Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM vzrostl zisk i prodeje (výsledky za 1. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Koncern General Motors prochází radikální obměnou a zdá se, že se situace vylepšuje. Firmě se daří snižovat ztráty na domácím trhu a zvyšovat zisky na světových trzích.

Koncern General Motors zaznamenal v prvním čtvrtletí tohoto roku výrazný nárůst zisku v oblasti prodeje automobilů, když čistý zisk dosáhl 304 milionů dolarů oproti 40 milionům ve stejném období roku 2006. Na celkovém výsledku mají dominantní podíl zisky dosažené na asijských a amerických, afrických a blízkovýchodních trzích. Tyto trhy generovaly v uplynulém čtvrtletí zisk v celkové výši 351 milionů dolarů. General Motors prodal za první tři měsíce tohoto roku celkem 2,26 milionů automobilů, což je meziroční nárůst o 3 % nebo 67 tisíc vozů. Nárůst prodeje zaznamenal koncern na všech světových trzích. V Asii vzrostly prodeje o 20 %, v Evropě o 6 % a v Latinské Americe, Africe a Blízkém východě o 17 %. Údaje o prodeji na domácím americkém trhu koncern neposkytl.

Na domácím trhu vytvořil General Motors ztrátu ve výši 85 milionů dolarů, což je však proti stejnému období loňského roku zlepšení o 166 milionů dolarů. Celková produkce koncernu v Severní Americe klesla na meziroční bázi o 192 tisíc vozů. Pokles souvisí se změnou prodejní strategie, kdy firma snižovala zásoby vozů u dealerů a snížila také prodeje firmám, která podnikají v oblasti pronajímání vozů.

Analytici většinou drží negativní hodnocení koncernu a upozorňují na to, že špatná situace na americkém automobilovém trhu bude trvat i nadále.

Pozn.: Prezentované výsledky se týkají pouze podnikání koncernu v automobilovém průmyslu. Nejsou tedy zahrnuty výsledky finanční divize GMAC, které se koncern nedávno zbavil.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)