Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP České republiky – Gibernau se opět blýskl vítězstvím

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Po deštivých kvalifikacích se dnes nad Brnem počasí umoudřilo a všechny závody se jely na suché trati i když 250 se potýkaly s drobným mrholením. Ve 125 zvítězil Jorge Lorenzo (Derbi), ve 250 Sebastian Porto (Aprilia) a v MotoGP Sete Gibernau (Honda).

Po deštivých kvalifikacích se dnes nad Brnem počasí umoudřilo a všechny závody se jely na suché trati i když 250 se potýkaly s drobným mrholením. Ve 125 zvítězil Jorge Lorenzo (Derbi), ve 250 Sebastian Porto (Aprilia) a v MotoGP Sete Gibernau (Honda).

125

Nejlépe do závodu odstartoval Andrea Dovizioso (Honda), který si ihned vybudoval drobný náskok. Za něj se zařadili Simone Corsi (Honda), Jorge Lorenzo (Derbi), Casey Stoner (KTM) a muž z pole position Marco Simoncelli (Aprilia). Ještě v prvním kole se Stoner probil na druhé místo a vedl skupinku stíhající Doviziosa, ale vydržel tam jen do druhého kola, kdy havaroval. V následujícím kole upadl i Simoncelli a se Stonerem tak značně ulehčili život Hectoru Barberovi (Aprilia), který se bleskově prodíral polem ze druhé desítky na startu a ve čtvrtém kole již jezdil na druhém místě. Skvěle pracoval také náš Lukáš Pešek (Honda), který se po nevydařeném startu propadl na 12. místo, ale ve třetím kole již jel na pátém místě a v pátém kole se posunul na výbornou čtvrtou příčku. Tam vydržel až do 10. kola, kdy jej předjel dotahující se Pablo Nieto (Aprilia) a při nájezdu do Schwantzovy zatáčky se Peškovi navíc zadřel motor a následoval pád. To již skupinka vedená Barberou dotáhla Doviziosa a začala ta pravá mela ve 125. Nejdříve vznikla čtyřčlenná skupinka, ke které se záhy dotáhla další trojice k níž se rychle blížil také Robeto Locatelli (Aprilia), který startoval ze 24. pozice. V 17. kole se Locatelli již probil na páté místo a v dalším, předposledním kole začal vrcholit boj o vedoucí příčky. Během tohoto kola se Lorenzo posunul ze třetího na vedoucí místo a tvrdě bojoval s Barberou. Tento boj pokračoval i v posledním kole, kdy si tato dvojice celkem čtyřikrát vyměnila místo až nakonec Barbera udělal v závěrečném stoupání chybu a propadl se až na sedmé místo. Jeho místo však v útocích na Lorenza zaujal Dovizioso a tato dvojice protnula cílovou čáru v těsném rozestupu 0,038 sekundy, když vítězem se stal Lorenzo. Třetí dojel Locatelli, který předvedl heroický výkon. Čtvrtý skončil Nieto, pátý Gino Borsoi (Aprilia), šestý Steve Jenkner (Aprilia), kterému v závěru došly síly na boj s elitou a sedmý byl zmíněný Barbera. Z našich dojeli Patrik Vostárek jako 27. a Markéta Janáková jako poslední na 28. místě.

Celkově si vedení udržel Dovizioso se 183 body před Locatellim se 147 a Barberou se 138 body. Na čtvrté místo se posunul Lorenzo se 109 body a Stoner se 104 body klesl na 5. místo. Pešek je s 8 body na 21. místě.

