Novinky
Je plug-in hybridní pohon nejlepší formou elektrifikace? Některé automobilky si to nemyslí
49 komentářů
Plug-in hybrid je slepá ulička vývoje! Zbytečně složité, drahé a těžké řešení.
To je taková hloupě položená otázka, kdo má doma jak nabíjet, je to super, ale kdo ne, je lepší HEV.
@KANKUNEN Neviem, ci dnes este niekto zije bez elektriny 😄
ptr078
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
@ptr078 ale aj bez mozgu som vyhodil predlzovacku a nabil tam, kde sa akoze nedalo nabijat 😄 elektrina je skoro vsade
@xxc Tak to bol vyborny napad. Poznam pana co si tak podpalil garaz, ked sa rozhodol nabijat predlzovackou co mu dobre sluzila 20rokov 🤣
@ptr078 a ti co si podpálili garáž tím, že tam zaparkovali spalovací auto je ještě víc. Co jsi tím chtěl říct? A když se podíváme na takové události loni, bylo takových požárů víc od stojících spalováků než od prodlužek. A pokud máš ve své sociální bublině lidi, kteří nedokáží pochopit trivialitu jako maximální proud, pak chápu tvé výkřiky zde.
Záleží na způsobu použití, už se to tady psalo milionkrát a není k tomu co dodávat....
Když to mám do práce pár km, můžu tam nabíjet a zároveň jednou za 14 dní jedu někam daleko, tak PHEV je super. Za těch 130tkm mám spotřebu kolem 3,5 litru (+ samozřejmě tu elektriku).
Když to mám do práce pár km, můžu tam nabíjet a zároveň jednou za 14 dní jedu někam daleko, tak PHEV je super. Za těch 130tkm mám spotřebu kolem 3,5 litru (+ samozřejmě tu elektriku).
A není náhodou plugin, full i prodlužovač dojezdu v podstatě úplně to samé, z tohoto úhlu pohledu, jelikož všichni mají jak spalovací, tak elektrický motor? 😊)
Pro to, jestli uživatelé nabíjí nebo ne se stačí podívat na SPRIT Monitor například na plug-in RAV4: https😐/www.spritmonitor.de/…a/440-RAV_4.html?…
Asi nejlepší odpověď na tuhle otázku přinese jednoduchý průzkum trhu. Dobrý příklad je na (za mě velmi dobrých a velkou baterkou disponujicich) VAG pluginech poslední generace. Klidně vezmu Cupru a všechny 3 modely... Plugin po roce na 70% ceny nového, benzín na 90%, pluginy se navíc neprodávají a na trh jich ty dealeri hrnou hrozný množství... Je to specifický pohon pro úzký okruh lidí a podle toho to vypadá.
Milujem ten argument, že plugin je len pre úzku špecifickú skupinu používateľov. To mi chcete povedať, že nikto z tých tisícov áut ktoré cez noc stoja pred domčekom niekde v radovke na poli za Bratislavou a potom sa posúvajú krokom v kolónach ráno tam a popoludní naspäť, nemajú doma elektrickú zásuvku?
Je dobře se vrátit úplně na začátek a ptát se, proč se začal svět vůbec zajímat o elektrické vozy?
Byly tu 2 důvody.
1. Odproštění od totální závislosti na ropě
2. Znečištění ovzduší (především ve městech)
Oba tyto důvody skvěle adresuje právě PHEV.
Podstatně snižují spotřebu paliva a ve městech jezdí bezemisně.
Ano, je k tomu potřeba určitá disciplina a podmínky.
A ano, vlastním PHEV a jsem s C-HR velmi spokojen.
Byly tu 2 důvody.
1. Odproštění od totální závislosti na ropě
2. Znečištění ovzduší (především ve městech)
Oba tyto důvody skvěle adresuje právě PHEV.
Podstatně snižují spotřebu paliva a ve městech jezdí bezemisně.
Ano, je k tomu potřeba určitá disciplina a podmínky.
A ano, vlastním PHEV a jsem s C-HR velmi spokojen.
@praděda7 C-Hr se již dela jako plugin? Kolik km udělá čiste na ele?
@praděda7
Úplně s Vámi souhlasím ohledně důvodů, proč se svět začal zajímat o EV. Akorát mi z toho nakonec vychází jako lepší řešení čistě bateriové vozidlo, protože tam ta disciplína nemusí být být taková, když čistě elektrický dojezd je, minimálně, troj či vícenásobný. A na delší trasy zase není takový diskomfort si udělat co 300km krátkou přestávku. S PHEV to samozřejmě dáte i bez přestávky, ale platíte za to emisemi, dražšími servisy, benzínem a taky o dost menším kufrem. Stojí to za to? Není nakonec každodenně pohodlnější nechat spalovák už do muzea? Neprudím, jen se ptám. Přijde mi, že PHEV je opravdu pro specifického zákazníka.
