Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Doporučujeme: Hity týdne 32/2014

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Které články a videa se vám minulý týden líbily nejvíce? Zde je přehled tří nejčtenějších a nejsledovanějších.

Přinášíme přehled článků a videí, které minulý týden vzbudily největší zájem. Které novinky a videa oslovily největší počet čtenářů? Podívejte se na krátkou rekapitulaci.

Téma městského vozu je podnětné a dalo příležitost vzniknout řadě návrhů – sériových i koncepčních – které mají mnoho společného. Nejsou to ale jen praktické rozměry karoserie, doplňky pro zpraktičtění interiéru či ekologické formy pohonu, ale také pohled na objem kabiny – jeho tvarování, vnitřní uskupení dílů (uspořádání sedadel či ergonomie přístrojové desky) a koncepční náležitosti (například provedení a mechanismus otvírání dveří). Pokusme se zmapovat deset návrhů na toto téma, jež zasluhují pozornost. Na městský automobil se však podíváme zeširoka – připomeneme si například historické experimenty, které měly za úkol přepracovat obvyklé městské hatchbacky, či dvoumístné studie s důrazem na aerodynamické vlastnosti karoserie.

I když se může zdát, že auta z Čech už nejsou tak výhodná, jak bývala, stále vycházejí ve srovnatelných výbavách o dost levněji než jejich protějšky ze sousedního Německa. A to všechno při průměrné marži ve výši asi pět procent na jeden vůz. Volkswageny přitom dosáhnou jen na dvě procenta... Výhodou Škody je, že může využívat nejmodernější agregáty a platformy z celého koncernu. Proto dokáže zkonstruovat přímé konkurenty nabídky mateřské automobilky, jako je například třetí generace modelu Superb. Ta se příští rok utká s právě představeným passatem. Jelikož cílem českých konstruktérů je prodat 1,5 milionu vozů za rok 2018, chystá se toho pochopitelně mnohem více...

Ford Mondeo patří k těm nejtypičtějším evropským vozům. Vždyť kupříkladu v Británii se vžilo označení „muž v Mondeu“, které je synonymem průměrného, všudypřítomného člověka. Čtvrtá generace tohoto Fordu se však představila již téměř před dvěma lety. Vzhled auta lidé již dobře znají, Ford však odložil představení vozu na evropském trhu, a to až na říjen letošního roku.

Na parkovištích se můžeme s „uměním“ některých řidičů setkat snad denně. Jedni zaparkují tak, že do svého automobilu nemůžete ani nastoupit, jiní se postaví rovnou přes dvě místa a extrém občas představují luxusní SUV, zaparkovaná podél žlutých čar se zapnutými výstražnými světly.

Aktuální generace Mercedes-Benzu S umí díky systému Steering Assist samo řídit, kvůli platným předpisům však udrží rychlost a směr jízdy jen pokud řidič stále drží ruce na volantu. Jeden z majitelů si však s tímto problémem poradil.

Video ukazuje několik Porsche, které zkoušejí na okruhu ostrý start. To, jakým stylem vystřelí z klidu model 911 Turbo či to, jak u startu zní GT3 či Cayman GTS, se jen tak neomrzí. K tomu ale autoři videa přidali i záběry z vozu, a to i v zatáčkách, takže snímek ve výsledku potěší i ty, kterým se více líbí sledovat chování vozu v obloucích než na rovině.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)