Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Nová Toyota RAV4 konečně i jako plug-in hybrid. Umí i čtyřkolku

15 komentářů

PowerHouse
Jo, tak těch 212 km se netýká nabíjení z 10 na 80% za 30 minut..
Z 10% na 80% je to 15 kWh a víme co to znamená u tak těžkého a protiaerodynamického auta.
topten
@PowerHouse
jak rychle jezdis po meste ?
jako po dalnici ??
prehanej
Rosta Jež
@topten Docela dost lidí dojíždí do Prahy po dálnici ze středních Čech. Pak by ty, co to mají dál, měl prodejce upozornit, že tento phev možná ideální nebude pokud chtějí tyto trasy jezdit čistě na elektřinu.
topten
@Rosta Jež
tech 212km se tyka mesta, ne dalnice
mas to v clanku
ty bys neudelal prijimacky z cestiny, ktery se z velky casti tykaji pochopeni textu
Mikesus
@topten mám pocit, že každý hater EV má problém s pochopením textu a normálním, aspoň selským rozumem.
Rosta Jež
@topten Reagoval jsem na příspěvek, resp. na tvoji reakci k příspěvku, kde říkáš, že cca 200km to dá (v ideálních podmínkách) po městě. Na nějaké rychlostní komunikaci to bude daleko méně, tak jenom aby o tom kupující při koupi věděli.
Mikesus
@Rosta Jež jako že do prahy jedeš denně 100km? říká ti něco i nabíječka? Nevím jak u Vás, ale v Praze elektřinu znají všude, dokonce tam mají i zásuvky, i na parkovištích. Když chceš jezdit denně na elektriku takovou dálku místo vlaku, stačí si otevřít mapu s nabíječkama nebo zvolit BEV, které to zvládne levou zadní.
Nicméně souhlasím, že PHEV není úplně dobrá volba. Měl jsem možnost srovnat a moc nedává smysl. Je potřeba nabíjet denně, na elektriku tenhle už aspoň těch 150km ujede, takže se použití dá rozšířit, ale pak zase zbytečně se tahá komplikovaná technika, která se nepoužívá a musí se servisovat.
Rosta Jež
@Mikesus Ano, do Prahy jezdí lidi (větší část po dálnici) i kolem 50 km jedna jízda. Tzn. řekněme přes 100km cesta tam a zpět. S touto RAVkou to bude na hraně. Ne všude jde dobře nabíjet když člověk maká v práci. Taky chodit to odpojovat a přeparkovávat není ideální. BEV to zvládne určitě, ale o tom tady asi řeč není.. No ale kdo chce phev ať to zkusí, já jsem o phev uvažoval, ale nedávalo mi to nakonec smysl.
lamal
@Rosta Jež
Vacsina to ma do 30km z okolia do Prace, plugin je o tom, ze ho nabijas doma, neviem co je za problem to nastoknut kazdy druhy den po praci ked mas doma garaz, alebo pristresok s nabijackou.
Barry Lyndon
Ta prezentovaná čísla dojezdu mi připadají hodně nereálná. Baterie se mezigeneračně zvětšila o cca 25-30 % (celková, využitelná), ale navýšení dojezdu prezentují 82-116 %. Předchozí generace má ve městě 98 km a teď najednou 212 km? To by musela mít spotřebu na úrovni karbonového BMW i3...

Jinak cením, že už není povinná prosklená střecha, ale nekoupil bych to na těch ve vyšších výbavách povinných 20tkách, na minulou generaci jsou už i 19tky příliš.
Mikesus
@Barry Lyndon ten dojezd narostl hodně. Mohla zapracovat i účinnost. Ty minulé generace bev/phev na tom byly bídně. Tak to třeba taky něco udělá. Chce to zkusit nejdřív. Kolik dojezd zvládáš s tou tvojí? Já v tom minulém PHEV byl na nějakých 55-60km, ale měl jsem to vždy jen na chvíli, takže předpokládám, že na tom budeš o něco lépe.
Barry Lyndon
@Mikesus Reálně to v létě na okreskách (jízda kolem 60-90 km/h, takové ty příměstské/vesnické okresky, kde nejedete 120) dá i 80 km, v zimě tak 60-65 km. Rychlejší jízda kolem 130 žere samozřejmě hodně (je to vysoká kysna s Cx z minulého století), ale vlastně ani nevím kolik, v režimu EV jsem s tím po dálnici nikdy nějak dýl nejel a objektivně to neměřil (subjektivně bych řekl, že to na dálnicí každý kilometr sežere dva kilometry dojezdu 😊). Oni s tím jezdí spíš kolegové, já zřídka. Jinak já jezdím oproti ostatním dost efektivně (ne pomalu), takže mívám u většiny aut spíš nižší spotřebu... 😊
simson33
@Barry Lyndon Na dálnici je ale asi lepší využít vynucený hybridní režim, ne? Nebo se systém umí chovat logicky a v určité rychlosti ho kvůli efektivitě aktivuje sám i při plné baterii?
Barry Lyndon
@simson33 V RAV4 je EV režim fakt EV (však má auto i tepelný čerpadlo), takže má minimální tendenci zapínat spalovák. To se děje až tak při minus 15 °C nebo při hodně vybité baterii a prudké akceleraci do kopce apod.. Pokud jde o dálnici, tak EV funguje až do nějakých 135 km/h a pak se zřejmě automaticky zapne spalovák. Píšu zřejmě, protože buď jsem při krátký cestě těch 135 nejel a nebo při delší cestě měl dávno přepnuto na HV ručně. Jinak minulá RAV4 nemá žádný sofistikovaný mód, kdy by se EV/HV přepínalo podle datových podkladů apod. Je to čistě na řidiči, člověk si připadá trochu jako kapitán ponorky "tichý chod!" 😁
dodo24
@Barry Lyndon z 22,7kWh tých 212km je len ťažko predstavitelných. Na rovnako velkej ID4 je umenie jazdiť v meste za 12kWh, čo by znamenalo dojazd 190km. Aj to len v jarných a jesennych mesiacoch