Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Tesla s autopilotem najížděla do jezera. Zastavit musel řidič

31 komentářů

Fernando Martínez
Holy shit! Chudák Tesla chtěla vyzkoušet nový režim: Full Self-Diving.
adamzprahy
Důležité je říct, že to nebylo tak že by auto strhlo řízení do jezera. Ale je to křižovatka kde jedna z jejích odboček vede k plynulému nájezdu do jezera na nakládku/vykládku lodí. Za mě situace, kterou úplně běžně splete člověk a vsadím se že s další aktualizací bude vyřešeno. Mně se myšlenka FSD líbí, ale jako asistenta co zvládne hlavní tahy, už to bude obrovský posun. Např. pracovní cesty kdy někam musíte a jinak než autem to nejde a trávíte hodiny tam a zpět jen rovně po dálnici nebo silnici 1. třídy...a během řízení teď nesmíte vzít do ruky ani telefon. Ta odpovědnost by se pak měla samozřejmě vymezit. Pokud si dají do podmínek že to neplatí v noci na nějakých okreskách posledních tříd bez značených pruhů atd. by mě vůbec nevadilo.
kozakm
@adamzprahy však FSD zvládá nejen hlavní tahy, ale i křivolaké uličky center historických měst, parkoviště, neznačené cesty a v noci, za deště i v chumelenici
adamzprahy
@kozakm no problém je, že tady to očividně nezvládlo. Což mě osobně netrápí, je to specifický případ, ale šlo mi spíš o to vymezení kdy se spoléhat. Na hlavních tazích to nemá moc jak selhat. Určitě interně v situaci jako u toho jezera je nějaká úroveň rizika vyšší o které ten systém ví (fungují tak všechny AI zpracování čehokoliv), v ten moment ať v autě pípne kontrolka že je riziko chyby a řidič by měl být ready zasáhnout. To je to co popisuju. Ale nemůže se tvářit stejně jako když tě drží a dálnici mezi pruhy kde to riziko v tom systému bude 0%. Jestli víš jak to myslím. Ve výsledku chyba uživatele. Já bych to v tom místě nenechal řídit. Ale chápu toho kdo ano když dostává systém který tvrdí že zvládne všechno.
kozakm
@adamzprahy je to supervised. Máš být ve střehu celou dobu, jak na hlavních tazích, tak u jezera. A přesto se lidi shodují, že "řízení" s FSD je o dost méně stresující než bez něj. Ta srážka mezi teoretiky na jedné straně a lidmi, co to používají denně k plné spokojenosti, je prostě k smíchu.
ericn
@kozakm k smíchu je, že někdo spoléhá na autonomní řízení. Takový člověk by neměl mít ani řidičák 😉
ericn
Double
gil54
Ať si celý FSD strčej za klobouk. Nedal bych za něj ani korunu navíc, dokud nebude fungovat alespoň jako člověk nebo líp.

Neříkám, že požaduji funkci " jsem vožrarej na sra*čky a bydlím tam a tam, tak jeď ", ale funkci při nevěnování se řidiče plně provozu nebo jeho podřimování s tím, že když se systém dostane mimo 100% jistotu (mapových podkladů, kamer, senzorů a lidarů) včas informuje o tom, že je v nouzi a pokud nepřijde reakce řidiče dokáže sám bezpečně zastavit, bych požadoval. Včetně právní zodpovědnosti.

