Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Poklad z Nošovic se ještě nevzdává! Má nový silný motor a kombi za cenu hatchbacku

50 komentářů

kozakm
Motor znám z Tucsonu, v lehčím i30 pojede ještě o kus líp. 7st DCT funguje taky slušně, neváhá při rozjezdech jako koncern. V normal režimu, jak bývá zvykem, zbytečně podtáčí motor, takže jsem jezdil převážně ve sportu. Kickdown je takový rozpačitý, sice podřadí celkem rychle o dva až tři stupně, ale tím se motor dostane do horního pásma otáček, kde mu ale už chybí výkon, takže uberete plyn, převodovka přeřadí o stupeň výš a konečně to začne pořádně táhnout.

A poslední věc, která mi na DCT vadila, že při dobržďování třeba na semaforech tím, jak postupně snižovala kvalt, tak auto víc a víc brzdilo motorem a zpomalování bylo protivně neplynulé. Dělají to i ostatní dvojspojkové převodovky? Má někdo srovnání? U EV si naopak užívám, že na rekuperaci zpomalí do zastavení úplně dokonale sametově.

Ještě spotřeba, já jezdil za 7,8, v lehčím a aerodynamičtějším autě to bude lepší, ale 6,1 nevím nevím.
Michal Chmelař
@kozakm
Mám zkušenost se starší dvouspojkou PowerShift ve Fordu Kuga II a tam to nedělalo, na zpomalování a dojíždění na semafory mi nepřišlo nic nezvyklého.

