Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víte, že Ford vyrábí nákladní auta? Nyní je začíná prodávat také u nás!

David Bureš
Diskuze (18)
Nákladní automobily Ford Trucks budou u nás zastoupeny třemi výrobními řadami – silničními tahači, stavební řadou a rozvážkovými vozidly.

Automobilka Ford je sice známá svým působením v oblasti užitkových vozidel, konkrétně hlavně díky dnes už legendárnímu Transitu, ne tolik se ale ví, že je zastoupena též v oboru nákladních vozů. V nich podniká již od šedesátých let, přičemž tento týden vůbec poprvé začíná Ford Trucks prodávat svá díla také u nás.

Ford Trucks bude na českém trhu zastoupena třemi výrobními řadami. Silniční tahače poskytnou až celkovou hmotnost 60 tun. Dále bude k dispozici stavební řada (sklápěče, domíchávače apod.) a rozvážková vozidla. Nabízeny budou též speciální úpravy, pro armádu nebo údržbu silnic.

Lákat mají především na nízké celkové provozní náklady, potěší i moderní technika, součástí výbavy bude asistent rozjezdu do kopce, systém nouzového brzdění, systém varování opuštění jízdního pruhu nebo snímače opotřebení brzdového obložení. Dále je nutné zmínit široký výběr kabin (i čtyřdveřová verze, různě vysoké kabiny se spací nástavbou) nebo různé podvozky, konfigurace 4x2, 6x2, 6x4, 8x2 a 8x4 nabídnou uplatnění pro celou řadu zákaznických aplikací.

Nabízená vozidla jsou osazena 12,7litrovým vznětovým motorem Ecotorq s výkonem 420 nebo 480 koní (309 a 353 kW), případně devítilitrovým naftovým šestiválcem s výkonem 330 koní (243 kW). Splňují emisní normu Euro 6 a spárovány jsou s automatizovanými nebo manuálními převodovkami ZF.

Vozy Ford Trucks bude na český trh dovážet a distribuovat nově založená společnost F Trucks, kterou založily Auto IN, jeden z největších autorizovaných prodejců vozidel Ford u nás a KAR group, provozovatel jedné z nejširších servisních sítí pro nákladní vozy a autobusy v republice. Dealerská a servisní síť bude prozatím umístěna v pěti městech, v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Plzni. Do budoucna by však mohlo dojít k další expanzi.

Letos by F Trucks ráda dosáhla pětiprocentního podílu na trhu, v roce 2019 by to mělo být už deset procent. Loni u nás bylo dle statistik SDA registrováno 10.008 nákladních vozidel, nejvíce z nich mělo značku Mercedes-Benz, a to 2.178 exemplářů.

Ford Trucks vyvíjí a vyrábí svá nákladní vozidla v tureckém Inonu, jedná se o společný podnik americké automobilky a tamější firmy Koc Group. Výrobu zahájila v roce 1982. Dnes vyrobí 15.000 vozidel ročně, které nabízí ve 34 zemích světa.

David Bureš
Diskuze (18)
9. 4. 2020 02:52
Radši klasika
Jako proč ne, ale spíš bych věřil něčemu prověřénmu. Třeba od Manu nebo Medvěda. ;) Něco mají třeba tady: https://www.truckcentre.com/nakladni-vozy/
Avatar - wakantanka
5. 2. 2018 12:41
Re: Ford
Ťahače? :-) Nejaké MAZy a Kamazy jazdili aj unás pri stavbe diaľnic 3 nápravové sklápačky. Zase ich tu bolo pár kusov, oproti tomu moru Tatier či Mercedesov dokopy nič.
Avatar - wakantanka
5. 2. 2018 12:38
Re: "Budou prodávat...."
Ale no tak, bavíme sa snáď o drvivej väčšine čo jazdila po cestách nie? Koľko kusov Xeny jazdilo? 20 ? Koľko myslíš že sa dostalo LIAZov z rady 300 do drevárskych služieb na SK? Nevyberaj si hrozienka z koláča, takto by sa dalo argumentovať kde čím.
Avatar - Barrichello
4. 2. 2018 20:30
Re: "Budou prodávat...."
A to už vůbec nemluvím o typu 400 Xena, který měl výkon 440 HP už v roce 1996. Motor Detroit Diesel, USA >:D
Avatar - Barrichello
4. 2. 2018 20:27
Re: Ford
Mazy už se tu jednou prodávaly, jistou dobu se jich tu prodalo asi 20 ks... Rovněž se tu prodávaj i Kamazy, má je Czech coal a ještě nějaké firmy z Ostravy