250

Sebastian Porto (Aprilia) z pole position odrazil od startovní čáry sice na prvním místě, ale nejlepší start předvedl asi Dani Pedrosa (Honda), který startoval ze 13. místa a v první zatáčce jel na čtvrtém místě. Před ním byli mimo Porta již jen jeho kolega Hiroshi Aoyama (Honda) a Alex de Angelis (Aprilia). Za ním je Randy de Puniet (Aprilia), který jej ale ještě v prvním kole předjel a posunul se i před Aoyamu na třetí místo. Brzy se rozjel i de Angelis, který ve druhém kole převzal vedení a přes četné útoky de Punieta na něm nakonec zůstal až do šestého kola, kdy se na okruh začaly snášet kapky deště a jako vedoucí závodník se dožadoval přerušení závodu. Výsledkem jeho snahy ale bylo jen zpomalení vedoucí skupiny, kterou dotáhla další čtveřice a de Angelis přišel o vedení, protože závod zastaven nebyl. Ve vzniklém zmatku se nejlépe zorientoval Porto, který se s náskokem ujal vedení před Aoyamou a de Punietem. Situace se ale rychle vyjasnila během dvou kol byla na čele opět stejná čtveřice v pořadí Porto, de Puniet, de Angelis a Pedrosa. Ve 14. kole se vedoucí Porto začal jevit jako pomalejší a tak jej předjel de Puniet a v následujícím kole i de Angelis a Pedrosa. 16. kolo se stalo svědkem rozhodujícího útoku Pedrosy, který bez potíží předjel de Angelise i de Punieta a začal rychle ujíždět a když v 18. kole zvedal ruku kvůli dešti měl již nesmazatelný náskok více než sekundu, protože chyběly jen dvě kola do cíle. Ani tentokrát k zastavení závodu nedošlo a opět se nejlépe orientoval Porto, který se ujal vedení před de Punietem a zcela zmateným Pedrosou, který výrazně zpomalil. Okamžik před Pedrosovým signálem havaroval de Angelis. Ze svého letošního třetího vítězství se tak raduje Porto před de Punietem a Pedrosou. Ny vynikajícím čtvrtém místě dojel Anthony West na soukromé Aprilii, který dokázal dolávat Tonimu Eliasovi na tovární Hondě na pátém místě. Šestý dojel Roberto Rolfo (Honda), který se stále dává do pořádku po zranění způsobeném pádem v Doningtonu. Oba naši jezdci dojeli do cíle a Kuba Smrž (Honda) nakonec i na bodech za 14. místo. Radomil Rous (Yamaha) dojel jako 18. což na druhý start s tímto strojem není špatné.

Celkově stále vede Pedrosa se 196 body před de Punietem se 166 a Portem se 153 body. Čtvrtý je Elias s 97 a pátý Fonsi Nieto (Aprilia) s 94 body. Smrž je s 10 body 21.

MotoGP

Celý závod se odjel v režii jediného muže. Nejlepší start předvedl Sete Gibernau (Honda) z pole position a jak odjel od startu, tak dojel také do cíle. Za něj se zařadili Alex Barros, Max Biaggi, Colin Edwards (všichni Honda), Valentino Rossi (Yamaha) a Nicky Hayden (Honda). Rossi šel ještě v prvním kole před Edwardse, aby neztratil kontakt s čelem. Ve třetím kole Edwardse předjel také Hayden a Biaggi se posunul před Barrose na druhé místo. Také Rossi neváhal a v dalším kole Barrose předjel také. Pak byl nějakou dobu trochu klid a na čele se utvořila pětičlenná skupinka Gibernau, Biaggi, Rossi, Barros a Hayden, která ostatním ujela. Za nimi jezdil již osaměle Loris Capirossi na Ducati. V sedmém kole Rossi úspěšně zaútočil na Biaggiho a posunul se na druhé místo, ale Gibernau měla stále drobný náskok, který získal vynikajícím startem. V následujících čtyřech kolec se podařilo Rossimu dotáhnout Gibernaua, ale první začal útočit Barros. Ve 12. kole předjel Biaggiho a v dalším i Rossiho. Ze druhého místa se ale dlouho netěšil, protože Rossi jej ve 14. kole zase předstihl. V dalším kole Barrosův závod skončil pádem ve Schwantzově zatáčce. Zlatým hřebem závodu bylo bezesporu 17. kolo, kdy se Rossi pustil do Gibernaua jako v nejdivočejších dobách své kariéry. V tomto kole na něj zaútočil celkem třikrát a vždy byl v zatáčce první, ale na výjezdu druhý. Jeho poslední pokus málem skončil vzájemnou kolizí a Rossi poněkud ztratil. Gibernau se však nenechal vyvést z ledového klidu a dál si držel své tempo, které se nakonec ukázalo neudržitelné i pro Rossiho. V 19. kole se o útok na Rossiho pokusil i Biaggi, ale byl příliš dlouhý na brzdy a také trochu ztratil. Ve stejné zatáčce naopak havaroval Hayden ze čtvrtého místa. Tým Repsol Honda tak byl opět bez jediného jezdce na trati. Závěrečná tři kola sice všichni tři jezdci na čele jeli naplno, ale jejich rozestupy byly příliš velké, než aby došlo k přímému souboji. K tomu došlo na dalších místech, když v předposledním kole dokázal Makoto Tamada (Honda, Bridgestone) nakonec předjet Capirossiho a posunout se na čtvrtou příčku.

Ze svého třetího letošního triumfu se tak radoval Gibernau před Rossim a Biaggim. Výkonnost žlutého týmu Camel potvrdil čtvrtým místem Tamada a pro Ducati přivezl cenné body pátý Capirossi. Šestý dojel Carlos Checa (Yamaha) a na sedmé místo nakonec klesl Edwards.

Celkově stále vede Rossi se 184 body před Gibernauem se 167 a Biaggim se 158 body. Čtvrtý Edwards má 104 bodů a pátý Barros 86.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)