Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekologie v podání Batmana? Na prodej je elektrická, plně pojízdná replika Tumbleru

Filip Melich
Diskuze (0)

Batman je znám díky mnoha věcem, ale environmentalismus mezi ně zrovna nepatří. Bylo tedy na jednom z jeho fanoušků, aby postavil verzi Batmobilu poháněného elektřinou. Replika je dokonce na prodej.

Trilogie o Temném rytíři od uznávaného režiséra Christophera Nolana se stala ikonickou z mnoha důvodů. Pro automobilové fanoušky jedním z nich je Batmobil s názvem Tumbler. Během let se zrodila řada více či méně zdařilých replik, přičemž tu nejnovější má na svědomí mladý vietnamský umělec a architekt Nguyen Dac Chung. Výroba trvala zhruba dva roky a jejím účelem byla především propagace Nguyenovy společnosti Macro Studios, která vyrábí cosplay kostýmy a předměty.

Nguyen pro účel stavby sestavil tým designérů, architektů, mechaniků a konstruktérů. První prototyp byl poháněn klasickým spalovacím motorem, ale nakonec padlo rozhodnutí udělat Tumbler ekologičtější a zkonstruovat jej jako elektromobil. V původní filmové podobě se o pohon stará zážehový 5,7litrový motor V8 od GM. Jeho výkon dosahoval až 500 koní a Nolanův Batmobil s ním byl během natáčení schopný uhánět rychlostí přes 160 km/h.

Elektrická verze Batmobilu údajně zvládne dosáhnout maximální rychlosti téměř 105 km/h. Neznáme však výkon elektromotoru nebo kapacitu lithium-iontové baterie. Celková hmotnost repliky nepřesahuje 600 kilogramů, což napovídá, že baterie nebude příliš velká. Dojezdu nepomůže ani čtveřice velkých zadních kol o rozměru 18 palců s pneumatikami velikosti 33 palců (u originálu dosahovaly 44 palců). Vepředu jsou pak 13palcová kola s pneumatikami o průměru 22 palců. Ale na celkovém dojezdu vlastně nezáleží, není to účel repliky.

Video se připravuje ...

Nguyenův Tumbler je své předloze velmi podobný, ale o dokonalou kopii se nejedná. Se svojí délkou 3,7 metru a šířkou 2,4 metru je o téměř metr kratší a o půl metru užší. Filmový Tumbler měří 4,57 metru na délku a 2,84 metru na šířku. Jeho hmotnost jsou necelé 2,5 tuny, ve srovnání s výše zmiňovanými necelými 600 kilogramy repliky. Jediným podobným rozměrem je výška – 1,3 metru vs. 1,5 metru originálu. Některé detaily karoserie jsou také odlišné a falešný je s ohledem na zvolený typ pohonu i výfuk (tryska).

Základem konstrukce je ocelový rám, přičemž karoserie je poskládána z různých materiálů, především polymeru ABS, kompozitu a uhlíkových vláken. Některé části byly vyrobeny ručně, zatímco pro jiné byl zvolen 3D tisk. Hydraulické dveře lze otevírat dálkovým ovládáním a v interiéru je místo pro dvě osoby. Výhled je po vzoru filmového Tumbleru mizerný, ale pomoci mají čtyři kamery, které zaručují téměř 360° přehled o dění okolo vozu.

Tato replika je aktuálně na prodej prostřednictvím vietnamské automobilové galerie Van Daryl, která se specializuje na futuristická vozidla inspirovaná sci-fi a komiksy. Cenu Nguyenova Batmobilu však neuvádí, je dostupná na dotaz.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme