Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I Rusové staví autonomní vozy. Kamaz bude přepravovat návštěvníky na fotbalovém MS!

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Kamaz se kromě stavby nákladních vozů zaměřil také na autonomní technologie. Elektrický mikrobus společnosti má už příští rok vozit hosty na domácím fotbalovém šampionátu. Zcela sám!

Výrobce Kamaz započal práce na autonomních systémech v minulém roce a projekt vznikající ve spolupráci se společností NAMI také z většiny financuje. NAMI je výzkumný ústav pro automobilový průmysl, který má do projektu přinést nové a zajímavé funkce.

„Náš vůz je vybaven mnoha technologiemi, včetně rozpoznávání a detekce objektů, bezdrátového dálkového ovládání i lokalizace vozidel na veřejných komunikacích,“ sdělil při premiéře prototypu Sergej Nazarenko, hlavní projektant společnosti Kamaz pro inovativní vozidla. Aktuálně má elektrický mikrobus fungovat jen v uzavřeném prostoru a spolupracovat s rozmístěnými senzory.

Kamaz projekt poprvé odhalil na Mezinárodním autosalonu v Moskvě. Debut byl natolik úspěšný, že výrobce krátce poté podepsal dohodu se společností Yandex, jejíž předmětem je právě společný vývoj autonomních vozidel. Jednu z jízd již postaveného prototypu si můžete detailněji prohlédnout v následující reportáži.

Zatěžkávací zkouškou nového mikrobusu bude ruský fotbalový šampionát, který se koná příští rok. Demonstrováno bude dálkové ovládání i autonomní jízda a když vše půjde podle plánu, v roce 2020 odstartuje sériová výroba. Cena mikrobusu se odhaduje na 10 milionů ruských rublů (v přepočtu více než 3,7 milionu českých korun).

Kamaz očekává zájem především v uzavřených prostranstvích, mikrobus půjde snadno využít třeba na výstavách, stadionech, okruzích či v rekreačních oblastech. Společnost nevyloučila ani možnost exportu těchto strojů do dalších zemí světa.

Nejedná se však o jediný autonomní přepravník, který na ruské půdě vzniká. Vzpomenout můžeme autobus Matryoshka, jehož veřejné testovací jízdy proběhnou 6. a 7. září ve Vladivostoku. V závěru května se videem s autonomním vozem pochlubila také zmiňovaná společnost Yandex, na jeho schopnosti se můžete podívat níže.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
28. 7. 2017 07:45
Choďte niekam...
Choďte už niekam s tými autonómnymi systémami... Keď do výrobnej haly postavím robota presne naprogramovaného na niekoľko úkonov, musí byť okolo bezpečnostná klietka, zámky, istenie a neviem čo. Takúto autonómnu príšerku, ktorá sa rozhoduje na základe signálov zo senzorov a nikdy si nemôžeš byť istý čo spraví, chcú pustiť do premávky medzi ľudí a tvária sa, aké je to bezpečné...