Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: IAA 2021: Renault Mégane poprvé naživo. Revoluce se vším všudy!

S příjezdem nové generace se Renault Mégane mění k nepoznání. Na autosalonu v Mnichově jsme mohli vůbec poprvé usednout dovnitř.
Zpět na článek
9. 9. 2021 08:51
Re: A kdo takovou "revoluci" vyžadoval?
Týmto spôsobom dnes vo svete život funguje, napr. bývanie a stále častejšie aj autá. Buď to celý život splácaš, alebo to nevlastníš a platíš nájom. Vlastniť veci vychádza z módy.
9. 9. 2021 08:49
Re: Re: Mégane
Myslím, že v tom sa mýliš. Cena elektriny nemôže ísť plošne hore, aspoň nie razantne, pretože ju nepotrebuješ len na nabíjanie auta. Plošné zdraženie by vyfackalo celú ekonomiku. Ale je jasné, že niekde to zaplatiť musíš, tak sa skôr dá čakať, že EV nikdy nebudú stáť toľko alebo menej ako spaľováky, rovnako môžu byť nejakým spôsobom vyššie zdanená ich prevádzka a servis.
Kratší dojazd nemôžeš brať ako obmedzenie, pretože spaľovák najazdí na jednu nádrž viac. Prevádzkové podmienky sa s EV menia - a menili sa aj so spaľovákmi - za obmedzenie by si tak musel brať aj povinnú biozložku v nafte, aj keď vieš, že pomaly ale iste ničí motor. Tiež stále menšie nádrže a tým pádom napriek nižšej spotrebe skracujúci sa dojazd. Mňa osobne obmedzujú aj systémy stop/štart a kontrola jazdy v pruhoch, ktoré musím po každom štarte vypínať aby ma neštvali. Toto mi osobne vadí viac ako kratší dojazd EV. Väčšinu roka jazdím kratšie trasy, zriedka nad 100 km denne. A dojazd 400-500 km mi stačí aj mimo toho. Beztak si po dvoch-troch hodinách dávam aspoň polhodku pauzu, takže až takú veľkú zmenu vo zvyklostiach to pre mňa nebude znamenať. Nie je to celé o veľkej zmene, len o neochote ľudí vôbec niečo zmeniť a mánii trvať na starých zvyklostiach.
9. 9. 2021 08:41
Re: Trošku nerozumiem...
Fakticky? Napríklad taká Škoda podľa teba prišla s celou armádou SUV/crossoverov preto, že Fabia a Octavia neboli úspešné? A čo PSA? Bol podľa teba na pokraji krachu, preto prešiel skoro komplet na crossovery? Aspoň si nevymýšľaj.
Áno, úvahy o konci Meganu prešli éterom dosť výrazne. Bez vetra sa list na strome nehne realita tomu dáva za pravdu. Pokiaľ je predpoklad, že sa predá viac crossoverov ako bežných hb a kombi, tak proste budú robiť crossovery. Arkana neprišla náhodou a zrovna tak nie náhodou to nie je tá ruská, ale zvlášť ušitá pre európsky trh. C4 tak podobne, že vyzerá ako vyzerá, má svoje dôvody.
9. 9. 2021 08:35
Re: Mégane
Keď si si nevšimol, tak B aj C segment prestávajú postupne alebo čiastočne existovať a nahrádzajú ho práve crossovery a SUV. Aj keby EV neexistovali, tak by sa klasika postupne v prospech SUV a crossoverov vytrácala. Zrovna ďalší Megane nebol v pláne, iba meno poslúžilo pre nový EV. To, čo píšeš, nie je pravda. Nemôžeš porovnávať cenu súčasného a tohto nového elektrického Meganu, pretože okrem mena nemajú spoločné nič. Mňa to netešé, lebo SUV a crossovery veľmi nemusím, ale tak to proste je. Za úpadok klasických alebo tradičných áut rozhodne EV nemôžu, len dnešná blbá SUV-móda.
Avatar - hugino
9. 9. 2021 07:32
Re: Re: Mégane
Úplný súhlas.A samozrejme postupne zvýšia cenu elektriky a v neposlednom rade pokiaľ nemáš dom z wall boxom tak si nútený nabíjať na verejných nabíjačkách a je velmi otázne aké budeš mať šťastie či bude volná a kolko času tam stráviš.Aj s deklarovaným dojazdom je to dosť diskutabilné lebo tam to závisí od veľa faktorov.Ja nechcem aby ma auto obmedzovalo a musel som sa mu prispôsobovať ale chcem aby mi slúžilo.
8. 9. 2021 23:36
Re: Re: Mégane
Nesmysl, servis je u elektromobilu taky, třeba brzdy se mění protože zreznou. Pneumatiky dražší a rychleji ojeté kvůli vysoké hmotnosti, stejně tak trpí víc celá mechanika. A zůstatková hodnota skoro nulová, kdo si koupí po 10 letech třeba e-tron, když baterie bude odkecaná a nová za milion?
Avatar - twistedTSD
8. 9. 2021 23:00
Re: Mégane
V B segmentu je tvé tvrzení už úplně absurdní. Tam byl vždy tlak na cenu a crossovery se tam rozšířily spíš jako levná alternativa C segmentu, aniž by ohrozily existenci výchozích modelů. O jejich úpadku se hovoří pouze v souvislosti s EV, kde je cenový rozdíl proti ICE brutální.
Avatar - twistedTSD
8. 9. 2021 22:54
Re: Trošku nerozumiem...
Odkdy máš spolehlivou informaci o konci Mégane? Vždyť to snad dodnes není oficiálně potvrzeno. Rozhodně ne každý výrobce přechází na crossovery, spíš se k tomu vždy uchylovali ti, kteří v tradičním segmentu neuspěli.
8. 9. 2021 20:13
Re: Mégane
Ale to by bolo tak či tak. Koniec segmentov B alebo C nemajú na svedomí elektromobily, ale skôr móda SUV a crossoverov. Chápem, že EV sa ako terč hodí, ale v tomto bude asi nevinne. Že je nová generácia EV od Renaultu kompakt a má meno Megane, bude mať skôr dôvod v šetrení nákladov (kompakt bude voči SUV vždy o niečo lacnejší) a v marketingu - Megane určite pritiahne viac pozornosti ako auto s úplne novým menom. Vzhľadom na neistú elektrickú budúcnosť je to nanajvýš potrebné.
8. 9. 2021 20:10
Trošku nerozumiem...
...tunajším plačom nad absenciou spaľovacieho motora v Megane. O konci Meganu vieme dávno, všetci výrobcovia stále viac vsádzajú na crossovery a Renault žiaľ nie je výnimkou. Že sa Francúzi rozhodli meno Megane ponechať a využiť ho pre novú generáciu elektromobilov, je skôr plus. Spaľováky, poväčšine asi kombinované s elektromotorom, ostávajú v crossoveroch, ktoré vraj najviac chceme. O tom by sa dalo polemizovať, ale koniec Meganu ako klasického kompaktu so spaľovacími motormi nie je koncom spaľovacích motorov ako takých. Renaultu treba pripočítať k dobru, že významne lobuje za odklad zákazu spaľovákov z roku 2035 na rok 2040, čo tiež o niečom hovorí. Ten článok tu bol len teraz, nikto ho nečítal, alebo tak rýchle zabúdame?
Avatar - twistedTSD
8. 9. 2021 18:45
Re: A kdo takovou "revoluci" vyžadoval?
Tak v první řadě je problém, že to znamená přijít o 2x tolik peněz. Za druhé můžeš ztratit práci, nebo se ti něco stane, a budeš rád, že máš splaceno. A za třetí desetileté EV nemá hodnotu, takže akontace veškerá žádná.
Avatar - twistedTSD
8. 9. 2021 18:43
Re: Re: Mégane
Žádné šetření na pohonných hmotách nebude, přijde silniční daň. Na servisu kolik, 5 tisíc ročně když přeženu?
8. 9. 2021 17:42
kola
na můj vkus to má nějak malý kola. chtělo by to aspoň metr dvacet v průměru :-[] . (jen pro představu - megane první generace měl třináctky..)
Avatar - xxc
8. 9. 2021 16:59
Re: Re: Mégane
Z dlhodobého hľadiska ušetria na servise a nákladoch na pohonné hmoty.
8. 9. 2021 16:55
Re: A kdo takovou "revoluci" vyžadoval?
Jo, jo, nejprve nesmyslná SUV, a to ještě beze všech nátlaků EU, a teď pod nátlakem EU se už nic jiného ani dělat nedá - pod podlahu SUV se musejí dát aku.