Jinak dobrý ten popis kickdownu, to mají u Hyundai fakt zvláštně naladěné. Takový speciální trik, aby to víc zrychlilo, uber 😄
kozakm
@Michal Chmelař no, čekal bych, že to podřadí do pásma maximálního výkonu, ale ono to podřadí do pásma (skoro) max otáček a tam ten motor zdaleka tolik nejede jako třeba o 1000 otáček níže...
Michal Chmelař
@kozakm
Chápu, taky bych to tak čekal, měli by víc zohlednit v tom naladění, že má motor turbo a podle toho má taky průběh točivého momentu.
Arese
@Michal Chmelař A to je právě jedna z věcí, která mě na automatech sejří. S manuální převodovkou si řidič může podtáčet jedině sám, vlastní blbostí. Tady za něj blbne převodovka.
sargis
Ako su na tom tieto benziny? V praci mam troch kolegov ktori aj s nizkym najazdom uz riesili zakrabonizovany motor (tusim 1,4 T-GDi v Kii). A dalsi co mal 1,6 v Tuscone nevel po 4 rokcoh prejst na emisnej. Mal auto v servise skoro mesiac - a to jazdil dialnice do prace.
kozakm
@sargis Můj 1.6 T-GDI v Tucsonu měl emise na prvním STK vzorové. Jediné problémy, co vím, tak jsou s EGR, který se řešil napřed softwarově a pak výměnou v záruce. Přičítám to ale dost stylu jízdy na spotřebu a podtáčení motoru.
kajmik01
@sargis měl jsem i30 III kombi 1.6 t-gdi 103kW od roku 2018 do 2025, častěji popojíždění po městě a motor naprosto v pořádku.
Závady za 7 let😒br /> - měněna manuální spojka na záruku
- měněny brzdové destičky
Stanislav Hstanislav
@kajmik01
Měl jsem jako služební i30 1.4 t-gdi 103 kW, také od roku 2018 do roku 2019, pak ho dostal kolega a jezdí s ním dodnes. (v obsahu jste se asi spletl v roce 2018 se žádná 1.6 T-Gdi do i30 nedávala. Cca ve 30 000 km se začalo projevovat takové chvilkové přidušení při přidání plynu. V servisu to bylo několikrát, ale nikdy se to neodstranilo. Ale na druhou stranu stále jezdí a to má již přes 210 000 km.
Frfla
Za mě, za chalupáře a zahrádkáře s rodinou, asi ta nejlepší volba. Teda ten 110kw 4-válcový motor s automatem. Konstrukčně sice 10 let staré, ale s Kiou Ceed kombi a K4 kombi asi nejlepší dnešní volba (při té green deal bídě). ICE motor (bez toho zbytečného mhev), jednoduchá opravitelnost a snad i auto držák. Oktávka je už moc drahá, Jogger kvalitativně a bezpečnostně nic moc, auta Stellantisu nejen kvůli motorům ignorovat a Rencek nemá taky nic. Čína se zatím v tomto segmentu neukázala. Jinak sen českého chalupářů a rodin jsou spíše auta typu VW Caddy, Berlingo, nebo Tourneo Courier.
Možná trochu lepší volba 7 let záruky u sesterské Kie ceed, jinak super.
Flai
@Frfla Jogger máme a s bezpečností to věřím nebude terno ale z narazovych testu EURO NCAP se stala fraška a nesmysl. Kdy se řeší asistenty takže diky absenci asistentu jsou testy ko ... Kvalita? JOGGER 1,0 LPG má problémy s termostatem,cukani za studena Jinak žádné konstrukční vady Nyní je novinka 1,2 LPG kde ještě nikdo neví jaká bude spolehlivost. Každopádně Dacia diky LPG jezdí za půlku cca 40% realná uspora vůči benzinu což ocení všichni
kozakm
@Flai fraska je to jen pro ty, co se misto na hvezdicky neumi podivat na procenta v jednotlivych kategoriich. A Jogger je na tom s ochranou prednich i zadnich cestujicich proste bidne
praptak
@Flai Podívejte se čistě na pasivní bezpečnost a zjistíte, že to není dobré.
Rosta Jež
@Frfla Sice konstrukčně starší, ale s tou 1.6 to má aspoň multilink. Taková Oktávka s 1.5 ma obyčejnou torzní příčku a to je opravdu low-cost řešení.
topten
cekal jsem dvoulitr a aspon 200k
150k je zaklad, nic silnyho
kozakm
@topten 150k je uplne v pohode a navic zadny dvoulitr v EU nemaji
vecernicek2
@kozakm Může to být "v pohodě", ale článek mluví o "silném motoru". Jistě je to subjektivní záležitost, ale mně taky připadá formulace "silný motor" v nadpisu dost nadsazená.
kozakm
@vecernicek2 je pravda, že po přečtení nadpisu jsem podvědomě taky čekal něco jiného než starou dobrou jednašestku
vecernicek2
@kozakm Já bych i jedna šestku čekal, protože jsem tušil, že dvoulitr tam asi nedají, ale očekával jsem vyšší výkon. Vždyť Kia/Hyundai umí i 150 kW z 1.6.
kajmik01
@vecernicek2 na druhou stranu je tohle stejný motor jako má mnohem větší a těžší Tucson.
Já měl i30 1.6 t-gdi 103 kW a jezdil velmi slušně, neměl jsem žádné problémy s výkonem.
rohYpnol
@vecernicek2
Silný je asi logicky vzato vztahováno k třídě, že. A v porovnání s mnohými konkurenty je to silný motor. Co by za to stellantis dal...
praptak
@rohYpnol Tak se podívejte jinam, třeba ke Škodě.
Rosta Jež
@praptak Škoda bude ale s 1.5 dražší, o 2.0tsi vůbec nemluvím, to už je cenově úplně mimo srovnávací kritéria. Je třeba v porovnání zohledňovat i cenu.
Jiří Kalabza
@topten
Bohužel v dnešní době tříhrnků 1.0 a 1.2 je i taková 1.6tka silný motor…
kajmik01
@Jiří Kalabza přesně tak, dnes najít normální čtyřválec je skoro zázrak.
topten
@kajmik01
neplacej nesmysly a podivej se treba na oct jako typickyho zastupce nizsi stredni, kde zaklad je 4 valec 1.5tsi, sic podladenej na 85kW
šofér
@topten - tak ještě nedávno byl základ 1,0 TSi,,
praptak
@šofér 1,0 je k dispozici v Karoqu stále. Jenže je k dispozici středně výkonný 1,5 TSI 110 kW a 2,0 TSI ve více variantách.
Oldřich Khur
@kajmik01 Všechno se jednou přežije. Dnes jsou 3válce úplně jinde než byla první generace ve škodovkách. Ale český řidič je má v hlavě na věčné časy. K modernímu 3válci dostanete jako bonus lepší jízdní vlastnosti díky nižší hmotnosti. Na druhou stranu do kopců je opravdu lepší klasika od 1.6 vejš.
del42sa
@Jiří Kalabza 110kW vzhledem k neustále narůstající hmotnosti aut fakt není silný motor....
Lenka Čížková
@del42sa Přesně tak, Zdendo. 👨🏻‍❤️‍👨🏻
rohYpnol
@del42sa

