, kdyby to brali na lehkou váhu, jednou takový neridic třeba srazí dítě
13. 2. 2021 13:42
Re: a v rakousku
To fakt? To som covece netusil. To su celkom privetive krajiny :). U nas je to kolko 15?
13. 2. 2021 13:38
Re: 20 rokov pozadu
Si zrejme zodpovedny clovek a nevyse starostlivy. Respekt. Ja som od 14 jazdil s otcom po normalnych cestach a od 17 tich mi daval auto na dochadzanie na treningy 7km. A tiez ma za to u mna respekt za to, ze kaslal na pravidla...Ono zasa netreba byt uplne jak ovca, len ked ta capnu je problem...Nepoznam nikoho, kto by dodrziavanim pravidiel nieco dosiahol...
13. 2. 2021 13:34
Re: 20 rokov pozadu
Dost pokrytecky prispevok. Na jednej strane tu moralizujes toho mladeho a na druhej sa nezabudnes pochvalit a dat smajla s okuliarmi, ze si to dal ma sefa s it spztkami. :no:
13. 2. 2021 13:31
Re: 20 rokov pozadu
No bol tu nedavno jeden podobny prispevok, kde to dopadlo zdrbanim od policajta a pochvalou za uroven jazdy mladeho vodica. Tu mali smolu, ze vleteli do zakazu vjazdu. Ale mohol to policajt urobit pokutou za zakaz vjazdu pre fotra a vybavene. Davat im pokutu 25.000 je chujovina.
13. 2. 2021 13:29
a v rakousku
muze prefiknout i ctrnactku a u nas to jako argument neobstoji. jo a v madarsku by si synek mohl dat i dvanactku, ale bacha, jen do osmnacti.
13. 2. 2021 13:24
Pribrzdena legislativa
Chlapi mate pravdu v tom, ze urobil chybu, porusil zakon a ma pykat. Na druhej strane, ked je zakon kravovina (vid priklad z rakuska), je dobre podobne pripady medializovat , hovorit o nich a vytvarat spolocensky tlak na zakonodarcov. Totiz keby ten chalan toto urobil v rakusku, nic sa nestane. Tu dostal rok bez vodicaku. Taky rozdiel je v ramci krajin eu dost pruser. Moj nazor.
Avatar - Blue Sun
13. 2. 2021 12:00
Re: Rodiče
A ještě ke všemu to medializovat jako strašnou chybu a zlovůli úřadů, namísto aby uznal, že se zachoval jako blbec.
13. 2. 2021 11:38
Rodiče
Bože jak může někoho napadnout nechat řídit 18 letého kluka bez řidičáku z Pelhřimova do Jihlavy?! A ještě vjedou do zákazu vjezdu 😄 Je to smutný, ale patří jim to a nemají si na co stěžovat. Kdyby je buzerovali někde na parkovišti, ale tohle je fakt moc...
Avatar - Ozzman
13. 2. 2021 10:52
Re: 20 rokov pozadu
Přesně tak, kdo z nás to nedělal, ale musí nést následky.. Přijde mi vtipné, že článek působí tak, že jsou ti zlí policajti a obhajoba, aby syn nezapomněl řídit je prostě hovadina. A ještě dali vydělat známým firmám :D tipuji že je to jedna z fake společnosti pana Kocourka, kterého pořád kdoviproc nezavreli :D
Avatar - abacus
13. 2. 2021 10:47
Re: 20 rokov pozadu
Áno tu pokutu mohol prijať s pokorou. Rok je dostatočné ponaučenie dodržiavať zákony - pre mladého. Pre rodiča 25 000 ( mladý na to určite nemal prachy) nie je málo, ale bola to najnižšia sadzba. Ale toto je presne ukážka toho "poďme očúra.ť" systém.

Ja sa priznávam, mal som niečo po 18-tich a vodičák ešte nebol. Písal sa rok 1989 a ja som svoje prvé km na verejnej ceste, asi 2 km úseku spravil na Fiate Tipo Digit s talianskou špz. :-!
Avatar - Mikesus
13. 2. 2021 10:27
Re: 20 rokov pozadu
Taky mne táta vozil na opuštěné plochy mimo veřejné komunikace. Někdy i vic nez 50km tam a 50km zpět. A byl jsem za to rád. A pokud tento zacatecnik měl nutkání sednout za volant na veřejné silnici ( kdo neměl? ), tak vjet do města a ještě k tomu porušit zakázkovou značku, to už opravdu bez řidičáku na silnici nemá co dělat.
Avatar - abacus
13. 2. 2021 10:23
Re: 20 rokov pozadu
Áno sme pozadu za vyspelým svetom, pretože rakúšan by si zákon nedovolil porušiť.
A ešte by sa nevykrúcal a navypisoval trápne listy, prečo práve on?

Moje dve dcéry šoférovali auto ešte skôr ako mali vodičák, ale robili sme to na bývalom poľnohospodárskom letisku, ktoré nepatrí do siete verejných komunikácii. Kvôli tomu som robil 20 km tam a 20 km naspäť. A konalo tak viacej rodičov, ktorí svojim ratolestiam chceli pred skúškami venovať viacej hodín jazdenia, prípadne dobré mienených rád.
A šoférovali ako sedemnásťročné, pretože to u nás zákon dovoľuje. Stačí zájsť na DI PZ a zaevidovať sa ako spolujazdec "dohľad" s praxou.
13. 2. 2021 10:04
20 rokov pozadu
V Rakusku od 2003 a u nas sa o tom zacina uvazovat. Ja to tvrdim stale, aj 30 rokov po revolucii sme ca 20 rokov pozadu za vyspelym svetom.