Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Holden HSV GTS – 418 klokanů

Michal Fokt
Diskuze (26)
Australský Holden přichází se sportovním modelem sedanu HSV.

Australský Holden přichází se sportovním modelem sedanu HSV.

Australská automobilka Holden sice patří do koncernu General Motors, i přesto je v Americe i Evropě prakticky neznámá. Působí totiž prakticky pouze v zemi vzniku – v Austrálii. Tam se, jak známo, jezdí po špatné straně silnice, takže si holdenů může užívat nanejvýš tak pár nadšenců v Británii. A to je škoda, minimálně v případě sedanu HSV. Ten totiž dostal sportovní verzi označenou GTS.

Srdcem tohoto modelu je vidlicový osmiválec o objemu 6,0 l, který disponuje výkonem 307 kW (418 koní) při 6000 otáčkách a točivým momentem 550 Nm při 4400 ot/min. Motor přenáší svou sílu prostřednictvím šestistupňové přímo řazené (případně šestistupňové automatické s možností sekvenčního řazení) převodovky na zadní kola. Ta obouvají 20“ speciálně vyvinuté pneumatiky Bridgestone o šířce 275 mm. Maximální rychlost výrobce raději ani neuvádí, zrychlení z nuly na 100 km/h však zvládne za fantastických 5 s, což z něj dělá jeden z nejrychlejších sedanů světa.

Vývoj elektronicky řízeného pérování, které umožňuje stiskem tlačítka změnit relativně komfortní sedan v náčiní vhodné na závodní okruh, trval Holdenu 3,5 roku a není vyloučeno jeho použití i u dalších značek koncernu GM.

S výkonným motorem koresponduje i agresivní

aerodynamický kit, zadní svítilny mají Zpomalení mají na starosti brzdy se čtyřpístkovými třmeny, nezbytnou samozřejmostí je systém jízdní stability.

V interiéru najdete kožené čalounění, sportovní přístrojový štít a volant, o bezpečnost posádky se stará šest airbagů.

Kromě sedanu GTS dostaly tento motor také verze HSV ClubSport R8 a luxusní HSV Senator Signature.

Michal Fokt
Diskuze (26)