Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fordu hrozil masivní únik dat, na mezery v kyberbezpečnosti upozornili hackeři

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Stále větší důraz na digitalizaci a propojenost moderních automobilů znamená také rostoucí riziko úniku citlivých údajů. Ford měl ale tentokrát štěstí.

Záznamy zákazníků i zaměstnanců, čísla finančních účtů, papíry z interní podpory a další materiály společnosti Ford Motor Company byly údajně vystaveny riziku kybernetického útoku. Společnost však na rizika upozornila skupina „spřátelených“ hackerů, díky čemuž se únikům podařilo včas zabránit.

Tuto informaci potvrdila společnost Ford Motor Company v rozhovoru pro Detroit Free Press. Na potencionální riziko ztráty citlivých dat přitom měla být upozorněna již během prvního čtvrtletí tohoto roku. Zabezpečení zranitelných míst pak proběhlo během následujících čtyřiadvaceti hodin.

„Na základě důkazů poskytnutých Fordu a našeho interního vyšetřování věříme, že žádné citlivé osobní údaje o našich zaměstnancích nebo zákaznících nebyly v tomto případě, na který jsme byli upozorněni před téměř šesti měsíci, kompromitovány či zpřístupněny,“ uvedl mluvčí automobilky.

Společnost přitom měla celkem štěstí na hackery. Na rozdíl od řady dalších velkých společností totiž Ford Motor Company stále nevede žádný program, který by tzv. white hat hackery (označovaní také jako etičtí hackeři) finančně odměňoval za odhalení zranitelných míst, jak upozornil web bleepingcomputer.com.

Automobilky a moderní automobily se přitom stávají neustále zranitelnějšími. Své o tom ví například automobilka Mercedes, která musela před uvedením výrazně vylepšit zabezpečení infotainmentu MBUX, u některých modelů Jeep se hackerům podařilo na dálku ovládat některé funkce a například značky Kia a Hyundai se měly již v minulosti potýkat s několika útoky na citlivá data.

S rostoucím zájmem hackerů o automobilový průmysl však roste i počet společností, které se zaměřují právě na ochranu dat v tomto sektoru. Ostatně jen v Japonsku by jich měl existovat okolo devadesáti. Další pomocnou ruku pak podávají zmiňovaní etičtí hackeři, kteří si navíc svou pomocí mohou mnohdy i slušně přivydělat.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
19. 8. 2021 22:36
Re: Ford novinky
Kdekoliv se objeví slovo Ford, tam to naspamuje omg. Snad nebude spamovat u nějakého článku, kde bude Oxford.