Samozřejmě že je. Protože tady ta hmotnost ještě nijak nenarostla. Protože to mimo jiné netahá půl tunovou baterku, že... 😁
del42sa
@rohYpnol za mě si pod označením silný motor představuju třeba 1,6l Puretech 133kW , ale ne 110kW ještě přidušenou automatem.
Ostatně ani s tou 133kW auto které nemá těžkou baterku a hybridní pohon nejede bůhvíjak extra dynamicky a to je jen o cca 100kg težší než ten Hyundai ...
rohYpnol
@del42sa
"přidušenou automatem"... 😁 Aha, až na to, že tohle je 2spojka a nic nedusí, že 😁
del42sa
@rohYpnol tak hlavně nezapomeň připojit aspoň 5 smajlíků ....
topten
@del42sa
kdyz vezmu jednickovou oktavku 1.8t 110kW, tak i plne nalozena a s rakvi na strese narvana lyzema to byla raketa, ta soucasna se stejnym vykonem je nuda
.
pritom stara vazila cca 13q, nova o metrak, v plny palbe max o dva vic, ale zrychleni +- stejny a maximalka misto 215 skoro 230, coz fakt neni malo (potrebujes o 1/5 vyssi vykon nez pro 215)
.
podle me to je tim, ze jsme si zvykli na vic koni a neumime podrazovat a jezdit na vyssi otacky, protoze tehdejsi nejvyssi petce odpovida otackove dnesni ctyrka, ale vsichni to u manualu dusej na sestku dokud to nezacne dunet a pak to vubec nejede ..
rohYpnol
@topten
Klasický nesmysl jak jsme od tebe zvyklí... Víš čím to je? Je to právě tím, jak EU zhoršuje životy nám všem. Je to těmi nesmyslnými emisními normami a CO2 sankcemi, kdy motor má zcela jiné priority než to, aby fungoval podle přání uživatele!!! Protože funguje podle přání eurobruselské excelovské tabulky. Blbý, co? 😄 😄 😄
praptak
@rohYpnol Jaké máte sankce u staršího auta v našich podmínkách, žádné.
rohYpnol
@praptak
Však taky píše, že starší vozy podle něj jezdí lépe, že... 😄 Trochu mysli...
praptak
@topten Na druhou stranu taková 1,5 TSI jede v Kamiqu nebo Scale velmi dobře. Je to asi osobním nastavením, já třeba auto u manuálu nízkými otáčkami nedusím.
PavelK_
Pokud člověk nemá vyloženě averzi vůči korejským automobilům, tak není o čem.
rohYpnol
Nejlepší nabídka a model pro rodiny v nižší střední třídě dnes. Paradoxně, díky koncepční zastaralosti, která dnes znamená místo nevýhody již výhodu. Protože EU automotive je i díky EU ve stavu, kdy krok vpřed znamená tři kroky zpět...
Severní Předměstí
@rohYpnol To je vždy fascinující číst podobné perly. Myšlenka, že koncepční zastaralost je dnes výhoda, je asi stejně přesvědčivá jako tvrzení, že analogový telefon je lepší než smartphone, protože má méně funkcí.
Realita je o něco prostší. Automobilky dnes musí splňovat bezpečnostní, emisní a technologické standardy, které jsou nesrovnatelně přísnější než před deseti nebo dvaceti lety. Označovat to za tři kroky zpět chce docela slušnou dávku fantazie.
Ale chápu, odkud tenhle pohled přichází. Pro někoho je technologický pokrok zjevně spíš nepříjemná komplikace než výhoda. V takové logice by byl ideálním rodinným autem nejspíš ještě Trabant.
A vlastně proč ne. Minulost má jednu velkou přednost. Člověk v ní nemusí moc přemýšlet.
rohYpnol
@Severní Předměstí
Pro tebe je největší nepříjemností cizí názor, fakt a realita 😁
Jsou funkce, které chce zákazník, které něco přinášejí. Jenže bohužel dnes je mnoho funkcí, které vyžaduje nesmyslná direktiva EU, ale zákazník je nejen že nevyžaduje, ale dokonce ani nechce.

Například nevím, který racionální zákazník oceňuje to, že má auto místo kvalitních surovin vyrobené z odpadků a recyklátů 😄 😄 😄 Stejně tak neznám nikoho, kdo by v autě chtěl mít nesmyslné upozornění na překročení rychlosti...
Arese
@rohYpnol ...nebo de-bi-lní stop start!
praptak
@rohYpnol Nevím, zda je třîválec s přímým vstřikem a čtyřválec jen s automatem nejlepší nabídka.
Rosta Jež
@praptak Manuál fajn, automat v 95% ještě lepší. Dnešní dvojspojky už řadí rychle a hladce. A kdo moc chce, poohlédne se po něčem s pádly.
Man Ký
Inženýr z předměstí pochválí i slupky od brambor 😊
M1K0
Toto auto je asi nesmrtelne. Cudujem sa ze sa este predava ale asi ma dobry pomer ceny a vybavy + motor ktory ma aspon 4 valce v ponuke, nejaka pekna farba a vybavene. Len tie disky su zvlastne.
Rosta Jež
@M1K0 To určitě ano, když i firmy kupují tyto kombíky (i30/ceed) ve velkém.