Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Clarity Electric: Zahájení prodeje provází řada omezení

Michal Fokt
Diskuze (13)
Honda začala nabízet své první elektrické vozidlo Clarity Electric. Má to ale háček. Tedy vlastně je jich víc...

Honda se věnuje vývoji techniky palivových článků déle, než mnohé značky vůbec uvažují o nějaké elektrifikaci, jenže poslední vývoj v oblasti alternativních systémů pohonu naznačuje, že budoucnost je v klasických bateriových elektromobilech, které japonská značka donedávna odmítala jako příliš kompromisní.

Honda tedy byla nucena zareagovat a v letech 2012-2014 zahájila pilotní program pronájmu prvního produkčního modelu Fit EV. Nájemci však byli vybíráni samotnou automobilkou, nešlo tedy o komerční program jako takový. Ten přichází až nyní s elektrickou verzí "zeleného" sedanu Clarity, jenž existuje jako vodíkový vůz, plug-in hybrid a právě čistý elektromobil. Auto mělo světovou premiéru v dubnu v New Yorku a o dva měsíce později už míří ke svým zákazníkům.

Clarity Electric disponuje 120kW motorem s točivým momentem 300 N.m a za pomoci 25,5kWh Li-Ion akumulátoru zvládne na jedno nabití ujet skromných 143 km. Menší kapacita baterek byla zvolena z ekonomických důvodů, Honda chce, aby byl vůz dostupný pro co nejširší okruh zákazníků, ne každému ale musí tento jízdní dosah postačovat.

To je první zádrhel. Ten druhý je nemožnost auto koupit, také clarity se bude nabízet výhradně formou tříletého pronájmu a poté si automobilka auta vezme zpět. Vyhne se tak komplikacím s držením velkého množství skladových dílů pro malý počet "zakoupených" aut, vodíkové clarity se nabízí stejným způsobem. Uživatele na druhou stranu může těšit, že auto mohou mít po složení vstupního poplatku 1730 dolarů a měsíční splátka činí po započtení státních subvencí pouhých 269 dolarů, tedy necelých 7000 korun. A to je na elektrický vůz střední třídy zajímavá nabídka.

Dalším zádrhelem je však to, že vůz nesmí najet ročně více, než 32 tisíc kilometrů, což ale vychází zhruba na 87 km denně při každodenním provozu, což by však nemusel být u EV až takový problém. A konečně zádrhel číslo 3 - "prodej" byl momentálně zahájen pouze v amerických státech Oregon a Kalifornie, další regiony budou přibývat později... a nejspíš ses tím nebude moc chvátat.

Michal Fokt
Diskuze (13)
15. 6. 2017 10:49
Re: Auto
S převodovkou máš pravdu. A nemá smysl počítat se špičkovými účinnostmi spalovacích motorů, pokud je v odpovídajícím režimu neprovozujeme.

Z ropy se však nevyrábí jen benzín a nafta (a obecně paliva). Je tedy otázka, jak vstupy podělit mezi výstupy. A většina spotřebované energie by měla být ve formě tepla, pokud se nepletu. I proto, pokud vím, mívají rafinerie vlastní elektrárny, kdy využívají odpadního tepla a účinnost využití vstupní energie tak mají velmi vysokou (výroba tepla by vlastně mohla být i primární). Je však pravda, že jsem se o to nikdy hlouběji nezajímal.
15. 6. 2017 10:34
Re: Auto
Když si spočítáš účinnost elektromobilu od původního paliva, tedy od elektrárny včetně, tak to také nebudou zázračná čísla. Samozřejmě mi neuniká, že jsi účinnost výroby a distribuce elektřiny nutné pro elektrolýzu nezapočítal.

Účinnost elektrolýzy samotné se pak dá zvýšit dodáním tepla, ideálně samozřejmě odpadního.
15. 6. 2017 10:24
Re: Auto
Dá se dosáhnout i vyšší než 60% účinnosti. Je však otázka, jestli by takový článek byl praktický v autě (i když jsou ty vyšší účinnosti dosažitelné i na jiná paliva, například na zemní plyn nebo propan-butan, což by pro auto bylo zajímavější než vodík).

On však nemluvil o účinnosti samotného článku.

Těch 40 % u zážehového motoru je pak samozřejmě špičková účinnost, které v průměru v provozu ani náhodou nedosáhneš. Motory v celkem malých (objemově srovnatelných s běžnými auty) dieselových generátorech se myslím dokáží dostat i přes 50 %, v provozu se k tomu však v autě také nedostaneme (nemluvě o rozdílu v regulaci emisí).
15. 6. 2017 10:19
Re: Auto
Snad jsi pochopil, že čistý je tu ve smyslu bez něčeho jiného, tedy bez dalšího zdroje energie (v angličtině by to tedy bylo pure, ne clean). Na palubě tedy není žádný generátor. I když je to diskutabilní, protože baterie uchovává energii jako chemickou, tedy přeměňuje elektrickou na chemickou a naopak. Baterie se tak při vybíjení v základním principu (přeměna chemické energie na elektrickou) neliší od generátoru (ať už je to spalovací motor s alternátorem, nebo palivový článek). Ty nabíjecí (sekundární) jen umí tenhle proces i obrátit.
15. 6. 2017 09:20
Re: Auto
Pri prepočtoch o efektívnosti elektromotorov takmer všetci absolútne absurdne prehliadajú a ignorujú fakty.
Efektivitu benzínového motora s vnútorným spaľovaním sa síce v posledných rokoch podarilo dostať na úroveň okolo 35%, toto je ale len efektivita samotného spaľovania.
Príklad problému: prevodovka- elektromobil má násobne jednoduchšiu prevodovku zväčša len s jedným stálym prevodom - odpor takejto prevodovky sa s konvenčnou prevodovkou ani nedá porovnať.
Častou chybou je tiež napočítavanie efektivity výroby paliva do efektivity elektromobilu - hovoríme o efektivite a spôsobe výroby elektrickej energie pre elektromobily, alebo o efektivite a čistote výroby vodíka pre palivové články.
No buďme trochu spravodlivý a objektívny a skúsme sa pozrieť na výrobu benzínu - benzín samotný pochádza z nerastného bohatstva - ropy - teda neobnoviteľné zdroje. Ropu treba nájsť, vyťažiť a previezť do rafinérie.Samotná nespracovaná ropa ale má v priemysle zanedbateľné využitie - je potrebné rafináciou ropy získať jej jednotlivé zložky, okrem iného aj zmes zvanú benzín. Spolu sa pri výrobe 1l benzínu spotrebuje cca 1,2 kWh el. energie - tá istá energia, ktorá nabíja akumulátory, alebo "vyrába" vodík. Pre zaujímavosť - energetická hustota benzínu sa pohybuje okolo 8,9 kWh/l. Je to len veľmi hrubé načrtnutie problematiky, kturá sa veľmi často jednostranne ohýba (záleží, kto "štúdiu" spracuje :-) ).
Koho problematika reálne zaujíma a nechce len tvrdohlavo šíriť svoj názor, dá sa nájsť veľa voľne prístupných dokumentov ... :-)