Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Orlen v Česku zakázal vjezd čínským autům! Prý z obavy o špionáž

29 komentářů

audis
dal Orlen seznam výrobců? Mnoho nových značek, nepamatuju si všechny odkud jsou, Obsluha vjezdové brány těžko rozliší, jestli tesla nebo rimac je z číny nebo z jiné země. Já skoro taky ne.
kajmik01
@audis psali, že kontrolují VIN, auta vyrobená v Číně mají na začátku L.
To ale znamená i některé modely Tesly, Volva nebo Dacia. I když mám pocit, že do areálu nemohly ani elektrické modely.
Stejsn
Sbírat data umí spousta moderních aut. Takže spíš je otázka, jaká auta do areálu vůbec pustit.
CRASH BOOM BANG
@Stejsn
Co myslíte, mohl by do areálu Orlen vletět dron značky DJI?
Dušan Trnka
@CRASH BOOM BANG V žiadnom prípade ! Bude sa tam jazdiť na koni, alebo somárovi . Drvivá väčšina elektro sa vyrába v Číne a tak sa zakáže všetko .
CRASH BOOM BANG
@Dušan Trnka
Kdo ví, možná Orlen spoléhá na holubí poštu, protože čínské mobily tam brzy skončí jako zakázaný gadget.
adamzprahy
@CRASH BOOM BANG ochrana proti dronům se u takových objektů samozřejmě řeší také
honziss
@CRASH BOOM BANG A co teprve kdyby tam vjel robotický vysavač 😉
adamzprahy
@Stejsn v článku to máš napsané: čínské firmy mají povinnost spolupracovat na zpravodajské činnosti. Riziko bude nejvyšší u těch aut, kde čínská centrála vlastní a zpracovává data a ideálně nemá podíly zahraničních vlastníků (tj. aby to nikdo neprovalil), takže jde primárně o ty e😜anzivní značky co mají vlastní vývoj typu BYD, Greatwall atd. Opakovaně se prokázalo že průmyslovou špionáž Čína dělá ve velké míře. Takže opatření je na místě. A i proto jsou nutná cla. E😜ort aut do evropy čínská vláda nedotuje jen tak z plezíru.
Zetti
Na cinskou konkurenci z opacne strany.... Už sem to cetl o polsku, pocitam dalsi průmyslové objekty budou nasledovat 👍👍👍👍
Dušan Trnka
@Zetti Skús porozmýšľať ! Potrebuje Čína nás, alebo mi ju ? Ona má viac ako miliardový vnútorný trh a vyrába sa tam všetko z elektroniky a nielen z nej ...
ericn
@Dušan Trnka No ale je tam zaprvé obrovská nadvýroba = oni potřebují nás abychom jejich věci kupovali. Za druhé - my potřebujeme je, protože těžký a chemický průmysl jsme si zlikvidovali. A za třetí - Čína chce být No.1 Velmoc, tak musí sledovat cvrkot a Evropa a její nálady jsou pro ni sakra důležité, kvůli strategii 😉
ptr078
@ericn A za stvrte, kym cina sama prisla na nejake knowhow, tak to pre istotu ukradla.
Zetti
@Dušan Trnka
nechci o tom premyslet, pro mne je komunisticka cina spolu s Indii a dalsimi asijskymi satelity vetsi nebezpeci nez rusko. Je jich na pocet lidi v souctu skoro pulka sveta a je jim tam tesno. Sekani hlav jim nedela zadny problem. Vycpavat je prachama neni moc rozumny
JirkaVejrazka
@Zetti O Indii toho moc nevis, vid? 😉
topten
@Dušan Trnka
spoustu veci neumej, treba konkretne z ty elektroniky kdyz jsi ji zminil
v EU dela prumysl 20% HDP, v chine 29%
kdyz to prepoctes na hlavu, tak v EU to v $$$ vychazi 2x tolik nez v komunisticky chine
honziss
Doufám, že to je jen nějaká legrace nebo zviditelnění se. Protože, jestli firma velikosti Orlenu vážně myslí, že tohle je moderní trend průmyslové špionáže, tak to abysme se začli bát doopravdy.
JirkaVejrazka
@honziss To neni domnenka, tohle zacalo po zprave polskych berzpecnostnich slozek kterou napsali po navratu nekolika jejich pracovniku z Ciny.
MihiCZ
K té anketě. Ještě že většina těch co by si to čínské auto koupila, tak si ho stejně nekoupí, protože jsou to takové kapacity, že se nezmůžou ani na průměrnou mzdu.
traveldrive
Čím to je, že blbec sa vždy odkope sám, bez toho, že by to na neho niekto skúšal...(?)
MihiCZ
@traveldrive Opět ta sebereflexe. Už jsem se bál, že se neozveš😄

Vím, že nemáš rád čínská auta, takže to tě asi nenadzvedlo. V tom případě to bude ta průměrná mzda. Hele, to že na ní nedosáhneš, tak za to já fakt nemůžu.

Žij blaze a zase příště👋
Pepa_007
@MihiCZ lidé chudí duchem dokážou jen urážet a nálepkovat. Upřímně te lituju.
MihiCZ
@Pepa_007 Pepíčku, to jsi spletl. Já do blbců tady nikdy nikomu nenadával. To Traveldrive má takovou tradici, že tady každému nadává. Ty jsi koukám asi stejný borec.

Oba jste mohli napsat argumenty proč není pravda to co jsem napsal, na to jste se ale ani jeden nezmohl. Ten kdo vás tu delší dobu sleduje, ale nemůže být překvapen.
Igor Albert
Môže vojsť aj čínske , ale musí mať nápis slava ukrojine....
Jon Bon Novy
Darmo sa to tu 1000 krat pise.
Inteligentne slabsi jedinec a rusofil si cinsky srot aj tak kupi.
traveldrive
@Jon Bon Novy To je neuveriteľné, ako môže niekto vypotiť takú absolútnu neskonalú hlúposť...
Ja Prvni 123
Ne pry - fakticke riziko spionaze.

Vlastne skoro jistota, to ani neni riziko.

Ale smudlum novinarum to nevadi.
Bud jsou hloupi nebo uplne bez moralky.
Pepa_007
Správná cesta. 👍👍👍👍
Petr Janek
@Pepa_007 🥱