Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai láká na příchod nového Velosteru. Jak to bude s jeho podivnými dveřmi?

David Bureš
Diskuze (18)
Podivný sportovní hatchback s třemi bočními dveřmi se na českém trhu dlouho neohřál. Hyundai se však nevzdává a chystá jeho druhou generaci!

Díla značky Hyundai jsou obvykle „auta za rozumnou cenu,“ automobilka ale v poslední době zdůrazňuje i jejich sportovní charakter. Vrátila se na rallye scénu, přišla se sportovní divizí N a nyní pracuje na druhé generaci sportovně laděného hatchbacku Veloster. Na její příchod už láká sérií videí.

Jestliže na v prosinci zveřejněném videu se automobil ukrýval pod vrstvou netradiční barevné kamufláže, v lednovém videu využívá ještě netradičnější maskování. Karoserie auta je totiž zakryta diodami, aby z Velosteru vytvořila neobvyklou jezdící reklamu.

Video se připravuje ...

Navzdory kamufláži však už máme dobrou představu o tom, co od Velosteru čekat. Základní silueta zůstane zachována s předchůdcem, vizáž se však zostří, podle aktuálního designového trendu Hyundai vůz dostane ostře řezanou šestiúhelníkovou masku chladiče.

Ze zveřejněných videí je pak také už jasné, jak to bude s těmi dveřmi. Veloster se totiž proslavil neobvyklou koncepcí, když na straně řidiče využil jedny dveře, zatímco na té spolujezdcově dvoje. Ty se přitom neotevíraly proti směru jízdy jako třeba u Mazdy RX-8, ale měly tradiční otevírání, nechyběl tu tak B sloupek karoserie. Neobvyklé řešení bude nakonec zachováno a využije ho i druhá generace. Hyundai sice pravou stranu auta zatím úspěšně zakrývá, na jednou ze záběrů je ale přece jen na pravé straně karoserie vidět klika zadních dveří, ukrývající se u zadního sloupku.

Video se připravuje ...

Co se týče motorů pod kapotou, hovoří se o atmosférickém dvoulitru a přeplňované šestnáctistovce. S ohledem na plánovaný rozvoj divize N pak jistojistě můžeme počítat i s nějakou „hot“ verzí.

Zákazníci v Evropě by se ale moc těšit neměli. Třeba na českém trhu Veloster vydržel jen tři roky, v roce 2014 se u nás přestal prodávat. Kvůli velkému zájmu o vůz v USA nebylo tuzemské zastoupení schopné zajistit dostatečný počet exemplářů pro český trh, a tak aby se prodejci vyhnuli dlouhým čekacím lhůtám, přestali vůz nabízet. Dnes už se Veloster nenabízí ani jinde v Evropě, přičemž prý se s ním pro starý kontinent nepočítá ani v druhé generaci.

Jak to skutečně bude, budeme vědět už tento měsíc. Druhá generace Hyundai Veloster se má totiž světu představit na nadcházejícím autosalonu v Detroitu, který startuje 14. ledna.

David Bureš
Diskuze (18)
Avatar - iudex
5. 1. 2018 10:02
Re: To vazne
Aj riešenie RX8 bolo parádne, osobne RX8 označujem za jediné skutočné 4-dverové kupé. Tam to ale Mazda zabila motorom (kde si bolo pomaly treba nosiť náhradný wankel v kufri, Emel by mohol rozprávať). Toto riešenie 2+1 dvere mi ale príde praktickejšie, jednak výrobne jednoduchšie, jednak s lepšou tuhosťou karosérie vďaka stredovému stĺpiku. Len ako píšem, keby to v prvej generácii nezabili dizajnom (aj otrasným podvozkom a celkovo technikou). Avšak aktuálna i30 je dizajnovo vydarená a i30N aj technicky vymakaná, takže ak sa to premietne do nového Velosteru, tak som na to auto celkom zvedavý (najmä na prípadný Veloster N).
5. 1. 2018 07:37
Tak jeste ze maji kde brat reklamy :)
A podobnou reklamu mel Lexus uz drive, nez toto video co odkazuji :-) [odkaz]

Jinak ve svete jsou docela popularnejsi nez v evrope a je jich plno s upravami :-)
třeba tento [odkaz]

takze zde typicky VW koncernaci bych pomlcel :-) ne každý chce evropu, tak to hned nehante, taky nerikam ze VW je * :-) a hyundaie nemam, aby bylo jasno :-)
Avatar - wakantanka
4. 1. 2018 18:15
Re: To vazne
Podla mna aj prva aj druha gen. maju nahradit 3dv.hatch od i30 a byt samostatnym uletenejsim modelom vyuzivajucim koncernovu techniku. Prvej sa velmi v eu nezadarilo uvidime co druha.
Avatar - wakantanka
4. 1. 2018 15:07
Re: To vazne
Myslene to bolo tak, ze ked uz tam z nejakeho dovodu musia byt, tak nech to ma takuto formu.
Avatar - lamal
4. 1. 2018 14:41
šereda
Mizerne jazdiace coupe kt je navyse neskutocne seredne a gycove ? Veloster ! Fakt to je pre mna to najskaredsie co hjundé vypustil, v tej ich zelenej farbe to bolo dokonale >:D [odkaz]

Navyse total pozérska kara, bodaj by v 2gen opravili dizajn na nieco nie odporne a dali tomu poriadny podvozok a motor... potom by to bolo zaujimave