Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technika

Zpět na článek

Náhrada páky voliče převodovky jiným řešením je letitá. Co všechno automobilky zkoušely?

8 komentářů

Jon Bon Novy
Aj autobusy ŠM 11 mali kedysi volic automatickej prevodovky rieseny tlacidlami.
Ringhofer
@Jon Bon Novy - Ano, pro oba rychlostní stupně vpřed i pro jeden vzad. Nechybělo P a N ...
Arese
@Jon Bon Novy Pravdu máš. Jako dítě jsem v něm občas jezdil a samozřejmě jsem rád sledoval řidiče. Pamatuju se, že to při řazení hodně cukalo a tuším to mělo jen 3, nebo dokonce 2 rychlosti vpřed...
Arese
Není nad dvojité H a tři pedály. A když už automat, tak nejraději s poctivým voličem pořádnou pákou, která mění svoji polohu. A když už je tedy dotyková, tak aspoň slušné velikosti! Při manuálním řazení takovou pákou by se samozřejmě měly vyšší rychlosti řadit směrem dozadu a nižší směrem dopředu, jak to má např. Alfa Giulia. To je naprosto logické. Naprostá většina aut to ale bohužel má úplně blbě, přesně obráceně!
johny555
@Arese Řekl bych, že pro manuální řazení jsou nejlepší pádla pod volantem.
Arese
@johny555 Nemyslím si, pořád chybí ten třetí pedál...
Mikesus
"kdy zařazení D nebo R je pouhým elektrickým impulzem a tedy není možné jej ověřit pohledem na polohu ovladače voliče převodovky."
Tohle je blbost, protože to zjistit lzde pohledem na volič převodovky. Ať je to joystick nebo kolečko, svítí u toho aktuální poloha voliče. Takže tím to člověk zjistí úplně stejně, jako když by se podíval a přečetl písmeno, u kterého zrovna páka je. Tedy doufám, že není žádná automobilka tak blbá, že by neoznačila zvolený převod.
Páka voliče je už přežitek. Měl jsem spoustu různých voličů, od prehistorické PRND, kde bylo potřeba s tím jezdit jak s hadem, po modernější přímou PRNDB, PRNDS, joystick, otočné kolečko, tlačítka a páčka pod volantem. Rozhodně nejlepší je dle mého joystick, který se vrací do původní polohy a není s ním potřeba jezdit maraton přes půl auta, aby se zařadil daný stupeň. Zároveň má výhodu automatického parkovacího režimu, takže člověk nemusí neustále dávat páku zpět do P.
Na kolečko jsem si musel chvilku zvykat, ale ve výsledku je to stejné. Na joystick člověk naskočil hned. Jo ale vlastně musí to být ten joystick, který má svou polohu pro každý stupeň, ne že se na něm musí 3x nacvakat dozadu a pak zase 3x dopředu, to byla největší kravina co jsem měl možnost zkusit. No a pak pro ty, co mají problém si zapamatovat co mají zařazeno a nedokáží pochopit jednotlivé piktogramy, je tu manuál. S tím se naučili ještě když něco dokázali pochopit a tím to končí.
Za mne tedy od nejhoršího překlikávací joystick PRND, tlačítka, manuál, páka pod volantem, páka PRND, kolečko RND, joystick RND.
johny555
Ve Sportage mám kolečko s naprosto primitivním a intuitivním ovládáním poslepu: doprava = dopředu, doleva = dozadu. Rozhodně lepší než páka.