Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrickou motorku už chystá i Harley-Davidson. Víme, kdy dorazí

Stanislav Kolman
Diskuze (11)
Peklo zamrzlo. Na elektrický pohon už mezi výrobci motocyklů sází i jedna z největších legend – značka Harley Davidson. A první takový kousek ukáže světu brzy.

V elektrickém pohonu nevidí budoucnost jen automobilky, ale i výrobci motocyklů. Nejde však jen o mladé start-upy, ale i zavedené značky. Harley-Davidson se tímto směrem alespoň z části vydal už v roce 2014 s projektem LiveWire. Šlo o vyjížďku flotily 40 na zakázku vyrobených elektrických motorek, které putovaly po Spojených státech i Evropě.

Není žádným tajemstvím, že finanční situace společnosti není v posledních měsících ideální. Věří ale, že právě elektrická motorka by mohla prosperitu firmy zlepšit. Základna zákazníků pozvolna stárne a právě motocykl na elektřinu by mohl přilákat novou mladou vlnu. Otázkou ale zůstává, jak bude tento typ pohonu kooperovat s rebelským obrazem značky.

Společnost z Milwaukee nevěnovala oznámení elektrické motorky žádnou výraznou pozornost, k odhalení budoucích kroků postačila výroční zpráva. „Dali jsme si za cíl postavit první elektrickou motorku do 18 měsíců,“ stojí v tiskových materiálech, které firma Harley-Davidson uvolnila v lednu.

„Společně s tím oznamujeme, že budeme agresivněji investovat do rozvoje technologií, které budou ke stavbě elektrických motocyklů potřeba. Chceme tím oslovit nové publikum,“ vysvětluje značka, která dodává, že motorky s tímto typem pohonu jsou dnes ještě v plenkách. „I s elektrickým pohonem si budeme zakládat na vzrušení z jízdy. Jsme z nové role nadšeni, pomůže nám v růstu našeho podnikání,“ dodává.

Stanislav Kolman
Diskuze (11)
3. 2. 2018 18:33
Re: motorky
Neznám, protože jsem se nikdy neobtěžoval se nějak blíže podívat. Třeba "Dynu" znám jen tady z diskuze, protože o ní Cherokee několikrát psal. Pochopitelně jsem ledacos viděl, ale nemám ani páru, jak se to jmenovalo. :-)
2. 2. 2018 20:03
Re: motorky
ok.
(Ale asi znáš. Je to stále stejné, hodně železa. :-) Řady Sportster, Softail, Touring - Glidy. Dyny a V-Rod letos už v nabídce nejsou. Nic na okruh. ;-) )
2. 2. 2018 18:14
Re: motorky
Dál jsem to nezmiňoval, protože souhlasím. Na motorce je člověk zranitelný a měl by k tomu tak přistupovat.

Nebyl jsem si jistý, jestli to byla narážka na značku (jako že HD a sport nejdou dohromady), nebo na stereotypního jezdce. Po pravdě, nabídku HD prakticky neznám. Trochu V-Rod, Sportster.

Lidi, co se k takovému místu přistěhují (páč levný pozemek) a pak fňukají nad hlukem, bych věšel za varlata. :-!
2. 2. 2018 16:52
Re: motorky
Nechci ti oponovat. Ale klakson skoro nic neřeší. To by musel řidič jaksi troubit skoro furt. Já jsem spíš myslel přizpůsobit charakter a styl jízdy provozu, aby nebylo potřeba se hlásit o místo na slunci hlukem. Vím, ne vždy to jde stoprocentně, namítneš. Někdo tomu říká defenzivní jízda. (Mě se ten termín sice moc nelíbí, ale pro stručnost.... jak jsem napsal před tím, myslet.)

HD jméno na ploché dráze....ale no tak......dobře víš co jsem chtěl říct. Nebo, proboha, snad znáš někoho, kdo má dnes pro vyblbnutí na okruhu HD ? ;-) A Buell není HD, znám tě, tak to napíšu raději hned. ;-)

Na letišti - okruhu mi hluk nevadí. (No možná proto, že zrovna vedle nemám vilku. >:D )
2. 2. 2018 16:30
Re: motorky
Celkem dost jsem se s tím setkal třeba v UK. Pokud jde o upozornění, i motorky mají tzv. zvukové výstražné zařízení. :-) Na trhu jsou klaksony, které by porazily i vola. >:D Limitující je, že tak nebezpečným situacím nemůžeš předcházet; můžeš ho použít, až když hrozí nebezpečí. Osobně však nejsem zastánce nadměrného hluku. Já mohu mít helmu a špunty v uších, chodec těžko.

Jo, v uzavřeném prostoru je to něco jiného. I když i letiště a okruhy můžou mít hlukové limity. Pokud jde o HD, neudělal si jméno na ploché dráze?