Popírá to veškerý 120i-letý vývoj osobního vozu.

Pro energetiku exponenciální nárůst elmobilní spotřeby a k tomu, provázený odstavováním jejich stabilních a programovatelných zdrojů bez náhrady. Nešťastné konce!!!

Svět přestal být řízen odborníky!
Avatar - Ham.
8. 9. 2021 14:46
Re: Z tohodle budou mít ve Vlkohradu radost.
Myslím, že budou a velikou. Tím, že Renault v klíčovém segmentu vsadil všechno na jednu kartu a zrušil Megane jako spalovák, tak dalších 10-15 let si budou u VW mastit kapsy, protože v této třídě mají jak EV (ID3, ID4, Enyaq, Q4 e-tron, Born) tak ICE (Golf, Octavia, Leon, A3) a náležitě toho využijí. Okamžitě zrušit ICE je chyba, prodeje elektrického Meganu ještě několik let nedosáhnou prodeje klasického Meganu, předčasný a zbrklý krok, Renault se nechal zbytečně vycukat. Měli udělat další generaci Meganu s ICE a vedle toho postavit nové EV na skutečně elektrické platformě. Navíc když čtu ve vedlejší článku, že hodlají sami lobovat za prodloužení života spalováků až do roku 2040, tak zrušení Megane s ICE vůbec nechápu, to jenom naženou vodu na konkurenční mlýny.
Avatar - Emel
8. 9. 2021 11:18
Re: A kdo takovou "revoluci" vyžadoval?
Zase... proč ne desetiletý leasing? Osobně nevidím problém v tom, aby člověk používal auto 10 let - myslím soukromě.
Pro firmu je to jiné, tam je to prostě nákladová položka, se kterou se musí počítat... stejně jako rostoucí platy třeba.
Avatar - hugino
8. 9. 2021 09:58
Re: Mégane
Tak nech slúži.Ináč rodina v Česku prešla z dlhodobého používania Accorda na CR-V a tiež keď sme tam teraz cez prázdniny týždeň boli tak som sa ho pýtal aké je jazdenie s SUV a povedal že musí si zvykať hlavne na rozmery a aj úplne iné jazdné vlastnosti auta ako bol zvyknutý a pritom išiel zo segmentu D.Je to asi hlavne o zvyku.
Avatar - iudex
8. 9. 2021 09:47
Re: Mégane
Jj, kupujúci C a aj B segmentu zaplačú najviac. Lebo to sú masové segmenty, ktoré motorizujú celú Európu (vo väčšine krajín je najpredávanejší C segment, niekde B). A zatiaľ to vyzerá tak, že kým najlacnejšie kompakty sa dajú kúpiť od 15t eur, tak elektrické verzie stoja v zásade dvojnásobok. A to je dramatický rozdiel. Naopak v nejakom segmente veľkých áut, sedanov či SUV už to ten kupujúci v podstate nepocíti, napr. či si kúpi naftovú X3ku 30d za 61t alebo elektrickú iX3 za 67t, to už nie je citeľné.
Takže hej, tí, čo doteraz kupovali Hyundai i30 a spol. (a povedzme za 19t mali 130N kombi 1,5turbo, plnohodnotné rodinné kombi s výkonným motorom), tí budú môcť na nové auto zabudnúť a budú odkázaní na jazdenky.
Avatar - Mikesus
8. 9. 2021 09:36
Re: Mégane
Potřebuji jen najít čas to nafotit a recenzi mám připravenou.
No jsou tam drobnosti, které dělají Toyotu Toyotou. :-[]
Ale jako největší nevýhod ale ta velikost. Konečně najdeš parkovaci místo a zjistíš že je úzké nebo krátké.
8. 9. 2021 09:15
Re: A kdo takovou "revoluci" vyžadoval?
Tak snad budou i 2x větší výplaty abychom si "pokrok" mohli koupit jinak než na 10 letý leasing
Avatar - 3_diamanty
8. 9. 2021 08:34
Re: Mégane
Suhlasim... mali to auto ponuknut aj ako spalovak... s 1,33 by to bol ideal.... lebo ako elektro dopadnu ako ID.3 a tie pocty budu mizerne voci nejakej octavii.. astre ci focusu... vlastne voci veskerej konkurencii v C segmente... renault pojde buduci rok predajne uz za mna teda dole... padne urcite ...otazne je len o kolko padne dole po "opusteni" C segmentu. o rok uvidime
Avatar - del42sa
8. 9. 2021 07:25
Renault Mégane
Sire, to je revoluce ! :D

srovnatelná snad jen s dobytím Bastily ;-) všichni zástupci střední a nižší třídy můžou doma bouchnout třeba takový Bohemia sekt na oslavu revoluce a začít šetřit, protože to bude sakra drahé :-!
Avatar - hugino
8. 9. 2021 07:12
Re: Mégane
Tie autá išli ze posledné 2 roky v priemere o 3000 € cenovo hore a to je fakt dosť.Ináč ako si spokojný s Highlanderom ? Na našej ulici občas parkuje a je to teda riadny kus auta.
Avatar - Mikesus
8. 9. 2021 06:53
Re: Mégane
Už kdysi mluvili o tom, Že megane jako takový bude bez nastupce a skončí jak ho známe. Takhle aspoň zůstane jako docela hezký hb. Ano, EV pokud nezlevní, nebude dostupné všem. Ale to teď nové auto taky není dostupné všem. Nejvíc na ro doplatit asi ti, co kupují nový C segment
Avatar - hugino
8. 9. 2021 06:48
Mégane
Za mňa velmi pekné auto , interiér super len to auto má jediné mínus a to že je to len elektromobil.V segmente C ak neponúknu auto aj so spalovacím motorom tak to asi nebude mať predajný úspech.Kto si môže dovoliť auto tejto veľkosti za povedzme od 30 000 € + ?Mali ho ponúknuť aj s 1.33 tce a bolo by to super.Škoda ale ináč fakt pekné a vyzerá byť aj priestranné pripomína mi to Alteu ktorá bola priestorovo nadštandardná na danú kategóriu. :yes:
7. 9. 2021 22:41
Re: A kdo takovou "revoluci" vyžadoval?
Ne pokrok, ale "pokrok"! :-O :-( :no:
Avatar - Adminisrator
7. 9. 2021 21:53
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 9. 2021 20:39
Re: A kdo takovou "revoluci" vyžadoval?
Nová doba. Pokrok.
7. 9. 2021 19:50
A kdo takovou "revoluci" vyžadoval?
Zákazníci určitě ne! :-O :no:
Avatar - kuk
7. 9. 2021 19:19
Z tohodle budou mít ve Vlkohradu radost.
:D :-!