Úplně s Vámi souhlasím ohledně důvodů, proč se svět začal zajímat o EV. Akorát mi z toho nakonec vychází jako lepší řešení čistě bateriové vozidlo, protože tam ta disciplína nemusí být být taková, když čistě elektrický dojezd je, minimálně, troj či vícenásobný. A na delší trasy zase není takový diskomfort si udělat co 300km krátkou přestávku. S PHEV to samozřejmě dáte i bez přestávky, ale platíte za to emisemi, dražšími servisy, benzínem a taky o dost menším kufrem. Stojí to za to? Není nakonec každodenně pohodlnější nechat spalovák už do muzea? Neprudím, jen se ptám. Přijde mi, že PHEV je opravdu pro specifického zákazníka.
@Dzinus Dnes uz asi pro vetsinu ridicu ano. Kdyz jsem kupoval PHEV, tak nabidka EV byla mizerna az skoro neexistujici, verejne nabijecky u nas byly predmetem vasnivych debat v anarchistickych krouzcich.
Dnes bych take koupil ciste EV.
Dnes bych take koupil ciste EV.
@Dzinus taky si myslím, že PHEV je pro hodně úzké specifické použití. Ale jak píše Jirka, dřív nabídka BEV nebyl valná, až poslední roky se to trochu zlepšuje, ale pořád je to hodně slabé. Až bude v nabídce tolik BEV, co je spalováků, o PHEV se skoro ani nezakopne.
@Mikesus
Já si dokonce myslím, že až Evropa zavede pro PHEV jakýsi koeficient přepočtu mezi WLTP a realitou (o které víme, že je od ideálu dost daleko), přestanou být PHEV pro automobilky způsobem jak snížit flotilové emise, tím padne důvod k jejich výrobě a nakonec přirozeně zmizí z nabídky ve prospěch skutečně nízkoemisních pohonů.
Já si dokonce myslím, že až Evropa zavede pro PHEV jakýsi koeficient přepočtu mezi WLTP a realitou (o které víme, že je od ideálu dost daleko), přestanou být PHEV pro automobilky způsobem jak snížit flotilové emise, tím padne důvod k jejich výrobě a nakonec přirozeně zmizí z nabídky ve prospěch skutečně nízkoemisních pohonů.
Takovy predrazeny kockopes, ktery svou slozitosti nasobi poruchovost. Kdyz vam odejde svicka ve spalovaku, neodjedete. Kdyz vam odejde invertor v elektrice, tak taky ne. Bud ICE, nebo EV. Nic mezitim nebrat.
EV a REEV. Ze střednědobého hlediska není jiná životaschopná volba.
Za měsíc bude benzín a nafta za kilo. A potom se budete škrábat za uchem, proč nemáte elektromobil😊
Nikdy jsem nepochopil smysl plugin hybridů. Stojí jako EV (ne-li dražší) a mají všechny nevýhody spalováků (složitost, servisní náklady, řvou, smrdí, musí se nabíjet i tankovat, musí na výměny oleje atd.).
Buď si koupím levného spalováka a smířím se, že řve a nejede a furt musím do servisu anebo si připlatím a mám tiché, dynamické a komfortní auto se kterým jezdím max 1x za 2 roky na kontrolu brzd a podvozku.
Buď si koupím levného spalováka a smířím se, že řve a nejede a furt musím do servisu anebo si připlatím a mám tiché, dynamické a komfortní auto se kterým jezdím max 1x za 2 roky na kontrolu brzd a podvozku.
Sedmým rokem jezdím se svým vozem Passat GTE, který jsem si pořídil především proto, že na počátku roku 2020 jsem ještě nebyl zcela připraven přejít na čistě elektrický automobil. Byla to pro mě přechodová fáze, krok mezi světy.
Dnes už to však vnímám jinak. Jsem si jistý, že můj příští vůz bude výhradně plně elektrický. Cesta zpět pro mě neexistuje.
Tak hodne štěstí s tym pertynaxem 😂
Kamaráde, nekrm prosím troIIa 🤗
www.auto.cz/…-rok-2025-159770
A nekrm trolla...
Druhé místo? Myslím, že by sis měl vyměnit brýle za dalekohled 👍
Nevím, nevím… Rohypnol loni zveřejnil skoro 8 K příspěvků a během celého roku mu vymazali jen jeden nebo dva. Přitom, jak všichni dobře víme, servíruje jen ověřená a pravdivá fakta.