Gumové koberce: Výška okrajů, vzorek a další důležité parametry

Komerční prezentace
Diskuze (0)

Gumové koberce jsou praktickými pomocníky – štěrk, bahno, sníh ani rozlitá limonáda si na ně rozhodně nepřijdou. Naopak, sebehůř zašpiněný koberec stačí jednoduše vytáhnout, opláchnout proudem vody a problém je pryč. 

Při výběru té správné sady se každopádně vyplatí zaměřit na několik důležitých parametrů. Které to jsou?

Výška okraje

Okraje zabraňují tekutinám, ale i sypkým a jiným nečistotám v přelití či potřísnění interiéru. Mohlo by se proto zdát, že čím vyšší okraj, tím lépe. V praxi tomu tak opravdu je, s vyššími koberci se však složitěji pracuje, jejich vytahování a následné umísťování bývá o něco náročnější.

Záleží hlavně na potřebách každého řidiče. Pokud jde o eliminaci městského prachu nebo kamínků, úplně stačí subtilnější a pravděpodobněji i o něco lépe vypadající standardní okraje s výškou okolo 1 cm.   

V případech, kdy se ale řidiči a spolujezdci pohybují v náročnějších, tedy vlhkých, blátivých a jinak obtížných podmínkách, přijdou vhod bytelné kousky s okrajem 3 cm a více. Hlavně na podzim a v zimě.

Vzorek koberce

Důležitý je také vzor koberce, i on totiž hraje svou roli v ochraně interiérů v případě přelévání vody a přesouvání nečistot za jízdy. V zatáčkách i kopcích tekutinu lépe drží kousky s klasickým čtvercovým vzorem. Naopak, modernější a méně výrazné vzory vypadají méně technicky, do interiéru designových vozidel se tak hodí o něco více. 

Opět proto platí doporučení s ohledem na předpokládanou zátěž – pokud jde o výhradně městská auta, není na škodu sáhnout po hezkých, decentnějších kouscích se zajímavým vzorem. 

V náročnějších podmínkách, na podzim a v zimě, kdy hrozí vyšší riziko nečistot a vody v interiéru, se však bude hodit vzorek tradičnější.

Velikost a fixace

Naprostým základem je každopádně volba správné velikosti koberce. Aby doplněk opravdu fungoval, musí lícovat s okrajem. I proto není úplně nejlepší nápad pořízení univerzálních kousků, jejich řezání a domácí úprava na míru většinou nebývá nejpřesnější.

Tady se rozhodně vyplatí spoléhat na technologie. Přesně vytvořené 3D modely a laserový tisk výrobců zajistí, že koberce nebudou v interiéru cestovat a zároveň dolehnou přesně ke krajům – riziko protečení tak bude minimální. 

Například na této stránce e-shopu Autodoplňky-obchod.cz najdete pasující gumové koberce pro téměř všechny modely aut i jednotlivých ročníků. Tady máte jistotu, že domů dorazí sada přesně na míru. 

A kompatibilní kusy mají ještě jednu výhodu – automaticky počítají se správně umístěnými fixačními body. S nimi se koberec ani nehne. 

Správný gumový koberec

Gumový koberec je jednoduše praktický pomocník chránící interiér před rozmary přírody i mnohdy děravýma lidskýma rukama. Vybrat ten správný navíc není nic těžkého – stačí si dát pozor na výšku okraje, vzorek a správnou velikost.

Samotnou instalaci, manipulaci a čistění už zvládne každý. 

Komerční prezentace
Diskuze (0)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly