Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Viper končí, loučí se limitovanými edicemi

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Americká sportovní legenda dává sbohem. Na konci kariéry připravili u Dodge pětici omezených sérií.

Třetí generace Viperu nástupce nedostane, i na ni jsme přece museli chvilku čekat. Její produkce byla dokonce i zastavena kvůli nezájmu zákazníků, protože prodej spadl na třetinu předchůdce. V budoucím výrobním programu FCA pro ni ani tak není místo, zčásti i kvůli nemožnosti montáže okenních airbagů, které budou v USA povinné od roku 2018. Zmije se loučí pěti limitovanými sériemi. Monstrózní vidlicový desetiválec 8,4 l s výkonem 481 kW (654 k) a točivým momentem 814 N.m, který přenáší šestistupňový manuál dozadu, pod kapotami pochopitelně zůstává...

1:28 Edition ACR je pojmenovaná podle rekordu, kterého auto dosáhlo na okruhu v Laguna Seca. Randy Probst zajel za jeho volantem v říjnu 2015 čas 1:28,65 min. Vznikne v pouhých 28 kopiích, všechna kupé jsou černá s rudými pruhy, nechybí jim patřičná loga ani karbon-keramické brzdy, ale hlavně balíček Extreme Aero zahrnující masivní přední lízátko a extrémní zadní křídlo. V minulé generaci vznikla limitka ACR 1:33, tahle na ni navazuje. Čalounění interiéru je prošívané červenou nití.

GTS-R Commemorative Edition ACR vzdává hold svou kombinací bílé perleťové barvy a modrých pruhů závodním Viperům, šampionům kategorie GT2 mistrovství FIA GT ze sezóny 1997 a také jejich limitované edici pro běžný provoz. Vypadá stejně divoce jako ta první,, navíc přidané karbonové doplňky jsou vzhledem ke světlému laku hezky vidět. B-sloupky zdobí americké vlajky. 100 klientů se může těšit nejen na rudé bezpečnostní pásy, ale i na totožné technické vychytávky jako v případě předchozí.

VoooDoo II Edition ACR (podle oficiálních materiálů skutečně se třemi o!) je černá, lak doplňuje jediný grafitový pruh s rudými lemy na stranách a kokpit využívá stříbrného prošívání. Zrodí se jich 31. Snakeskin Edition GTC vyznává pro změnu zelenou metalízu s černými pruhy, tmavá je i kabina a nevznikne více než 25 exemplářů. Navazují na podobné edice modelového roku 2010. Dealer Edition ACR pak nabídnou pouze dva nejúspěšnější prodejci: Tomball v Texasu a Roanoke v Illinois. Modrý středový pruh na bílé karoserii doplní červený nad řidičem, stejnou barvu najdeme i v kokpitu. Těchto vozů bude vyrobeno pouze 33.

Všichni získají plachtu se svými jmény v příslušném barevném provedení. Pokračuje i program „1 of 1“, takže si dle stavu konta může zájemce naspecifikovat svého unikátního „jedovatého hada“. Základní ceny běžných verzí se pohybují od 87.895 do 107.995 dolarů (2,11-2,59 milionu korun).

Auta z limitek lze za oceánem objednávat od 24. června. Do Evropy se vozila oficiálně pouze první generace, pamatujete se na překlep v ceníku tehdejšího importéra, kdy dnes již klasický RT/10 „zlevnil“ z 2,85 milionu o celý milion? Zájemci se jen hrnuli, bohužel byli zklamáni, zařádil si pouze šotek. Vipery samozřejmě umí dovézt a upravit podle evropských předpisů firmy, které se zabývají individuálním importem amerických aut. Mimochodem, blíží se 25. výročí zahájení sériové produkce, to připadá na leden příštího roku. Od začátku sezóny 1992 se v továrnách na detroitských Mack Avenue a Conner Avenue vyrobilo na 30 tisíc Viperů pod značkami Dodge, Chrysler a SRT.

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Avatar - petr164
26. 6. 2016 14:18
Vlastně žádná škoda
Zatímco příslušně upravené Corvetty se vesele prohánějí po závodních drahách, Viper z nich zmizel již před několika lety. Kdyby to byla tak svělá konstrukce, tak by to bylo naopak. Navíc jízdní projev všech verzí Viperu není ani ábelsky sportovní ani sportovně majestátní ani prostě statutární (pro snoby všeho druhu s naditými prkenicemi). Takže jen pokrčení rameny nad neschopností bývalého vedení Chrysleru.
24. 6. 2016 08:50
Re: Sbohem a šáteček
O tom se nehadam, ja jen rikam, ze je obdivuhodny, ze nenechali zmiji vymeknout a radeji ukonci vyrobu.
Neni zajem = nebude zmije, zadny ustupky.
Avatar - Barrichello
24. 6. 2016 08:30
Re: Sbohem a šáteček
Jenže o ten vůz v podobě jaké je a za cenu jakou má nikdo nemá zájem >:D >:D

Takový drobný detail, že.

Těch co chtěli prodávat něco co nikdo nechce už tu bylo
23. 6. 2016 22:54
Re: Sbohem a šáteček
vzdyt je to zmije, jak pise Wawris, neotesana, zla zmije.
automatem by jsi z toho udelal leda tak uzovku ....

svym zpusobem si zaslouzi palec nahoru za to, ze nevymekli.
Avatar - Barrichello
23. 6. 2016 15:12
Re: Konec Vipera ?
Asi nic....nebo malá Barracuda zřejmě s oturbeným V6. Ale kdy přijde to nikdo neví...