Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP představuje nejbezpečnější automobily za rok 2018

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Organizace Euro NCAP zveřejnila trojici automobilů, které jsou nejbezpečnější z testovaných vozů za rok 2018 podle jejího systému hodnocení.

Organizace Euro NCAP v letošním roce ve svých testech věnovala zvýšenou pozornost ochraně chodců a cyklistů, což se projevilo i v oblasti asistenčních systémů. Michiel van Ratingen, generální tajemník Euro NCAP, k tomu uvedl, že letošní vítězové jednoznačně prokazují, že výrobci usilují o nejvyšší úroveň ochrany a hodnocení Euro NCAP představuje katalyzátor pro zásadní zlepšování bezpečnosti.

Pro výběr nejlepších zástupců daných tříd podle organizace Euro NCAP je prováděn výpočet váženého součtu skóre v každé ze čtyř oblastí hodnocení, jimiž jsou ochrana dospělých cestujících, ochrana dětských cestujících, ochrana chodců a asistenční systémy. Výsledek výpočtu, pro nějž je využito vždy základního provedení vozu, pak slouží jako základ pro srovnání vozidel.

Za rok 2018 byly zveřejněny výsledky testů pro třiadvacet automobilů, ale v rámci daných tříd jsou vyhlášeny jen tři vítězné automobily a Euro NCAP k tomu dodává, že některé kategorie nemusí být zastoupeny, protože v nich bylo v tomto roce testováno příliš málo vozů nebo vůbec žádné.

Vrcholem mezi malými rodinnými automobily se pro letošní rok stal Mercedes-Benz třídy A, který za ochranu dospělých cestujících získal 36,5 bodů (96 %), za ochranu dětských cestujících 45 bodů (91 %), za ochranu chodců 44,2 bodů (92 %) a za asistenční systémy 9,8 bodu (75 %).

V kategorii velké rodinné vozy zvítězil Lexus ES, jemuž bylo za ochranu dospělých cestujících uděleno 34,7 bodů (91 %), za ochranu dětských cestujících 43 bodů (87 %), za ochranu chodců 43,7 bodů (90 %) a za asistenční systémy 10,1 bodu (77 %).

Poslední standardní třídou vyhlášenou pro letošní rok jsou velká SUV, v níž se stalo vítězem Hyundai Nexo. Tento model získal za ochranu dospělých cestujících 35,8 bodů (94 %), za ochranu dětských cestujících 43 bodů (87 %), za ochranu chodců 32,4 bodů (67 %) a za asistenční systémy 10,5 bodu (80 %).

Organizace Euro NCAP pak ještě vedle standardních tříd zcela nově vyhlásila i nejbezpečnějšího zástupce vozů s hybridním nebo čistě elektrickým pohonem, jímž se stal výše zmíněný Lexus ES.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
27. 3. 2019 09:34
Re: NCAP výsledky
Přesně tak, bezpečnost je prioritou a na tu korejci nedají dopustit.
26. 3. 2019 09:11
bezpečnost
Chybí mi tady ještě Santa Fe nejnovější generace, která v testech EURO NCAP dosáhla maximální bezpečnosti mezi velkými SUV. Proč tady není?
Avatar - BassHunter
21. 3. 2019 09:08
NCAP výsledky
Hyundai Nexo opět potěšil, bezpečnost zmáklá na jedničku a nejen u tohoto modelu :-! co víc si přát než bezpečné auto pro svou rodinu?