Jinak ať vyvíjejí, zkoušejí, testují a hlavně ať zatím mlčí. A ať nechtějí prachy navíc. Pak, až tohle zvládnou, tak možná... Jinak je to jen lepší adaptivní tempomat.
kozakm
@gil54 děláš si p*del? Který "lepší adaptivní tempomat" na truhu umí projet křivolaké centrum historického města, zpomalit a zajet na kraj v úzké ulici a počkat, až projede auto z protisměru nebo třeba pochopit mávnutí dělníka u silnice, že už je volná cesta a může jet? Na Youtube jsou tisíce videí, kde Tesla řídí v dešti, v chumelenici, po zasněžené lesní cestě, která není na žádné mapě. V Praze a Brně je možnost se nechat v autě s FSD svézt a všichni, co to absolovovali, byli ohromeni, jak suverénně to jede. Ale všeználek v diskusi to nazve lepším adaptivním tempomatem.
Barry Lyndon
@kozakm Bez převzetí odpovědnosti má všeználek pravdu... a paradoxně, čím líp to na úrovni 2 funguje, tím nebezpečnější to je... 😊
Man Ký
@kozakm hlavně, že si rýpnul do ožralce na sratchku. přitom pro senily bych to dal befelem. já bych jim to snad i zadotoval😊
ericn
@Man Ký jasně, příkazy a zákazy, to je tvoje. Počkej až budeš dědouš a vezmou ti řidičák, to bude kvikot 😜
Arese
@ericn No, podle fotky už to asi nebude dlouho trvat, resp. možná už dědouš je... 😊
Man Ký
tak nepoznat legendu auto.cz Romana Horkého z hradu Kamelot... na to nelze než říct - jsi diskusní outsider! o víkendu s redakcí dohodnu dvě úrovně diskuse, pro jedince kteří se umí podepsat a druhou úroveň pro ty, kteří to po sobě i přečtou...😊 a ty samozřejmě, po složení zkoušek, půjdeš do té první!
Arese
On tyto šílené americké popelnice ještě někdo kupuje? 😊
P.S. Celý koncept samořiditelných automobilů je nebezpečná úchylárna na druhou!
Stejsn
@Arese Není, nebezpečná je kombinace automatických a neautomatických aut na stejné silnici. Dovolím si doporučit povídku "Sally" od Isaaca Asimova, který přesně o tomhle psal už v roce 1953.
Arese
@Stejsn No tak už minimálně z tohoto důvodu je totální blbost. Nebo si myslíš, že někdy se budou na silnicích pohybovat jen samořiditelná auta? 😊 Tak ve 22. století, možná, a to ještě jen v omezených zónách.
kozakm
@Arese vždyť je to kravina, automatická a neautomatická auta spolu normálně fungují. Ale bodejť bys na to nenaskočil
Arese
@kozakm Tak právě že "normálně" zatím vůbec nefungují, každou chvíli u nich dochází k nějakému průseru. Proč tady tak nepokrytě lžeš? A čím víc jich bude, tím větší problémy příjdou. A až už to bude neúnosné (umrtí, těžká zranění), tak úřady jejich provoz na volně přístupných komunikacích prostě zakážou. A bude klid. 😊
ericn
@Arese nech ho, je to snílek… Tesla, co může, tak ošidí a on by na to vsadil svůj život… 🙈🤣
del42sa
@ericn přesně, majitelé Tesly vnímají každou vadu jako jedinečnou feature 🤣
Lenka Čížková
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
del42sa
@Lenka Čížková najdi si nějakou jinou zábavu, než stalkování jiných a když už něco napíšeš, tak ať je to aspoň k tématu
ericn
@del42sa Takových ubohých nicků je tu víc, kašli na ně 😋
del42sa
@ericn máš recht
Stejsn
@Arese Až to bude neúnosné, úřady zakážou neautomatická auta. Viz zmíněná povídka.
kozakm
@Arese dej sem ty každé chvíle, díky
Arese
@kozakm Na to fakt nemám čas. Že se ale články o haváriích samořiditelných aut množí, to nemůžeš popřít.
kozakm
@Arese Ty jsi začal, ty dej data.
Ivan Ponocný
Dokud to nebude umět jet podle potřeby "na prase nebo funkci "předvádět se, nic pro mě.
Jiří Paťava
Video zveřejnil na síti X bývalý inženýr SpaceX Daniel Milligan...
Bývalý inženýr od Elona , to je náhoda...