Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Challenger T/A a Charger Daytona pro modelový rok 2017 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (32)
Dodge Challenger i Charger se ještě více ohlížejí do minulosti a připomínají své předky z přelomu šedesátých a sedmdesátých let, patřící v současnosti k vyhledávaným youngtimerům.

Dodge se s modely Challenger i Charger vrací do dob, kdy stejnojmenná kupé patřila k úspěšným pony i muscle cars a slavila úspěchy na závodních tratích. Menší z této dvojice zatápěl konkurenci ve své třídě v sérii Trans Am, zatímco větší byl hvězdou NASCAR.

Pro modelový rok 2017 se automobilka u kupé Challenger zaměřila na omlazení provedení T/A, které je inspirováno stejnojmennou verzí z roku 1970. Ta tehdy vznikla v počtu pouhých 2399 exemplářů, sloužících za základ závodních vozů pro sérii Trans Am, kterou tehdy pořádal Sports Car Club of America’s.

Nový Dodge Challenger T/A vychází z provedení R/T a má pod kapotou atmosférický vidlicový osmiválec Hemi o objemu 5,7 litru s výkonem 280 kW (381 k). Ten je vybaven novým aktivním výfukovým systémem a roztáčí nová 20-palcová kovaná kola.

Svému vzoru z počátku sedmdesátých let se pak přibližuje barevným provedením své karoserie s černou kapotou a pruhy na bocích. Standardem jsou zde rychlozámky kapoty motoru i světlomety „Air Catcher“ se vstupy vzduchu ve svém středu, které jsou převzaty z nejvýkonnějšího provedení s motorem Hellcat.

Zájemci o sportovnější svezení si mohou objednat paket Super Track Pak, jehož součástí jsou mimo jiné tlumiče Bilstein, nově nastavené ESC se třemi různými režimy nastavení i možností úplného odpojení a pneumatiky Goodyear Eagle F1. Standardem je šestistupňová manuální převodovka Tremec, zatímco osmistupňový automat se sportovním režimem a možností řazení pádly pod volantem bude dodáván na přání.

Pokud zájemce o stylové kupé zatouží po komfortnějším provedení, pak mu bude nabídnut Challenger T/A Plus, jenž se může pochlubit čalouněním kůží Nappa a multimediálním systémem Uconnect 8.4.

Příznivce výkonnějších motorů pak uspokojí Challenger T/A 392 s atmosférickým vidlicovým osmiválcem Hemi o objemu 6,4 litru a výkonu 362 kW (492 k).

Dodge Charger Daytona svým jménem odkazuje na okřídlené kupé s výklopnými světlomety v aerodynamicky tvarované přídí, které vzniklo v roce 1969 v počtu 501 vozů a dominovalo tehdy závodům NASCAR.

Na svého slavného jmenovce sice čtyřdveřový model neodkazuje podobně extrémními aerodynamickými prvky, ale snaží se mu přiblížit za pomoci barevného provedení své karoserie s černým pruhem přes záď a decentní spoiler.

Podobně jako Challenger T/A má i Charger Daytona pod kapotou atmosférický vidlicový osmiválec Hemi o objemu 5,7 litru s výkonem 280 kW (381 k) s novým aktivním výfukový systémem a standardem jsou i zde 20-palcová kovaná kola. I pro tento model je k dispozici paket Super Track Pak, ale chybí komfortnější verze Plus.

Naopak nechybí model Charger Daytona 392 s atmosférickým vidlicovým osmiválcem Hemi o objemu 6,4 litru a výkonu 362 kW (492 k), pro níž je standardem diferenciál s omezenou svorností, brzdový systém Brembo a 20-palcová kola obutá do pneumatik Pirelli.

Dodge uvádí, že výroba všech provedení kupé Challenger T/A i sedanu Charger Daytona pro modelový rok 2017 se rozběhne letos na podzim. Prodej se pak má u kupé rozběhnout v září a u sedanu v říjnu s cenami od 37.390 amerických dolarů (zhruba 905.000 Kč), resp. 39.890 amerických dolarů (okolo 965.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (32)

Doporučujeme

Avatar - petr164
20. 8. 2016 22:25
kultivace Chargeru
Ač na čisté linie Challengeru stále nemá, je nový Charger mnohem kultivovanějšího vzhledu než neotesaný balvan dosavadního modelu, kterému se stylista vyhnul obloukem. Ještě tak snížit tu děsnou hmotnost...
Avatar - CHerokee
19. 8. 2016 20:31
Re: Ameriky
Jak víš kolik má moje mašina koní? Harley je polotovar a kdo chce, jakože většina, udělá si z něj vlastní mašinu. Jen H-D vydává každý rok 10 cm tlustý katalog dílů. Dáš jako já sportovní filtr, laděné výfuky, jiné kabely, novou palivovou mapu....ale zase jak píšu není to o výkonu. U mě třeba o charakteru a hlubokém, ale neuřvaném zvuku. Na Harley člověk musí dospět. Většinou, když se na rejži vyseká. Mimochodem jsou i jiné hodnoty - třeba krouťák atp. Ale chápu, že přeborník jako ty se zajímá jen o výkon na litr. >:D

A jinak jo, třeba na to časem přijdeš, že objem nenahradíš ;-) . Přál bych ti to, mi to taky nějakou dobu trvalo.
Avatar - Magister
19. 8. 2016 20:24
Re: Ameriky
Využitelnost je dost relaltivní pojem. V USA nejezdí jen mustang ;-). Challengera jsem zkoušel a je to velmi příjemný svezení.
19. 8. 2016 17:36
Re: Ameriky
Ano, výkonné auto je tam dostupnější než u nás a daleko méně využitelné než u nás. A Mustang už nemá vzadu nápravu z žebřiňáku, takže už je taky pohodlný:)
19. 8. 2016 17:29
Re: Ameriky
nedavno mi tady jeden diskuzni kolega(vyznavac amerik) vysvetloval pojem petrolhead.
dozvedel jsem se, ze zakladem je osmival, bez ohledu na to, ze je treba v dodge ram.
a taky to, ze i s v6 jsi petrolhead, protoze jich moc nejezdi >:D >:D

nekdo proste chce hlasit pocet valcu nebo objem, druhy hleda zabavu a radost za volantem, treti maximalku atd. atd.