Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fornasari v Ženevě 2010

Ondřej Láník
Malou italskou automobilku, která vyrábí speciální automobily na zakázku, založil v roce 1999 Giuseppe Fornasari v italském Montebello Vicentino.

Modelová řada má podobný technický základ – trubkový prostorový rám nese nápravy a vpředu uložený velkoobjemový motor GM 7,0 V8 se šestistupňovou manuální převodovkou a pohonem všech kol.

Značka má zastoupení v domácí Itálii, Německu, Španělsku, ale klíčovými trhy pro ni jsou bezesporu Rusko, Ukrajina a Střední Východ.

RR99

Nový čtyřdveřový hatchback kombinuje styl SUV a vozů Gran Turismo. Karoserie s vyšší stavbou je postavena na trubkovém prostorovém rámu, který sám o sobě váží 150 kg. Při projektování vozu se počítalo s jízdou v pouštním terénu vyššími rychlostmi, zdvih kol proto umožňuje propružení 240 mm. Zákazník volí mezi šestistupňovou ručně řazenou převodovkou nebo čtyřstupňovým automatem, automobilka je schopna dodat interiér i karoserii v jakémkoliv odstínu podle přání odběratele.

Gruppo B

Komu se stýská po soutěžních speciálech skupiny B, které krátce ovládaly světové rallye v osmdesátých letech, ten by se měl zajímat o Fornasari Gruppo B. Silniční kupé má stejně jako ostatní modely sedmilitrový americký osmiválec a pohon všech kol. Nejvyšší rychlost má dosahovat 280 km/h, akcelerace z 0 na 100 km/h trvá 4 s.

Racing Buggy

Toto megaSUV má machovské proporce a nezaměnitelný design, připomínající styl neviditelných letounů Stealth. Technika je identická jako u ostatních modelů. Zajímavostí jsou vzhůru výklopné dveře.

RR600

Nejrychlejší ze všech Fornasari je kompaktní třídveřový hatchback s vyšší stavbou karoserie. Délka 4,4 m by jej nejspíš zařadila na vrchol nižší střední třídy, ale šířka 2,06 m, americký osmiválec, pohon všech kol nebo robustní automat jej posílají mezi exotické automobily. Karoserie je vyrobena z kevlaru a uhlíkového kompozitu. Přístup do interiéru umožňují 140 cm dlouhé boční dveře. Kola obouvají pneumatiky s rozměrem od 285/55 R18 do 305/35 R23, podle přání zákazníka.

Tender

Tender vznikl úpravou designu Model RR600 ve stylu jachtingu. Záď tohoto modelu se proto bude skvěle vyjímat v honosných jachetních přístavech Perského zálivu nebo Rudého moře. Kabina vypadá alespoň zvenku jako kajuta rychlé lodi, vzadu je patrný náznak paluby.


Ondřej Láník